Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 07:30, 15 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pod szklarnią

Wiosna! mimo wszystko.

Ewa piękne zdjęcia - ja wczoraj tez chwyciłem za aparat i... nawet nie drgal. Po roku nieużywania nie dotarło do mnie, ze bateria mogła się wyczerpać ale od czego jest telefon
Coś jeszcze, coś więcej... 07:22, 15 mar 2020

Do góry
Działaliście już z donicami? U mnie od dwóch tygodni rosną już stokrotki i bratki - choć zastanawiam się czy przetrwały dzisiejszą noc - zimno było...

Coś jeszcze, coś więcej... 07:20, 15 mar 2020

Do góry
Z serii znajdź różnicę Ice Dance znów ścięty kosą spalinową - z czystego lenistwa jak i szybkości działania. Ręce by mi odpadły gdybym musiał to robić sekatorem. Kto dostrzega hortensje?

Coś jeszcze, coś więcej... 07:16, 15 mar 2020

Do góry
Cześć

Wszyscy zbudzili się z zimowego snu? U mnie (a co pochwałę się!) wszystko ogarnięte w dwie soboty. Została tylko wertykulacja i cięcie żywopłotów, ale to na deser

Po zeszłorocznej suszy i zobaczeniu jak zmęczone były rośliny w zeszłym sezonie postanowiłem czesc krzewów odmłodzić. Hortensje, derenie, berberysy i... różaneczniki. Te ostatnie Zaatakaowaly nie tylko szkodniki, ale i choroby grzybowe - także po chyba 11 latach zaczynamy od nowa. Zostały suche badyle na wysokości 30 cm, trzymajcie kciuki by odrosły jak w angielskich ogrodach

Dość mojego gadania - zapraszam na spacer

Ciemiernik w tym roku pięknie się zebrał - kwitnie naprawdę obficie

Ogród Karoliny 07:13, 15 mar 2020

Do góry
Najpierw przyszła mi do głowy zmiana linii rabat w ten sposób.
Potem inaczej. Co ciekawe, jest to podobny układ do Twojego. Tylko pomyślałam, żeby buki zastosowac w liniach pionowych po 2. Różowe to tawula szara. Reszta roślin wg Twojego wyboru.
Niebieskie to zamalowany różowy. Trochę dużo ząbków wyszło. Ale świerki niejako wymuszają ten układ.
Wtedy ginie placyk. Będziesz mieć altanę, taras plus ławeczka.
Ogród Karoliny 00:50, 15 mar 2020

Do góry
Może zacznijmy od tego co wkońcu chce mieć na tych rabatach.
Zdecydowałam się z tyłu między świerkami na tawuły szare - jak proponuje Asia. Wygrały z miskantami dlatego że będą na wiosnę widoczne na rabacie - hortensje wtedy będą malutkie . Wiosną miskantów wogóle by nie było widać więc była by pustka.
Chciałabym też tawułami wyznaczyć pierwszą szeregową linię.
Miało by to wyglądać tak:

Jako piony wybieram wszystkie takie same bordowe buki 'Dawyck Purple'- dlatego że tło czyli tuje, tawuły będą zielone , a one by się fajnie wyróżniały .Chciałabym je rozmieścić tak żeby nie przysłaniały świerków ( na rysunku wyszło mi ich 5 - czerwone kółka).
Pod bukami dałabym szeregowo hortensje.
Znalazłam taką rabatę u Oli :

Podkrzesywałabym swoje buki tak jak na tym zdjęciu ma zrobione Ola - wtedy nie zasłaniały by hortensji ani tawuły. Z przodu oczywiście jeszcze byliny.
Co myślicie ?
Musze jeszcze sprawdzić czy dałoby się jakoś wyrównać te 2 zęby - żeby odległości świerków od drzewek były takie same.
Zielony zakątek z Antonówką 00:22, 15 mar 2020

Do góry

Widok przez szybkę

Zielony zakątek z Antonówką 00:19, 15 mar 2020

Do góry
A tak wyglądał ogród po południu ...

Szkoda że w grudniu tak nie padało ...

Zielony zakątek z Antonówką 00:10, 15 mar 2020

Do góry
Ewelo cieszę się że tak uważasz, miło mi bardzo

Dzisiaj pod Zamkiem była giełda z roślinami, już ostatni raz ze wzg. na wirus.
Pojechałam dokonać ostatniego zakupu roślinnego i tak nabyłam: piątego ciemiernika, kuklika Eos 3 sztuki, bluszcza 'Alaskę', bratki, 3 cebule lilii niskich różowych, maliny bezkolcowe 'Glen Ample', 2 borówki 'Patriot' i 'Duke' oraz malinotruskawkę.
Ma być w nocy na minusie więc wszystkie rośliny schowałam do garażu.

Oby ten wirus szybko przeszedł przez Polskę ...
Wzgórze chaosu 23:42, 14 mar 2020

Do góry
I przyrost Amanogawy na przestrzeni jakichś 14 lat. Dosyć duży, ale jak na maksymalnie trzy cięcia w życiu nawet przyzwoity.

Wiosna 2019

Kilka dni temu

Zielony zakątek z Antonówką 23:36, 14 mar 2020

Do góry
Aniu i Aniu
Oj tak, zimno, szkoda że z targów nici ...
W tym tygodniu do mojego pierwszego ciemiernika, dołączyły jeszcze trzy odmiany i cebulowe i kosz ogrodowy na kółkach

Jeżówkowe-Love 23:33, 14 mar 2020

Do góry
cześć Asia- jeszcze się tu nie witałam
W temacie obcych kotów z sasiedztwa- ja generalnie za kotami nie przepadam, ale...
mamy u sąsiada kocura (wykastrowanego) i on skradł moje serce! nazywamy go Rożkiem - początkowo był Kicią Rożek- dopóki nie dowiedzieliśmy się, że to kocur Bo to z jednej strony pieszczoch niesamowity ale w sekundę zamienia się w drapieżcę, gdy dostrzeże nornicę/ptaszka/innego kota. Powiem Ci, że nikt się tak nie cieszy na mój widok, jak ten kot. I co najważniejsze- nie ładuje się do domku, nie łazi po stole i takie tam kocie zwyczaje sa mu obce. Taki trochę piesowaty jest.
I jeszcze te nornice zjada- fajny kot. Może być.
I Tobie takiego życzę

Troszkę trzeba patrzeć pod nogi, by nie zdeptać pieszczocha
Jeżówkowe-Love 23:27, 14 mar 2020

Do góry
Asia, śliczne to Twoje kocię, dopiero teraz mi zdjęcie w oko wpadło jak ktoś zacytował
Pewnie się nudzi, jak to jedynak, więc rozrabia
Gdyby Ci przyszło do głowy towarzystwo kocięciu sprawić (polecam) to daj znać - ja już liczę ilu kociętom w tym roku będę domu szukać i ilu nie znajdę
A te nasze piękne są, rasowe, Kaszubskie Leśne
Zdjęcie przykładowe, trikolory i rudo-biały, w tym roku pewnie będzie podobnie, choć do końca nie mam pewności kto będzie autorem kociąt

(jak się napatrzysz i dojdziesz do wniosku, że potrzebujesz braciaka dla swego kocięcia - daj znać, usunę zdjęcie )

P.S. skrzyneczka do przesiewania kompostu w gratisie nie jest
Wzgórze chaosu 23:23, 14 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pewnie, że pojedziemy bo bylinki będą

W ten zwariowany czas tylko marzenia jakoś człowieka trzymają...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co ile tak mocno tniesz drzewa?

Klon globossum cięłam w miarę regularnie. W 2017 roku puściliśmy samopas i tak korona wybujała.

Zobacz jak niewinnie wyglądała ta rabatka w 2008 roku

Zielony zakątek z Antonówką 23:19, 14 mar 2020

Do góry
Ach te krokusy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne Stałam się miłośniczką ciemierników
Wzgórze chaosu 23:15, 14 mar 2020

Do góry
Kolejne mocne cięcie Klon globossum odchudzony o połowę, buka kolumnowego również ubyło.

A jesienią było tak...
Narodziny ogrodu Eweli 23:03, 14 mar 2020

Do góry
I aż jestem zaskoczona, bo kwitnie sansewieria
Narodziny ogrodu Eweli 23:02, 14 mar 2020

Do góry
A w domu w doniczkach kwitną mi babcine amarylisy:
Narodziny ogrodu Eweli 22:59, 14 mar 2020

Do góry
Czosnki już pokazały pierwsze liście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies