W zimie i na wiosnę zanim urosną turzyce i pojawią się liście jest najgorzej. Tak to wygląda. Tej brzozy przy domku już nie ma.
Z powodu buka i perukowca, który rośnie za tulipanowcem postanowiłam, że ta część będzie oprócz zieleni w tonacji biało-bordowo -różowej.
Przy domku na miejscu brzozy, po lewej stronie, za pierwszą kulką z żywotnika posadziłam już jesienią hortensję dębolistną 'Alice' - jest to zaciszne miejsce, przeżyła zimę bez okrywania, utrzymuje długo liści w zimie, przebarwia się na bordowo, zostawiłam sporo miejsca dla niej. Za nią jest kalina ' Onandonga'- ładnie kwitnie w maju na biało-różowo, rośnie w półcieniu. Dalej w prawo przed choiną kanadyjską był posadzony wcześniej dereń 'Ivory Helo' - będzie rozświetlał ten zakątek. Przed nim na wiosnę będą kwitły wysokie orliki, różowe i bordowe, naparstnice, potem rdest himalajski, bordowe jarzmianki, jesienią różowe zawilce japońskie, już tam były.
Dalej w prawo, przy buku hortensja 'Candlelight' - przebarwia się na różowo. A zanim hortensja będzie widoczna to za nią będzie miała już listki i ładnie zakwitnie na różowo w maju enkiant dzwonkowaty. Pod krzewami bordowe ciemierniki.
Za bukiem a przed dereniem Kousa' Milky Way' miejsce jest widoczne najbardziej wiosną , potem częściowo osłania je turzyca makugońska, więc posadziłam rok temu paprocie i kokoryczkę. Dosadzę jeszcze białe, niski orliki, serduszkę kwitnącą na biało, pierwiosnki wysokie. Czekam na przesyłkę.
Dalej na prawo w linii derenia 'Milky Way' jest posadzona kalina bodnańska 'Charles Lamonte" - kwitnie końcem zimy na różowo, będzie wystawać znad buka, ale dół też widoczny, gdy buk bez liści. Potem buk ja częściowo przysłoni, ale ona potem nie zasługuje za szczególną uwagę. Jako akcent zimozielony kalina sztywnolistna pomiędzy kalina a dereniem, ale cofnięta do tyłu - miejsce jest zaciszne i cieniste. Zakochałam się w niej po wizycie u Miry. Pomiędzy zawilce wiosenne, miodunki, orliki.
A teraz pismo obrazkowe. Trzeba mocno wysilić wyobraźnię, bo roślinki małe.
Kiedy ta kalina sztywnolistna urośnie?