Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pod lasem 13:30, 25 cze 2024

Do góry
Tak, długo. Nigdy nie zwróciłam uwagi na dokładny czas, musiałabym po fotkach sprawdzić. Są świetne, sadź!

Przy misie to czego ja nie mam Na pleckach hochle, były też dzwonki, ale zostały pożarte. Z przodu kopytnik, epimedium, ciemierniki, dzwonki poszarskiego, z boku adiantum i żurawki.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:05, 25 cze 2024

Do góry
Kilka letnich foteczek
Widzicie furczaka? Ta Jude to piękna jest

Obłoki srebrzyste, trochę nie w tematyce ogrodowej ale ciekawe zjawisko

Lawenda zawładnęła rabatą, a bodziszek po drugiej stronie.

Aktualnie zachwycam się tą jeżówką, jakoś nie kojarzę, żebym ją miała w zeszłym roku, jeśli to siewka to wybitnie udana
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:57, 25 cze 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Mnie również się podoba, ale przywrotnika przytnij porządnie i nawieź. Teraz i tak już jest czas na cięcie, a szybciej się ukorzeni.

Oczywiście, że go ciachnęłam i zrobiłam z niego piękny bukiet Muszę jeszcze nawóz dodać.

Glina i zielsko 11:11, 25 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Dobry wieczór Moi Mili.

Dzis korowałam. Zrobiłam chyba połowe. Brakło i Kora dojedzie w tym tygodniu.
Łącznie nasypiemy ok 100 worków.

Klaruje mi sie plan na układ i nasadzenia.
Rabata jest podzielona na mniej więcej połowe.
Jeszcze sie zastanawiam z czego ścieżka itd.

Jedna cześć naprzeciw wiaty
A druga naprzeciw basenowej.

Tu na zdjęciu ta ruda kora to część na 3 buki i na róże z bylinami. Kora na kartonach i grubo jej dałam.

Obwódki zacznę po niedzieli i będzie to sesleria. U mnie to roślina która łączy rabaty.

W oddali gdzie widac plamy ciemnej kory są drzewka. Tu bedzie na gęsto z trawami jeżówkami , werbeną i horkami. I innymi bylinami.

Od jutra powoli zaczynam sadzenie.

Wszystkim Wam dziękuję za dobre słowa. Jesteście moją motywacją i wsparciem

Dziękuję !!!

Się zastanawiam po co Ci te krawężniki wokoło rabaty no chyba że łatwe do wyjęcia w razie czego
Za drzwiami do ogrodu... 10:59, 25 cze 2024

Do góry

Podziwiałysmy też motywy roślinne na ceramice rzemieślniczej

i tej pewnie fabrycznej
Za drzwiami do ogrodu... 10:53, 25 cze 2024

Do góry
Ogromne kępy bodziszka Rozanne i czyśca Hummelo

Tu zwróćcie uwagę na pień drzewa.

Za drzwiami do ogrodu... 10:41, 25 cze 2024

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:36, 25 cze 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Dzisiaj ponownie przystąpiłam do porządkowania skutków nawałnic, tym razem już uzbrojona w dwa wory kory.
Całkiem miło mi się pracowało, jakoś nie miałam wkur..u, że robię to drugi raz .
I okazało się, że nie ma tego złego, bo przy okazji ponawałnicowych porządków porobiłam inne porządki. Na razie na 3 rabatach, ale czy mi się gdzieś spieszy? Pozbierałam z rzeczonych rabat liście (leca obficie z dębów, jeśli ktoś myśli, że brzozy to śmieciuchy, to ja Wam mówię, że brzozy to pikuś ), grabnęłam tu i ówdzie i dosypałam kory od serca. Jutro mus kupić kolejne wory na kolejne rabaty .
A teraz cziluję bombę na tarasie

Skarpety w czerwcu?
Widoki na tę odległą rabatę świetny Pięknie ♥️
Za drzwiami do ogrodu... 10:33, 25 cze 2024

Do góry
Ach! Ta ostatnia niedziela...!
Powinnam pewnie zacząć od początku, czyli od spotkania w Ogrodowych skarbach Beatki Ale, że jestem przy telefonie a tu mam fotki z ostatnich naszych wojaży ogrodowych do Nałęczowa i okolic, to będzie od końca
Cały dzień pełen wrażeń wzrokowych , zapachowych, smakowych i oczywiście rozmowy i śmiechy bez końca.
Dziewczyny, dzięki, że jestście. Że można na Was liczyć! Jako jedyna z Was nieprowadząca pojazdów czterokołowych (oprócz kosiarki), a tylko trzy-( wózek), dwu-( rower) i jedno kołowych( taczka) zostałam odebrana z porannego pociągu Chełm - Nałęczów ( dzięki Magda za opiekę całodniową) i odwieziona do domu samochodem ciut przed zachodem słońca ( choć wcale to nie po drodze Agnieszce było)
Jako, że ja również pisać barwnie nie porafię i czas mnie goni do pracy to liczę, że któraś z koleżanek jakieś komentarze do fotek wstawi Powiem tylko, bardzo barwnie było!
Degustacja różanych i nie tylko specjałów.

Ogrodowe wariacje 09:54, 25 cze 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Róże szaleją

Przepiękne szaleństwo ♥️❤️
Ogród prawie wymarzony … 09:32, 25 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Rzeczywiście gęsto masz. Tej werbeny nie ogarniam. Bede sadzić na nowej rabacie w części bez kartonów. Moze tu bedzie sie siać.

Marcin u mnie krwawnica rośnie bez podlewania. Ale to glina , rządzi sie swoimi prawami.

Tam są luki jak cholera ale nic nie mogę tam wciskać bo czosnki i tulipany mam
To za sprawą traw i werbeny jest taki gąszcz
Pousuwam siewki bo i tak wszystkie nie zakwitną
Moja werbeną nieustanie rozsiewa się od chyba czterech lat albo i lepiej
A krwawnica piękna jest i ta dzika i ta odmianowa

Marcin ja mam przetacznika różowego
Ma bardzo gęste kwiatostany

Ogród prawie wymarzony … 07:45, 25 cze 2024

Do góry
Patrzcie jak zarosła rabata
Werbeny biliony muszę ograniczyć do tysiąca

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:19, 25 cze 2024

Do góry
I dojrzewa jarzębina
Blaski i cienie nowego życia 05:47, 25 cze 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, razem z mężem bardzo dziękujemy za mile spędzony czas w Twoich włościach Kochana, masz bardzo duży ogród i żadne zdjęcie nie oddaje jego powierzchni. Faktycznie musisz mieć nasadzenia z dużych roślin, bo inne by zginęły. Wykonałaś kawał wspaniałej i ciężkiej pracy. Wszystkie rabaty i ich rozmieszczenie robią wrażenie. Masz piękny ogród i sporo ciekawych roślin. Nas zauroczył ten wąski dąb błotny i prosimy o jego nazwę. Chyba sobie takie posadzimy. Poproszę jeszcze o nazwę jabłoni ozdobnej, której zdjęcie u mnie wstawiłaś.
Dziękujemy za miłe przyjęcie, wspaniałe łakocie i miłe towarzystwo. Wspaniale czuliśmy się u Ciebie i u Madzi.Jeszce raz dziękujemy i do następnego spotkania

Było mi bardzo miło Was gościć

Dąb błotny green pillar, o którego pytasz rośnie i zagęszcza się w oczach. Długo stał w miejscu.Rabatę liliowcową robiłam w 2020, więc chyba wtedy go kupiłam jako małą sadzonkę. Do 2022 był mało zauważalny, w tym roku wreszcie wybił się nad rabatę. Pięknie przebarwia się na jesień i wtedy przyciąga uwagę.
2021 jesienią, był jeszcze malutki.

Kolejne zdjęcie 2022, wystaje już ponad liliowce.

Teraz już mi się podoba, ale najpiękniejszy będzie w październiku.

Jabłoń rajska ozdobna ROYALTY jest cudowna, planuję ją ostro ciąć.
Za drzwiami do ogrodu... 02:26, 25 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Aniu

O takim pięknym poletku ostróżek marzę. Już w tym roku mam ich więcej. Wysiałam nasiona ostróżek tydzień temu i czekam aż wzejdą. Uwielbiam ostróżki.

Jeżeli chodzi o kocimiętki aby się nie pokładały trzeba je w połowie maja przyciąć o 1/3 wtedy skrócą się tylko główne górne pędy, ale boczne odrosty na łodydze zostają i rozrastają wtedy pęknie kwitną.
Ja tajne nie od kilku lat. Mówiła o tym Mają w ogrodzie.

Hej Elu! Miło, że zaglądasz i się odzywasz. Ja może w urlopie nadrobię trochę odpisywanie, bo zaglądam z telefonu, ale z pisaniem źle

Ostróżeczki same sieją mi się na potęgę, mimo, że sporo siewek rozdaję, likwiduję, to jest ich moc.
Z kocimiętką muszę tak popróbować, ale trzeba dobry czas uchwycić! W tym sezonie szczególnie z niczym nie nadążam i wiele rzeczy mam nie porobionych. Tych zaplanowanych i tych koniecznych bieżących Ale próbuję zaakceptować fakt, że plany swoją drogą, a rzeczywistość swoją...! Ostatnio mamy maraton ogrodowo- spotkaniowy( już trzecia niedziela z rzędu!), więc chwilę pożalimy się sobie ( z wzajemnym zrozumieniem) na na wszelkie ogrodowe plagi i niedociągnięcia czasowe w swoich ogrodach i nie tylko, a potem wrzucamy na luz, stosujemy śmiechoterapię i w pięknych okolicznościach przyrody, przy pysznym jedzonku wspaniale spędzamy czas odstresowując się maksymalnie
Relacje z tych spotkań też postaram się wrzucić jakoś. Szczególnie, że ostatnio poszlałyśmy zakupowo w nałęczowskiej szkółce
Magary Dramaty z Rabaty 00:32, 25 cze 2024

Do góry
Żeby powiało optymizmem - zostawiam różyczkę
Burgundy Iceberg - moja pierwsza, mam do niej wielki sentyment

Przy okazji mi się skojarzyło, że powinna być już krzewem o szerokości prawie metra. Kupiona bowiem w czerwcu 2020 Nie jest. W tym roku ma dwa, może trzy pędy. Cześć pędów zmarzła w zimie, częśc wycięłam ja w ramach wiosennego cięcia róż, a resztę przymrozek wiosenny załatwił. Myślę o tym fakcie w kontekście planowania nasadzeń na rabatach
Ogród Beti 00:08, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:03, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:01, 25 cze 2024

Do góry

Przed cieciemp
Ogród Beti 23:59, 24 cze 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies