Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 22:07, 27 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula gdzie kupowałaś dęba błotnego?

U mnie bodziszek wspaniały ostał się tylko na rabacie przy wejściu w podwórko. Na dużym ogrodzie zmarniał po dzieleniu. dobrze, ze się choć te uchowały, ale już się go boję dzielić. Ciekawe jak się u Ciebie będzie przyjmował, może mu u mnie było za sucho.

Dęba podałam Ci co do bodziszka to dobrze wnioskujesz, bodziszki lubią mokro. Możesz zawsze wziąć ode mnie, mam z niego 2 obwódki i kilka miejsc z małymi nasadzeniami. Szczerze, do dzielenia on się nadaje, ale potrzebuje 2 sezonów do dobrego wyglądu i obfitego kwitnienia. Bywa że mała sadzonka zakwitnie, ale musi mieć mokro. Nawet mi w zeszłym roku wypadło kilka sadzonek, w czasie wakacyjnej suszy.

Sezon na bodziszki się zaczyna mają różne terminy kwitnienia co mnie fascynuje,bo na mojej mokrej i ciężkiej ziemi ciągle poszukuję kwitnących bylin bo o kwiatkach to mogę sobie tylko marzyć. Właśnie ostrogowiec zaczął się wykładać na boki

Bodziszek krwisty,muszę go od tarasowej części na widoku posadzić bo brakuje tam teraz koloru na jednej części rabaty.

Gosialuk 23:21, 27 maj 2025

Ula to nie kantabryjski, tylko krwisty.
Ulina 08:04, 28 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Ula to nie kantabryjski, tylko krwisty.

Dzięki za info krwisty, czyli czerwony, już poprawiłam nazwę

Ten od Madzi fajnie rosnący kępowo to chyba bodziszek oksfordzki, u mnie przy piwoniach tworzy fajną obwódkę

Ulina 10:31, 02 cze 2025

Kukliki u mnie kończą kwitnienie, na dodatek przy tym łapią co roku mączniaka, więc je ścinam. Ale zaczynają bodziszki jqko wypełniacze.
Bodziszek wspaniały

Bodziszek Cloud nine zaczyna, bardzo go polubilam bo długo kwitnie, peł y środek i lila kolor. Rozbudowuje dużą kępę. I podobny do niego inny łąkowy, ma puste kwiaty, paskowane.6

Bodziszek Renarda jest cudny, ale był ostro gryziony przez ślimakini dopiero teraz się zbiera

Moje ulubione fiolety
Ulina 10:35, 02 cze 2025

Bodziszki, których nazw jeszcze nie ustaliłam

Bodziszki żałobne przekwitły, więc ścinam do odbudowania kępy. Podobnie robię z korzeniastymi, które też kończą kwitnienie. Generalnie bodziszki stają się u mnie top rośliną na wypełnianie rabat

Zrobiło się też iryskowo, choć w bardziej słonecznych miejscach iryski przekwitły.

Roocika 10:38, 02 cze 2025

A który bodziszek kwitnie u Ciebie najdłużej?
Wszystkie są piękne
Ulina 10:43, 02 cze 2025

Roocika napisał(a)
A który bodziszek kwitnie u Ciebie najdłużej?
Wszystkie są piękne

Najdłużej chyba Rozanne, ale najpóźniej zaczyna i ma pokrój bardziej płożący.
Ulina 10:56, 02 cze 2025

Dereń Kousa Venus zachwyca wielkością kwiatów

Dolny i górny poziom kwitnienia

Ulina 10:59, 02 cze 2025

Zapowiedż spamu różanego

Ulina 07:27, 03 cze 2025

Wczoraj z lasku przytargałam chyba floksa, co robiłam w lasku....zbierałam czarny bez