Dęba podałam Ci co do bodziszka to dobrze wnioskujesz, bodziszki lubią mokro. Możesz zawsze wziąć ode mnie, mam z niego 2 obwódki i kilka miejsc z małymi nasadzeniami. Szczerze, do dzielenia on się nadaje, ale potrzebuje 2 sezonów do dobrego wyglądu i obfitego kwitnienia. Bywa że mała sadzonka zakwitnie, ale musi mieć mokro. Nawet mi w zeszłym roku wypadło kilka sadzonek, w czasie wakacyjnej suszy.
Sezon na bodziszki się zaczyna mają różne terminy kwitnienia co mnie fascynuje,bo na mojej mokrej i ciężkiej ziemi ciągle poszukuję kwitnących bylin bo o kwiatkach to mogę sobie tylko marzyć. Właśnie ostrogowiec zaczął się wykładać na boki
Bodziszek krwisty,muszę go od tarasowej części na widoku posadzić bo brakuje tam teraz koloru na jednej części rabaty.
Kukliki u mnie kończą kwitnienie, na dodatek przy tym łapią co roku mączniaka, więc je ścinam. Ale zaczynają bodziszki jqko wypełniacze.
Bodziszek wspaniały
Bodziszek Cloud nine zaczyna, bardzo go polubilam bo długo kwitnie, peł y środek i lila kolor. Rozbudowuje dużą kępę. I podobny do niego inny łąkowy, ma puste kwiaty, paskowane.6
Bodziszek Renarda jest cudny, ale był ostro gryziony przez ślimakini dopiero teraz się zbiera
Moje ulubione fiolety
Bodziszki żałobne przekwitły, więc ścinam do odbudowania kępy. Podobnie robię z korzeniastymi, które też kończą kwitnienie. Generalnie bodziszki stają się u mnie top rośliną na wypełnianie rabat
Zrobiło się też iryskowo, choć w bardziej słonecznych miejscach iryski przekwitły.