Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Alija 19:40, 19 maj 2025

He, he, ja też poczułam zapach pontyjskiej, ona chyba pachnie najmocniej z wszystkich azalii. Bardzo ją lubię.
Maj nas nie rozpieszcza, ale u mnie przynajmniej w końcu podlane, chociaż jeszcze by mogło popadać, było tak sucho, że teraz trudno to nadrobić.
Hanusiu, pozdrawiam serdecznie.
hankaandrus_44 21:45, 19 maj 2025

Alicjo, Sylwio, dzięki za odwiedziny. Ja swoje pomidory już też wystawiłam z domu. Ale do szklarni z otwartymi lufcikami. A latem to i drzwi zostawiam otwarte. Na otw3arty teren nie mogę sadzić, u mnie często mgły znad morza przynoszą zbyt dużo wilgotnego powietrza, i to powoduje choroby. Dlatego chronę sadzonki. Dojazdu codziennego nie mam, muszę tak sobie radzi ć.

AZAlie w tym roku dostały po nosie, połowa przymarzła, ale tylko część kwiatków, do jesieni wydobrzeje.

Basieksp 22:30, 19 maj 2025

Ale jaki ładny orlik Ma taki fajny intensywny kolor powinnam mieć podobne, ale moje dopiero się rozkręcają, powoli
eda 02:05, 01 cze 2025

Ojej też podziwiam orlika Hanuś taki szlachetny i mocny kolorek
Nie martw się azaliami odbudują się trzymam kciuki kochana ważne że są i po malutki do przodu ze wszystkim ...ja też wyprowadziłam pomidorki do namiotu ale jeszcze nie wkopałam do ziemi za to wsadziłam 4 papryczki od wujka dostałam i zobaczymy ...
Macham ...i buziaki zostawiam...
hankaandrus_44 09:12, 01 cze 2025

Dziękuję wszystkim za zaglądanie do mnie. Niewiele się dzieje, bo ja już jestem nie mocno działająca, nawet w ogrodzie. Ale w tygodniu jeden dzień musi być ogrodowy, a czasem nawet dwa... Wszystko zależy od pogody i mojej werwy.

Powojnik górski kwitnie na gruszy i to mnie zawsze wzruszy.
Orliki samosiejki, nie biorę ich w karby, rosną tam gdzie znajdą dla siebie miejsce, to jest piękne.
Łubiny kiedyś zasiałam, wyrosły pstre jakieś, chociaż takich nie chciałam.
Piwonia majowa już się osypała, krótko kwitnie, w bukiecie ją miałam.
Piwonie drzewiaste... cóż po jednym kwiatku zaledwie, ale to wina wiosny i mego zapomnienia, że trzeba jej na wiosnę trochę "zadaszenia".
Szparagi już swoje miałam, może jeszcze jeden rzut będzie, wszak mam tylko 2 sadzonki na grzędzie.

Pigwa, borówki, brzoskwinie. kwitły, może coś z tych kwiatków urośnie. No i moje flagowe - pomidorki malinowe. Jutro będę w ogrodzie, zobaczę co w nim jest w aktualnej modzie.

Basieksp 11:55, 01 cze 2025

Haniu pozdrawiam serdecznie U mnie łubiny też mają zupełnie inne kolory niż bym chciała Ich siewki w dodatku, chyba zmieniają kolory, miałam jeden taki fajny czerwony, siewki są albo ciemno fioletowe, też ładne i są też różowe ale czerwonych nie widzę.
hankaandrus_44 19:20, 01 cze 2025

Łubiny nawet kupowane nasiona w ogrodnictwie, nie dają gwarancji koloru Ale to jeden z najszybszych majowych kwietnych akcentów.
Kiedyś ich nie lubiłam, jak miałam jedną rabatkę kwietną, teraz nie mam ogrodowizny spożywczej, sieję łubin. A jaki kolor będzie? Każdy ładny!
Alija 22:24, 01 cze 2025

Hanusiu, łubiny podobają mi się niezależnie od koloru. Orliki bardzo wdzięczne kwiatki, jak się już zadomowią, to kwitnienie murowane.
Hanusiu, piękne rymowane podsuwanie ogrodowe.
Pozdrawiam serdecznie.
eda 23:48, 01 cze 2025

To super , że kwitnie i zanosi się na owocowanie trzymam kciuki za malinowe ja też posiałam ...
zdrówka dla ciebie Hanuś i nie szalej ściskam
hankaandrus_44 00:02, 02 cze 2025

Dziękuję dziewczyny, jakoś powoli z ogrodem się dogaduję. Powoli co nieco z ogrodu ruguję. Taka sytuacja dopadła bukszpanu, za bardzo się rozrósł przy wejściu do altanki, musiałam mu przykrócić gałęzie. Jak przysiadłam, to został goły pień. Ale się nie stresuję, do jesieni się odbuduje. Gałęzie z pocięcia zawędrowały na recykling do PSOKu.

Takich cięć będzie kilka. Może przez lato się wyrobię.
Dziś niezamierzenie dotarłam do ogrodu na 2 godziny, Pomidory podlałam, wilki pogoniłam, kilka kwiatków już zapyliłam, i nawet kilka zawiązków widziałam. Dobrze jest. Lepiej sprawują się te z pierwszej dostawy. Miały czas się ukorzenić przed przymrozkami, Te z 20 maja, musiały odchorować przymrozki, brak światła słonecznego, bo cały tydzień były pod włókniną. Ale też żyją i już widać postępy.
Jeżeli jutro nie będzie deszczu, to jadę na cały dzień. Muszę posiać fasolę tyczną i i cukinię, Przy okazji posieję również kilka ogórków. Może to będzie dobry pomysł na leniwy poniedziałek. Trzymajcie się, Dobranoc dzieci, Czas na sen!