Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Czym wyłożyć taras i balkon? 17:42, 05 lut 2017

Do góry
Tu nie chodzi nawet o olejowanie, ale o przygotowanie do olejowania. Potrzebne jest dokłądne oczyszczenie brudu. Na brud nie zaolejujesz.
Powojnik - Clematis 17:37, 05 lut 2017

Do góry
Katel spróbuj linkować linkami ukrytymi, bo linki są za długie
Próbowałam poprawić ale ten pierwszy jakiś dziwny jest, nie daje się

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:30, 05 lut 2017

Do góry
Już wiem, krzyzyk jest na moim rysunku Dokłądnie tutaj narysowałam tuylipanowca. Jeśt to środek okręgu, ale to nie oznacza że ja narysowałam optymalnie akurat dla ciebie i dla tego miejsca. Jak mówię - sama sobie wyznacz krzyzyk ale nie na rysunku a na gruncie. I to by było na tyle
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:28, 05 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)

Tam gdzie ten czarny krzyżyk? Czy tam gdzie są 3 bordowe koła (na froncie) Ile tulipanowiec potrzebuje miejsca? Nie wiem czy ma przy kostce wystarczająco miejsca?

ja tu żadnego czarnego krzyzyka nie widzę. Powiem tak, ja zaznaczyłam miejsce, ale kluczową rolę odgrywa obserwacja własna, b o trudo komuś na podstawie dwóch zdjęć narysować dokłądną kropkę, gdzie masz posadzić drzewo. Zalezy to także od tego o jakiej porze a nawet godzinie najwięcej będziesz korzystać z tarasu i tulipanowiec nie jest absolutnie za duży.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:25, 05 lut 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)

Pasuje tutaj Pnunus cerasifera 'Nigra'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:24, 05 lut 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, to oczywiście nie piekarnia, ale jak się wykurujesz, to może odpowiesz

Pod tym oknem będzie rabata rodkowa. Pod oknem chcę wsadzić rododendrony i myślę, czy nie dosadzić czegoś po lewej, prawej stronie?

A jaki kształt będzie miałą ta rabata i jaką szerokość. MOże narysujesz? Najlepiej rzut z góry.
Czym wyłożyć taras i balkon? 17:22, 05 lut 2017

Do góry
Deska modrzewiowa daje jeszcze jedną możliwośc, nic nie robić. Nie lakierować nie olejować. Zostawić aby zszarzała naturalnie i wtedy ma patynę starości.
Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 17:20, 05 lut 2017

Do góry
Platan można ciąć jak zwykłą wierzbę - do jednego oczka. Korona wtedy nie opuści się.

Tniesz jak chcesz. formujesz jak chcesz.

Opcja jednego drzewa - nie aż tak chciałam przesunąc drzewo, na ścianę na lewo od okna a nie aż tak daleko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 05 lut 2017

Do góry
Ja swojego przycinam mocno. Mocno każdego roku. Miejsce wtedy nieważne. Mój rośnie tuż przy świerkach serbskich.
Kolcowój Chiński (jagody goji) 14:38, 05 lut 2017

Do góry
Ważne jest to na jakich pędach owocuje, a co jeśli na dwuletnich? Lepiej poczytaj o tym a potem dopiero ścinaj. Pozostałe zasady prawidłowe.

W necie nic nie ma, a jeśli było to niedostępne. Szukać nie będę bo nie podoba mi się ta roślina.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:09, 05 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aż się prosi o tulipanowaca za drogą.

Tam gdzie ten czarny krzyżyk? Czy tam gdzie są 3 bordowe koła (na froncie) Ile tulipanowiec potrzebuje miejsca? Nie wiem czy ma przy kostce wystarczająco miejsca?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:06, 05 lut 2017

Do góry
Aż się prosi o tulipanowca za drogą.
Powojnik - Clematis 08:09, 05 lut 2017

Do góry
Możesz gdzieś nierównomiernie dać np Niobe, ale nie tak na przemian.
7 białych 2 burgundowe, reszta białe. {amiętaj jednak że powojniki lubią mieć korzenie w cieniu, kwiaty w słońcu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:03, 05 lut 2017

Do góry
A może wystarczy tu, gdzie żółte? Czyli od południa?

Pytasz jakie drzewo? Takie któe ma na tyle wysoko koronę, żeby dała cień, takie żeby nie miało małych liści dających słaby cień. Drzewo o dużych liściach. Idziesz do szkółki i wybierasz takie, któe spełnia zadanie i jest dostępne. Wysoki pień na 250 cm i korona. I się oczywiście podoba. Ja tak robię, nie szukam gatunku, a szukam pożądanych cech.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 05 lut 2017

Do góry
Musiałabyś stanąć po południu i zobaczyć jak idzie cień i gdzie dokłądnie najlepiej umiejscowić drzewo.

Fioletowe w rabacie a zielone za nawierzchnią.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:54, 05 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)

Ta rabata też jest długa, jeszcze w planach, ma dalej być ławeczka, między oknami domu

Te drzewa które wymieniłaś nadają się na rabatę przy tarasie a nie za drogą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:48, 04 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tą lewą wypustkę można pochylić

Dziękuję Danusiu. Ten drugi wjazd skasuje i zrobię tam rabaty. Ale jeszcze Cię bardzo proszę abyś mi doradziła jak rozmieścić nasadzenia. Jakie drzewa liściaste,chciałabym o jasnych zielonych, czy tez złotych liściach.
A jeszcze zapytam te żółte plamy z literką R, co to?
Powojnik - Clematis 21:21, 04 lut 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Danusiu,
ten Princes Red jest faktycznie uroczy Mam teraz zagwostkę, który zamówić ale lubię takie dylematy

Biały wygląda dość pospolicie, ten bardziej urokliwie, więc zależy co kto lubi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:20, 04 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)

Danusiu, te "brzuchy" to z jednej strony maskują mi 3 kręgi oczyszczalni... która jest schowana w skarpie...a po drugiej stronie też taki brzuch zrobiłam, bo chciałam żeby jakąś spójność to miało

Pozwolę sobie zaprosić Cię do mojego ogrodu wirtualnie jeśli masz ochotę, zapraszam... https://www.instagram.com/beata.ogrod/
Są zdjęcia paskudnego rowu, i skarpy, pod którą chcę umieścić ławeczkę (zdj.2)... ponadto
na rabatach rosną jeszcze w dużej mierze "upchaj-dziury" ...ale oby wkrótce się to zmieniło...

Po insta nie chodzę, załóż proszę u nas wątek Nie jestem nawet zarejestrowana, więc to niemożliwe. Aby mi ułatwić pomoc zrób jak napisałam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:19, 04 lut 2017

Do góry
Gintura napisał(a)

o kurcze a piszą, że się wspina jak bluszcz. Korzonkami czepnymi.
dzięki za przestrogę.

To nie przestroga, wiadomości praktyczne. Zanim ruszy minie parę lat, będzie siedziała taka bździnka Wiem bo rośnie koło mnie, a ja mieszkam 15 lat i obserwuję. U sąsiada rośnie pod furtką. Teraz dopiero ją widać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies