Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kosaćce, irysy (Iris) 21:02, 20 kwi 2020

Do góry
Czy możecie pomóc w zidentyfikowaniu gatunków irysów ze zdjęć? To zdjęcia z artykułów Danusi, niestety nie wszystkie gatunki nie były podpisane a te mi szczególnie przypadły do gustu

Tutaj chodzi mi zarówno o syberyjskiego, jak i bródkowego (jasny fiolet, prawie biały z ciemnym środkiem):

Poniżej podobny, ale chyba inny?

W kamiennym kręgu od początku 20:58, 20 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:57, 20 kwi 2020

Do góry
Żółta....zaczęłam dzisiaj podlewanie, bo sucho
[/img]

W kamiennym kręgu od początku 20:55, 20 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:52, 20 kwi 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania jest kolorowo i tak trzymaj , moje tulipany mizernie a niektóre dostały mrozem po liściach tak jak liliowce i paprocie

Zbyszku, u mnie dopiero się rozkręca
Dzisiaj
Podmiejski ogródek 20:44, 20 kwi 2020

Do góry
Kasiu, zaraz zajrzę, tylko najpierw rzucę bombę u siebie

Albowiem słuchajcie, słuchajcie: wielkie dyskusje sprzed miesiąca nie poszły w zapomnienie i wydały owoc. Jak Iwonka przyjechała po kompost, to zrobiłyśmy jeszcze krótką burzę mózgów i powstał kolejny pomysł: żeby pod świerkiem zrobić podniesione rabaty. Dwustopniowe: wyższe piętro pod samym świerkiem, a niższe - trochę szersze. Byłaby wtedy szansa, że coś urośnie w tej dziurze w samym środku, która mnie strasznie denerwuje.

Rabaty byłyby zrobione z podkładów ogrodowych: dwie warstwy w środku, jedna na zewnątrz.

Do tego pomysłu byłam w końcu przekonana, tylko nie wiedziałam jak sprzedać temat mężowi, który wiecie jakie ma podejście do moich 'wymysłów'.
W końcu zagaiłam i słuchajcie - cud się zdarzył!
Nie dość, że klepnął ten pomysł bez marudzenia, to w dodatku wykopał lilaka, który w realizacji tego pomysłu przeszkadzał (lilak i tak był coraz bardziej duszony przez świerka, więc w ciągu najbliższych paru lat byłby wykopany).
Tego samego dnia! Rano powiedziałam, a wieczorem lilaka nie było!
Żadne pandemie ani kryzysy światowe nie przekonały mnie, że świat się kończy ale TO - tak.

Przygotowałam wstępny rysunek, jakbym to widziała:
Nie mam pod ręką zdjęć. Kto nie pamięta, ten jest proszony cofnąć się o kilka stron, tam gdzie była dyskusja i wrzucałam zdjęcia.
W kamiennym kręgu od początku 20:42, 20 kwi 2020

Do góry
Borbetka napisał(a)
Cudne łany cebulowych! To kolejne pokolenia? Czy wykopujesz i sadzisz na nowo? Ja się bardzo zniechęciłam. Nie wykopywałam z braku czasu i po nich. W tym roku mam jednego żonkila
Borbetko, to są już kolejne pokolenia tulipanów. Wykopuję je corocznie i przechowuję przez lato, a jesienią wsadzam na rabaty, w różnych konfiguracjach
To przykład jak wydlądała rabata z dzbanami na przestrzeni kilku lat.

2016

2017

2018

2019

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:29, 20 kwi 2020

Do góry
Co roku jesienią wypatruję starych odmian narcyzów. Z niewielką trąbką i białymi płatkami. Tylko raz mi się udało na nie trafić. Wsadzone w miejscu, które przechodziło rewolucje nasadzeniową, gdzieś się zapodziały.
Ta odmiana miała więcej szczęścia. Ładnie się mnoży.

Zapach mahonii i tawuł zdominował tę część ogrodu.
Migawki z ogródka 20:20, 20 kwi 2020

Do góry
Pieczone bez foremki, takie fajne bochenki mi wyszły

A tu kwitnące...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:19, 20 kwi 2020

Do góry
Szafirkowe rzeczki cieszą się dużą popularnością, więc póki ich czas nie przeminie warto je uchwycić w obiektywie.

W słońcu tulipany EE kończą już kwitnienie. W półcieniu jeszcze dają radę błysnąć urodą.

Moja bajka 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Katkak napisał(a)

Pewnie, patrz co się działo wczoraj Kasiuka
Emuś w pachnących świeżością woderach odwala kawał dobrej roboty i jeszcze dobrze się przy tym bawi
ja pracowałam na brzegu, odbierając chociażby wyłowiony muł

Normalnie raj dla wędkarza - wcale mu sie nie dziwię siedzenia w wodzie

Oczko pięknie teraz wygląda, bardzo jet naturalne. Młoda skąd zna takie kung fu? Narzekałaś na wolna wiosnę a tu już tyle kwiecia
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Załączam zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
Tu na razie jest klepisko.... 20:15, 20 kwi 2020

Do góry
I tutaj wrzucam jak ja mysle ze będzie w miarę.

1- rabata ktora zasloni widok od ulicy. Sasiedztwo wscibskie zaglada i kuka ile się da... Innej opcji nie ma dopoki na froncie nie pojawią sie drzewa
2- studnia która chcialam wciagnac w rabatę wzdłuż ścieżki

3- placyk zwirowy w otoczeniu zwiewnych traw i bylin i nie wiem czy lepiej zrobić z paleniskiem czy tylko na lezaczki (?)
4- miejsce wśród traw na hamak
5- domek i piaskownica
6- trampolina wkopana w ziemie. Zastanawiam sie czy nie lepiej zrobic na zamianę z domkiem i piaskownica i wtedy te elementy zrobione wzdluz ogrodzenia (?)
7- ścieżka krawężniki w trawniku

Jeszcze konieczne jest miejsce na basen na czesci dzieciecej
Juka proszę o pomoc 20:14, 20 kwi 2020

Do góry
Załączone zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 20 kwi 2020

Do góry
Wegetacja idzie zgodnie ze swoim rocznym planem. Nie zważa na obostrzenia.
Mimo słońca temperatura jakaś taka niewystarczająca, aby odczuwać przyjemność z prac ogrodowych. Wyciągnęłam parę mniszków i tyle. Pielenie na rabatach jest utrudnione, bo jest za sucho. Susza przyhamowała wzrost chwastów, nie ma ich multum, więc i motywację do odchwaszczania mam mniejszą.

Wilgoć przydałaby się w kompostowniku, ale szkoda mi wody ze studni, a tej wodociągowej nie mam sumienia tam wykorzystywać. Zewsząd płyną alarmy o niskim poziomie rzek, dalszym obniżaniu poziomu wód gruntowych i grożącej nam suszy.
Fatum jakieś zawisło nad tą naszą planetą.

Mimo suszy rośliny budzą się do życia. Ptakom systematycznie uzupełniam poidełka. Bardzo chętnie z nich korzystają.
Obie budki lęgowe na brzozach są zajęte. Niedługo zrobi się tam intymniej.

Stipy podrosły i zaczynają być ozdobą.

Wypiętrzają się rozchodniki, budzą się do życia miskanty i rozplenice na najbardziej nasłonecznionych stanowiskach.

Tulipany zdecydowanie mniej atrakcyjne niż zawsze, ale i tak cieszą kolorem.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:59, 20 kwi 2020

Do góry
Cześć! Moi drodzy mam problem z trawnikiem, a mianowicie: pojawiają się "dziury", inaczej mówiąc miejsca gdzie trawa nie rośnie. Pokrótce trawnik założony we wrześniu zeszłego roku, pod koniec marca pierwszy raz koszony. 8 kwietnia nawoziliśmy go granulatem, nawożone siewnikiem pchanym, dodatkowo dziury oraz po całości dosialiśmy nasiona trawy. Od tego czasu nie chodzimy po nim, natomiast codziennie rano oraz po zachodzie słońca podlewany zraszaczem. Widać, że nawóz polepszył sprawę, natomiast nie widzę poprawy w temacie wzrostu trawy w tych miejscach, gdzie nie wyrosła. Dodam, że to miejsce przy garażu w większości dnia jest w cieniu.

Co polecacie zrobić dalej? Czym to ratować, by uzyskać ładny, gęsty trawnik? Może jest przelany? a może trzeba zastosować dodatkowo nawóz np. czarną ziemią?

W załączniku zdjęcie zrobione 8 kwietnia br. w dniu zasilenia granulatem i dosiania trawy, drugie zdjęcie z dnia 16 kwietnia tego roku

Pozdrawiam!

[url=http://fotogorg.pl/pliki/img-1.jpg[/url]
Ogród do odnowy 19:46, 20 kwi 2020

Do góry
Dla pamięci Carex snowline

Tu na razie jest klepisko.... 19:43, 20 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny zrobiłam rysunek ręcznie.. Sciezek nie na to tak bym chciala zeby byly proste. Nie wiem czy coś widać bedzie. Do kompa jakos się muszę zmusic zeby przesiąść

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies