Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Dębowe zakątki 18:11, 17 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Też mam takie żuki. Właśnie te z opalizującymi skrzydełkami. Zastanawiałam się, czy one nie są szkodliwe.
U mnie liliowce nie kwitną bardzo je lubię. Kupiłam kwitnące i guzik trzymam bo trzymam. Jak znajdę trochę czasu wysadzę je w inne miejsce. Chociaż już jedne przesadziłam i nic stan taki sam.
Aniu to czas że wszystko kwitnie, pięknie masz. Chwastów już nie widać to teraz tylko doglądaj.

Nie wyobrażam siebie z nogą w gipsie. Tylko się pociąć taki pech. Każdego dnia proszę Boga abym całą bez żadnego szwanku poszła spać.
Raz się przewróciłam na skalniaku widziałam wszystkie gwiazdy walnelam głowa. W oczku też się wykąpałam w listopadzie.
Jakoś się trzymam całą

Aniu szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
Pozdrawiam
L
Te żuki to uwielbiają białe i jasne kwiaty Latają głownie w słoneczne dni jak zauważyłam.
O dziwne ,że liliowce ci nie kwitną A na słońcu rosną czy w cieniu ?
Chwasty w większości wypieliłam Ale małe rosną. A póki ja będę mogła coś zrobić, to penie na stojąco je będę wyrywać takie duże porosną.
No narobiło mi się i to w środku sezonu .ECH
Ale jakoś trzeba dać sobie rade z tym wszystkim.
To miałaś też rózne wypadki i kontuzje. ech
Dziękuję i pozdrawiam
Ptasi gaj 12:28, 17 lip 2023

Do góry
Borówki posadziłam w workach foliowych. I jak wleje wiadro czy konewkę wody to im wystarczy woda się nie rozlewa po całym terenie tylko pod korzeń.

Na plsntacji np w Piskorce ma tylko królujące, puszcza wieczorem i krzaki żyją.

U mnie w tym słońcu mimo podlania mocnego wczoraj i dzisiaj hortkom zwisają kwiaty.

Ela, ale jak w workach foliowych? To im nie zaszkodzi? No, i chyba musisz je mocno nawozić?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:06, 17 lip 2023

Do góry
Dobrze zrobiłaś teraz obserwuj.

No pewnie tak, moje horty to już olbrzymy. U mnie to eksperyment jeżeli się uda to w przyszłym sezonie zrobię piętrusy ze wszystkich

A ja się zezliłam i żeby wyglądało piętrowo to 2 duże wsadziłam z tyłu a 2 mniejsze z przodu i jak kwitną to mam piętrusy
Ptasi gaj 00:17, 17 lip 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
. OMG sporą wysokość osiągają te drzewiaste, moje drzewiaste jeszcze takiej wysokości nie osiągnęły. Pięknie wygląda ta lilia❤

Monika one mają pędy grubości mojej ręki w nadgarstku.
Chyba je za płytko posadziłam i pod ciężarem się przechylają.
Będę je musiała wykopać i głębiej wkopać. Zapach się unosi w całym ogrodzie bo wszędzie posadziłam lilie i już mają swoje dzieci (cebulki)
Mają 6 lat.

W tym roku liście zaatakował poskrzypek, też go specjalnie nie kupiłam i duzo dziur w lisciach narobiły.
W zeszłym roku rano chodziłam i rozgniatałam.

Szczerze Martagony mi się lepiej podobają.

Ptasi gaj 00:06, 17 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
U mnie właśnie dwa krzaki przyschły. Było okej ale ostanimi czasy mocno wieje a temperatura jest wysoka i wilgotność powietrza spada. Dlatego część krzaków mi przeschła. Teraz lejemy mocno by ich nie stracić. Nawóz dwa razy już sypałam ale i tak kilka ma chlorozę.

Też drzewka ktore posadziłam rok dwa lata temu wczoraj podlewalam.
Mam studnie to sobie mogę pozwolić na lanie.

Jak wyjeżdżam to przełączam studnie na wodociąg aby solary chodziły.
Studzienna to pompa w domu i boje się aby nas nie zalało.

Wyjeżdżając przełączyłam na wodociąg i z kranu woda ciurkała obniżają ciśnienie, aby nie podlewali na wsiach.
Studnia to skarb.

Dzisiaj to makabra.
Teraz w domu taka sama temperatura jak na dworze.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:54, 16 lip 2023

Do góry
Dobrze zrobiłaś teraz obserwuj.

No pewnie tak, moje horty to już olbrzymy. U mnie to eksperyment jeżeli się uda to w przyszłym sezonie zrobię piętrusy ze wszystkich
Ptasi gaj 19:27, 16 lip 2023

Do góry
CD

Ponad 2,5 metra za dobrze im u mnie

. OMG sporą wysokość osiągają te drzewiaste, moje drzewiaste jeszcze takiej wysokości nie osiągnęły. Pięknie wygląda ta lilia❤
Ogród Muszelki 15:53, 16 lip 2023

Do góry
To ty w wodzie najpierw moczysz?
Ja wsadzalam do piasku mokrego i na 20 sadzonek ani jedna. Może spróbuję z moczeniem od przyszłej wiosny.

Tak, po wiosennym cięciu bukietowek "patyczki" wkładam do słoików z wodą i cierpliwie czekam, aż zechcą wypuścić korzonki. Całą procedurę wraz ze zdjęciami umieściłam we wcześniejszych wpisach. Zaraz dla Ciebie poszukam.

Edit: str. 288
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=288
Zacisze Alicji 15:50, 16 lip 2023

Do góry

Ale pięknie co ty dajesz tym liściom lilii że one tak rosną wysoko i mają tak zielone liście.
U ciebie pewnie trochę chłodniej. U mnie żółkną pewnie za gorąca wodą. Ryby po dnie szoruja. We wierzchnich warstwach oczka lustrze jajko się ścina przy takiej pogodzie.

Elu! Dziękuję, lilie rosną sobie same, nic im nie daję.
U mnie jest dużo cienia, więc w upalną pogodę jest trochę przyjemniej, chociaż przy tych ostatnich temperaturach
to pewnie tylko klimatyzacja może przynieść ulgę.
Zacisze Alicji 15:47, 16 lip 2023

Do góry

U mnie się wysialy nawet te Delawaya. Mam już w doniczkach. Jesienią wysadzę na stałe miejsce.
Ja kwiatostany ucielsm jesienią i rzuciłam na ziemię, wiosna patrzę a tu siewek od groma.
Nie świadomie to zrobiłam.

Elu! Muszę też tak zrobić, może moje też się zasieją.
Zacisze Alicji 15:46, 16 lip 2023

Do góry
Alicja podlewaj Arabelle mikstura ze skórki banana to się jeszcze bardziej zdziwisz.
1-2 skórki do słoika litrowego zalej wodą. Po 2-3 dniach możesz podlewać szklanka mikstury na 1 litr wody.
Może już znasz ale podaje na wszelki wypadek.
Zresztą podlewam bananem wszystkie kwitnące od róży do pelargonii. Skórka ma dużo potasu. Potas wiadomo na kwitnienie.

Miłej niedzieli. Pozdrawiam.

Elu! Dziękuję za przepis, muszę zrobić taką miksturę do podlewania. O bananach wiedziałam, że są dobre dla roślin, ale nie znałam tego przepisu, dzięki.
Ptasi gaj 15:14, 16 lip 2023

Do góry
Borówki posadziłam w workach foliowych. I jak wleje wiadro czy konewkę wody to im wystarczy woda się nie rozlewa po całym terenie tylko pod korzeń.

Na plsntacji np w Piskorce ma tylko królujące, puszcza wieczorem i krzaki żyją.

U mnie w tym słońcu mimo podlania mocnego wczoraj i dzisiaj hortkom zwisają kwiaty.
Ogród Muszelki 15:08, 16 lip 2023

Do góry
To ty w wodzie najpierw moczysz?
Ja wsadzalam do piasku mokrego i na 20 sadzonek ani jedna. Może spróbuję z moczeniem od przyszłej wiosny.
Ogród Muszelki 14:13, 16 lip 2023

Do góry

Czy one rosną w pełnym słońcu. Wprost nie do uwierzenia, że są z patyków.
Pytam bo dzisiejsza pogoda hortensje więdną mimo obfitego podlewania wczoraj wieczorem.

Tak, w pełnym słońcu. Mają linię kroplującą.
Ogród Muszelki 14:10, 16 lip 2023

Do góry

Nie każdy ma rękę do patyczków. Ja np nie, ale przygielam gałązki do ziemi w zeszłym roku i czekam wiosnę będę odcinać.

Rozmnożenie przez tzw. odkłady (przygięcie dolnych gałązek do gleby) kończy się zwykle 100% sukcesem. Minusem tej metody jest to, że bardzo trudno uzyskać w taki sposób kilkadziesiąt sadzonek.

Tak więc "rozmnażanie patyczkowe" daje w krótkim czasie (ok. 2 miesięcy) mnóstwo sadzonek. "Jedyny" problem, by patyczki zanurzone w wodzie zechciały wypuścić korzonki.
Trudno mi powiedzieć, w ilu procentach mi się to udawało... w 80%? Były lata, że mniej i były lata, że więcej... Nie wiem, może ważny jest jakiś krytyczny czas ich ścięcia z matecznej rośliny? Choć zawsze czynię to, gdy kwitną krokusy...
Pachnący różami, malowany bylinami 13:59, 16 lip 2023

Do góry
w_zaczarowanym_ogrodzie napisał(a)

Dziękuję w imieniu swoim i innych czytających na pewno też że taki pięknie podpisujesz zdjęcia i pokazujesz nie tylko kwiat ale cały pokrój rośliny, to ważne przy wyborze roślin, także jeszcze raz WIELKIE dzięki, robisz super robotę, lecę podziwiać dalej Twój piękny ogród

Tak Ewa wspaniałe to robi. Też się staram, ale nie wszystkie nazwy pamiętam. Trzeba przy posadzonych różach mieć fiszki i od razu na focie notować to jest wyjście.

Róże piękne i zadbane. U mnie też pojedyncze kwitną te późniejsze.
Liliowców zazdroszczę, że tak kwitną u mnie nie kwitną.
Ogród Muszelki 13:31, 16 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Aniu, patyczki z korzonkami sadzę do donic z ziemią kompostową. Pewnie w tej ziemi tkwią "magiczne moce" 

Nie każdy ma rękę do patyczków. Ja np nie, ale przygielam gałązki do ziemi w zeszłym roku i czekam wiosnę będę odcinać.

Aniu przepiękne ta hortka Freis melba. Czy one rosną w pełnym słońcu. Wprost nie do uwierzenia, że są z patyków.
Pytam bo dzisiejsza pogoda hortensje więdną mimo obfitego podlewania wczoraj wieczorem.
Ptasi gaj 13:25, 16 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
No busz się rozrasta. Zdrowo rośnie. I ślicznie kwitnie.
Borówki czym dokarmiasz?

Aniu leje przede wszystkim wodę 10 litrów pod jeden krzak 2 razy w tygodniu.
Wiosna nawóz do borówek. W zeszłym tygodniu drugi raz podsypalam.

Uprawa borówki to wyższa szkoła jazdy. Myślałam że krzak wsadzę i będą borówki. Jednak trzeba dobrać do siebie krzaki. Np 2 odmiany o tej samej porze kwitnienia.
Zacisze Alicji 13:21, 16 lip 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Jeszcze trochę stawu

Ale pięknie co ty dajesz tym liściom lilii że one tak rosną wysoko i mają tak zielone liście.
U ciebie pewnie trochę chłodniej. U mnie żółkną pewnie za gorąca wodą. Ryby po dnie szoruja. We wierzchnich warstwach oczka lustrze jajko się ścina przy takiej pogodzie.
Zacisze Alicji 13:14, 16 lip 2023

Do góry
April napisał(a)

Sylwia, te pierzaste to rutewka orlikolistna, kwitnie wcześniej. A teraz u Alicji jest Delawaya, one cudne ale np u mnie delikatne i zanikają.
Natomiast orlikolistne potrafią się nawet wysiać.
Ja też uwielbiam rutewki, obydwa gatunki

U mnie się wysialy nawet te Delawaya. Mam już w doniczkach. Jesienią wysadzę na stałe miejsce.
Ja kwiatostany ucielsm jesienią i rzuciłam na ziemię, wiosna patrzę a tu siewek od groma.
Nie świadomie to zrobiłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies