Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

UrszulaB 16:34, 26 lis 2023

mirkaka napisał(a)
A u mnie dziś zagościła zima

a tu czeczotka, uderzyła w szybę, siedziała oszołomiona w donicy warzywnej, ale po zrobieniu jej zdjęć odleciała

Bajka!
mirkaka 16:46, 26 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Co ty wyrzucasz rozchodniki? Toż te opuchlaki zostaną w ziemi i na inną roślinę się przeniosą.
Ja też od przyszłego roku zaczynam walkę z opuchlakami. Trudno eko czy nie eko nie dam się pokonać. Będę pryskać bo wszędzie się panoszą.
Jakieś deseczki z nicieniami można kupić sprawdź sobie.

A ja uwielbiam bergenie. Też mam pogryzione. Musiałam przywlec z jakąś roślinę nie miałam opuchlakow dopóki nie dostałam wariacji na tle kupowania różnych roślin. Od 2-3 lat się panoszą.

Wyrzucam, już wywaliłam dwie wielkie karpy, zostały jeszcze dwie, ale te już wiosną wykopię.
Elu, po wykopaniu, sprawdzam dokładnie ziemię, dosłownie cm po cm i wygniatam larwy. Wiosną jeszcze raz sprawdzę te miejsca. Deseczki podkładam, bez nicieni, ale zwykłe i podnoszę rano sprawdzając czy na nich nie siedzą. To bardzo mi pomogło w walce z nimi. Ale najlepsza metoda to nie sadzić roślin które one lubią,
mirkaka 16:48, 26 lis 2023

Alija napisał(a)
Mirka, piękne zimowe widoczki, słońce dodaje uroku.
Mnie też się zdarzały takie sytuacje z ptakami, raz nawet dla sikorki skończyło się to tragicznie.

No, i u mnie też tak się zdarzyło
mirkaka 16:49, 26 lis 2023

basia3012 napisał(a)
Mirko, u nas widoki podobne. Śniegu masa.
Dobrze, że tydzień temu posadziłam tulipany. Gdybym czekała to byłabym trochę w kłopocie.

Ja też zdążyłam posadzić, ale niedbale wybrałam miejsca, więc będą rosły trochę w rzędzie wiosną
mirkaka 16:51, 26 lis 2023

Rumianka napisał(a)
Myślę, że na pozbycie się opuchlaków byłby najskuteczniejszy kret...ale w tym momencie nie wiem, co gorsze...

E, wolę walczyć z nimi sama, bez kreta, choć na rabatach jest co roku, byleby nie wchodził na trawnik.
mirkaka 16:52, 26 lis 2023

Ula, dzięki, bajka chwilowa, ale też cieszy
Joku 18:05, 26 lis 2023

Piękne zimowe obrazki. U mnie ilość śniegu podobna. Pewnie za jakiś czas stopnieje i jak w poprzednich latach pojawi się wczesną wiosną.
Podziwiam znajomość ptaków. Czeczotki na własne oczy nie widziałam.
antracyt 09:26, 27 lis 2023

mirkaka napisał(a)
Dzięki dziewczyny
Zuza, u mnie też co jakiś czas są te wypadki z ptakami, chciałabym temu jakoś zapobiec, ale jak?
Nie chcę naklejać czarnych ptaków na szybę..

Niestety, też nie mam pomysłu jak temu zapobiec. Dzisiaj znowu sikorka uderzyła w szybę. Kot tym razem nie był zagrożeniem (grzeje się w domu), ale jest przymrozek i wydaje mi się, że taki oszołomiony maluch mógłby się szybko wychłodzić. Zabrałam bidula do kartonika.
Kordina 17:26, 27 lis 2023

mirkaka napisał(a)

Wyrzucam, już wywaliłam dwie wielkie karpy, zostały jeszcze dwie, ale te już wiosną wykopię..

Jejku! Nie szkoda? Ja oczyszczam z gleby, dokładnie płuczę korzenie (zostawiam w wiadrze na jakiś czas) i komuś oddaję bez inwentarza
mirkaka 11:49, 30 lis 2023

Joku napisał(a)
Piękne zimowe obrazki. U mnie ilość śniegu podobna. Pewnie za jakiś czas stopnieje i jak w poprzednich latach pojawi się wczesną wiosną.
Podziwiam znajomość ptaków. Czeczotki na własne oczy nie widziałam.

Jola, sprawdziłam w necie co to za ptaszek z czerwoną plamką na główce
Myślałam że u mnie same sikorki , wróble, mazurki i zięby się stołują Innych ptaszków nie ma, a tu okazuję się że jednak