Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:49, 25 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka przepiękne zestawienie na tych trzech fotkach. Widzę, że jeszcze za jakiś czas hortensje kwitły. Jak każda rabata ma swoje "wzloty i upadki", ale chociaż na jakiś czas cieszy oczy.
Jesień jednym roślinom dodaje uroku jednym zabiera. Hosty dziwię się u mnie hosty przybierają cytrynowy kolor.
Czy to rabata słoneczna. Może bergenie posadz zamiast host.

Ta rabata mnie cieszy właściwie cały sezon oprócz późnej jesieni, nie przejmuję się tym
Bergenii nie lubię, poza tym w jej korzeniach gustują opuchlaki, a ja znów muszę wielkie karpy rozchodników wywalać bo zagościły w nich opuchlaki, ech szkoda, bo uwielbiam rozchodniki
mirkaka 10:52, 25 lis 2023

A u mnie dziś zagościła zima

a tu czeczotka, uderzyła w szybę, siedziała oszołomiona w donicy warzywnej, ale po zrobieniu jej zdjęć odleciała
Kordina 11:19, 25 lis 2023

mirkaka napisał(a)

O jeżu! U Ciebie w ogrodzie, to kartki świąteczne
Gosialuk 11:29, 25 lis 2023

Przyszła zima, ale jaka piękna.
antracyt 11:29, 25 lis 2023

Chciałam skomentować podobnie jak Bożenka
Co jakiś czas ptaki obijają mi się o szyby. Jak nie odlatują od razu oszołomione, to mam dla nich przygotowany specjalny kartonik. Jak się w nim "pacjent" zaczyna szamotać, to wypuszczam na wolność. Kilka żyć uratowałam w ten sposób przed kotem. Cwaniak ma dobry słuch i pamięć, kojarzy charakterystyczne stuknięcie o szybę niestety.
mirkaka 17:41, 25 lis 2023

Dzięki dziewczyny
Zuza, u mnie też co jakiś czas są te wypadki z ptakami, chciałabym temu jakoś zapobiec, ale jak?
Nie chcę naklejać czarnych ptaków na szybę..
ElzbietaFranka 19:45, 25 lis 2023

mirkaka napisał(a)

Ta rabata mnie cieszy właściwie cały sezon oprócz późnej jesieni, nie przejmuję się tym
Bergenii nie lubię, poza tym w jej korzeniach gustują opuchlaki, a ja znów muszę wielkie karpy rozchodników wywalać bo zagościły w nich opuchlaki, ech szkoda, bo uwielbiam rozchodniki

Co ty wyrzucasz rozchodniki? Toż te opuchlaki zostaną w ziemi i na inną roślinę się przeniosą.
Ja też od przyszłego roku zaczynam walkę z opuchlakami. Trudno eko czy nie eko nie dam się pokonać. Będę pryskać bo wszędzie się panoszą.
Jakieś deseczki z nicieniami można kupić sprawdź sobie.

A ja uwielbiam bergenie. Też mam pogryzione. Musiałam przywlec z jakąś roślinę nie miałam opuchlakow dopóki nie dostałam wariacji na tle kupowania różnych roślin. Od 2-3 lat się panoszą.
Alija 20:08, 25 lis 2023

Mirka, piękne zimowe widoczki, słońce dodaje uroku.
Mnie też się zdarzały takie sytuacje z ptakami, raz nawet dla sikorki skończyło się to tragicznie.
basia3012 21:42, 25 lis 2023

Mirko, u nas widoki podobne. Śniegu masa.
Dobrze, że tydzień temu posadziłam tulipany. Gdybym czekała to byłabym trochę w kłopocie.
Rumianka 13:23, 26 lis 2023

Myślę, że na pozbycie się opuchlaków byłby najskuteczniejszy kret...ale w tym momencie nie wiem, co gorsze...