W tym roku po raz pierwszy miałam u siebie melony (w donicach). Poza pierwszym owocem, który był przepyszny, idealnie słodki, reszta okazała się bardzo aromatyczna, ale pozbawiona słodyczy. Miałam 2 odmiany i obie zachowywały się tak samo, też jestem ciekawa co mogło być przyczyną.
Zuziu, zamierzasz próbować jeszcze raz w następnym roku? Ja na razie odpuszczam temat, chociaż podobnie dziwnie zachowywały się u mnie w tym roku pomidory, w smaku zaledwie ok, mam wrażenie, że w poprzednich latach było o wiele lepiej pod tym względem... Może nie miały wystarczająco dużo potasu? Już sama nie wiem, bo na liściach nie zauważyłam jakichś ewidentnych niedoborów.
Dla mnie możliwości Chat GPT są przerażające. Ten ogólnie dostępny to wersja 3.5 chyba. Kolejna wersja ma już ponoć możliwości przekraczające poziom ośmiolatka, a możliwości rosną wykładniczo czy raczej wykładniczo-wykładniczo.
Postanowiłam się tym trochę pobawić, żeby te możliwości lepiej poznać.
W sumie to że nie udało się wygrać konkursu jest pewną nadzieją, bo co to będzie za świat, w którym można bez żadnych kompetencji dostać Nagrodę Nobla tylko dlatego, że ma się dostęp do technologii?
Teoria sadowniczo-ogrodnicza mówi, że słodycz owoców jest wynikiem bardzo dobrego nasłonecznienia. Nadmiar wilgoci w korzeniach w momencie dochodzenia owoców do pełnej dojrzałości bardzo obniża stężenie cukrów. Zaleca się nawet, aby tuż, tuż przed pełną dojrzałością owoców zaprzestać podlewania rośliny matecznej. Tyle teoria.
Jeżeli chodzi o melony to robię w ten sposób.
Kupuje co jakiś czas melona i jak mi smakuje to pobieram nasiona i później wysiewam. Nie kupuje nasion bo to ryzyk fizyk.
Żółte melony te jajowate piłki do beysbola to raczej melony sałatkowe są włókniste i dla mnie nie nadają się do bezpośredniego jedzenia.
Kupujemy przeważnie melona "cantaloupe" mają środek pomarańczowy. Zresztą zobacz w necie.
Nasiona papryki, dyni też tak Pobieram.
Paprykę trzeba wysiać co najmniej na początku lutego.
To prawda Marysiu, ja obawiam się też perspektywy utraty pracy, która polega stricte na analizie i zarządzaniu danymi. W przyszłości takie stanowiska jak moje pewnie będą zagrożone. W najgorszym wypadku przerzucę się z amatorskiej na masową uprawę pomidorów
Poezję Hani miałam już okazję poznać, Zbyszka jeszcze nie, przeczytałam ich liryczna wymianę zdań- rzeczywiście poziom mistrzowski, fajnie, że chcą się tym z nami dzielić na forum