Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

ElzbietaFranka 18:27, 25 lis 2023

Agrestowo-melonowy ogórek
Melonowym ogórek o smaku ogrestowym czyli kwaśnym.

Liście ogórka melon jednak ma inne liście.

To ogórek cytrynowy - cristal Apple
Kordina 18:46, 25 lis 2023

Ale jednak jest to odmiana melona, jak piszą w przytoczonym linku, czyli moja pierwsza odpowiedź była poprawna zacytuję:
"...Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione..."

Ela cytrynowy ma takie wcięte bardziej ogórkowe liście, a ta odmiana bardziej sercokształtne
ElzbietaFranka 19:35, 25 lis 2023

Kordina napisał(a)
Ale jednak jest to odmiana melona, jak piszą w przytoczonym linku, czyli moja pierwsza odpowiedź była poprawna zacytuję:
"...Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione..."

Ela cytrynowy ma takie wcięte bardziej ogórkowe liście, a ta odmiana bardziej sercokształtne

Z tego cytrynowego jajka robiłam.

Dla kogoś kto uprawiał melony na działce to było wiadomo. U mnie melony rosną jak posieje. W tym roku nie miałam. Za to miałam papryki klęskę urodzaju.

Też pisałam o melonie tylko jaki jak ich dużo odmian. Najsmaczniejsze te o środkach pomarańczowych.
Darecka 06:58, 26 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Najsmaczniejsze te o środkach pomarańczowych.

Elu, czy mogłabyś zdradzić jakie odmiany melona polecasz do uprawy? Miałam w tym roku Malagę i Charentais, niestety pomimo tego, że wyrosły bardzo ładnie, smak mnie rozczarował, był zbyt mdły i mydlany, a melony bardzo lubię. Kiedyś kolega przywiózł nam kilka sztuk ze swojej działki i to były najpyszniejsze melony, jakie kiedykolwiek jadłam (ale bezodmianowe). Więc teraz pytanie, czy to zależy od odmiany, czy też jest to wynik moich błędów w uprawie/ nawożeniu etc? Powiem szczerze, że trochę się zraziłam, bo pracy przy nich było sporo, a efekt finalny marny (no może poza zapachem w foliaku, ten był obłędny)

UrszulaB 16:51, 26 lis 2023

Świetny wątek!
mirkaka 16:57, 26 lis 2023

Darecka napisał(a)

Elu, czy mogłabyś zdradzić jakie odmiany melona polecasz do uprawy? Miałam w tym roku Malagę i Charentais, niestety pomimo tego, że wyrosły bardzo ładnie, smak mnie rozczarował, był zbyt mdły i mydlany, a melony bardzo lubię. Kiedyś kolega przywiózł nam kilka sztuk ze swojej działki i to były najpyszniejsze melony, jakie kiedykolwiek jadłam (ale bezodmianowe). Więc teraz pytanie, czy to zależy od odmiany, czy też jest to wynik moich błędów w uprawie/ nawożeniu etc? Powiem szczerze, że trochę się zraziłam, bo pracy przy nich było sporo, a efekt finalny marny (no może poza zapachem w foliaku, ten był obłędny)

Świetne plony
Te żółte to dynia czy melon?
Kiedyś posadziłam arbuza, wyrósł wielkości piłeczki do ping ponga
Mary 22:04, 26 lis 2023

Przegrałam, ale zostałam bohaterką wierszyka!
Warto było!
Darecka 06:06, 27 lis 2023

UrszulaB napisał(a)
Świetny wątek!

Dziękuję Ulu, robim, co możem
Darecka 06:09, 27 lis 2023

mirkaka napisał(a)

Świetne plony
Te żółte to dynia czy melon?
Kiedyś posadziłam arbuza, wyrósł wielkości piłeczki do ping ponga

Cześć Mirko,
Te żółte to średnio smaczne melony Niestety poza wyglądem i zapachem to była raczej klapa. Arbuzy jak widać hodujemy do podobnych rozmiarów, chociaż arbuz przynajmniej był smaczny (nie ten ze zdjęcia, ale kolejny, któremu pozwoliliśmy dojrzeć, powściągając naszą łapczywość)
Darecka 06:15, 27 lis 2023

Mary napisał(a)
Przegrałam, ale zostałam bohaterką wierszyka!
Warto było!

Hej Marysiu,
Musiałam docenić Twoje zaangażowanie i umiejętność zaprzęgnięcia do pracy najnowocześniejszych technologii. To zabawne (a czasem już przerażające) jak AI się rozwija w ostatnim czasie. Też zdarzyło mi się korzystać z chatu GPT- co ciekawe, napisał lepszy artykuł o tym, czym zajmuje się mój dział w firmie, niż ja sama, więc finalnie to jego szkic literacki wylądował w zakładowym biuletynie (nie mówcie tylko redaktorce ).