dla Kindzi rozwary
i stipa się tu nasiała, ścięłam i na nowo kwiatostan puściła
i takie znalazłam odmianowe
raczej na razie mała kępa
nazwy nie pamiętam
Stipę część do 10cm ścięłam, bo bajzel robiła, część kwiatostan skróciłam, wyczesałam, perovskie skróciłam, bo w poziomie leżały, za rok lepiej muszę to zorganizować.
U mnie tyle się pewnie wysieje stip, że obdzielę całe forum)
Nad ranem w końcu przeszła burza i trochę zrosiło, ale to i tak kropla w morzu...
Agato, moje też jeszcze małe niektóre, część tylko większa jest
Magda, mam zawsze sporo siewek stipy, jeżówek i werbeny, choć tej ostatniej w tym roku dużo mniej niż zawsze. Jeżówki uwielbiam i już siewki zagospodarowałam (przynajmniej na papierze ), będą koło warzywniaka pasem sobie rosły, coby zwabiały tam różne bzyczki
Aniu, dziękuję bardzo
Jeżówki więc podzielę, a co z tą seslerią?
Kasiu, stipa u mnie fajnie rośnie, te sadzonki są już 4 rok chyba u mnie
Polecam ją, uwielbiam kiedy tak faluje na wietrze
Madziu sama jestem ciekawa na co padnie . Bo ja to zawsze sercem a nie rozumem .
Myślałam nad stipami ale one nie zawsze zimują. Hakonki boję się, że nie dadzą rady. Na razie mam tam dwie.
Zawilce białe, które wypatrzyłam u Ciebie chciałam gdzieś na tej rabacie posadzić ale latem tam jest jednak sporo słońca. Przypala mi funkie.
A w ogóle to ta rabata miała być taka uporządkowana i ascetyczna a wyszło jak wyszło .
Dzięki za info o Memory. W takim razie mi tylko ze dwa wejdą.
Piękne foteczki ta pomarańczowa jeżówka cudoooooo
Ciekawa jestem co tam dosadzisz na skarpie
U mnie na skarpie ładnie rosną liatrie ,red baron .......,hameln- niektóre kępy te młode ,co same się wysiały są ładne ,a te starsze poprzypalane słońcem ....
Ładnie rośnie hakone i rudbekie ....no i lawanda też rośnie bez problemu i jeżówki też i stipa tez
Zawilce przesadziłam ,bo poprzypalalo je okropnie i sterczały same suche liście ....
A ......i jeszcze odpowiem u Ciebie - moja kępa Memory do wykopania ma chyba z metr średnicy
A ta co już wykopałam z brzozowej miała około 1,5 metra - jak dla mnie ,to on jest potfooorem bardzo cieżko było go wykopać
Przesadziłam go do wiśni ,bo tam jak narazie nie mam pomysłu co zrobić
Pozdrowionka
Cały dzień dziś ryłam, próbuję odgruzować jako tako ten ogród, choć ciężko to suche klepisko ogrodem nazywać Jedyne co dobrze w tej chwili u mnie wygląda, to jeżówki i stipa. Tej ostatniej mam trochę siewek, to je dziś poprzesadzałam, niektóre nawet już były całkiem spore.
Hej Beatko
Fajnie, że jesteś Pokażesz jakieś fotki jak wrócisz, ciekawa jestem co kombinujesz
Piszesz, że stipa do wycięcia, ciekawa jestem jak moja, piękna była przed wyjazdem, pokładała się i była wielka ale to jej urok. Po dwóch tygodniach różnie może być ale chyba wycinać nie będę, szkoda mi jej
Oj Green Baron to mega łobuz, taki wirus ogrodowy, panoszy się tam gdzie go nie chcą. Sporo wykonałam i dałam do donicy a resztę uporządkowałam wyrywając to co wyrosło za daleko od obwódki (bo u mnie on rośnie jako obwódka) i wkopałam ogranicznik w postaci płyty OSB, dość głęboko. Zobaczę czy GB taki mocny i pokona ją czy nie.
u mnie tez jezówki sie rozsiały ale raczej nie przez pszczolki tylko przez to, ze suche głowki rozkruszam i niech sobie spadaja w ziemie.
Za to pojawilo mi sie w roznych miejscach kilka nowych perovskich, ostrozek. Nie wiem sakd wzieła mi sie stipa, chyba z jakas inna trawka przywedrowała.
Aniu ta leszczyna jest fajowa, bo przez te pokręcone gałęzie nawet zimą ładna. I orzechy daje. Nie za dużo bo ją często przycinam, ale coś tam hest. Stipa mi zimuje, ale też się wysiewa, kochana roślina. Dzięki za miłe słowa. Lubię wykorzystywać takie mało oczywiste przedmioty do dekoracji igrodu, ale i domu, tak niesztampowo, inaczej.
Hej, dziewczyny
Mirelko, zmotywowałaś mni do zalogowania się Zresztą, dziś chyba dobry na to dzień, bo widzę, że i Iwonka się odezwała
Zagladam często na O., ale czasu brak na pisanie Ogródkowo jednak działam nadal - z tego nie da się wyleczyć Linie proste się tworzą i jak wrócę z wakacyjnych wyjazdów, to postaram się coś wrzucić. Pod warunkiem, że będzie co - teściowa ogród wzięła pod opiekę... Ale jestem dobrej myśli
Stipa u mnie juz do ścięcia - ogromna i pokłada się. Ale mam tyle siewek, że będzie czym zastąpić.
Na green barona uważaj - rozrosnie się bardzo. Najlepiej sprawdza się w donicach na tarasie.
A jutro wybieram się do Kapiasa - część trasy wakacyjnej Cieszę się jak dziecko
Cześć Iwonka. Myślałam o Tobie, że mało Ciebie na forum. Ja też już mało aktywna. Sporo ludzi już nie ma na O (z tych u których byliśmy wzajemnie aktywni na wątkach).
Ogród Twój bardzo ładnie się prezentuje. Odnośnie kolorów w tym sezonie mam to samo co Ty - nie przeszkadza mi mnogość barw - zajrzyj do mnie
Stipa zaczyna mnie denerwować. Wczoraj sporo jej wyrwałam i wywaliłam. Kiedyś Bratka Szemusia pisała, że stipa najładniejsze jednoroczna z nowych siewek i miała rację. Teraz tego doświadczam. Większość tej starej leży i się nie podnosi. Części ścięłam i ładnie odbija.
Kamila! Widzę, że się trochę zaróżyczkowałaś
Stipa obłędna! Jak będziesz miała bilion siewek to pamiętaj o mnie Chętnie przygarnę
Psia mordeczka śliczna! I jakie mądre oczyska!
Patrząc na fotki to Ty masz całkiem spory i ładny ogród
Czy ktoś tutaj marudził, że tak nie jest?
Rozchodników nie chcę .
Skłaniam się ku dosadzeniu:
- małej perowskii + stipy
- małej perowskii + krwawnik (maślany albo różowy)
- małej perowskii + stipy + czosnki główkowate - nie wiem czy nie za dużo grzybów w barszcz???
Z traw dobre będą przede wszystkim miskanty chińskie, śmiałek darniowy (Deschampsis), Sporobolus heterolepis, Anemanthele lessoniana, kostrzewy (Festuca), ostnice (Stipa) i niektóre turzyce: (Carex comans, Carex testacea, Carex flagelliformis).
Z dwuletnich naparstnice (Digitalis) i dziewanny (Verbascum) oraz malwy (Alcea), a z jednorocznych eszolcje, czyli maczki kalifornijskie.
Do krzewów z tej grupy możemy zaliczyć budleję (Budleya), Caryopteris, jaśminowce (Philadelphus), pęcherznice (Physocarphus), perukowce (Cotinus), sumaki (Rhus) i berberysy (Berberis).
Z drzew i krzewów iglastych polecam jałowce (Juniperus) i niewielkie sosny np. Pinus aristata i Pinus mugo oraz wszelkie jej odmiany karłowe. Powinny się też udać wszystkie gatunki jodeł (Abies).
Taki ogród, kiedy rośliny się zakorzenią, będzie samowystarczalny i zadziwi nas swoją żywotnością i bujnością.