Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogród w duszy mi gra... 10:55, 28 maj 2016

Do góry
Witajcie ale miło że jeszcze o mnie ktoś pamięta , ja to tak wyrywkowo bywam, czasem zajrzę to tu to tam, bez logowania najczęściej, jak robię na ogrodzie przeróbkę to się inspiruję.
Konieczki cieszę się że miałam wtedy trochę jeszcze czasu na tłumaczenie, obecnie jest niemożliwe żeby dokończyć to co zaczęłam, nawet w zimę. ale dżdżownice mam, przerabiają tak szybko że nie wiem jak je dożywić żeby miały jedzonko. My generujemy tylko wiaderko resztek w ciągu tygodnia więc cóż, szału nie ma
Lewku jak fajnie Cię widzieć/czytać zaglądam, ale rzadko jednak praca mnie pochłania bardzo, nie daję rady udzielać się ale oglądam, jestem na bieżąco w ulubionych przeze mnie ogrodach.
Marto truskawki tak się rozrosły że poszły już częściami w świat, tyle ich mam obecnie zawiązują owoce - małe na razie i jeszcze kwitną, nie możemy się dooczekać zbiorów, co dzień z dziećmi zaglądamy czy daleko jeszcze mam całą rabatę truskawkowo poziomkową, jest co jeść w sezonie NAwet płot te wąsy truskawkowe i poziomkowe przerastają i już wyszły do sąsiada

Pochwalę się mam szklarnię - pierwszy raz, dużo w niej wermikompostu, chciałam żeby rośliny nie chorowały. Założyłam system nawadniania kroplowego ze stożkami ceramicznymi spisuje się idealnie, szklarnia ma też automatycznie otwierane okna - na takie tłoki które pod wpływem ciepła się otwierają i rzeczywiście działa to bez zarzutu. Polecam - tylko żeby rzeczywiście szklarnia była bezobsługowa musi być jak najwięcej okien dachowych otwieranych automatycznie, koszt nie jest duży, a można sobie zaoszczędzić codziennego otwierania drzwi.
To tyle nowego u mnie
Dziś idę na ogród może jakieś zdjęcia wrzucę Pozdrawiam!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:21, 26 maj 2016

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Hej Kasia jak szklarnia po drodze to pewnie jeszcze i reszta donic się zapełni Swoją drogą jak na powstający ogród to zakwiatkowana jesteś już nieźle

hej Ewa nie, już w donicach więcej kwiatków w tym roku nie będzie )
dawniej tj. na etapie przed budową i w trakcie kwiatków w donicach było więcej ) w tym roku skromnie
Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:47, 25 maj 2016

Do góry
Hej Kasia jak szklarnia po drodze to pewnie jeszcze i reszta donic się zapełni Swoją drogą jak na powstający ogród to zakwiatkowana jesteś już nieźle
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:03, 18 maj 2016

Do góry
W sprawie hortensji to ci nic nie pomogę bo się nie znam ale warzywa w szklarni super. Fajna ta szklarnia - taka przestronna.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:53, 15 maj 2016

Do góry
Jana napisał(a)
śliczny konik Basiu, zazdroszczę szklarni, też o takiej marzę, muszę Mojego zmotywować zdrowia dla Mamy

U mnie mial być tunelik foliowy,pokazałam M szlarenkę u Renatki(Ryski),i jest szklarnia , a pochwały tak M motywują ,że już mysli o altance z krzywych sosnowych bali:
To jest siła ogrodowiska
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:15, 14 maj 2016

Do góry
Jaka piękna, stylowa szklarnia wzór do naśladowania.
Psinka przesłodka a te tulipany...nie wyobrażam sobie już wiosny bez nich. W tym roku sadzę setki!
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:27, 13 maj 2016

Do góry
Justyna napisał(a)
Też uwielbiam niezapominajki Takie ślicznoty niespodziankowe, nigdy nie wiadomo gdzie się wysieją.
Kedyś i u mnie były szerszenie. W podbiciu dachowym nad oknem.
Zazdroszczę szklarni, daje tyle możliwości...
Posyłam uśmiech

Ten kolor jest tak śliczny, aż nie naturalny.. nie da się go zapomnieć-chyba stąd nazwa

Rzeczywiście szklarnia pierwszy sezon w użyciu a już tyle roślinek mam wcześniej..nie do przecenienia. Posadzone są już pomidory, ogórki i będzie jeszcze fasolnik chiński. Na wysiew nasion mam miejsce pod stołami

Pokazywałaś ostatnio u siebie-też je lubię, za piękne listki i niemal czarne łodyżki, czyli adiantum pedatum imbricatum:

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:53, 13 maj 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
Tak. Są już od kilku dobrych dni. Co roku je mamy w stropie lub na strychu. Najwięcej ich rano i wieczorem na kwitnącym berberysie. Wtedy biegam za nimi z butelką wody z mydlinami/płynem do kąpieli/naczyń i pryskam. To je dusi ale zwykle jak już spadną na dół to zdeptuje. Na noc zakładamy pułapkę, którą mój M. zmontował, ale to dopiero jak będę noce powyżej 14 stopni. Są chronione, ale jak widziałam jak mi w zeszłym roku zdzięsiątkowały pszczoły na rozchodnikach to nie mam litości. I tak się pewnie do końca ich nie pozbędziemy. Teraz siedzą na roślinach i drewnie. Zbierają dla młodych i na gniazdo. Dopiero później dostają wścieklizny

Techniczne zdjęcia szklarni były u mnie zimą, o tu i więcej na następnej stronie.
Ale coś świeżego też wrzucę. Tylko znajdę.
A jeśli chodzi o domki to jeszcze się robią. Robota w ogrodzie i inne sprawy mnie pochłonęły.
Wysadziłam już ze szklarni na rabaty fenkuły, kopry, suchołuski i to co z dokupiłam do pojemników.

Masz talent u Ciebie nawet szklarnia pięknie wkomponowana Ja jak się na cieplarnie naszych rolników napatrzę to mi się własnej odechciewa
Z szerszeniami i ja walczyłam, a raz to nawet z pomocą strażaków, bo zagnieździły się w starej chałupie sąsiada , którego nie ma i trzeba się było włamywać na strych i zabrać gniazdo zrobione w starym sianie.....do worka 260 l się w całości zmieścić nie chciało. w kolejnym roku mieliśmy w ścianie warsztatu i zawsze jeden na straży stał u wlotu i obserwował, ale jak otynkowaliśmy to problem się skończył , rok później było olbrzymie na strychu drewutni i likwidowaliśmy je zimą jak było puste, a w ubiegłym sezonie już było malutkie - w dwóch dłoniach można było złapać .....znaczy się wynoszą , teraz jeszcze ich nie mamNiestety pszczoły do tej pory widziałam raptem 2 szt bo szerszeniom pomogli rolnicy okolicznych pól pryskając uprawy.
Za to mam dużo trzmieli i mają pod trocinówkami wloty do jamek

Są takie gaśnice (jak muchozol tylko na szerszenie) trzeba podobno gniazdo wieczorem u wylotu prysnąć - działa z dużej odległości - zakupiłam w razie czego
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:58, 12 maj 2016

Do góry
gobasia napisał(a)
Budowa szklarenki dobiega końca ,tylko położymy folię na dachu ...ale na razie burza nas przegnała...

tu już po malowaniu

szklarnia super ja zaluje ze nie mam miejsca
fajnie wam wyszlo, ja sie nie moge doprosic o domek narzedziowy...
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:12, 12 maj 2016

Do góry
Piękna szklarnia, gratuluję
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:27, 11 maj 2016

Do góry
Szklarnia świetna, też bym chciała zamiast tunelu, może kiedyś się doczekam
Tulipany piękne faktycznie, będzie polowanie jesienią na różne cebule
Gożdzikowa - wiejski ogród 20:28, 11 maj 2016

Do góry
Tulipany prześliczne a szklarnia rewelacja - nie ma to jak dobry pomysł
Kondziowy ogrod cz II 17:42, 11 maj 2016

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Konrad, ależ super spotkanie Ogród jak zwykle piękny, szklarnię u Ciebie od razu zauważyłam i muszę się przyznać, że...ja też mam od tego roku, jupii, a to oznacza wlasne pomidorki i ogórki, i paprykę, i bakłażany, i takie tam inne - jak urosną Pozdrawiam

Ogród u Ciebie jest piękny, podziwiałem ostatnio piękne zdjęcia i dywany kwiatów. W szklarni wkrótce będziemy sadzić pomidory, teraz mamy kuwety z nasionami bylin i warzyw. Szklarnia i tak będzie za mała na ilość sadzonek pomidorów jakie mamy, więc w gruncie też będziemy sadzić.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:22, 11 maj 2016

Do góry
Jaka szklarenka toć to duża szklarnia - super
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:38, 11 maj 2016

Do góry
Basiu piękna szklarnia. Uśmiecham się, bo stanowimy pewną grupę wsparcia. Przeczytałam Twój wpis mojemu mężowi i jego ego też wzrosło Ubaw po pachy
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:36, 11 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pokrzywa użyteczne ziele i tu za przybiórkę robi!

Szklarnia cud-miód! Jeszcze tylko wypełnienie pomidorkami i można czekać na owoce.

Ja już mam skończone obsadzanie pustych placów, deszczu Wam życzę! U mnie tylko chmurki wędrują na deszcz się nie zanosi.

Miłego popołudnia!

Haniu ,szklarnia ,też mi się podoba ...tylko juz się niecierpliwie bo jeszcze tyle miejca do obsadzenia ,ale muszę poczekać aż skończa bo by mi podeptali.Trudno się mówi ,bedę kupować gotowe sadzonki

Teraz tak ...szklarnia poszła w miejsce ziołowego,a ja już myślę o następnej kwaterze za płotem.Na razie jednak ukladam plany w swojej głowie,a M muszę stopniowo z tym pomysłem oswajać...żeby się nie wkurzył
Właśnie tam gdzie widać przez płot malutki stawek

Gożdzikowa - wiejski ogród 16:19, 11 maj 2016

Do góry
Pokrzywa użyteczne ziele i tu za przybiórkę robi!

Szklarnia cud-miód! Jeszcze tylko wypełnienie pomidorkami i można czekać na owoce.

Ja już mam skończone obsadzanie pustych placów, deszczu Wam życzę! U mnie tylko chmurki wędrują na deszcz się nie zanosi.

Miłego popołudnia!
Podwórkowa rehabilitacja 20:41, 03 maj 2016

Do góry
Reniu ,tobie ptaszyny też brudzą ? przebaczam im ,bo uwielbiam je obserwować ,jak się taplają w wodzie ,tulipany śliczne .Szklarnia wyszła super ,jak dopieścisz ,to całe O będzie zazdrościć ,pewnie cieszy ,na pewno ,mnie cieszą moje nowe 4 skrzynie na warzywka ,taka stara a cieszę się jak dziecko z zabawki .pozdrawiam majówkowo.
Podwórkowa rehabilitacja 16:41, 02 maj 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
'Tulipanowo' u Ciebie Reniu.
Szklarenka świetna i bardzo przydatna - jak mniemam - będzie.
A cóż to na żółto zakwitło? Jarmuż?

Biorąc pod uwagę rozmiar mojego ogródka fakt że kwitnie około 100 tulipanów można nazwać tulipanowym szaleństwem. Piękny czas
Szklarnia już obsadzona, pomidory nabierają mocy. Oby tak dalej.
Na żółto kwitnie jarmuż, masz oko. Dla Ciebie skrętnik od Ciebie Na razie jeden kwiat ale pąków ma co niemiara Ogólnie to rosną w dwóch doniczkach, bo się rozrosły.

AnnaCh napisał(a)
Ślicznie, kolorowo, to jedyne słowa które cisną mi się na usta

Kolorowo Aniu, bo ja lubię kolor wiosną bardzo. Dodaje energii jak słońce kaprysi

Mysza napisał(a)

I całe szczęście, że tulipanki zabrały się do pracy.Cudne są

Dzięki Gosiu, fiolety uwielbiam najbardziej
O mam jeszcze jednego takiego, jakiś dawno temu kupowany w paseczki.

Kondziowy ogrod cz II 17:21, 30 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I tym razem stwierdzę, że moje czytanie od tyłu ma jedną zaletę.. jestem na bieżąco.
Tym razem cofnęłam do swojego ostatniego wpisu.. i poszłam po kolei , jak biały człowiek (tak teraz u nas wypada.. żadnych odmieńców, bo zaraz wpeir... ).
Wiec doczytałam o jagodowcu (uwularii, jakoś mi ta nazwa wpadła w ucho i ją pamiętam, a nie jagodowca!!!). Wiem co lubi..... cholerę przesadzę.. moja ma 15 cm wysokości.. i objętość od lat tę samą.

Hania odgadła, że to szklarnia.. i nie byłam jedyna co zauważyła

Lisek chytrusek.. szelma jedna. Jako dziecko w wieku 5 lat czytałam w elementarzu bajkę o lisku i kogutku.. ryczałam jak głupia. Aż mi odebrano elementarz i skończyło się czytanie .. Pamiętam jak dziś jak elementarz wylądował na szafie, bez dostępu

Czerwone tulipany na rabacie wyglądają obłędnie, jak maki, aż prosi sie o więcej takich ..

A teraz uciekam, bo jestem nieczasowa od jakiegoś czasu. Nie łaże na kominki, ale do Ciebie musiałam.. nawet mogłam Cie kopnąć w zadek.. ale po co??? Życie to samo za nas robi..

Buziaki Tak trzymaj..forum to nie miejsce na opisywanie problemów poważnych.. tu gadamy o roślinkach.. a na inne tematy są telefony i prywatne spotkania. Świat jest coraz bardziej agresywny i mniej tolerancyjny. A my Polacy wstyd to pisać, zaczynamy bić w tym rekordy. To tak nieogrodowo.. ale musiałam napisać. Na szczęście są jeszcze normalni..

Czerwone tulipany też lubimy i posadzone w tych miejscach, gdzie jest rabata czerwono-bordowa, więc oznajmia, co będzie się działo w kolejnych miesiącach. Tu gadamy o roślinkach, a o reszcie trzeba się spotkać, żeby pobiadolić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies