Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:03, 24 lut 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Zdecydowanie mi się podoba, tylko czy będę umiała to skomponować. Zobaczymy

Wysokie z tyłu! I wszystko będzie OK.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 24 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)
ja mam kawalek zywoplotu z pecherznic, moze i bym go dala po calosci, bo latem swietnie zakrywa ale to ciecie mnie dobija. usuwam niebawem te 18 krzakow, musze im gdzies znalezc miejscowki w ogrodzie. i niestety od tamtej strony bede sadzic tuje. sasiedzi wymusili

Tuje wsadzają moi sąsiedzi. Korzystam z nich w okresie bezlistnym. Dzięki tym tujom mogłam ograniczyć cięty żywopłot liściasty. Pęcherznice trzeba systematycznie odmładzać, tzn, co roku wycinać przy ziemi 2-3 najstarsze gałęzie. Swoim odpuściłam na początku i dwa lata temu trochę się z nimi namęczyłam.

Z tymi bordowolistnymi muszę teraz zrobić to samo.

Ogród z wilkiem zamkn. 19:50, 24 lut 2020

Do góry
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za głosowanie -na ścianach będzie ciemny szary
a w środku na werandzie ? ja myślicie ?

może jasny szary ?

czy ciemny szary po całości ? nie będzie za ciemno ?

albo ewentualnie biały lub śmietankowy ,jak tynk na domu ?

przed domkiem będzie rabata -tylko tak trochę odsunięta od domku
coś w tym stylu ...plus ścieżka łącząca obie strony

zdolna jestem w rysowaniu

bardzo Wam Wszystkim dziękuję za pomoc i wsparcie Kochane jesteście
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:49, 24 lut 2020

Do góry
Udało się przez dwie godzinki podłubać w ogrodzie. Zostało mi cięcie sanitarne 15 metrów krzewów. To już drobiazg.

Zakwitł irysek. Muszę go wysadzić z bukszpanowej trumienki na bardziej słoneczne stanowisko. Może wreszcie zacznie się mnożyć.

Wysadziłam liatrę i czosnki spod choiny Jeddeloh. Znalazłam im bardziej sprzyjające miejsce.

W różnych dziwnych miejscach pojawiają się krokusy. Już nie pamiętam, kiedy je sadziłam.

Czosnki główkowe mnożą się w postępie geometrycznym.

Zszywkowy ogród marzeń :) 19:41, 24 lut 2020

Do góry
zszywka napisał(a)
Niby nic a cieszy

Hortka zaczyna się wspinać po płocie, niech obrośnie ten beton co do milimetra

Jak to niby nic ? Przepiękny widok te nasze rośliny to jednak waleczne są
i aż nie do uwierzenia ,że wiosna już tuż tuż Jupiii
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:39, 24 lut 2020

Do góry
Dobrze, że te widoki już za nami bo wywolywaly u mnie łzy i wielki strach o to, czy damy sobie radę z ogrodem.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:39, 24 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Koty czasami płaczą jak dzieci. Jest wtedy bardzo niespokojnie. Mogą zbudzić w nocy. Nic nie poradzę, że mam przyrodniczy słuch absolutny, to uwiera.

W porównaniu ze stadionem i strzelnicą moje "narzekanie" na ptaszarnię to jednak niestosowność.

Kotka i suki kilkakrotnie miały w domu potomstwo. Po oddaniu maluchów w dobre ręce delektowaliśmy się odzyskanym spokojem i ciszą.

Dobrze, że żadnej z nas nie umilają dnia młotem pneumatycznym.

Mam problem z wizualną akceptacją bylinowej połaci. Co roku dosadzam coś zimozielonego.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:33, 24 lut 2020

Do góry
Szukałam dzisiaj starych zdjęć aby pokazać nad czym pracowaliśmy przez cała zimę ale zanim Wam je pokażę to zobaczcie co znalazłam...

Nasz ogród w 2011 r. podczas prac remontowych w domu...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:30, 24 lut 2020

Do góry
Ten żywopłot idealnie wpasowuje się w zapotrzebowanie ogrodu. Gra pierwsze skrzypce wiosną i jesienią.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:29, 24 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajny zakup i przydatny
Monia powiedz mi jak wcześnie wiosna gaura startuje i gdzie swoją kupowałaś? Ciągle myślę nad nasadzeniami w podwórku zamiast gruszyChciałbym tam cos na lato lub jesień bo wiosnę mam ładną w podwórku, a potem taka stagnacja się robi od lata.

W tamtym roku ruszyła na początku kwietnia, ja swoją kupiłam przez internet bo u mnie nie dostałam tej odmiany Whirling Butterflies po 5 albo 6 złotych jakoś płaciłam za sadzonkę... w 2018 roku jak ją kupiłam wyglądała tak pod koniec maja...

na początku lipca wyglądała już tak...

w sierpniu:

wrzesień...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:20, 24 lut 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Hani, nadal byś robiła żywopłot mieszany? Je mogę się zdecydować, choina czy mieszane krzaczory. Mam już narożnik że świerków serbskich których bym już nie sądziła i przedłużać nie chce bo tam za mokro. Choina chyba by się gryzła z nimi a może nie?

Jakie masz tam krzewy i co ile sadzone? W takim mieszanym żywopłocie można trochę chciejstw upchnąć.

Cięte zimozielone żywopłoty w ostry sposób zamykają przestrzeń. Chciałam tego uniknąć.
Zaczynałam myśleć o ogrodzie 9 lat temu. Minęło zaledwie kilka lat, ale wyraźnie czuję, że spadła mi wydajność - zasób sił i tempo prac. Dzisiaj żywopłot cięty zakładałabym tylko wzdłuż jednego boku działki (od strony sadu), a rozbudowałabym nasadzenia nieformowanego żywopłotu. Poza sanitarnym cięciem wiosną, nie wymaga żadnych zabiegów. Wprowadza bogactwo form i kolorów bez efektu pstrokacizny.
Uwielbiają go ptaki. Zapewnia bioróżnorodność. Pozwala cieszyć się kwiatami.

Trzeba pamiętać, żeby co jakiś czas wpleść w niego nasadzenia zimozielone. Duże krzewy sadzić pojedynczo, a średnie i małe w grupach. Unikać rytmiczności.

Nawet w okresie bezlistnym jest miły w oglądzie.
Tam, gdzie jest wąsko, rosną same krzewy. Tam, gdzie jest szerzej udało sie wkomponować byliny i trawy.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:04, 24 lut 2020

Do góry
Wiosna kwiatem się zaczyna...

I taki kot fajny do towarzystwa
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 19:00, 24 lut 2020

Do góry
Czy dobrze zrobiłam przepikowując łubin z małych krateczek ?

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:48, 24 lut 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Polinko z przyjemnością wymiary 2 x 7. Na rośliny nie zwracaj uwagi, do przeniesienia oprócz bukszpanowego zywopłocika.

Sylwia podpisuję się pod pomysłem dziewczyn na małe drzewko wielopniowe w tym miejscu. Pomiędzy oknami będzie świetnym zielonym akcentem Dołem dałabym na całości zieloną Hakonechloa ale nie wiem co z żywopłotkiem bukszpanowym...
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 18:45, 24 lut 2020

Do góry
Oj wspomnienia wspomnienia

Ogrodowo zakręcona. 18:42, 24 lut 2020

Do góry
Tego buka nie mam na fotkach, ale mam jego ojca lub matkę, bo to krzyżówka Fagus sylvatica Dawyck (na zdjęciu) i Fagus sylvatica f. purpurea.

Znalazłam jeszcze fotkę dwóch ładnych dereni

Ten kwitnący to Cornus florida, a ten zielony to kwitnący później Cornus cousa xanthicarpa, który nie ma czerwonych owoców, jak to normalne u dereni, tylko żółte

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 18:41, 24 lut 2020

Do góry
Lato 2018

Ogród pod Górą 18:36, 24 lut 2020

Do góry
Już są podpory dla Clematisów no prawie są, jeszcze tylko brakuje druta by mógł się zawijać
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 18:35, 24 lut 2020

Do góry

Kiedyś dawno temu taki mielismy zakątek kwiatowy

A teraz taki

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 18:31, 24 lut 2020

Do góry
Wspomnień czar

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies