Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:04, 23 lut 2020

galgAsia napisał(a)
A u mnie, w niedalekiej odległości, posadowiono ostatnio stadion sportowy...
Jest co prawda znacznie niżej, ale odgłosy z niego przyprawiają mnie o ból głowy. Najbardziej chyba muzyka... Jedyna nadzieja w wiośnie - że otaczające stadion zarośla choć trochę wytłumią te odgłosy. No i zasłonią reflektory...

Stadion sportowy mam jakiś kilometr dalej. Drużyna powiatowa, więc stadion gabaryty ma niewielkie. Kilka lat temu dyskomfort w niedzielę powodowała zbudowana obok strzelnica.
Jacyś nawiedzeni obrońcy cywilni byli na tyle dokuczliwi, że petycja ludności pomogła w ograniczeniu działalności strzelnicy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:06, 23 lut 2020

Tarcia, za oknem leje i powiewa. Naoglądałam się filmów, poczytałam. Pełen luksus.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dorii 21:11, 23 lut 2020

Hani, nadal byś robiła żywopłot mieszany? Je mogę się zdecydować, choina czy mieszane krzaczory. Mam już narożnik że świerków serbskich których bym już nie sądziła i przedłużać nie chce bo tam za mokro. Choina chyba by się gryzła z nimi a może nie?

Jakie masz tam krzewy i co ile sadzone? W takim mieszanym żywopłocie można trochę chciejstw upchnąć.
sylwia_slomc... 21:30, 23 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tarcia, za oknem leje i powiewa. Naoglądałam się filmów, poczytałam. Pełen luksus.

Ja podobnie
Pszczelarnia 16:26, 24 lut 2020

Koty czasami płaczą jak dzieci. Jest wtedy bardzo niespokojnie. Mogą zbudzić w nocy. Nic nie poradzę, że mam przyrodniczy słuch absolutny, to uwiera.

W porównaniu ze stadionem i strzelnicą moje "narzekanie" na ptaszarnię to jednak niestosowność.

Gruszka_na_w... 19:20, 24 lut 2020

Dorii napisał(a)
Hani, nadal byś robiła żywopłot mieszany? Je mogę się zdecydować, choina czy mieszane krzaczory. Mam już narożnik że świerków serbskich których bym już nie sądziła i przedłużać nie chce bo tam za mokro. Choina chyba by się gryzła z nimi a może nie?

Jakie masz tam krzewy i co ile sadzone? W takim mieszanym żywopłocie można trochę chciejstw upchnąć.

Cięte zimozielone żywopłoty w ostry sposób zamykają przestrzeń. Chciałam tego uniknąć.
Zaczynałam myśleć o ogrodzie 9 lat temu. Minęło zaledwie kilka lat, ale wyraźnie czuję, że spadła mi wydajność - zasób sił i tempo prac. Dzisiaj żywopłot cięty zakładałabym tylko wzdłuż jednego boku działki (od strony sadu), a rozbudowałabym nasadzenia nieformowanego żywopłotu. Poza sanitarnym cięciem wiosną, nie wymaga żadnych zabiegów. Wprowadza bogactwo form i kolorów bez efektu pstrokacizny.
Uwielbiają go ptaki. Zapewnia bioróżnorodność. Pozwala cieszyć się kwiatami.

Trzeba pamiętać, żeby co jakiś czas wpleść w niego nasadzenia zimozielone. Duże krzewy sadzić pojedynczo, a średnie i małe w grupach. Unikać rytmiczności.

Nawet w okresie bezlistnym jest miły w oglądzie.
Tam, gdzie jest wąsko, rosną same krzewy. Tam, gdzie jest szerzej udało sie wkomponować byliny i trawy.

Gruszka_na_w... 19:30, 24 lut 2020

Ten żywopłot idealnie wpasowuje się w zapotrzebowanie ogrodu. Gra pierwsze skrzypce wiosną i jesienią.

Gruszka_na_w... 19:39, 24 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Koty czasami płaczą jak dzieci. Jest wtedy bardzo niespokojnie. Mogą zbudzić w nocy. Nic nie poradzę, że mam przyrodniczy słuch absolutny, to uwiera.

W porównaniu ze stadionem i strzelnicą moje "narzekanie" na ptaszarnię to jednak niestosowność.

Kotka i suki kilkakrotnie miały w domu potomstwo. Po oddaniu maluchów w dobre ręce delektowaliśmy się odzyskanym spokojem i ciszą.

Dobrze, że żadnej z nas nie umilają dnia młotem pneumatycznym.

Mam problem z wizualną akceptacją bylinowej połaci. Co roku dosadzam coś zimozielonego.

antracyt 19:39, 24 lut 2020

Dorii napisał(a)
Hani, nadal byś robiła żywopłot mieszany? Je mogę się zdecydować, choina czy mieszane krzaczory. Mam już narożnik że świerków serbskich których bym już nie sądziła i przedłużać nie chce bo tam za mokro.

A dlaczego nie sadziłabyś już serbów? Nie jesteś z nich zadowolona, czy tylko nie pasują Ci do koncepcji?
TAR 19:41, 24 lut 2020

ja mam kawalek zywoplotu z pecherznic, moze i bym go dala po calosci, bo latem swietnie zakrywa ale to ciecie mnie dobija. usuwam niebawem te 18 krzakow, musze im gdzies znalezc miejscowki w ogrodzie. i niestety od tamtej strony bede sadzic tuje. sasiedzi wymusili