Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Dorii 19:43, 24 lut 2020

Zdecydowanie mi się podoba, tylko czy będę umiała to skomponować. Zobaczymy
Gruszka_na_w... 19:49, 24 lut 2020

Udało się przez dwie godzinki podłubać w ogrodzie. Zostało mi cięcie sanitarne 15 metrów krzewów. To już drobiazg.

Zakwitł irysek. Muszę go wysadzić z bukszpanowej trumienki na bardziej słoneczne stanowisko. Może wreszcie zacznie się mnożyć.

Wysadziłam liatrę i czosnki spod choiny Jeddeloh. Znalazłam im bardziej sprzyjające miejsce.

W różnych dziwnych miejscach pojawiają się krokusy. Już nie pamiętam, kiedy je sadziłam.

Czosnki główkowe mnożą się w postępie geometrycznym.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:58, 24 lut 2020

TAR napisał(a)
ja mam kawalek zywoplotu z pecherznic, moze i bym go dala po calosci, bo latem swietnie zakrywa ale to ciecie mnie dobija. usuwam niebawem te 18 krzakow, musze im gdzies znalezc miejscowki w ogrodzie. i niestety od tamtej strony bede sadzic tuje. sasiedzi wymusili

Tuje wsadzają moi sąsiedzi. Korzystam z nich w okresie bezlistnym. Dzięki tym tujom mogłam ograniczyć cięty żywopłot liściasty. Pęcherznice trzeba systematycznie odmładzać, tzn, co roku wycinać przy ziemi 2-3 najstarsze gałęzie. Swoim odpuściłam na początku i dwa lata temu trochę się z nimi namęczyłam.

Z tymi bordowolistnymi muszę teraz zrobić to samo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:03, 24 lut 2020

Dorii napisał(a)
Zdecydowanie mi się podoba, tylko czy będę umiała to skomponować. Zobaczymy

Wysokie z tyłu! I wszystko będzie OK.

Gruszka_na_w... 20:08, 24 lut 2020

Grupa 3 wyższych iglaków w narożnikach dobrze wpływa na postrzeganie całości. Serby lubię. Nie rosną za szeroko i nie wysuszają tak ziemi jak świerki kłujące i pospolite. Nie widzę jednak siebie przy cięciu serbów w ekrany.
Gruszka_na_w... 20:15, 24 lut 2020

Serduszka wylazła z niebytu.

Ładnie przezimowały tiarellki.

Rannik będzie miał dzieci, o ile ich nie uszkodzę.

I takie tamy z przedwiośnia.

Wciąż produkuje nowe pączki.

TAR 20:16, 24 lut 2020

moje pecherznice co wiosne golilam po calosci nisko ale jestem juz tym zmeczona, dojscie do nich po obsadzeniu rabaty tez kiepskie. a tujami chce po prostu sie zaslonic od wscibskich. dla potenncjalnych kupujacych bedzie to dodatkowy atut tak sobie mysle. Nowa działą jest mocno zadrzewiona z polanka na dom, co nieco tam powycinam ale generalnie baze do lesnego ogrodu bede miec niezla
Gruszka_na_w... 20:31, 24 lut 2020

Tarcia, musieli Ci mocno zaleźć za skórę. Współczuję.
Helen 20:34, 24 lut 2020

Haniu, u mnie dopiero pojedyncze irysy kiełkują a u Ciebie zaczynają kwitnąć.
A ciemierniki cudne, taka duża kępka to już jest coś. Ile ona u Ciebie rośnie? I jak często rzucasz pod nią skorupki lub inne dokarmiacze?
Gruszka_na_w... 20:37, 24 lut 2020

Gdyby parę lat temu nie doszło do pomyłki sprzedażowej, to miałabym już spory okaz oczaru kwitnącego wiosną.

Wirginiski

Wiąz, choć kruchy, oparł się kolejnej wichurze. Noc była bardzo wietrzna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies