Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 08:40, 29 lip 2015

Do góry
Długo nad tym myślałam, czy ją eksponować czy przyslaniac.
Przyslanianie wybrałam głównie że względów praktycznych, bo tam jest całkowita patelnia.
Pomyślałam sobie, że jeśli będę chciała eksponować pergole to fajny widok będzie miał głównie sąsiad (a na tym mi w ogóle nie zależy).
Czy dobrą decyzję podjęłam, sama nie wiem, gracki, ktore proponował Waldek, też mnie kusza, ale róże to takie spełnienie odwiecznych moich marzeń - chyba nie pogodzę tych wszystkich aspektów.
Rady jednak chętnie wyslucham, kto wie może jeszcze zamieszacie w mojej głowie
Czasem słońce czasem deszcz 08:28, 29 lip 2015

Do góry
Edit napisał(a)

Jedyny sposób jaki przyszedł nam do głowy to zamontować wzdłóż wszystkich zawijasów z kostki mniejsze zraszacze a większe ustawić tak aby nie lały po chodniku. Nic nowego nie napisałam pewnie
Jeżeli masz zraszacze tymczasowe to z tymi docelowymi spróbuj pokombinować
Niestety przebarwienia nie zejdą nawet chemią

Tak też właśnie ma być zrobione, u nas powinno być prościej, bo zawiasów nie mamy.
Mąż próbował jakimś środkiem na małej powierzchni i doczyscil, ale te nasze przebarwienia były świeże, bo ta wodę uzyskujemy dopiero ponad miesiąc.
Tu ma być ogród :) 00:11, 29 lip 2015

Do góry
Przy tarasie zakończyliśmy już wszystkie prace ziemne i mogę wreszcie obsadzać rabaty - wklejam zdjęcia, a jutro postaram się dorzucić plan z wymiarami, bo dziś już zbyt późno.

Wiem, jaki chcę tam zestaw roślin - bukszpanowe kule, przy pergoli róże pnące (już rośnie Eden Rose a dojdzie jeszcze Giardina), szałwia niebieska i / lub lawenda, stipa, przywrotnik ostroklapowy, powojnik jakiś ciemny róż - pomiędzy rózami - tylko jak to rozplanować?

I na koniec szalejące z drugim kwitnieniem szałwie i stipy - jeszcze nadal bez kłosów nasiennych - ciągle brak kamyczka:

Tu ma być ogród :) 23:45, 28 lip 2015

Do góry
Fotki Beatelsów z opóźnieniem, bo ja znowu poza domem.

Zdrowy carex:

Carex, który nie rośnie:

Korzenie carexa, który nie rośnie:

Toszka, miałaś rację, co prawda, korzenie nie były podgnite, ale jakby zmumifikowane.
Przesadziłam te carexy, dałam dobrej ziemi i zobaczymy co z tego wyniknie.

Typografia ogrodu 08:24, 28 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Też mi się podoba ta stipa pod grabem w towarzystwie róż - tak jak napisałas "jakby była tam od zawsze"

Dzieki oby nie padła
Typografia ogrodu 08:06, 28 lip 2015

Do góry
Też mi się podoba ta stipa pod grabem w towarzystwie róż - tak jak napisałas "jakby była tam od zawsze"
Ogród Sylwii od początku cz.II 00:06, 28 lip 2015

Do góry
Fajnie dodatki spasowałaś do czarnych donic.
A jak Elata daje radę w donicach, zadowolna z niej jesteś?
P.S. niesamowita zmiana nastąpiła patrząc na zdjęcia dodane przez Gosię i te aktualne.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:55, 27 lip 2015

Do góry
Zawilce z miskantami wyglądają bajkowo.
No proszę Ty znowu szykujesz się do zmian - będzie się działo.
Czasem słońce czasem deszcz 22:17, 27 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

I ja mam taką wodę, tam gdzie nasze tymczasowe spryskiwacze polewały trochę kostkę porobiły nam się przebarwienia.
Masz jakiś sposób jak sobie radzić z takim problemem?

Jedyny sposób jaki przyszedł nam do głowy to zamontować wzdłóż wszystkich zawijasów z kostki mniejsze zraszacze a większe ustawić tak aby nie lały po chodniku. Nic nowego nie napisałam pewnie
Jeżeli masz zraszacze tymczasowe to z tymi docelowymi spróbuj pokombinować
Niestety przebarwienia nie zejdą nawet chemią
Moja codzienność - ogród Oli 20:29, 27 lip 2015

Do góry
Aga, Ewcia, Anula, Kasia, malkul, lindsay80 nawet nie wiecie jak się cieszę dziękuję Wam

Karol trawnik tylko na zdjęciach ładny ale mam nadzieję, że i na niego przyjdzie czas

ren133 na froncie od pni serbów do brzegu rabaty jest 150cm tu mam Limki, za oczkiem od pni szmaragdów do brzegu jest 190cm i tam rosną Polar Bear

mateuszmichn fotki na pewno jakieś będą

makkasia nad nasadzeniami ciągle dumam.. chyba muszę poprosić o pomoc

Malgosik ścinam tylko odmianowym bo brzydko się starzeją
Tu ma być ogród :) 20:22, 27 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?

pokaż te beatlesy

ja sama nie wiem niestety jak ostatnio ciągle od wiosny pobierałam matkom te dzieci to mi się matki zbuntowały i troszkę odchorowują
Moja codzienność - ogród Oli 17:01, 27 lip 2015

Do góry
Jest u Ciebie nieziemsko pięknie - taki porzadeczek, wszystko spójne, rośliny pięknie rozrośnięte, no i oczko, palenisko... zawsze jak tu przychodzę co się zachwycam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:45, 27 lip 2015

Do góry
Juzia, Gusiarz, Karolcia,Leon60, Jalos, Sebek,rzulieta , Martaibartek, Konieczki, Inag, Ivo, Agniecha973, jadwiszka, Ensata, Kuba, siakowa, Babka, Magda, Nocol21, Lukasz2013, paniprzyrodo, Marzenko, Tessiu, Waldek, mateuszmichn, MAD-jestescie kochani, dziękujemy za komplemanty i nasz ogródek teżMERCI

Gierczusiu , Nawigatorko-
apropo stipy: nie krochmalę nie podpieram stoja raczej choć po deszczach tez mają skłonnosci do polegiwania, ale potem znów wstają
moje też sa to te co przezimowały z zeszego roku jeszcze. mam tez takie trzyletnie i one stoją w lawendzie.

Nawigatorko- na zdjeciach te pinkprade jest niby różowa ale to nei jest prawdą on ajest tylko delikatnie rózowa jak mały pączek sie rozwija ale z czasem (szybko) jak kwitnie robi sie biaława brudna.

kacha123- nie dałam rady jednak dwóch imrez obskoczyć,c to chyba przez wiek

lindsay80 - na rabacie hortensjowo - jarzmiankowej, ta trawa to tak jak napisałaś : Hakonechloa

Magnolia-przyjeżdzaj zanim przekwitnie

Leonku- dzięki za inspirkę

konstancja- serwetki mam lipne
ps. zyczę zdrówka

Szemusia- jezówki są już chyba za dwa lata. rabata ma ok 12 metrów

Sonka- podpory raczej dobrze powinny długo wytrzymac bo sa galwanizowane i bardzo solidne, nie wszytskei mam wbite o za sucha ziemia

ren133- rabata kwitnie w sumie do jesieni
uprzedzając pytanie :mnie sie nie nudzi

Czasem słońce czasem deszcz 23:37, 26 lip 2015

Do góry
Edit napisał(a)

No to witaj w klubie ja również mam taką wstrętną wodę z żelazem
Pod ławeczką będzie fajnie, coś innego...

I ja mam taką wodę, tam gdzie nasze tymczasowe spryskiwacze polewały trochę kostkę porobiły nam się przebarwienia.
Masz jakiś sposób jak sobie radzić z takim problemem?
Mój ogród pod górkę... 20:28, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
miałaś nosa do tej zmiany, dużo lepiej teraz jak tą kostrzewę przesadziłaś.
Widzę, że i u Ciebie zachwyty nad Butterfly Kisses - jest naprawdę fajna, ładnie się wybarwia jak jest już dojrzała.
A przekwitłe wycinaj, ponoć wtedy szybciej nowe kwiatki wyrosną.

Zdecydowanie lepiej! Jeżówka cudnej urody. Chciałabym jeszcze parę sztuk dokupić, bo było tylko siedem. Może się uda, a jak nie to zamówię w necie
Mój ogród pod górkę... 19:19, 26 lip 2015

Do góry
miałaś nosa do tej zmiany, dużo lepiej teraz jak tą kostrzewę przesadziłaś.
Widzę, że i u Ciebie zachwyty nad Butterfly Kisses - jest naprawdę fajna, ładnie się wybarwia jak jest już dojrzała.
A przekwitłe wycinaj, ponoć wtedy szybciej nowe kwiatki wyrosną.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 18:27, 26 lip 2015

Do góry
świetnie Ci to wszystko wyszło i rabaty i pergola.
Tu ma być ogród :) 12:27, 26 lip 2015

Do góry
inag napisał(a)

Ale Wy macie zaopatrzone te szkółki w drzewa... U mnie bieda taka że byście nie uwierzyły Pochwal się od razu jak kupisz!!!

Żałuję, że na drzewa kopane trzeba poczekać do października, z drugiej strony czas tak szybko leci, a cierpliwość to jedna z lepszych cech ogrodnika.
Tu ma być ogród :) 11:31, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A w tej szkółce w gruncie mają Umbry, Nigry, Pissardi, Glediczje, duży wybór buków, tulipanowce, miłorzęby - przynajmniej mnie te drzewa interesowały i o nie pytałam, pewnie jeszcze coś, ale akurat nie znalazły się w kręgu moich zainteresowań, aaaa wydaje mi się, że widziałam tam też graba.
A Ty o jakich jeszcze myślisz?

Ale Wy macie zaopatrzone te szkółki w drzewa... U mnie bieda taka że byście nie uwierzyły Pochwal się od razu jak kupisz!!!
Na Łowieckiej 11:25, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A widzisz, to jednak z moim eMem nie jest najgorzej, jak jechał jakiś czas temu w delegację to dzwonił, ze fajną szkółkę bedzie mijał i może coś kupić.
Kilka gatunków też już zna i też już mówi, że mu się u nas podoba

babka napisał(a)

Haaa u mie miskanty to carexy i odwrotnie, żurawki to żagwiny itd. Jedynie hortensje hortensjami są Ale też zauważam zainteresowanie ogrodem, roślinami i na pomoc liczyć mogę

Dziewczyny, ja sobie tak myślę, że to chyba zasługa Ogrodowiska...
Nazwy "carex" to mój jeszcze nie opanował. Jeszcze daleka droga... a budleja to "budlej" Ostatnio usłyszałam, że "ten budlej ładnie kwitnie"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies