Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:18, 04 maj 2015

Do góry
Aniu, czytam rady u innych, żeby tulipany i inne cebulowe nawozić. Kiedy i czym to robisz? Teraz w czasie kwitnienia, czy po kwitnięciu, by zawiązały mocniejsze cebulki? Jakiego nawozu użyć ?
Makowo na Kociewiu 23:13, 04 maj 2015

Do góry
W jakiej szkółce i po ile kupowałaś żurawki?
Ogrodowy song 23:07, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Twoja magnolia ma bardzo dużo kwiatków. Pięknie kwitnie.
Ja jechałam do szkółki z listą, a ostatecznie kupiłam inną. W drodze powrotnej w męża telefonie sprawdziłam w necie, jak wygląda i się uspokoiłam. Niemal, jak poród dziecka, nigdy nie wiesz,co z tego wyrośnie
Modrzew kiedyś,dawno temu mieliśmy, ale zostawiał sporo igliwia jesienią i go wycięliśmy. To był taki z lasu i urósł wielki

to prawda..magnolia to urocze drzewko i co rok zaskakuje coraz większą ilością dużych kwiatów.Modrzew przycinam i jak narazie żadnych problemów
Ogródek Iwony 23:06, 04 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tawuła Twoja to Grefsheim.

Tulipany chyba wszyscy sprzedawcy dostali pomieszane.. nie tylko B. znajoma sprzedaje tulipany i od producenta dostała pomieszane ;( Klienci wkurzeni a to nie jej wina..

Aniu, jesteś mistrzynią rozpoznawania roślin. Ja wszystko muszę w necie sprawdzić, ty sypiesz z głowy, jak z rękawa

Tulipany na szczęście mam takie, co mi się podobają
Ogrodowy song 22:59, 04 maj 2015

Do góry
Twoja magnolia ma bardzo dużo kwiatków. Pięknie kwitnie.
Ja jechałam do szkółki z listą, a ostatecznie kupiłam inną. W drodze powrotnej w męża telefonie sprawdziłam w necie, jak wygląda i się uspokoiłam. Niemal, jak poród dziecka, nigdy nie wiesz,co z tego wyrośnie
Modrzew kiedyś,dawno temu mieliśmy, ale zostawiał sporo igliwia jesienią i go wycięliśmy. To był taki z lasu i urósł wielki
Ogródek Iwony 22:55, 04 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)
mam podobną..zachęcona wstawiłam fotkę swojej

Idę zobaczyć
Ogródek Iwony 22:54, 04 maj 2015

Do góry
Ewa, teraz to już jak goopia biegam codziennie z aparatem po ogrodzie Nawet przestałam zważać, czy sąsiedzi się patrzą. Chyba już przywykli

Ostatnio jedna sąsiadka powiedziała, że chyba przestanie chodzić do pracy na skróty koło naszego ogrodu, bo ją zazdrość zaczyna zżerać
Jakby widziała niektóre ogrody z forum, to chyba droga do pracy sporo musiała jej się wydłużyć
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:51, 04 maj 2015

Do góry
Zbyszku, jak jesteśmy przy klonach, to mam jednego małego klona czerwonego i ma on liście od dołu, nie jest szczepiony. Czy można mu podcinać dołem listki i ewentualnie gałązki i wyprowadzić go na drzewko na nodze? I pytanie profilaktyczne: Jesienią zeszłego roku zaatakował go mączniak. Wiosną opryskałam miedzianem, czy jeszcze coś z nim powinnam zrobić, aby w tym roku nie było niespodzianek?
Kupiłam go w zeszłym roku jesienią dopiero.
Ogródek Iwony 22:43, 04 maj 2015

Do góry
Ewa, moja ma chyba 4 kwiatki. I czekam na ich kwitnięcie. Jak oglądam fotki z tą magnolią, to podobno kwitnie przed wypuszczeniem liści.
O tak:
http://www.ogrodkroton.pl/towar.4295.magnolia.spectrum.html
Więc czekam
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:40, 04 maj 2015

Do góry
Uff, to mnie pocieszyłaś Czym ty sypiesz cebulowe?
Chwilę temu wszystko podsypałam azofoską, łącznie z trawnikiem. Teraz muszę coś kupić. Co polecasz?
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 22:31, 04 maj 2015

Do góry
Gosia, poprosiłam w sprawie tuj o opinię Nikitę - właścicielkę pięknego szmaragdowego żywopłotu. Sama chciałam posadzić moje małe tuje i potrzebowałam informacji, co ile sadzić. Wkleiła do mnie odpowiedź, może to ci pomoże i trochę uspokoi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=656
dziesiąty post na stronie.
dalej jeszcze :
Nikita napisał(a)
...ja rządzę się w moim "szmaragdowym zakątku" od 2009 roku...tuje posadziłam trochę wcześniej (jeszcze działka nie była moją własnością...) myślę, że jakieś 4 lata wcześniej. Będą więc miały jakieś 10..no może 11 lat. Posadzone były jako 1,5 metrowe iglaczki i przez pierwsze 3 lata ani drgnęły...nic prawie nie urosły. Potem przez przypadek dowiedziałam się, że należny je sporo podlewać, więc wylewałam na nie hektolitry niechcianej wody, która zbierała mi się nie wiedzieć czemu w piwnicy. Efekt był natychmiastowy. Szmaragdy zaczęły przyrastać rocznie po 30-40 cm.
Jestem z nich bardzo zadowolona...nie chorują i tworzą piękne, zielone tło dla innych roślin.
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 22:28, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Gosiu, masz bardzo ładne tuje, nie martw się nimi, urosną szybciej, niż myślisz. Lepiej pomyśl o nasadzeniach przed tujami: pięknie na tle tuj wyglądałyby hortensje bukietowe, odmian jest mnóstwo, a w półcieniu mogą być rododendrony, najlepiej kilka takich samych.
Pooglądaj trochę wątków, zapisuj sobie inspiracje, to, co ci się podoba. Po pewnym czasie odkryjesz, co jest ci bliskie.
Zobacz, jak może wyglądać szpaler hortensji na tle zielonych roślinek, które dadzą wyższe piętro:
u Any Art:
https://www.pinterest.com/pin/529876712384318414/
u Polinki:
https://www.pinterest.com/pin/529876712384328436/
u Oli:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383757664/
Pozdrawiam

Witaj Iwonko, czytałaś Pani Danusia powiedziala, że za siedem lat!!!! a ja chciałabym jakoś wygłuszyć tą drogę powiatową! I jak to zrobić? Rośliny, któr lubią półcień, w tym miejscu nie wchodzą w grę, ponieważ ta strona jest od południa, słońce non stop.Uwierz mi, że jak tylko mam czas, a nawet jak go nie mam , to i tak jestem na forum i oglądam wasze piękne ogrody, im więcej oglądam, tym mniej wiem.... wydaje mi się, że juz mam plan w głowie, przelewam go na papier i klapa. Na komputerze mam tylko zapisane Wasze wątki, fotografie , które mi się podobaja i wydawaloby się, że coś mogę zgapić , ale zawsze mam jakies przeszkody....
Ogród z pompą 22:26, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pospacerowałam po ogrodzie. Jest pięknie
Powinnaś się cieszyć z tego, co dokonałaś pijąc kawkę w ogrodzie

Taki mam właśnie plan
Dziękuję!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 04 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko jesteś wspaniała metamorfozę mi zrobiłaś suuuper Teraz widzę, że to działa ogród się zmienia
Ale masz rację trzeba iść za ciosem i ... wyssdzić stąd jałowca. Tylko jak przekonać do tego M? Chociaż jak z tujami 4m mi się udało to tym razem też może sobie poradzęIwonko, trzymaj kciuki

Reniu, pokazałam dla twojego M metamorfozę z jałowcem u mnie w wątku. Może to go przekona, choć u mnie powód wycięcia był inny, jednak sam jałowiec sprawiał podobne kłopoty. I nie myśl, że uda ci się go przesadzić. Jeśli ci zależy na nim, to weź jedną sadzonkę ukorzenioną z niego, się przyjmie i będzie rósł od nowa w innym miejscu. Ja już świadomie sobie go nie zostawiałam. Wycięliśmy w sobotę dwa.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=661#post_8
Ogródek Iwony 22:17, 04 maj 2015

Do góry
Metamorfoza dla Gosi z Jak ożywić ...
Przed - jałowiec był podcinany, bo rósł zbyt wielki. Po podcięciu brzydko wyglądały gałązki, od spodu brązowe, zabierał dużo wody, na dodatek nie lubią jego towarzystwa grusze, zaczynają chorować.

W sobotę wyleciał z tego miejsca. Jego miejsce zajęły tuje szmaragd i magnolia Spectrum. Celem było w przyszłości przysłonięcie miejsca od strony ulicy.
Po:

Muszę jeszcze przemyśleć, co dać magnolii w nogi, aby jej nie zaszkodziło to
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:40, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uff, nadrobiłam. 3 dni, a tyle czytania. Myślałam, ze nie zdążę.
A przecież miałaś przerwy, bo jeszcze w ogrodzie tyle zdziałałaś. Pięknie bez tej trawy w narożniku z nowymi trawami
Rabatki poczyszczone. Ewa, czy ty w minimalizm z kolorami poszłaś? Znalazłam u ciebie tylko niebieskie szafirki, białą magnolię i białe tulipany.
Kilka flanców stipy posadziłam dwa tygodnie temu na rabacie, bo nie wytrzymałam i muszę powiedzieć, że dobrze sobie tam radzi.
Na resztę jednak dalej chucham, bo ta posadzona to eksperyment. gdyby jednak padła, muszę mieć zapas

Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Ogródek Iwony 21:39, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

a tutaj twój:

Chyba ciężko porównać, czy to ta sama odmiana buka

To może być buk 'Purple Fountain'
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Danusiu, co się robi z tymi kwiatostanami później?
Podobnie zakwitła mi carex ptasie łapki. Cieszę się, ze zakwitła, ale mam ją pierwszy raz i nie wiem, co potem się z tym robi i kiedy? Pozdrawiam

Ja nic nie robię, nawet nie wiem co kwiatki robią Jakoś znikają.
Ogródek Iwony 21:33, 04 maj 2015

Do góry
Napisałam do Zbyszka:
Zbyszku, mam prośbę. Czy mógłbyś zerknąć i spróbować rozpoznać buki?
Jeden Gold, drugi Purple, tylko jaka to odmiana?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=42
Wiem, ze na bukach się znasz. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków i nie umiem porównać. Pozdrawiam
ZbigniewG napisał(a)
Iwona trochę się zasiedziałem w ogrodzie i z tego co widzę Sebek już sprawę załatwił pierwszy raczej na pewno Dawyck Gold a drugi ani nie pendulowaty ani nie kolumnowy, chociaż czasami kolumnowe w młodości przy bardzo dobrych warunkach wyrastają na takie chwiejne witki więc może to być Dawyck Purple po dopalaczach

dzisiejsze jak na zamówienieDawyck Gold ........................................................................................Rohan Obelisk

Ewa, może to ci pomoże?
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:30, 04 maj 2015

Do góry
Zbyszku bardzo ci dziękuję za identyfikację. Pozwolę sobie skopiować do siebie twoje buczki Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies