Aniu, czytam rady u innych, żeby tulipany i inne cebulowe nawozić. Kiedy i czym to robisz? Teraz w czasie kwitnienia, czy po kwitnięciu, by zawiązały mocniejsze cebulki? Jakiego nawozu użyć ?
Twoja magnolia ma bardzo dużo kwiatków. Pięknie kwitnie.
Ja jechałam do szkółki z listą, a ostatecznie kupiłam inną. W drodze powrotnej w męża telefonie sprawdziłam w necie, jak wygląda i się uspokoiłam. Niemal, jak poród dziecka, nigdy nie wiesz,co z tego wyrośnie
Modrzew kiedyś,dawno temu mieliśmy, ale zostawiał sporo igliwia jesienią i go wycięliśmy. To był taki z lasu i urósł wielki
Ewa, teraz to już jak goopia biegam codziennie z aparatem po ogrodzie Nawet przestałam zważać, czy sąsiedzi się patrzą. Chyba już przywykli
Ostatnio jedna sąsiadka powiedziała, że chyba przestanie chodzić do pracy na skróty koło naszego ogrodu, bo ją zazdrość zaczyna zżerać
Jakby widziała niektóre ogrody z forum, to chyba droga do pracy sporo musiała jej się wydłużyć
Zbyszku, jak jesteśmy przy klonach, to mam jednego małego klona czerwonego i ma on liście od dołu, nie jest szczepiony. Czy można mu podcinać dołem listki i ewentualnie gałązki i wyprowadzić go na drzewko na nodze? I pytanie profilaktyczne: Jesienią zeszłego roku zaatakował go mączniak. Wiosną opryskałam miedzianem, czy jeszcze coś z nim powinnam zrobić, aby w tym roku nie było niespodzianek?
Kupiłam go w zeszłym roku jesienią dopiero.
Gosia, poprosiłam w sprawie tuj o opinię Nikitę - właścicielkę pięknego szmaragdowego żywopłotu. Sama chciałam posadzić moje małe tuje i potrzebowałam informacji, co ile sadzić. Wkleiła do mnie odpowiedź, może to ci pomoże i trochę uspokoi: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=656
dziesiąty post na stronie.
dalej jeszcze :
Witaj Iwonko, czytałaś Pani Danusia powiedziala, że za siedem lat!!!! a ja chciałabym jakoś wygłuszyć tą drogę powiatową! I jak to zrobić? Rośliny, któr lubią półcień, w tym miejscu nie wchodzą w grę, ponieważ ta strona jest od południa, słońce non stop.Uwierz mi, że jak tylko mam czas, a nawet jak go nie mam , to i tak jestem na forum i oglądam wasze piękne ogrody, im więcej oglądam, tym mniej wiem.... wydaje mi się, że juz mam plan w głowie, przelewam go na papier i klapa. Na komputerze mam tylko zapisane Wasze wątki, fotografie , które mi się podobaja i wydawaloby się, że coś mogę zgapić , ale zawsze mam jakies przeszkody....
Reniu, pokazałam dla twojego M metamorfozę z jałowcem u mnie w wątku. Może to go przekona, choć u mnie powód wycięcia był inny, jednak sam jałowiec sprawiał podobne kłopoty. I nie myśl, że uda ci się go przesadzić. Jeśli ci zależy na nim, to weź jedną sadzonkę ukorzenioną z niego, się przyjmie i będzie rósł od nowa w innym miejscu. Ja już świadomie sobie go nie zostawiałam. Wycięliśmy w sobotę dwa. https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=661#post_8
Metamorfoza dla Gosi z Jak ożywić ...
Przed - jałowiec był podcinany, bo rósł zbyt wielki. Po podcięciu brzydko wyglądały gałązki, od spodu brązowe, zabierał dużo wody, na dodatek nie lubią jego towarzystwa grusze, zaczynają chorować.
W sobotę wyleciał z tego miejsca. Jego miejsce zajęły tuje szmaragd i magnolia Spectrum. Celem było w przyszłości przysłonięcie miejsca od strony ulicy.
Po:
Muszę jeszcze przemyśleć, co dać magnolii w nogi, aby jej nie zaszkodziło to
Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Napisałam do Zbyszka:
Zbyszku, mam prośbę. Czy mógłbyś zerknąć i spróbować rozpoznać buki?
Jeden Gold, drugi Purple, tylko jaka to odmiana? https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=42
Wiem, ze na bukach się znasz. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków i nie umiem porównać. Pozdrawiam