Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:38, 02 maj 2015

Agatan24 napisał(a)

Ja zawsze sobie obiecuje ze dziś wypije ciepła a potem dopiero "do roboty" ale nigdy nie wychodzi.

Chyba trzeba zmienić taktykę i jak się pije kawę, nie patrzeć na ogród
Dopiero po zaplanowanej przerwie. Może wtedy wypijesz w spokoju i ciepłą
Choć, jak ja się tak napatrzę, różne pomysły mi przychodzą do głowy. Inspiruję się wtedy
Mysza 21:39, 02 maj 2015

Iwonko ślicznie wyszły tujki na rabacieTakie równiuteńkie i duże
Jutro odpoczywajcie.
Ja mam przymusową przerwę przez nawadnianie i kostkę.
Iwk4 21:43, 02 maj 2015

Kacha123 napisał(a)
To wypoczywajcie pracusie!

Odpoczywamy
Iwk4 21:44, 02 maj 2015

Mysza napisał(a)
Iwonko ślicznie wyszły tujki na rabacieTakie równiuteńkie i duże
Jutro odpoczywajcie.
Ja mam przymusową przerwę przez nawadnianie i kostkę.

Chciałabym zamówić jeszcze jedną partię. Ale pan już chyba nie ma takich dużych.
Zaraz do ciebie zajrzę
Iwk4 22:48, 02 maj 2015

Wszystkim życzę miłej niedzieli
Madzenka 09:03, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Dorotko, e-Muś mi teraz pomaga, bo ma nadzieję, że jak skończę, to usiądę i będę tylko patrzeć na ogród Zamordował by mnie chyba, gdybym zaczęła wymyślać wszystko od nowa. Na razie jeszcze jest sporo do zrobienia, więc nie ma obawy, że nie będę wiedziała, co zrobić z wolnym czasem

Z czasem będziesz tak zmęczona rewolucjami , ze chętnie wypijesz ciepłą kawkę. Po 5 latach ja tak mam
Nikita 09:06, 03 maj 2015

Iwonko, przydrepciłam w sprawie tuji. Sytuacja wygląda tak: moje szmaragdy posadzone są co 100cm (mierzone od środka pnia do środka pnia) i wyglądają tak jak na załączonym „obrazku” (fotki niestety robione pod słońce więc jakoś raczej nieszczególne)

Jeśli chcecie mieć szpaler tuji tak jak ja, czyli żeby dorosłe egzemplarze stykały się tylko na dole to należy posadzić je w rozstawie 80 – 100 cm. Jeżeli natomiast chcecie mieć zwarty żywopłot, czyli „zielony mur” to są dwie metody:
1 – sadzicie tuje co 60 - 70 cm (na dole będą zwarte, czym wyżej będzie „luźniej” a przy wierzchołkach prześwity…nie może być inaczej bo szmaragd ma przecież pokrój stożka). Ciaśniej sadzić już nie można bo będą niedoświetlone i mogą ogołacać się od spodu. Poza tym zbyt gęste sadzenie może przyczyniać się do rozwoju chorób grzybowych.
2 – sadzicie w rozstawie co 80 - 100 cm i je formujecie, czyli przycinacie wierzchołki (iglaki wówczas pójdą bardziej w szerz),iglaki będą bardziej zwarte i stworzą zieloną bryłę.
katarzynkak 09:58, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Tuje sięgają mi do szyi. Chciałam je sadzić co 70 cm, M zrobił taką miarkę na odległość. I bardzo mi pomagał. Samemu byłoby trudno.

Iwonko piękne thujki. Na pewno będziesz z nich zadowolona, bo są właściwie bezobsługowe.
Dziewczyny dobrze radziły, abyś obcieła czubki- zrobią się grubsze i szybciej zrosną. Z przycinaniem nie czekaj-działaj i nie bój się

Wogóle pieknie u Ciebie Iwonko. Mąż pomocnik to wielki Skarb

Pozdrawiam.
frezja 10:08, 03 maj 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Piwonie bylinowe rozmnaża się w lipcu/sierpniu z korzeni - kłączy, sadzi się płytko. Piwonia posadzona za głęboko może nigdy nie zakwitnąć. Poniżej masz link, poczytaj sobie o piwoniach.

http://www.nastrojowyogrod.pl/2009/08/piwonie-co-robic-aby-pieknie-kwitly-przez-nastepne-50-lat/[/quot
dzięki za artykuł...dużo mówi
frezja 10:15, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Witaj Kasiu. Ogród z lustrem jest moją inspiracją i ogród Any-art. Oba wątki przeczytałam od deski do deski. To istna instrukcja obsługi ogrodu. Oba ogrody sącudowne.

Podaj link do ogrodu Any-Art...proszę