Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród z wilkiem zamkn. 23:29, 16 lip 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Madziu czekam na relację dziewczyn z pobytu.
Jaka stipa ładna u ciebie.

Gosiu dziękuję stipy dosadzam coraz więcej ,bo ją uwielbiam
Ogród z wilkiem zamkn. 18:41, 16 lip 2019

Do góry
Madziu czekam na relację dziewczyn z pobytu.
Jaka stipa ładna u ciebie.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 16:04, 16 lip 2019

Do góry
Dzisiaj proszę o kolejną poradę - już enty raz się zabieram do tego kawałka ogrodu za domem mam skopaną w końcu rabatę, która ma częściowo zasłonić garaż, więc muszą tam być wyższe nasadzenia (prawy bok trójkąta -szer. ok. 3m). Na płot dam bambusa takiego jak na ogniskowej po lewej, na furtkę też.
Mam tam posadzone: barwinki, dwie rozplenice, dwie limeligt, migdałka i jukę - jeszcze po starym kształcie rabaty. Ewentualnie w doniczkach mam jeszcze żółte rozchodniki i trzy azalie (ale to chyba jednak nie moje klimaty).
Rabata ogniskowa (po lewej) mi się podoba (stipa, werbena, sesleria, trzcinniki) - może jednak do niej nawiązać, tym bardziej, że przy tarasie naprzeciwko posadziłam lawendy (chyba dam im też ten niebieski kamień jak na ogniskowej - jeszcze się waham).
Poradzcie coś - bo denerwuje mnie już ten widok z okna - muszę się za to zabrać

Ogród niby nowoczesny ale... 11:28, 16 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Świetny ogród! Gdybym zbudowała nowy, nowoczesny w stylu dom i urządzała ogród to właśnie tak .
Jeżówki i stipa super!.
Graby Fastigiata przycinasz?

Dziękuję bardzo

Tak graby przycinam - na wysokość już nie chcę aby szly.
Ogród niby nowoczesny ale... 11:20, 16 lip 2019

Do góry
Świetny ogród! Gdybym zbudowała nowy, nowoczesny w stylu dom i urządzała ogród to właśnie tak .
Jeżówki i stipa super!.
Graby Fastigiata przycinasz?
Ogród niby nowoczesny ale... 11:16, 16 lip 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Madzia ja jestem tradycyjnie urzeczona!
Twoja grabowa zrobiła już swoje w moim ogrodzie

Stipa na ścieżce wygląda świetnie Na mojej niestety wysiewa się tylko jakaś brzydka szeroka trawa - chwaścior taki...

O werbenie długo myślałam i właśnie podsunęłaś mi miejscówkę
Jak ona super wyglada z KF! I z tamtej strony domu nawet wysiewanie nie będzie mi przeszkadzać.
Muszę popytać o siewki.

Reasumując jest cudnie! Bardzo podoba ni się Twój podział na ogród reprezentacyjny i warzywny.
Dwa światy

Wiem, wiem...śliczna ta Twoja moja grabowa
Ja zostawilam kilka siewek werbeny. Wszystkie pozostałe wyrywam i nie jest to jakieś uciążliwe w sumie.
Stipę jak już pisałam uwielbiam więc mam ją na trzech rabatach i ścieżce hahaha

Buziaki!
Hortensjowo 05:56, 16 lip 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Wiesz Helen, faktycznie trochę drogo. Mnie udało się wiosną ubiegłego roku kupić śliwy ozdobne Nigra wysokie na 2-3 metry, pięknie rozgałęzione. Po prostu duże drzewa. Za sztukę płaciłam 70 zł. Kupiłam 5 sztuk. Bardzo ładnie się przyjęły, w tym roku już kwitły i nadal ładnie rosną. Pewnie na kilku zdjęciach u mnie są. Kupiłam je na OLX. Ale nie pamiętam czy ten pan miał judaszowce.
Widzę, że sadzisz stipy. Oj, ja to się z nimi pożegnałam bo nie dawałam rady z siewkami. Ale już jej u mnie nie ma. Na moje szczęście.
Ładnie te stipy u Ciebie wyglądają z perowskią. Bardzo ładnie.
Pozdrawiam.

Basia, czy te drzewka rosły w doniczce czy kupowałaś z gołym korzeniem? Jeżeli w doniczce, to czy możesz mi wysłać namiary na priv? Sprawdzone źródło zawsze lepsze niż kupowanie w ciemno

Na razie jeszcze bardzo, ale to bardzo podoba mi się stipa. I na ten moment jeszcze mi się nie wysiewała, ale mam ją dopiero drugi rok i od wiosny dzielę.

Dziękuję za pochwały
Ogród Mirelli 22:23, 15 lip 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
slicznie jezowki super mi te odmianowe gdzies sie zapodzialy, chyba jedna zostala ale narazie wyglada na zwykla

mi sie tam stipa podoba i duzo bym chciala, mam nadzieje, ze moja sie wysieje

Mi po trzech sezonach też kilka odmianowych jeżówek nie wzeszło. Mam wrażenie, że w tym roku jakieś marne te jeżówki. U mnie się to sprawdza - trzy lata i do wymiany.

Co do stipy to się nie przejmuj - z pewnością się wysieje
Podwórkowa rehabilitacja 21:19, 15 lip 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Reniu stipa ful wypas:,D. Zdjęcia cydne, a na nich nieco preriowy ogród

Jak tak dalej pójdzie w stronę suszy to nie pozostanie nic innego jak dostosować ogród do prerii.
Wybrukowany podjazd bardzo negatywnie wpływa na rośliny
Ale ten tymianek bodajże nic sobie z upałów nie robi.

Podwórkowa rehabilitacja 21:11, 15 lip 2019

Do góry
Reniu stipa ful wypas:,D. Zdjęcia cydne, a na nich nieco preriowy ogród
Podwórkowa rehabilitacja 20:44, 15 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I ubiegłoroczne i tegoroczne suche lato utwierdziło mnie w przekonaniu, że stipa jest idealna roślina ogrodową. Widzę, że u Ciebie też odgrywa znacząca rolę.

Jak długo goniłaś fruczaka gołąbka?

Bardzo dorodne pomidorki!

Spokojności od wszelakich zawiłości i zawirowań życzę.

To tegoroczne siewki, zobaczymy czy przezimują, czy mnie zaleją dzieciaczkami albo może zmarzną zimą. Póki co jestem na tak
Fruczak gołąbek jest dla cierpliwych. Raz się córka sąsiada dziwiła, co robię nieruchomo tyle czasu w oknie na półpiętrze wpatrzona w ostróżeczki. Pomachałam jej aparatem i obiektywem z ustawioną ogniskową na 300 mm.

Stipa świetna ale śmiałek darniowy na równi mnie zachwyca.
Rośnie obok lovely fairy i hortensji Bobo. Świeżutkie nasadzenia i podobają mi się.
Pomidorki dziękują... różnie w tym roku z nimi. Mam w szklarni i takie, gdzie nie zawiązał się ani jeden owoc. Te ze zdjęć to Malinowy Retro, sadzony w kwietniu.
Ślicznie dziękuję
Tak, spokój to największa wartość dla mnie na tę chwilę, ogródek w tym pomaga. Jak się napracuję w nim to umysł od razu przewietrzony

Wspomniane śmiałki i Bobo.

Ogród Mirelli 16:09, 15 lip 2019

Do góry
slicznie jezowki super mi te odmianowe gdzies sie zapodzialy, chyba jedna zostala ale narazie wyglada na zwykla

mi sie tam stipa podoba i duzo bym chciala, mam nadzieje, ze moja sie wysieje
Ogród Mirelli 15:10, 15 lip 2019

Do góry
Stipa częściowo leżąca, częściowo ścięta, częściowo ładna - sporo znowu będzie siewek

Ogród Mirelli 14:51, 15 lip 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Mirelko ile kolorów u Ciebie.
Stipa czaderskaCudnie wyrosła.
U mnie szałwia w tym roku prawie nie odbiła.
Którą różę najbardziej lubisz??

Hej Gosiu Szkoda szałwii. Florovitem ją podlewaj.
Róże ścięłam i czekam na drugie kwitnienie. W tym roku najładniejsze u mnie były: Ascot, Novalis i Romina
Ogród Mirelli 13:04, 15 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ta stipa, to szok, przepięknie
Szalwia jako obwódka też nieźle się prezentuje

Mireczko stipa trochę zaczyna już mnie irytować. Niektóre kępy leżą - cześć ścięłam, inne ładnie się prezentują, ale śmieciuchy straszne. Już widzę jak znowu sporo się jej wysieje i to nie tam gdzie chcę ją mieć.

Szałwia ścięta odbija - czekam na jej drugie kwitnienie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:04, 14 lip 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Poleciłabym na słoneczną rabatę chociażby wymienioną wyżej montanę raureif - u mnie większość dnia w słońcu i bardzo fajnie sobie radzi.

Mam silver sceptre, ale ona woli półcień/cień. U mnie kilka kęp rosło w słońcu i niestety nie radzi sobie tak dobrze jak w półcieniu, gdzie wygląda bardzo ładnie, bez zasuszonych koncówek.

Posiadam też Ice dance, ale dopiero w mniej nasłonecznionym miejscu pokazała klasę i mocno wybujała. Ale u Johanki jest całe poletko i to chyba w słońcu i wygląda obłędnie.

a musi być carex? A sesleria jesienna? boska jest do słońca, bez wymagań. albo stipa

Kasia, i to mi się podoba, że podpowiadasz inne rozwiązania. Bardzo Ci dziękuję. Chociaż jak patrzę na godzinę, o której odpowiadasz na maile, to nie mam sumienia, żeby pytać o inne rzeczy.
Muszę się skusić na seslerię jesienną. Już tyle razy ją widziałam i o niej czytałam, że taka bezproblemowa, że aż dziwne, że jej nie posiadam Ale montana raureif też mnie bardzo kusi. No i hakonka aureola.
Stipę mam i uwielbiam.
Ogród niby nowoczesny ale... 10:56, 14 lip 2019

Do góry
Magda70 napisał(a)
Werbena, trzinniki KF ,kulki grabowe i dereń

Madzia ja jestem tradycyjnie urzeczona!
Twoja grabowa zrobiła już swoje w moim ogrodzie

Stipa na ścieżce wygląda świetnie Na mojej niestety wysiewa się tylko jakaś brzydka szeroka trawa - chwaścior taki...

O werbenie długo myślałam i właśnie podsunęłaś mi miejscówkę
Jak ona super wyglada z KF! I z tamtej strony domu nawet wysiewanie nie będzie mi przeszkadzać.
Muszę popytać o siewki.

Reasumując jest cudnie! Bardzo podoba ni się Twój podział na ogród reprezentacyjny i warzywny.
Dwa światy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:43, 14 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Kasia, jaki Ty masz fajny, już bujny ogród. Mój jest podobnej wielkości (zerknęłam na początek wątku), ale jeszcze długa droga przede mną.
Widzę, że masz kilka carexów. Może mogłabyś jakiś poleciłć na słoneczną rabatę?
Będę zaglądać

Poleciłabym na słoneczną rabatę chociażby wymienioną wyżej montanę raureif - u mnie większość dnia w słońcu i bardzo fajnie sobie radzi.

Mam silver sceptre, ale ona woli półcień/cień. U mnie kilka kęp rosło w słońcu i niestety nie radzi sobie tak dobrze jak w półcieniu, gdzie wygląda bardzo ładnie, bez zasuszonych koncówek.

Posiadam też Ice dance, ale dopiero w mniej nasłonecznionym miejscu pokazała klasę i mocno wybujała. Ale u Johanki jest całe poletko i to chyba w słońcu i wygląda obłędnie.

a musi być carex? A sesleria jesienna? boska jest do słońca, bez wymagań. albo stipa
Nowocześnie z różAnką :D 00:17, 13 lip 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Ale ładna ta ss. To ją planujesz utopic w stipie? Czy coś mi się miedzywątkowo pomieszało?
wszystko się zgadza, only stipa
Podwórkowa rehabilitacja 23:12, 12 lip 2019

Do góry
I ubiegłoroczne i tegoroczne suche lato utwierdziło mnie w przekonaniu, że stipa jest idealna roślina ogrodową. Widzę, że u Ciebie też odgrywa znacząca rolę.

Jak długo goniłaś fruczaka gołąbka?

Bardzo dorodne pomidorki!

Spokojności od wszelakich zawiłości i zawirowań życzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies