Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 22 cze 2018

Do góry
Hmm, próbowałam napisać coś krytycznego do Twoich obrazów na zdjęciach...I nie da rady, niestety Jeżówki, do których straciłaś serce - urzekają, rudbekie z wisienkami wyglądają świetnie, choć upieram się, że to nie moja kolorystyka, tawuły komponują się same ze sobą super. A rododendronowa otoczona runianką mogłaby znaleźć się u mnie w ogrodzie. Tak więc może mi się uda jakiś głos krytyki zamieścić następnym razem. Będę się starać Ściskam ciepło.
Małymi kroczkami do celu... 18:41, 22 cze 2018

Do góry
Paulina,masz tawuły? Szukam kto ma żeby zoabczyc ile je przyciąć
Kwiaty we włosach 20:25, 21 cze 2018

Do góry
Greg u nas zlało, a może jeszcze popada, bo chmury wiszą nad nami, wierszyk letni, na teraz, podoba mi się.

Elu u mnie bylin mnóstwo, bo jak nie byliny to co jeszcze? Iglaki są, róże też , krzewy liściaste i wypełnieniem są byliny. Cały czas jest kolorowo, uzupełniają się i wymieniają.Teraz królują róże, tawuły, powojniki i lawendy.Byliny coraz modniejsze,a jest ich tyle, niektórych nawet nie znam, albo nie widziałam w ogóle.

Blaski i cienie nowego życia 17:50, 20 cze 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Aleś tego naprodukowała ,mnie wszystkie patyki z hor. uschły

W tym roku pierwszy raz mi się udało zastosowałam zasadę: głęboka donica ( ja mam jedną w drugiej), ziemia kwiatowa i głęboko wsadzone patyczki a wystaje tylko kilka cm u góry.

Ale byś widziała ile mam sadzonek z patyczków! Bukszpany, lawenda,tawuły,trzmielina.

A hortensje na rabacie już pokazują pąki kwiatowe

Z południa Polski - ogród Marzeny 08:29, 20 cze 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Tawuły trzeci raz cięte w tym sezonie

Perfekcyjne cięcie. Moje tawułki przypalone przez słońce. Odważę się je przyciąć dopiero jak się pogoda zmieni.
Ogród Basi 16:16, 18 cze 2018

Do góry
I znowu tawuły. Clematisy od frontu. Uporządkowana ścieżka od frontu.

Przycięty wiąz na wrzosowisku.
Ogród Basi 16:10, 18 cze 2018

Do góry
Znowu tawuły. I wrzosowisko po przeróbce.
Ogród Basi 16:06, 18 cze 2018

Do góry
Zakwitły tawuły przy garażu. Na drugim i ostatnim clematis Justa.
Blaski i cienie nowego życia 21:18, 17 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Lubię tawuły choć zawsze mam z nimi problem jak zmieniam coś w ogrodzie bo nie wiem jak je traktować. Jako obwódkę czy kontrastowy dodatek
Ale lubię.

Jeszcze inną mam w donicy. Na jesień pójdzie do gruntu.

Z południa Polski - ogród Marzeny 18:47, 17 cze 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)

Perfekcyjne cięcie!
Blaski i cienie nowego życia 13:30, 17 cze 2018

Do góry
Lubię tawuły choć zawsze mam z nimi problem jak zmieniam coś w ogrodzie bo nie wiem jak je traktować. Jako obwódkę czy kontrastowy dodatek
Ale lubię.
Blaski i cienie nowego życia 13:21, 17 cze 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Piękne ujęcia ogrodu. Masz już duże roślinki. Edenkowa super z lawendą wygląda i trawiszcza też super
Macham cieplutko

Dzięki
omijam to, co nie do pokazania ale moja letnia hortensjowa rabata już mi się podoba. Wymaga dosadzenia jeszcze: kilku postemonów, żółtych kłosowców na tyły ( muszę sobie wysiać z nasion) i lawendy z przodu ( też w rozmnażalniku siedzą).
Inne miejsca to u mnie kolejna 5-latka prac. Ogarniam naraz 3 obszerne miejsca. W tym roku pobijam ilości robionych sadzonek. Wczoraj dodałam 30 szt tawuły Princess Gold.

Łączka lawendowa ta odmiana bardziej mi się podoba bo rośnie zwarta.

Ogród wśród pól i wiatrów 12:28, 17 cze 2018

Do góry
A u mnie z nowości - akcja skarpa c.d. Postanowiłam do irgi i tawuły dosadzić kosodrzewinę. Od dawna o tym myślałam, aż w końcu wczoraj zmaterializowałam te myśli Zakupiłam kosodrzewinę, sztuk 12.

Po posadzeniu okazało się, że potrzebuje jeszcze 15, hehe
No jak widać, obliczenia nie są moją najlepszą stroną

Jeszcze myślę, czy koloru skarpie nie dodać, wrzucając punktowo pomiędzy ciemnozieloną irgę i kosodrzewinę białą Meidiland lub Aspirin rose. Albo Matador, o intensywnym czerwonym kolorze, ale nie wiem czy mnie ten czerwony później drażnił nie będzie
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:31, 17 cze 2018

Do góry
Dzieje sie u Ciebie - tawuły pięknie wyglądają
Ogród prostolinijny 22:20, 16 cze 2018

Do góry
A teraz to co stare tylko troszkę podrosło

Nowe w towarzystwie tawuły których kolor love love...

Z południa Polski - ogród Marzeny 21:32, 16 cze 2018

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 20:26, 16 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Basiu, wstawiłam u siebie zdjęcia podokiennej z kącikiem wypoczynkowym .

Aaaa, i jest fota szambowej . Fajnie wyszła, co tam w końcu zasadziłaś???
I widzę, że na razie zrezygnowałaś ze żwirkowej opaski?
Jak irga przykryje ten będzie lux.

Z moich przesadzonych są tawuły, tuja danica, magnolia stellata (z B. z zeszłego roku, ładnie przyrosła), szałwie różowe, wiśnia japońska...
Z kupionych, seslerie jesienne, rozplenice hameln, perovskie little spire,
A i wetknęłam jeszcze trytomy z zielinym kwiatem (zapomniała nazwę)...
Na wąskiej części są gaury i kostrzewa sina.
To tyle chyba

Z opaski zrezygnowałam, mąż kazał nie zawracać sobie głowy
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:45, 16 cze 2018

Do góry
Martaka88 napisał(a)
Moi Drodzy,

Pieknie proszę o poradę dot tego miejsca- jest to tył ogrodu wystawa południe- zachód, bardzo słoneczna.

3 poziomy, murek oporowy, pod ogrodzeniem różne choinki, wysokie, kilkuletnie, roznorodnosc krzewow, piwonie, azalie, tawuły japonskie, zurawki, mięta..., macierzanka, pierysy, irysy, roze, nasadziłam kilka tui danica, kilka traw ozdobnych na srodu schody obsypane kamieniami, tarasu jeszcze nie ma tylko wysypana kamieniami wylewka( do wymiany bo się wszystko osuwa)... w jakim stylu to poprowadzić?
Nie chciałabym ogrodu angielskiego czy naturalistycznego, ale tych wszystkich roslin, ktore ktoś zasadził lata temu szkoda. Poradźcie proszę co przesadzic, usunac żeby uzyskać estetyczny efekt, zakryć te murki, które najpiękniejsze nie są

Pomiędzy rabatami dość wąskimi, zlikwiduj 1 trawnik. Posadź bujne rośliny na murku, zasłonią murek (najlepiej część zwisających np. irga Mooncreper, trzmielina Fortunego.

Gutlandia 23:42, 15 cze 2018

Do góry
Kurde zapomniałam to myślę, że lilaki, pęcherznice,tawuły i śnieguliczki tylko zostają , bo rozumiem, że berberysy odpadają ze wzgl. na dziecia, a dereni nie będziesz kiedy miała ciąć, o jeszcze żylistki są fajne....prawda jednak jest taka, że w zasadzie tylko lilaki z tej listy można by puścić bez cięcia. Wszystko inne wymaga korekty raz w roku.
Gutlandia 22:34, 15 cze 2018

Do góry
To ja tylko cichutko napiszę, że:
-tarnina ma kolce i wypuszcza mnóstwo odrostów- da nieformowany szczelny żywopłot, ale w razie W bez ciężkiego sprzętu nie da się go zmienić

-kolorowe pęcherznice w masie dadzą dość pstrokate tło (jaskrawożółte i bordowe). Nadmiar bordowego w pochmurne dni może sprawiać ponure wrażenie. Z mego niewielkiego doświadczenia wnioskuję, że najlepsze jest tło zielone, a inne kolory sprawdzają się jako akcenty.

-rugosa też daje odrosty korzeniowe i żeby nie łysiała od dołu trzeba by ją sanitarnie odmładzać co jakiś czas (wycinać najstarsze pędy); kolce ma solidne- osobiście wolałabym cięcie formowanego żywopłotu

A lilaki, kaliny, derenie jadalne, jaśminowce, tawuły szare i nippońskie? Za czy przeciw?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies