Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 14:35, 17 wrz 2018

effka napisał(a)

Yyyyyyyyy, nooooo, wiesz.... ja mam z nich regularną obwódkę kulkową składająca się z 4 szt już ładnie ukształtowanych i 4 sztuk maluchów do ukształtowania. Wrzucam u siebie.

no właśnie tak myślałam
U ciebie wyglądają bardzo fajnie. W ogóle wyglądają u wszystkich fajnie tylko nie u mnie
Wiolka5_7 16:37, 17 wrz 2018

Toszka napisał(a)
mam ten sam problem...i też mam trzy, ale zachwycam się nimi tylko przez 2 tygodnie na wiosnę. Potem są szpetne i wyglądają jak by miały grzyba

No właśnie moja mama ostatnio wydała te tawuły w dobre ręce bo doszłyśmy do tych samych wniosków...
mrokasia 17:37, 17 wrz 2018

No, ja sobie w tym roku machnęłam rabatę tawułową z goldflamów właśnie .

Ja bym zestawiła te tawuły z bergenią np. czyli dużymi, mocnymi liśćmi. Albo może z rozchodnikiem o ciemnych liściach np. matroną.
wiklasia 17:41, 17 wrz 2018

a ja właśnie dziś się zastanawiałam czy jej nie kupić
HannaR 20:19, 17 wrz 2018

DorKa napisał(a)
No i nie wytrzymałam jak zwykle i zaczęłam przesadzanie wczoraj. Skończyłam jak już ciemno było więc fotek brak. Będą jutro.

Przesadziłam większość seslerii obok podestu.Zostawiłam tylko parę przed szałwią. Było ich dużo za dużo.
Wywaliłam Bobo na front pod katalpę.
Barony zgrupowałam wszystkie do kupy.
Rozwary wywalone ( choć lubię je i muszę znaleźć dla nich miejsce )
Kocimiętki poszły obok podestu. Tam jest sucho może będzie im dobrze. A jak nie to ich problem.
Overdamy rozsadziłam w większym odstępie
Fifera pociachany ale nawet to nie pomaga. On po prostu tu nie pasuję. Co z nim począć
tuffety przesadzpne w większych odstępach
tawuły z rabaty podescikowej wywalone a w zamian za nie trzcinniki KF
maluchy świerkowe posadziłam pod trzmieliną wraz z mint frosted curls. Przy okazji powiększyłam rabatę bo była za mała.

I chyba tyle.

No wiesz! Tylko tyle?

eVka 21:03, 17 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
No, ja sobie w tym roku machnęłam rabatę tawułową z goldflamów właśnie .

Ja bym zestawiła te tawuły z bergenią np. czyli dużymi, mocnymi liśćmi. Albo może z rozchodnikiem o ciemnych liściach np. matroną.

No ja je uwielbiam, więc mi pasują prawie że wszystkim ale kontrastowe duże liście super, jak tu
https://goo.gl/images/mBFqrw
Toszka 23:01, 17 wrz 2018

Tiaaa, pisałam, że na wiosnę ładne są...krótko...obecnie jakieś takie zielono-obsr...ne.
w linku jaki dałaś jest...tawuła japońska "Magic Carpet"

paulina_ns 06:45, 18 wrz 2018

Ja też wczoraj nie wytrzymałam i przesadziłam kilka roślin głównie przez to,że jak były mniejsze sadziłam zdecydowanie za gęsto
MalgosiaW 07:30, 18 wrz 2018

Czekamy na zdjęcie. Niezłe to "przemeblowanie" na rabatach Swojej tawuły pozbyłam się dawno temu, nie pasowała mi jakoś, choć u innych mi się podoba U mnie sąsiadki sadzą tawułę jako obwódki rabat, ale potrzeba na to więcej niż 3 sztuk Również wykopuję ze skarpy kamyczkowej rośliny, bo mam busz taki i "przemieszanie z poplątanym" z gatunkami
DorKa 07:40, 18 wrz 2018

Ale się dyskusja tawułowa rozkręciła
Ostatecznie nie wiedząc co z nią począć wsadziłam na frontową razem z Bobo i malusieńkimi berberysami kobold. Frontowej chyba nie zacznę w tym roku patrząc na ilość zmian jakie czekają mnie z tyłu
Tak więc tymczasowa poczekalnia wygląda tak jn tzn nie wygląda

Może nie przetrwają do wiosny to problem sam się rozwiąże.