Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 08:03, 17 wrz 2018

Mary napisał(a)

Są podziemne linie kroplujące. Tutaj masz
https://www.rainbird.pl/produkty/linie-kroplujace-emitery-zlaczki-i-komponenty-rozprowadzajace/podziemna-linia-kroplujaca
U siebie mam hortensje Anabelle posadzone w piachu pod drzewami. Posadzone już kilka lat temu, w czasach przeogrodowiskowych. Ciągle odkładam ich przesadzenie, bo i tak w przyszłości w tym miejscu wszystko trzeba będzie zacząc od początku, a u mnie czasu brak. I co roku strasznie cierpią z braku wody. Wiosną tego roku całą przestrzeń wokół tych hortensji obłożyłam kilkucentymetrową warstwą lekko przekompostowanych liści (z jesieni). Nie pomogło to na cały sezon, ale przez wiosnę i początek lata było OK. Teraz jesienią zastanawiałam się co się z tymi liści stało i czy zbierając tegoroczne liście załapią się i tamte. Okazało się, że hortensje zapuściły korzenie w tej wierzchniej warstwie i liście "przyrosły" do ziemi.

Ty też masz dużo liści. Możesz je wykorzystać do tego celu.

Proszę jakie innowacyjne systemy Dzięki wielkie za inf. Musze się temu przyjrzeć dokładniej.To coś dla mnie. Liści co jesień używam jako ściółki ale zawsze zawsze w nieodpowiedniej ilości. Na wiosnę muszę zbierać bo nie zdążą się rozłożyć Człowiek całe życie się uczy ..
DorKa 08:11, 17 wrz 2018

No i nie wytrzymałam jak zwykle i zaczęłam przesadzanie wczoraj. Skończyłam jak już ciemno było więc fotek brak. Będą jutro.

Przesadziłam większość seslerii obok podestu.Zostawiłam tylko parę przed szałwią. Było ich dużo za dużo.
Wywaliłam Bobo na front pod katalpę.
Barony zgrupowałam wszystkie do kupy.
Rozwary wywalone ( choć lubię je i muszę znaleźć dla nich miejsce )
Kocimiętki poszły obok podestu. Tam jest sucho może będzie im dobrze. A jak nie to ich problem.
Overdamy rozsadziłam w większym odstępie
Fifera pociachany ale nawet to nie pomaga. On po prostu tu nie pasuję. Co z nim począć
tuffety przesadzpne w większych odstępach
tawuły z rabaty podescikowej wywalone a w zamian za nie trzcinniki KF
maluchy świerkowe posadziłam pod trzmieliną wraz z mint frosted curls. Przy okazji powiększyłam rabatę bo była za mała.

I chyba tyle. Pokaże Wam juro zdjecie to podpowiecie co jeszcze do zmiany`.
A tymczasem miłego dnia dla wszystkich
DorKa 12:54, 17 wrz 2018

dziewczyny macie jakiś pomysł na nasadzenia z 3 tawułami goldflame w roli głównej ?
Wykopałam wczoraj i muszę gdzieś usadowić. Pomysłu na nie mi brak. Chęci wielkich też bo nie pałam do nich miłością wielka. Szkoda ich troszkę bo od 4 lat u mnie mieszkają ale płakać nie będę.
Toszka 13:00, 17 wrz 2018

mam ten sam problem...i też mam trzy, ale zachwycam się nimi tylko przez 2 tygodnie na wiosnę. Potem są szpetne i wyglądają jak by miały grzyba
DorKa 13:08, 17 wrz 2018

Toszka napisał(a)
mam ten sam problem...i też mam trzy, ale zachwycam się nimi tylko przez 2 tygodnie na wiosnę. Potem są szpetne i wyglądają jak by miały grzyba

no otóż to to co komisyjna eksmisja ?

Ja mam jeszcze przy domu wał przeciwpowodziowy , który mam ochotę obsadzić ale nie wiem co tam szanse wyrosnąć...
eVka 13:13, 17 wrz 2018

a ja będe bronic goldflame, mam sporo i jak sie je często (czytaj nawet 4 razy w seznie) tnie sa pięknę, gęste
DorKa 13:32, 17 wrz 2018

effka napisał(a)
a ja będe bronic goldflame, mam sporo i jak sie je często (czytaj nawet 4 razy w seznie) tnie sa pięknę, gęste

no to jak ją tak bronisz to zaproponuj jakąś kompozycję z 3 sztukami w roli głównej
makadamia 14:18, 17 wrz 2018

DorKa napisał(a)

no otóż to to co komisyjna eksmisja ?

Ja mam jeszcze przy domu wał przeciwpowodziowy , który mam ochotę obsadzić ale nie wiem co tam szanse wyrosnąć...

tawuły goldflame?

z dziką radością czytam o problemach z obsadzeniem rabaty - jakbym o swojej czytała. toczka w toczkę
eVka 14:19, 17 wrz 2018

DorKa napisał(a)

no to jak ją tak bronisz to zaproponuj jakąś kompozycję z 3 sztukami w roli głównej

Yyyyyyyyy, nooooo, wiesz.... ja mam z nich regularną obwódkę kulkową składająca się z 4 szt już ładnie ukształtowanych i 4 sztuk maluchów do ukształtowania. Wrzucam u siebie.
DorKa 14:33, 17 wrz 2018

makadamia napisał(a)

tawuły goldflame?

z dziką radością czytam o problemach z obsadzeniem rabaty - jakbym o swojej czytała. toczka w toczkę

si Jak miło,że ktoś ma podobne problemy Choć myślałam,że Ty bardziej porządki poremontowe niż ogród ogarniasz chyba wsadzę je tymczasem na frontową . Do wiosny, potem sie zobaczy Bo tam jak pamiętasz bardziej zimozielono miało być. Choć kulek też tam było sporo. Muszę wrócić do Twoich planów mojej frontowej ....