Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród do kwadratu 10:28, 04 wrz 2012

Do góry

Mam nadzieję, że sąsiedzi nie obrażą się, ale potrzebuję trochę prywatności, a w momencie projektu ogrodu, problemu balkonu sąsiada nie zauważyłam
Ten mój mur z miskantem to literka T - chodziło o zasłonięcie słupa. Tu druga strona muru - tuż za miskantem.

Mam pomysł taki, by z tej niezagospodarowanej strony, równolegle za słupem, posadzić w rzędzie jakieś wysokie drzewa (buk, grab) - coś smukłego, podsypanego może żwirem. Ale co zrobić wzdłuż murku po tej obsadzonej już stronie no nie wiem. POMOCY

Witaj Agnieszko

Ja bardzo lubię takie ściany- szpalery o jakich myślisz.
Jednak wydaje mi się że coś takiego musi pasować do reszty. Najlepiej by było żeby było jakieś nawiązanie w postaci takiej formy w innym miejscu w ogrodzie.

ze zdjeć fragmentów nie wiadomo na 100 % jaki jest zamysł projektu. Co będzie szkieletem w ogrodzie - drzewa, większe krzewy.

Ale patrząc na zdjęcie problematycznego fragmentu wydaje mi się że pierwsza propozycja Danusi jest najlepszym rozwiązaniem- w sądziedztwie murka, w niezagospodarowanym kawałku , posadzić kilka świerków serbskich żeby na stałe zasłoniły część sąsiada. Tak jakby równolegle do miskantów na rabacie, tylko za murkiem. Dadzą też ładne tło dla białego murka, przysłonią słup.
A w rabacie na podwyższeniu, już po lewej stronie od samego rogu warto posadzić coś liściastego, co wysłoni dalszą część budynku sąsiada. np 2 graby Frans F, czy Fastigiata, czy te kolumnowe jarząby o których pisałaś, lub miłorząb, czy śliwa Pissardii, . Nawet jeśli nie zasłonią sąsiada zimą szczelnie, to i tak korona z gałęzi już da jakąś przesłonę.

Tym sposobem kompozycja nie będzie ciężka, będzie dość naturalna, taka 'warstwowa', będą mogły zostać miskanty które bardzo mi się podobają na tle muru

Spotkanie u Danusi - wrzesień 2012 09:24, 04 wrz 2012

Do góry
Nie napiszę już nic nowego, bo wszyscy mamy podobne wrażenia.
Mimo że widziałam to miejsce już w wielu odsłonach, porach, z różnej perspektywy byłam nim zaskoczona.
Jest niezwykły, bardzo urodziwy, magiczny.... niekończący się, pełen zaułków na tak małej powierzchni, pełen zaskoczeń....
W domu u Danusi co chwila spoglądałam za okno i wciąż mnie coś dziwiło. A najbardziej że naprawdę dawałam się oszukać lustrom.
Pięknie....
I sama Danusia jest niezwykła osobą......
Spotkanie u Anuli WN - wrzesień 2012 09:11, 04 wrz 2012

Do góry
ja też zajrzałam do Ciebie.
Ogród śliczny, taki dojrzały. Ogród nie świeży ogródeczek.
Tylko Ciebie w nim brakowało.
Spotkanie u Myszorka - wrzesień 2012 09:07, 04 wrz 2012

Do góry
ten ogród jest śliczny.
EwaG. dobrze określiła go mianem czarowny.

Mnie oczarował.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:01, 04 wrz 2012

Do góry
Ja się nie spotkałam akurat z tą chorobą, ale te drobne plamki po prawej wskazują, że prawdopodobna jest bakteryjna plamistość liści. Plamki powinny być nieco wypukłe a u Ciebie chyba takie nie są chyba?.

Opryskaj na wszelki wypadek Miedzianem

Czy to nie jest coś przypadkiem związane z nawożeniem? Poza tym magnolia lubi lekko kwaśną glebę.
Nie lubi zbyt głębokiego posadzenia też.

Kiedy i czym była ostatnio nawożona?

Polecam art. o uprawie magnolii https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:01, 04 wrz 2012

Do góry
moim zdaniem ta magnolia nie jest chora lecz obgryziona
Spotkanie u Greglis - wrzesień 2012 08:57, 04 wrz 2012

Do góry
Tak, ten ogród robi wrażenie.
Najbardziej zaskakuje to że to malutki ogród, a jednak jest w nim tyle zakątków, wydzielonych wnętrz ogrodowych. Każdy z charakterem, z dominantą czy charakterystycznym szczegółem.
Świetne jest też to jak bardzo pasuje do domu i do właścicielki.
I te śliczne tonacje kolorystyczne....
Spotkanie u Ani z Zielonego Wzgórza - wrzesień 2012 08:52, 04 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
U Ani też bardzo mi się podobało. Cudny nastrój, śliczne szczegóły i ogród- widać że pielęgnowany z uwagą i troską.
W altanie Ani jest błogo.

Magnolio, fajnie było zobaczyć "w realu" Twojego buziala Pozdrawiam
Spotkanie u Ani z Zielonego Wzgórza - wrzesień 2012 08:45, 04 wrz 2012

Do góry
U Ani też bardzo mi się podobało. Cudny nastrój, śliczne szczegóły i ogród- widać że pielęgnowany z uwagą i troską.
W altanie Ani jest błogo.
Spotkanie u EwyG - wrzesień 2012 08:40, 04 wrz 2012

Do góry
tak, ogród Ewy daje doznania z 'wyższej półki'. Tu sztuki sie przenikają, Ewa to człowiek renesansu, do tego ciepły i młodzieńczy.
Taki też i ogród Ewy- magiczny, czarowny, niesztampowy, gdzie chyba nie ma tego naszego 'spięcia' że ma być koniecznie po naszej myśli i to najlepiej natychmiast.
Mnie zachwycił tez sposób w jaki Ewa opowidzieła o swoich planach ogrodowych -np. czerwonymi patyczkami z linką w trawie i podpisem- rabata różana.
Spotkanie wrzesień 2012 u Kraanii 08:30, 04 wrz 2012

Do góry
ja jak zwykle wpisuję się z poślizgiem.
Ale ogród Ani- Kraani zrobił na mnie bardzo duże wrażenie- jest śliczny, soczysty, delikatny w kolorach, w subtelnych kontrastach.
Aniu ciesz się nim, masz powody!
Dziękuję za przygarniecie mnie do samochodu, nie pamiętam czy przy tylu wrażeniach nie zapomniałam podziękować. I za Twoje towarzystwo, bardzo, bardzo miłe.
Zielony galimatias 06:35, 04 wrz 2012

Do góry
No to zapytam
bo chciałam świerki w ogrodzie, a to chyba jedyne miejsce, gdzie się zmieszczą
jeśli nie - będzie bordowy ekran + magnolia
Czy w środek Magnolia Merrill albo Norman Gould się nada?... mam obie.. ale pierwsza - tak podano na etykiecie - rośnie 5-6 m wysoka i tyleż szeroka, druga o połowę mniejsza...

Początki 23:40, 02 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gosiu a ta Twoja wąska rabatka to kontynuuje wzdłuż płotu tę rabatę zaczynającą się od huśtawki? dobrze mi się wydaje? to pewnie można gdzies prześledzić w watku, ale nie bardzo mam czas szukać.
A jeśli tak, to co tam było na kawałku od pustej rabaty do hustawki?

Ewa, tak, to jest kontynuacja rabatki, pprzy czym ulega ona zwężeniu z 230cm do 80cm. Za huśtawką są tylko Szmaragdy i przed nimi jałowce pośrednie. Między nimi wsadzę kiedyś albo trawy albo coś kwitnącego na biało (może ostróżki).

Dalej jest niewiele: oczar wirgilijski, którego właśnie chcę przesunąć pół metra do przodu, była magnolia ale "zeszła" na werticiliozę i jarząb szwedzki. Trzmielinki tam są tymczasowo.

Generalnie chcę przesunąć tego oczara bo na całej dlugości chcę kontynuować te szmaragdy, co najmniej za jarząbem. No i dalej myślałam także aby je puścić. Wersja z derniem Elegantissima tez mnie kusi ale jak pomyślę o okresie bezlistnym i tej siatce to brrrrr...(nie ma szans uporządkować tego czegoś coś ligustr wyczynia u sąsiada...i stanu tej przerdzewiałej siatki plus do tego skaczący na siatkę pies. Sąsiedzi mili ale schorowani....) chyba więc wolę zieloną ściankę. Myślałam też o tym, aby do jarzaba puścić nie szmaragdy ale coś innego, np. Aureospicatę a dalej znów Smaragdy tylko boję się przesadzić z ilością gatunków thujek (nba razie jest tylko Szmaragd i Yellow Ribbon).

Chyba, że pomieszać mimo wszystko, trochę Szmaragda a trochę derenia tylko może zielono-żółty żeby się tak nie ciął kolorystycznie - np. Spaetti. Nie umiem sobie tego wyobrazić mimo, że mwm w ogrodzie i derenia i Szmaragdy ale nie obok siebie i taki regularny pokrój Szmaragda z nbieregularnbym dereniem na waskim pasku jakoś mi intuicyjnie nie leży....

Zielony galimatias 22:50, 02 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Byłam, widziałam.. o realizacji Danusi mówię...
Ślicznie ale muszę pomyśleć.. chciałam tam dać jakieś kwitnące drzewko i myślałam o magnolii, ale faktycznie mogłaby się zgubić w zieleni.
serby musiałabym docinać, żeby nie zgubić zarysu półkola..
może byłoby fajnie?.. i w środek jakieś drzewo/krzew o bordowych liściach, najchętniej kwitnace.. pod tym kulki bukszpanowe i kule betonowe białe. na granitowym żwirze byłoby super!

najlepiej będzie jak zmierzę ile mam miejsca w tym kącie.. łatwiej będzie decydować czy świerki czy drzewa szczepione

Zmierz
Za kolem mogą być buki czerowe - pamiętaj nie do odróżnienia dla laika od grabu, strzyżesz jak chcesz
W kole magnolia - super - z zawijaskiem z bukszpana albo z kulkami

Madżenka, sypiesz nazwami jak z rękawa.. ale dobra.. nauczę się kiedyś.. na razie i tak sukces, że wiem jak się jakie tuje nazywają i w miarę je odróżniam
buk czerwony szczepiony?.. czy ekran?... o.. a może ekran...?............
A mangolię mam nordman coś tam i jeszcze jakąś.. ale ciemno, bojem siem.. nie wyjdę z latarką na ogród
Zielony galimatias 22:43, 02 wrz 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Byłam, widziałam.. o realizacji Danusi mówię...
Ślicznie ale muszę pomyśleć.. chciałam tam dać jakieś kwitnące drzewko i myślałam o magnolii, ale faktycznie mogłaby się zgubić w zieleni.
serby musiałabym docinać, żeby nie zgubić zarysu półkola..
może byłoby fajnie?.. i w środek jakieś drzewo/krzew o bordowych liściach, najchętniej kwitnace.. pod tym kulki bukszpanowe i kule betonowe białe. na granitowym żwirze byłoby super!

najlepiej będzie jak zmierzę ile mam miejsca w tym kącie.. łatwiej będzie decydować czy świerki czy drzewa szczepione

Zmierz
Za kolem mogą być buki czerowe - pamiętaj nie do odróżnienia dla laika od grabu, strzyżesz jak chcesz
W kole magnolia - super - z zawijaskiem z bukszpana albo z kulkami
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:30, 02 wrz 2012

Do góry
Wieloszka, niezły sposób na oszczędność czasu, a zważywszy, że tu do Agniechy często zagląda Magnolia, może być bardzo skuteczny
Ja bym chyba czosnki w trawach widziała, a ciekawe jak by się z irysami skomponowały.
Zielony galimatias 22:16, 02 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moja Droga
Z podpisiku nazwa wątka zniknęła ! Test czy trafimy do Ciebie robisz?
Trafimy trafimy
To może za kołem wiśnie pissardi szczepione wysoko posadzisz tak aby się w jeden bordowy ekran zlały. Wtedy do środka może magnolia obwiedziona bukszpanami? Albo dla kontrastu coś żółtego np. miłorząb lub słynny już wiąz werdei?
Albo odwrotnie za kołem świerki serbskie a w kole bordowo - rohan obelisk jak w Danusiowym projekcie . http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Gotowa inspiracja. Co Ty na to?

Madżenka, test zdany aż Ty spostrzegawcza jesteś!... Stęskniłam się za wami, a tylko dzień mnie nie było.. Byłam wczoraj u Grupy z Grabiami .. Aga ma przecudny teren (Andrzej też, żeby nie było Dom, ogród, położenie, Grabie ... przecudowne doświadczenie Mam nadzieję, że obustronne
to dziwne.. ale weszłam do ich ogrodu i widziałam, gdzie co można zrobić.. a u mnie - galimatias
Ale Adze trzeba pomóc, musicie mnie pilnować, żebym nie puściła wodzy fantazji - bo to dopiero będę rabaty...

No dobra.. bo się rozmarzę... wracam do siebie
Wiśnie pissardi coś mi mówią.. więc jest szansa, że mi się podobały.. czy one kwitną?.. zaraz wygooglam jakby co... .. a świdowiśnia?.. urzekły mnie jej jabłuszka.. ale być może to chwilowe zauroczenie
W środku mogłaby być magnolia, mam dwie posadzone, mogę przesadzić jedną, jeśli stanie na tej opcji.. w sumie magnolia w środku chodziła mi dzisiaj po głowie.. aż mi fryzurę poczochrała... ale myślałam, że to będzie nie bałdzo -- bo z tyłu drzewo, w środku drzewo... przed Magnolią chciałam kulki - bo na szarym grysie ładnie by się odbijały..
więc jakby moja dzisiejsza wizja spójna z Twoją - tylko ja zamiast pissardi chciałam ekran z grabu - taki sam jak wzdłuż ścieżki do tarasu
a obwódka bukszpanowa wzdłuż linii koła miałaby być?... czy es-flores No i jak drzewa to z tyłu już świerka nie dawać?.... czy dać?

zobaczę jeszcze inspirację Danusiną...
zaraz wracam

Sypiesz pomysłami jak z rękawa

Zielony galimatias 21:47, 02 wrz 2012

Do góry
Moja Droga
Z podpisiku nazwa wątka zniknęła ! Test czy trafimy do Ciebie robisz?
Trafimy trafimy
To może za kołem wiśnie pissardi szczepione wysoko posadzisz tak aby się w jeden bordowy ekran zlały. Wtedy do środka może magnolia obwiedziona bukszpanami? Albo dla kontrastu coś żółtego np. miłorząb lub słynny już wiąz werdei?
Albo odwrotnie za kołem świerki serbskie a w kole bordowo - rohan obelisk jak w Danusiowym projekcie . http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Gotowa inspiracja. Co Ty na to?

Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:41, 02 wrz 2012

Do góry
Możesz w sezonie podlewać Pinivitem - on jest dla iglaków, magnolia lubi lekko kwaśne stanowisko.
Grab - Carpinus 17:43, 02 wrz 2012

Do góry
Danusiu, a czy jakieś drzewka np. wiśnia umbraculicośtam, a może magnolia w rogu lub jakaś śliwa rozczochrana? Bardziej zależy mi na zasłonięciu balkonu a nie okien. Za murem to na "mur beton" coś wsadzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies