Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 11:38, 15 paź 2012

Gardenarium napisał(a)
Aniu, czytam o Twoich rozterkach, sa dwa typy ogrodów : kolekcjonerskie i uporządkowane.. to nic złego mieć kolekcjonerski, realizujesz swoją pasję, masz różne róże potrzebne do fotografii, czy inne gatunki o których wspomniałaś.

Ja to rozwiązałam w ten sposób, że do fotografowania mam różne rośliny na oddzielnej rabacie tzw. hidcotowej na ulicy i tam sadzę co tylko "mi się kupi" (co prawda konsekwentnie w 3 kolorach białym, niebieskim i żółtym), a ogród jest nie do ruszenia. Ale w porywach przybywa tam różnych roślin lecz już w jednorodnych grupach.

Może wydziel sobie część ogrodu kolekcjonerską a część bardzo konsekwentną i zaplanowaną z ołówkiem w ręku ???

Danusiu, większośc moich roślin już wywędrowała za dom, tamta strona ogródka będzie za rok aż kipiec od nadmiaru form i kolorów..
Kiedyś przyjdzie i na tamtą stronę czas.
Teraz te moje porywy niekontrolowanych zakupów są coraz rzadsze, staram się bardziej trzeźwo myślec i szukam już raczej tego, co potrzebuję a nie tego, co chciałabym miec.
Ta strona z przodu, nad którą właśnie pracujemy ma byc bardziej wizytowa, tam się nie będzie zbytnio siedziec, tam się będzie tylko zerkac .

Pomimo zmian, które chcę wprowadzic, nie wszystkiego mogę dokonac, te tuje, cyprysy i kilka innych spraw nie za bardzo mogę zmienic, bo nie mam tego gdzie posadzic, nie mam też aż tak wiele funduszy, żeby sobie pozwolic na całkowite zmiany, wyrzucenie starych i zakup nowych, odpowiadajacych pewnym normom roślin.
Mąż by mnie chyba z domu wysiedlił, jak nic..
I tak jest cierpliwy, o dziwo.
Na tą chwilę staram się chociaż ulepszyc, poprawic te błędy, które mogę, bo je doskonale widzę.
I sobie nie daje sama z nimi rady .

Gdybyś widziała Danusiu jeszcze jakieś większe, rzucające się w oczy defekty to pisz śmiało, będę Ci wdzięczna, wiesz o tym .
Jak możesz to poradź jeszcze - co z tymi cisami i jałowcem?
Jakie te odstępy między cisami i jak widzą Ci się te juki w tym miejscu?

Przy jukach, po obu stronach posadziłam rozchodnik i owies wiecznie zielony, żeby było symetrycznie i powiedzmy 'powtórzyło się'. Wolne miejsca zostały na róże (zaznaczone kamieniami) i na niebieskości.
Perovskia, szławia, ostróżki czy lawenda.
Nie wiem jeszcze na co, znów wyobraźnia nie działa co do tego konkretu.

wiunia 11:45, 15 paź 2012

Aniu jak znajdziesz chwilkę to proszę napisz, gdzie zamawiałaś te cisy ze str. 194 i ile koszt 1 szt ?
Z góry dziękuję
AniaDS 11:45, 15 paź 2012

magnolia napisał(a)
co do gęstości sadzenia cisów- zależy czym maja być. Jeśli żywopłotem to tak jak posadziłaś to nawet za rzadko. Ale jeśli grupkami smukłych krzewów- to nawet rzadziej powinny być. Ponieważ maja tam być jałowce to chyba cisy nie jako żywopłot, tak?

A za zakrętem nie sadzisz cisów? Myślałam że i tam będą. Jakoś mi uciekło że tam są tuje i coś jeszcze. Nie ma szans na ujednolicenie cisami tam?

Niektóre dziewczyny odradzają Ci jukki na tej rabacie. Ja tez bym wybrała wersję bez nich. Ale jeśli je lubisz i chcesz je tam, to zostaw.

Więcej głosów jest przeciwko nim - przeniosę je gdzie indziej.
Tak wygląda ta rabata od ulicy, jako tło rosną tam tuje, których nie mogę ruszyc, bo chyba by mnie z domu wyrzucili (mam jeszcze rodzinę na parterze), kłótliwą niestety .

Te dziury pomiędzy iglakami powstały z powodu wypadnięcia cyprysów, nie za bardzo im chyba spasowało to miejsce.
Początkowo rosły tuje i cyprysy na zmianę w tym miejscu.
No, to teraz już nie wiem jakie odległosci dac pomiędzy tymi cisami (na rabacie od siatki)..

Magnolio, dziękuję Ci za pomoc :*.
AniaDS 11:48, 15 paź 2012

Jeszcze odnośnie rogu tej rabaty - rosną tam ciemne róże - The Prince, Falstaff od drogi i dwa Szekspiry od siatki, na środku jest słup, przed nim budleja i przed budleją białe róże, na niższym poziomie.
od obu stron otaczaja to wszystko floksy, ale teraz już ich nie widac, bo uschły.

AniaDS 11:52, 15 paź 2012

Róg

na samym obrzeżu jest lawenda a przed nią goździki pierzaste, białe.
magnolia 16:25, 15 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Tak wygląda ta rabata od ulicy, jako tło rosną tam tuje, których nie mogę ruszyc, bo chyba by mnie z domu wyrzucili (mam jeszcze rodzinę na parterze), kłótliwą niestety .

Te dziury pomiędzy iglakami powstały z powodu wypadnięcia cyprysów, nie za bardzo im chyba spasowało to miejsce.
Początkowo rosły tuje i cyprysy na zmianę w tym miejscu.
No, to teraz już nie wiem jakie odległosci dac pomiędzy tymi cisami (na rabacie od siatki)..

Magnolio, dziękuję Ci za pomoc :*.

Mam nadzieję że więcej pomogłam niż namieszałam.
Ja bym cisy sadziła co ok 70 cm, albo narazie zostawiła jak jest a za 2-3 lata je rozsadziła.

Za zakrętem chyba dodaj tuj i zrób szpaler. Ładne są tuje Smaragd jako szpalerowe, bo równe, gęste.
magnolia 16:31, 15 paź 2012

a czy w rogu możesz robic plecy z tuj lub z cisów? Tuje szybciej dadzą efekt.

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie
EPODLAS 21:40, 15 paź 2012

Aniu, tuje rosną szybciej od cisów (chociaż ja osobiście wolę cisy) i efekt zielonej ściany uzyskasz wkrótce. Mam ten sam dylemat co ty, niektóre rośliny mi już nie pasują i musiałabym się ich pozbyć, ale jakoś mi żal. Juki są ładne, ale zajmują dużo miejsca no i nie wszędzie da je się upchać. Potrzebują dużo słońca.
Mala_Mi 22:07, 15 paź 2012

ANuś - to jest rewolucja...... Ale rewolucja na dobre..... Trzymam kciuki byś dotrwała do końca zamierzenia.... I pogoda też
marzena 22:18, 15 paź 2012

Ania, z pewnością dasz sobie radę i wybierzesz najlepszą możliwość...życze powodzenia