Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 11:50, 13 paź 2012

monteverde napisał(a)
To może Erecta, tylko ona wolno rośnie, trzeba by było duże sadzonki, przyrost roczny 15 cm

Malutko .
AniaDS 11:51, 13 paź 2012

magnolia napisał(a)
zostaw go i dosadź 2 jako powtórzenie. 3 razem że sobą, albo 2 i trzeci za jakiś czas.
Tylko pamiętaj- berberysy te wąskie, żeby nie rozłaziły się, nie rozkładały

Dosadzę .

AniaDS 11:53, 13 paź 2012

vita napisał(a)

Myślę, myślę, już przeglądałam oferty zegarowe, to będzie mój główny wydatek na przyszły sezon.Danusia rysowała zegar w tym kole właśnie, co juka zawadza, no to.. gdybym dała tam kilka róż, zegar i to w otoczkę z bukszpanu?

Zegar, róże i obwódka z bukszpanu to Ci się chyba razem nie zmieszczą. Zerknęłam dzisiaj na swój zegar nieobsadzony...jutro sadzę bukszpany, na pączkujące! A tak się głowiłam!

Pewnie zależy też od tego, jaki ten zegar jest duży .
AniaDS 12:11, 13 paź 2012

Na razie zostawiam rabatę, jak posadzę cisy i przesunę róże, wrócę do tego znowu.

Teraz mam jeszcze jedną myśl, która nie daje mi spokoju.
Z tamtej rabaty wykopałam 3 róże - Spirit of Freedom, Mainzer F. i Sandra R.
Wszystkie te róże są w lawendowym kolorze, wydaje mi się, że nie będą mi one pasowac na rabacie przy siatce, może wzięłabym je do koła?
W kole zostały mi jeszcze żółte róże - Julia Child, Friesia, Yellow Garnish i Cappuccino.
Żółty z lawendowym chyba by się dobrze połączył?
Okoliłabym to wszystko bukszpanem.
Nie wiem sama
Widziałabym w tym zestawieniu też lawendę.

To są te róże, daję zdjęcia, żeby było jaśniej, bo nazwy nie każdemu mówią o jaką różę chodzi
-fioletki:
MF

Sandra

Spirit of Fr. - angielka, największa z nich, poszłaby na środek?

I zółtki:
-Yellow G.

Friesia

Julia

Capuccino

AniaDS 12:12, 13 paź 2012

Tylko co z tym kołem, w którą stronę je bardziej zrobic?

AniaDS 12:15, 13 paź 2012

Hm..
AniaDS 12:16, 13 paź 2012

Chyba za duże to koło..
Milka 12:58, 13 paź 2012

ha, ha...ktoś inny połamał ale ta juka wielka! tych dodatkowych prac zawsze nie widać, a człowiek się uszarpie ale idziesz ostro w tym boju, tak trzymaj
kaisog1 13:44, 13 paź 2012

Ania matko i córka ale szalajesz Powiem Ci, że myślałam, iż nie będziesz robić u siebie żadnych rewolucji, a tu proszę. I to jakie rewolucje! W tak krótkim czasie tyle zrobiłaś - no szok! Kobieto co Ty robisz, że takiego speeda dostałaś? Kibicuję

....jak będziesz miała chwilkę zajrzyj proszę https://www.ogrodowisko.pl/watek/99-identyfikacja-odmian-roz?page=13#post_2
gusiarz 13:48, 13 paź 2012

Aniu, jeśli mogę pomóc - wydaje mi się, że ten pierwszy zarys jest najwłaściwszy. Koło powinno być oddalone od każdej rabatki o tę samą odległość. Chodzi mi o rabaty na górze (z lewej i z prawej) oraz dolną - pod balkonem. Będzie symetrycznie i ładnie. Mogłoby być ociupinkę mniejsze.
Można również przy górnej rabacie (tak troszkę bardziej na prawo, gdzie leży dużo kostki) powtórzyć lekko zarys koła - jak masz jeszcze siłę
Pozdrawiam - dziękuję za Twoje porady - różyczki zamówione