Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

Gardenarium 11:04, 15 paź 2012

Aniu, czytam o Twoich rozterkach, sa dwa typy ogrodów : kolekcjonerskie i uporządkowane.. to nic złego mieć kolekcjonerski, realizujesz swoją pasję, masz różne róże potrzebne do fotografii, czy inne gatunki o których wspomniałaś.

Ja to rozwiązałam w ten sposób, że do fotografowania mam różne rośliny na oddzielnej rabacie tzw. hidcotowej na ulicy i tam sadzę co tylko "mi się kupi" (co prawda konsekwentnie w 3 kolorach białym, niebieskim i żółtym), a ogród jest nie do ruszenia. Ale w porywach przybywa tam różnych roślin lecz już w jednorodnych grupach.

Może wydziel sobie część ogrodu kolekcjonerską a część bardzo konsekwentną i zaplanowaną z ołówkiem w ręku ???

Instagram Ogrodowiska
AniaDS 11:14, 15 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Witaj Aniu przy niedzieli. Myślę, że niedzielny wypoczynek Ci się przyda, bo wykonałaś mnóstwo pracy. Teraz trzeba chwilę odpocząć, zastanowić się i dokończyć powolutku. Najbliższy tydzień ma być piękny, więc i praca w ogrodzie będzie przyjemniejsza. Pisałam Ci już, że jestem pełna uznania dla Ciebie i Twoich poczynań ? Będzie pięknie !!!

Dziękuję Eluniu
Tak, tydzień zapowiada się pięknie, przynajmniej ta jego druga częśc.
Przydało by mi się zakończyc te moje zmiany w tym tygodniu.
Im dłużej nad nimi myślę, tym ogorzej.
AniaDS 11:16, 15 paź 2012

Moniika napisał(a)
Hej! Cisy są świetne !!!!, tez planuje u siebie znaleść dla nich miejsce

Nie miałam do nich długo przekonania, ale jak dwa lata temu kupiłam na próbę pierwszego, to teraz też jestem głównie za nimi .
AniaDS 11:18, 15 paź 2012

mirka napisał(a)

A jakbyś koło wkomponowała w koło?

Na szaro obwódka z kostki albo kancik, to mniejsze czerwone koło to planowana rabatka, a większe jak się pewnie domyślasz granica trawnika. Mniejsze zawsze można powiększyć.

Pomysł godny uwagi! Podoba mi się

Aniu, pewnie wiesz, jakie korzenie ma bukszpan. Dlatego pomyśl, czy warto robić z niego obwódkę wokół róż. Pięknie by to wyglądało ale kółko jest dość małe...

Kółko małe, na razie otoczę je kostką, bo bukszpanu i tak nie mam, to już wydatek na przyszły rok, teraz to jestem już biedna jak mysz kościelna.
Wszystko by się na raz człowiekowi chciało .
I zanim co do czego dojdzie, to jeszcze pomyślimy .
Aniu fajne propozycje, śledzę od samego początku,ale zastanawiam się czy to koło ma dochodzić do samego tarasu? To czy będzie wygodnie tam chodzić.

Nie, koło będzie tylko to w środku, w nim róże, drugie koło jest po to, żebym mogła wyprostowac rabatę z kostki, dla równej odległości pomiędzy tymi rabatami.
Dobrze ja to wytłumaczyłam?
AniaDS 11:20, 15 paź 2012

KasiaWB napisał(a)
Ania! co ja widzę! ale rewolucja u Ciebie a napisz proszę, bo nie wyczytałam, co będzie na tym tarasie między kolumnami? może kiedyś lustro na ścianie? ...... Trzymam kciuki za zmiany i pozdrawiam

Aj, a o lustrze nie pomyślałam .
Może by i pasowało?
Ma tam byc ławeczka i zapewne donice, bo placyk jest wyłożony płytami. Wcześniej był tam piach, deszcz tam nie zacina i nic oprócz chwastów rosnac tam nie chciało.
AniaDS 11:21, 15 paź 2012

Joaska napisał(a)

Aniu propozycja Sebka super, bardzo mi się podobaja te wpisane koła.

Bardzo się cieszę, pracuję teraz według tego wzoru
AniaDS 11:21, 15 paź 2012

Kindzia napisał(a)
Aniu dwa dni mnie nie było, a Ty zdążyłaś taką robotę odwalić! I M z tą juką!!!!!!!!!!
Chcesz zobaczyć kociątka? Są u mnie

Pewnie, że chcę, zaraz lecę
AniaDS 11:23, 15 paź 2012

butterfly napisał(a)
Aniu, i ja podziwiam - zawalona jestem robotą u mnie i nie mam bladego pojęcia co u kogo się dzieje...

będziemy razem zaczarowywać pogodę aby nas rozpieszczała dopóki nie zdążymy wszystkiego posadzić

Pięknie sie robi , plan Sebka warty uwagi

To trzymam kciuki za pogodę i dla mnie i dla Ciebie, niech się nam uda zrobic wszystko, co mamy w planie .
AniaDS 11:24, 15 paź 2012

popcarol napisał(a)
Super z tym kółkiem! Bukszpaniki pewnie też się zmieszcz ą! Ale kawał roboty za Tobą! Powodzenia z przedszkolem, zębami...
pozdrawiam

Dzieki, dzieki
Czasami trzeba się oderwac od domowo - ogrodowej rzeczywistości i zając innymi ważnymi sprawami .
Chociaż ja tak nie lubię, gdy mam jedną rzecz nie skończoną, żeby brac się za drugą.
magnolia 11:29, 15 paź 2012

co do gęstości sadzenia cisów- zależy czym maja być. Jeśli żywopłotem to tak jak posadziłaś to nawet za rzadko. Ale jeśli grupkami smukłych krzewów- to nawet rzadziej powinny być. Ponieważ maja tam być jałowce to chyba cisy nie jako żywopłot, tak?

A za zakrętem nie sadzisz cisów? Myślałam że i tam będą. Jakoś mi uciekło że tam są tuje i coś jeszcze. Nie ma szans na ujednolicenie cisami tam?

Niektóre dziewczyny odradzają Ci jukki na tej rabacie. Ja tez bym wybrała wersję bez nich. Ale jeśli je lubisz i chcesz je tam, to zostaw.