Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjowo 11:21, 07 lis 2019

Do góry
Ostatnio Kwartecik wstawiła u mnie fotki, m.in. amanogawę

kwartet napisał(a)
A amanogawy nareszcie łapsnęły kolor

Liliowo i kolorowo:) 11:18, 07 lis 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ładne kolorki, bardzo lubię kloniki u Ciebie. Z krzewami jest dużo pracy. W tym roku kalinę przycięłam na latający talerz- krótko i wycięłam odrosty. Gdyby nie cięcie już by mnie pokonała. Oczywiście odbije się to na kwitnieniu.

A Ty masz naprawdę dużo, współczuję pracy. U mnie samo cięcie tui i bukszpanów latem to przynajmniej 2 tyg wyjęte od innych prac. A liście jesienią dla mnie uciążliwe to z orzecha, które muszę zbierać i palić. A nie wiem czy dębowe i leszczynowe się rozkładają czy nie. Liście kiedyś zostawiłam na rabatach w dużej ilości, teraz zostawiam część tylko. Zresztą wszystko zależy od czasu.

Dębowe się nie rozkładają i fruwają całą zimę, sasiadka ich nie grabi to przy dużym wietrze to po kostki mam ich pod drzwiami wejściowymi A z leszczyn są bardzo niezdrowe. Zostawiam z krzewów bo one się do wiosny rozłożą tak jak i buka. Teraz mam roboty dużo ale wiosną jeszcze więcej i potem potrzebuje z miesiąc żeby uporządkować. Kaliny nie przycinam, chyba że coś wyrasta i przeszkadza.
Miałam pomocnice to praca aż wrała, kłóciły się o sprzęt haha potem szałas z patyków robiły, uwielbiają zabawy i prace w ogrodzie Nawet duet muzyczny stworzyły i grabiach grały A ja tylko się cieszę. Pozdrawiam

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:13, 07 lis 2019

Do góry
Zapłaciłam częściowo za ogrodzenie. Znowu częściowo. Strach się bać... tu bedzie furtka i brama na działkę z tyłu...

po gościach od wiaty ani widu ani słychu a mają mi tez płytki kłaść. Mam nadzieję że wrócą. Bez wiaty da się żyć, ale bez płytek? Bu
Ogród do odnowy 11:13, 07 lis 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
To ja się wyłamię - ja nie marzę o takiej zimie. Nienawidzę zimy. Ten czas mogłabym przespać, zasnąć w listopadzie i obudzić się w marcu. A już mrozy po 20st i śnieg po kolana albo i wyżej to czarna rozpacz. Jeśli zima już musi być to idealna dla mnie to maks. -5 stopni, 15 cm śniegu i słońce.

Są tacy co zimą do ciepłych krajów uciekają

Śnieg w naszych ogrodach to zbawienie dla roślin. Na dodatek byłaby szansa na wykończenie części szkodników. Może nawet ćma bukszpanowa by padła?

na razie panuje taka susza, że od kilku dni hakonki nie wyglądają dobrze

Liliowo i kolorowo:) 11:08, 07 lis 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
No właśnie Danusiu mam pęcherznice (bardzo lubię) i berberysy i jedną kalinę. Muszę podokupywać, rozejrzeć się i postanowić gdzie wsadzić.

Muzyka różne odmiany rocka z lat 1965-1975 ale tylko na cd.
Ciekawe co masz na winylach?

Oj Grzesiu bardzo dużo różnych płyt, mam Niemena, Łobaszewską ale też i starocie Stępowskiego czy Grzesiuka. Bardzo lubie Eltona, Colinsa to też mam i na winylach i CD, Johnny Cash czy Barry White , Tine i duzo innych.
Ksiązek i muzyki u mnie dużo No i jeszcze zdjęć

W ogrodzie już bardzo jesiennie , trawy powiązałam niektóre iglagi przed śniegiem powiązałam. No i ciągle czyszcze trawnik bo liści dużo ale też i dużo na drzewach jeszcze jakoś wyjątkowo pomimo mrozu -5.

Liliowo i kolorowo:) 10:58, 07 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Kolory są, ale liści z tulipanowca masz Ja z moim mam spokój, raz dwa zbieram. Teraz po ścięciu ma liście ogromne, około 40-50cm, szpikulcem zbieram lub ręcznie.
Najgorzej zbiera się liście paulowni, ale już zebrane.
Część liści zostawiam na rabatach, nie wygrabiam, a jak wiosną mi się to nie spodoba, to zbiorę, choć powinny się rozłożyć.
Tez żadnej cebuli i lilii nie zakupiłam w tym roku, ale może coś dziś kupię, chcę dosadzić na wprost okna kuchennego, jak kawę będę pić, będą cieszyć. Fajnie byłoby też w lasku, no ale zobaczymy.
Ja znowu dokupię kory, taka zmielona, kładę pod nią gazety, chroni, chwasty tak nie rosną i wilgoć trzyma. I ładnie wygląda

A ja bardzo lubie tulipanowiec właśnie z powodu pięknych liści bo kwiatami jestem rozczarowana, z lornetką tzeba wypatrywać. To drzewo mojego M więc nie da mi obciąc ani gałązki chodz ciut też bym go przycieła. Liście opadają w jeden dwa dni to i szybko sie grabi bo są bardzo duże nie tak jak dębowe bo te to zmora jak dla mnie Jeszcze ich pełno na drzewach u sąsiada i tylko zawieje to wszystkie będą u mnie. Też w niektóre miejsce daje kore chodz jeże i kosy mi to roznoszą Codziennie coś tam porządkuje bo pogoda dopisuje. Cebulowe wczoraj posadziłam do kilku tylko donic i zadołowałam.
Moje pomocnice bardzo by mi sie przydały. Juz pytały czy będą mogły siać na wiosnę kwiatki

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:57, 07 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)

a takie mam cebulowe, do niebieskiego, różowego i ognistego.

Widzę, że B rządzi
Porównamy wiosną. Takie same mam u siebie.
Zostały mi jeszcze tulipki w kolorze różowym ale dam do doniczek i zadołuję. Pierwszy raz, bo zawsze wsadzałam do gruntu.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:32, 07 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)
forsycjowa kulka nadal zielona

Red Baron bardzo długo czerwień trzyma

borówka amerykańska też długo cieszy i zdobi
a azalie japońskie zieloniutkie

klony na pniu nadal zielone

Łojejuuu jakie piękne kolorowe rabaty

u mnie red baron już suszki,ale może też dlatego bo były niedawno przesadzane

a zakupy cebulkowe Zacne zazdraszczam tylko nie sadzenia
Zakręcony ogród 10:28, 07 lis 2019

Do góry
DorKa napisał(a)
Zaczęłam w weekend kopać podokienna ale jest tego więcej niż myślałam. I znów mam poczucie,że zaczynam od dxxx strony. Tj najpierw robię bajzel a potem się pomyśli co się tam wsadzi
w kwestii roślin to mam do zagospodarowania to co na zdjęciu

żurawki, frosted curls mint, świerki kulki oraz na innej rabacie : pony tails, tuja golden tuffet, trzcinnik KF i overdam.
Chciałabym ,żeby na tej rabacie panował minimalizm tj oprócz 3 trzmielin trawy i coś zimozielonego.

I tak między trzmieliny myślę o ML. Pytanie czy nie będzie za duży ?
Chciałabym wykorzystać coś z tego co mam jako bazę i ewentualnie dokupić .
Ile roślin max użyć ,żeby nie narobić chaosu ?

Witam,

ja bym powtórzyła kształt tej wystającej częśi tarasu i zrobiła grządkę z linii prostych.
Następnie jakaś obwódka z bukszpanu, a w środku ML i może miłorzęby na nóżce?
Co ty o tym myślisz, tylko nie wiem czy ci się podobają...

Pozdrawiam, Ewa
Przedziwny Ogród 10:27, 07 lis 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Bardzo ładny stroik

Dziękuję bardzo za pochwałę i za odwiedziny
Pozdrawiam

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:24, 07 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Kasiu
jak sadzisz w donicach cebule i kiedy ?
nie przemarzają ?

W donicach mam juz posadzone- i powiem ci ze probowalam wiele mieszanek ziemi- od ogrodkowej po mieszanej z uniwersalna. Za kazdym razem bardzo trzeba bylo uwazac, by cebule nie gnily, pomimo drenazu. Teraz znalazlam lake na ktorej jest piaszczysta gleba.I takiej uzylam. Ale zawsze na warstwe ziemi sypie gruba warstwe piasku i potem piaskiem zasypuje. Na koniec znow ziemia. Swoje donice trzymam w szopie- temperatura praktycznie jak na zewnatrz tyle ze nie sa zamaczane przez snieg. Ale stoja w szopie przy scianie laczacej ja z garazem, wiec chyba jednak odrobine cieplej maja. Na poczatku marca wystawiam na zewnatrz.
Ogród do odnowy 10:14, 07 lis 2019

Do góry
2013 rok. Pierwsza zima w moim domu. Mrozy do -25 stopni. To moja ulica. Sąsiad nam spycharką odśnieżał podjazd. Ach, żeby taką zimę jeszcze przeżyć
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:05, 07 lis 2019

Do góry

Kasiu ,

Jak nazywają się te roslinki ?
Tajemniczy Ogród 09:53, 07 lis 2019

Do góry
No to małe podsumowanko drzewne na ten rok To był zdecydowanie rok drzew w moim ogrodzie, od wiosny posadziliśmy:
- 4 klony Princeton Gold,
- 5 grabów Frans Fontaine,
- 1 klona Ginnala,
- 3 Amanogawy,
- 2 wiśnie Kanzan,
- 3 jarząby - 2 mączne, 1 szwedzki,
- 1 miłorzęba,
- 1 platana,
- 1 dąbka błotnego,
- 3 magnolie Alexandriny,
- 1 jabłonkę Golden Hornet,
- 2 świerki Omorika,
- 3 choiny kanadyjskie.
To chyba tyle. 20 drzew! Dziadkowie byliby ze mnie dumni. Kochali i szanowali przyrodę.
Jedną brzozę musiałam wyciąć pod planowaną wiatę.
Zostało mi jeszcze jedno miejsce na liściaste drzewo i ramy będą gotowe. Zastanawiam się nad gruszą drobnoowocową/magnolią Elisabeth (Izuniu, pozdrawiam!)/lub czymś co przysłoni mi odległy dom sąsiada, a nie będzie się sypać bliższemu sąsiadowi do basenu w ciągu sezonu On nie lubi drzew.

-
Pachnący różami, malowany bylinami 09:33, 07 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Agatko, siedemdziesiąt to nie jest dużo. Są osoby co maja po dwieście krzaków. Gdzie mnie do nich
BP jest cudna,ale potrzebuje dużo miejsca. Faktycznie bazuję na czterech kolorach i ich odcieniach.

Te jeżówki Ewa to Pink Bonbon?
Ogród zacząć czas. 09:25, 07 lis 2019

Do góry
A tu kilka fotek ode mnie. Nie bardzo jest się czym chwalić, ale może w przyszłym sezonie będzie lepiej

Jeżówki nadal kwitną, są superowe.

To będzie kiedyś kulka cisowa Na razie trzeba mieć dużo wyobraźni

Firanka pampasowa przed oknem kuchennym. Mam je drugi sezon i tym razem zakwitły W weekend planuję je wiązać na zimę. Choć bardzo fajnie wyglądają, zwłaszcza od środka, to na wiosnę raczej będzie przeprowadzka.

W cieniu - zacieniona 09:13, 07 lis 2019

Do góry
bogumila napisał(a)
Martagony nadal kwitną...

Mozna sie u ciebie zatracic w gąszczu kwiatów
Bogumiła jaki masz sposób na martagony...smiało rosną u Ciebie
u mnie totalne fiasko, grtuluje to prawdziwy sukces
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 07 lis 2019

Do góry
Rudolfina napisał(a)
Cześć, przychodzę z jeszcze jedną prośbą o pomoc. W miejscu pomiędzy placem zabaw dla dzieci a warzywniakiem planuję zrobić rabatę 4x3m. Wystawa zachodnia. Z tyłu strumień i łąki, więc drzewa spokojnie mogą wychodzić z koroną poza ogrodzenie. Mam na tą część widok z salonu, jadalni i tarasu, więc chciałabym żeby cały rok coś się tam działo.
Tak sobie rozrysowałam rośliny, które chciałabym tam posadzić. Tylko nie wiem czy pomiędzy grujecznikiem a wiązem (u obu chciałabym żeby korona zaczynała się jak najwyżej) wcisnę derenia kousa?

W puste miejsca planuję posadzić jakieś kwiaty np. jeżówki, rozchodniki. Ma to sens czy nie bardzo?

Witam,

ja bym tu zasadziła brzozy doorensbos i ewent.jakieś traw; coś w tym stylu

Drugiej grządki bym nie robiła skoro jest już warzywnik, jego też można czymś przysłonić jakiś mały żywopłocik strzyżony.

Skoro masz widok na tą grządkę z salonu to nie wprowadzałabym zbyt wielu gatunków
bo już tam się za dużo dzieje z powodu placu zabaw.Jego też bym przesłoniła właśnie tymi brzozami.

Pozdrawiam Ewa
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:01, 07 lis 2019

Do góry

Kasiu
jak sadzisz w donicach cebule i kiedy ?
nie przemarzają ?
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:56, 07 lis 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Kasiu ,

jeszcze raz przegladam wątek w poszukiwaniu tej białej rabaty - bo wcześniej nie znalazłam i odkryłam takie cudo

doskonały pomysł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies