Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:38, 12 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Haniu, przypomnij mi proszę co to za odmiana hortek i jak duże są w sezonie. Nie pokładają się? Bo widzę, że przycinasz je dość wysoko - ja swoje to tnę maks. na 20cm od ziemi...

To te z frontu

z garażowej

I z centralnych rabat

Z przedpłocia

Wszystkie tnę na mniej więcej taką samą wysokość. Tylko Anabell tnę niżej.
Wydaje mi się, że przy bardzo niskim cięciu krzew sporo energii musi wydatkować na odtworzenie pokroju.Trzeba je wtedy solidnie nawozić i podlewać.
Ogród bez reguł 19:40, 12 lut 2020

Do góry

Oto moje wzorniki w świetle dziennym. Pogoda dzisiaj i mój nastrój są adekwatne do tych kolorów... Piździawa niemiłosierna, głowę urywa. Może w sobotę będzie trochę lepiej, spróbuję wtedy znów pomazać po ścianie.
Dzisiaj rano jak szłam do pracy, słyszałam marcujące koty Czyżby jednak wiosna...?! W ogrodzie krokusy przezornie czekają na słońce, za to iryski sobie nie żałują Cała jedna kępa z daleka się niebieszczy...
Moja działka na Dębowym Lesie 19:08, 12 lut 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Piękne te zdjęcia. Zawsze zachwycają mnie takie artystyczne ujęcia.

Bardzo dziękuję.
I cieszę się,że moje lilie i zdjęcia ci się podobają

Lilia Red China

Red Dutch

Kleoso i NN

Moja działka 19:00, 12 lut 2020

Do góry
Moja działka 18:58, 12 lut 2020

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 18:46, 12 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
a
Och,,chyba juz wszyscy tęsknimy i przebieramy nogami do kolorów, do wiosny, do prac ogrodowych

Lilia św. Józefa , czy też św.Antoniego .
Pachnie przecudnie z daleka

Piękne te zdjęcia. Zawsze zachwycają mnie takie artystyczne ujęcia.
Moja działka 18:40, 12 lut 2020

Do góry

Kochani pokażcie gdzie macie posadzony powojnik okrywowy arabella. U mnie jak na zdjęciu. Muszę mu znaleźć inne miejsce.
Moja działka na Dębowym Lesie 18:30, 12 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Piękne masz te lilie. Więcej ich zdjęć poproszę

Dziękuję i proszę bardzo

Lilia drzewiasta Lavon
Hortensjowo 18:27, 12 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Helen, tak myślę nad tą komozycją i się zastanawiam, czy perovskia się nie położy przypadkiem. Ona najładniej wygląda, jak ma całkiem sucho, a reszta bylin i traw woli jednak troszkę mniej sucho.

Ładnie to sobie ułożyłaś, jednak może zamiast perovskiej zastanowiłabym się nad Echinops niveus 'Arctic Glow' lub Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'. Pasowałyby i wymaganiami, i wzrostem.

Kosmos czekoladowy można kupić już w doniczkach, ewentualnie jako pnącza. Najlepiej kupić podwójną ilość, bo on jest bardzo delikatny i w masie najlepiej wygląda

Jeśli chcesz kompozycję na całkowicie suche stanowisko, to poszłabym w Panicum, perowskią, Sedum, Allium. Trzebaby jednak ustalić najpierw, w jakich kolorach chciałabyś taką kompozycję Czy mogłyby być np. brązy, czerwienie, ogólnie ciepłe odcienie, czy jednak wolisz chłodno z dodatkiem brązu lub czerwieni.

Ewa, cudownie to narysowałaś, bardzo dziękuję. I jakie realne, fiu, fiu.
Ale jak spojrzałam na ten rysunek, od razu mi się rzuciło w oczy, że nie napisałam, że moje białe jeżówki mają około 1 m wysokości i rosłyby raczej obok miskanta a nie przed nim.
Przegorzan bardzo mi się spodobał, natomiast ta rudbekia chyba jak dla mnie za odważna (ale do przemyślenia, bo jest faktycznie ciekawa).
Poszłam obejrzeć miejsce, gdzie byłaby ta kompozycja i stwierdziłam, że może tam nie będzie super sucho, bo za ML jest rurka z nawadnianiem. Ale ziemia byle jaka, obok pnia starej czereśni, gdzie korzenie jeszcze nie spróchniały. Mało miejsca na sadzenie. I to już chyba cała prawda o tym miejscu...
Moja działka na Dębowym Lesie 18:08, 12 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Wybiorę się w tym roku podelektować się zapachami od nowa wszystkimi zapachami

No ja tak myślę,że czasu na wspólne kawy w ogrodzie i nie tylko nie może zabraknąć

Moja działka na Dębowym Lesie 18:02, 12 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Piękne zdjęcie, ujęcie i do lilji zaczynam się przekonywać jak oglądam je na Twoich fotach

Ja uwielbiam lilie.
Mam ich już trochę.
A jeszcze na jakieś się kuszę.
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
A one wszędzie się zmieszczą.

Lilia Apricot Fudge
Szklarnia w ogrodzie 17:52, 12 lut 2020

Do góry
Witam serdecznie wszystkich na forum,
tak sobie czytam i postanowiłem również dołączyć się do wątku. Na naszym rynku nie brakuje sprzedawców oferujących różnego rodzaju szklarnie. Ale jedno jest pewne, wysoka cena idzie w parze z jakością. Poniżej zdjęcie od mojego znajomego. Tak wygląda szklarenka po silnych wiatrach, które przechodzą przez nasz kraj.

Szklarenka którą sprezentowałem rodzicom, to strzał w dziesiątkę. Mimo bardzo silnych wiatrów, konstrukcja stoi nienaruszona . Poniżej moje zdjęcia robione w trakcie montażu przez firmę w której zakupiłem to cacko .

Ktoś na forum napisał;
"Zajrzałam tu w poszukiwaniu przydatnych informacji.
Bardzo proszę o porady na co zwrócić uwagę przy wyborze szklarni.
Co jest ważne?"
Przede wszystkim jeżeli ktoś patrzy na niską cenę, to muszę go uświadomić, że nie kupi nic innego, jak tani bubel. A w jego miejsce, jak się zepsuje, kupi następny bubel?? Tak jak napisałem powyżej, cena idzie w parze z jakością i warto przemyśleć taki zakup, bo nie jest on na jeden sezon.
Na co zwrócić uwagę.
Po pierwsze - profile, ich przekrój oraz wymiary. Firma nie powinna się bać pokazać ich na swojej stronie. Jeżeli jest ich brak, niech da nam to do myślenia. Ewentualnie poprosić o takie przekroje.
Druga rzecz, wypełnienie. Ja u rodziców zastosowałem na dachu szkło 4 mm hartowane, bezpieczne - dyfuzja. Ściany są na szkle bezbarwnym - również 4 mm hart. Szyby są w pełnym wymiarze po długości. Porównując różne systemy wiem, że niektórzy producenci mają zwykłe szyby 3 mm na zasadzie zakładki. Z rozmowy ze znajomymi wiem, że takie szyby ulegają pękaniu, ponieważ wiatr dostaje się pomiędzy zakładkę. Taka szyba spadając niszczy uprawę. A co może zrobić nam, jak krawędzie są ostre jak brzytwa?!? U rodziców, jeżeli pęknie rozsypie się na małe cząstki o tępych krawędziach, jak szyba samochodowa .
Po trzecie, jak trzymane są szyby. U mnie odbywa się to na gumowych uszczelkach. Uszczelka jest po całej długości w jednym kawałku. U innych producentów są jakieś spinki, które ciągle wypadają, co prowadzi do rozbicia szyby. To też opinia moich znajomych.
Po czwarte, wystawa, gdzie można zapoznać się z oferowanymi produktami.
Po piąte, opinie klientów.
Myślę, że to takie podstawowe rzeczy, które przed zakupem warto sprawdzić .

Życzę wszystkim, aby cieszyli się z zakupionej szklarenki, nie tylko do pierwszych silnych wiatrów i dużych opadów śniegu.
Pozdrawiam
Tomek
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 17:10, 12 lut 2020

Do góry
Przyszły moje zakupy internetowe Poidełko i jeżówki
Choć jeżówek się nie spodziewałam ,myślałam że przyjdą później ale jak już są to trudno troszkę im kiełki widać tak jakby chciały ruszać

Ogród bez reguł 16:45, 12 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Nowy kot w domu

Znalazłam sobie takiego w markecie budowlano - ogrodniczym na "o". Zobaczymy, jak się wpasuje w rabaty

Słodka fotka, a śnieżny księżyc uchwyciłaś cudownie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:26, 12 lut 2020

Do góry
trawnik, taka luźna propozycja

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:21, 12 lut 2020

Do góry
Między polem, a lasem. 16:12, 12 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Witaj Gosiu, dzięki za sugestie. Patrzę mniej więcej z tego kierunku, bo mam tu taras. W tej rozplenicy wsadziłabym jeszcze duuuuużo czosnków.

Dużo czosnków i jeszcze bym dodała perowskię i szałwię Caradonna. Drzewa kolumnowe na wysokich pniach albo kuliste.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:08, 12 lut 2020

Do góry
anka_ napisał(a)
Świetne te karmniki. Podkradłam do skopiowania- mus kokosa kupić.

Ten akurat od Katki dostałam i mam już kilka sezonów. Ale generalnie te kokosowe są wielosezonowe i nic się z nimi nie dzieje, nawet ich na lato nie ściągam tylko robią za poidełka jak deszczu napada
Między polem, a lasem. 16:06, 12 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę, czy Kanzany przycinać? Sadzone wiosną ub. roku

Nie, w żadnym wypadku, wiśnie w ogóle źle znoszą cięcie, nigdy wiosną bo przecież kwitną wiosną, zawsze późnym latem.. Nie tnij, ona ma wyglądać nie na kulę ani straszaka, a na wiśnię po to ją szczepiono że tak ma wyglądac.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:06, 12 lut 2020

Do góry
Świetne te karmniki. Podkradłam do skopiowania- mus kokosa kupić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies