Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 09:26, 06 paź 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Piękne masz zbiory, ja w tym roku zgapilam się z dyniami, muszę kupić parę sztuk do ozdoby.W ub.r. wysialam ozdobne, tyle ich było,że rozdawałam. Rzuć ze 2 dynie .

Ania111 napisał(a)
Dorotka
Zbiory marzenie
Nie dość,że piękne
to i bez ulepszaczy .
Wielkie gratulacje

W tym roku i warzywka obrodziły dobrze i dyńki
I te też trochę rozdałam znajomym

Moja działka na Dębowym Lesie 09:20, 06 paź 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

Ależ porządeczek u Ciebie

A dziękuję .Jakoś nawet w warzywniku uporządkowane było.
W innych rabatach kwiatowych to już różnie

Barbulowe kwiatki

Floksy i marcinki

Tulipan - Tulipa 09:17, 06 paź 2019

Do góry
Verona to to nie jest na 100% zastanawia mnie ilość pąków bo Orange Princess nie jest wielokwiatowy. Może na zdjęciu tak wyszło. To niski tulipan. Zobacz w porównaniu z Balleriną i Negritą. Orange jest w lewym dolnym rogu. Połowa wysokości innych. I ma zielone przebarwienia na zewnątrznych liściach a ten ma ciemne brunatne jak Princess Irene. Nie pamiętam czy mój miał też bordowe mazy bo to może zależeć od stopnia rozkwitnięcia. Orange Princess bardzo ładnie mi powtórzył kwitnienie w następnym roku po wcześniejszym wykopaniu cebul w czerwcu. Nie zostawiałam go w ziemi.

Edit, sorry za literówki. Telefon.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 09:07, 06 paź 2019

Do góry
I... jesień w Bogusi ogrodzie
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 09:06, 06 paź 2019

Do góry
A to jeszcze z ogrodu Bogusi..nie próżnuje sadzi żurawki , myśli zabija.

I pięknie wychodzi

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 09:03, 06 paź 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Pozdrawiam z zakątka w którym niepokojące myśli wstępu nie mają .

W oczekiwaniu na Anię

Przemijanie

No i posiedziałyśmy z kawką i ciachem przy tym stoliczku Dziękuję Bogusiu
Moja działka na Dębowym Lesie 09:02, 06 paź 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Takie zbiory...! - to dopiero się nazywa prawdziwa ogrodniczka!!!

W tym roku warzywka pomimo suchego sezonu są dużo lepsze.
Wczoraj jeszcze zerwałam fasolek szparagową i wykopałam pozostałe ziemniaczki.Od czerwca do tej pory mieliśmy i mamy swoje.A tak się śmiałam na poczatku z męża co on tu wymyślił. sadzenie ziemniaków.
Ale jestem zadowolona.Bo nawet ziemniaczki swoje lepiej smakują i są .Na drugi rok znoewu posadzimy.Miejsca na warzywa jest sporo.

Ale jeszcze selery, pory, buraczki , pietruszka zostały mi w warzywniku .w poniedziałek je wykopię.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:49, 06 paź 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Jestem pod wrażeniem.. ilość zbiorów do pozazdroszczenia. Te małe dynie są śliczne, tak normalnie można nasiona kupić w sklepie czy to jakaś specjalna odmiana?

I mnie w tym roku zbiory dyń zaskoczyły.Zbytnio o nie nie dbałam.Rosły sobie same.Nie za wiele podlewane.Ważniejsze były inne rośliny.A one sobie poradziły.
Kilka dyniek w ubiegłym roku dostałam i stały jako ozdoby, dekoracje długo do zimy.
Najpierw w ogrodzie potem w domku oczywiście.
Potem jak zaczęły marnieć rozcięłam i wyje łam nasionka .Wyschły i w tym roku posadziłam.I są .
Piękne i różne.
Kilka dyniek innych dostałam od Ani -anpi.I będą nasionka na drugi rok.
Ale w sklepie tę są różne dynie ozdobne. Jedne nawet kupowałam .
Ogródkowe perypetie:) 08:48, 06 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Cudnie, piękne jesienne , ogrodowe widoczki
Pozdrawiam
Ogród do odnowy 08:45, 06 paź 2019

Do góry
zdziwiona jestem

Ogródkowe perypetie:) 08:45, 06 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Aguś moja krótka relacja ,bo i wizyta też mocno króciutka ogród masz śliczny i cały czas go ulepszasz i upiękniasz

Waw!Ale pięknie.
I dekoracje z dyniek też są
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:42, 06 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Robocza fota moich brzóz .

Royal Red dobry wybór, to najstabilniejszy z moich 10-letnich klonów. Ciekawa jest jak będzie grujecznik przyrastał

Brzózki znakomite, posadzone docelowo?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:36, 06 paź 2019

Do góry
Robocza fota moich brzóz .
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:19, 06 paź 2019

Do góry
AGDULA napisał(a)
Jakie cudne zmiany u Ciebie Czasem się zastanawiam czy Ty ten ogród masz z gumy.. Oszałamiająca ilość cudnych zmian . Pięknie!! Kasiu jak radzisz sobie z tymi wszystkimi bylinami?? U mnie drzewa wypijają calą wodę i byliny mają istny susz..więc zasychają A u Ciebie bujność aż miło nacieszyć oko. Jak Ty to robisz, że wszystko tak cudnie rośnie??

Agus ja leję hektolitry wody, kolejna inwestycja na wiosnę będą u mnie zbiorniki na deszczówkę i uszczelnianie studni. Świerki strasznie piją wodę, pustynia jest wokół. A zmiany jak co roku, lubię ruch i lubię zmiany , a że sama projektuje i wykonuje to łatwiej mi przychodzi
Największe zmiany zaszły dzieki salonowi, spa i zamianie altan - jednym słowem pełna zmiana architektury
X2018

x2019

X 2018

X2019
Przerwa na kawę... 07:53, 06 paź 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Iwonko, moja Jude ma coraz większy pąk i jest różowy! Ostatnio pokazywałaś swoją w odcieniach różu-zauważyłaś, żeby pąki miały taki wyraźny, dość ciemny kolor?

Na mojej głównej różance zaczyna się robić ciasno niemal jak na Twoich rabatach
Kasia - na końcówkach płatków ma intensywny róż. Może przeświecać w pąku. Zobacz sama. Nie mam jej teraz w pąku więc nie mogę zrobić zdjęcia. Nie wiem też od czego to wybarwienie. Ale jak sama widziałaś raz jest w morelo-kremie a raz w różu.
Sezon 2017 u Hanusi 07:34, 06 paź 2019

Do góry
Poranne wstawanie optymistyczne. Nie dość, że mrugam, to jeszcze tęcza za oknem!
Dziękuję, że zaglądacie do mnie i utwierdzacie, że są ludzie, którzy nawet w nocy tu zaglądają, wpisując się ku pamięci tego wątku.

Miłej niedzieli, kochani!
Szmaragdowy Zakątek 04:00, 06 paź 2019

Do góry
trawy szaleją, jeżówki zapadają w sen

hosty się złocą

bluszcz kwitnie, bzyczki nadal pracują

jesień czaruje czerwienią

Szmaragdowy Zakątek 03:56, 06 paź 2019

Do góry
A w „Szmaragdowym”….
hortensje w jesiennej stylizacji

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:53, 06 paź 2019

Do góry
Ewab26 napisał(a)

Hej aniad,

Tak super tylko wszystkiego trzeba w hurtowych ilościach
Więc w odpowiedzi. Chciałabym zachować styl bardziej formalny. Dom nowoczesny z płaskim dachem elewacja szaro biała.
Z roślin to mam posadzone miskant gracillimus

Działka kończy się przed dużym drzewem. A garaże maja ok
3 m.
Chciałabym drzewa ponieważ jest teraz tak łyso. Przy garażach jest raczej wilgotno.
Pozdrawiam.

Szkoda, że to drzewo nie jest Wasze, oj szkoda. No ale jako tło też się może przydać

Jak dasz drzewa, to za pniami i tak będzie łyso, więc sugerowałabym jednak krzewy, by mieć liście i gałęzie już od dołu.

Masz dużą działkę, więc i ilości niemałe. Kupując małe ilości lub pojedyncze sztuki z danego gatunku zrobisz misz-masz i do tego niewidoczny, wszystko zleje się w chaotyczną plamę.

Zrób ogólny plan co i gdzie ma się w ogrodzie dziać, ustal priorytety, działaj etapami. Zrób projekt i realizuj go nawet przez parę lat, ale spójnie i konsekwentnie. Zacznij od posadzenia drzew, by już rosła gęstwina. Ważne dla mnie byłoby też osłonięcie się przed brzydkimi widokami.

Jeśli styl formalny to drzewa sadzisz w równych odstępach, od linijki, do tego możesz je podświetlić od dołu. Ustawiasz je na punktach siatki wyznaczonej przez dom lub ogrodzenie. Sprawdź jaka wysokość drzew wystarczy, by ten kiepski widok przesłonić. Jeśli np 10m to spoko, sporo ładnych drzew w tej wysokości znajdziesz. Pięknie wyglądałyby np brzozy Dorenboos, ustawione równiutko, tylko trzeba im zrobić kontrastowe tło, by pnie podkreślić. Jeśli byś zdecydowała się np. na śliwę wiśniową to byłby to ekstremalnie mocny akcent w ogrodzie, trudny do ugryzienia, ale wdzięczny wiosną Pod te drzewa dałabym totalnie jednorodne dno "lasu". Będzie tam cień do półcienia, w zależności od drzew, pytanie więc jaka jest gleba- sucha czy mokra no i ph. No i czy w ogóle taki zagajnik Ci pasuje.

Jest jeszcze kwestia tego jak słońce wędruje po ogrodzie i gdzie masz cień. Chodzi o efekt jaki da dosadzenie drzew, czy zacieni ogród czy nie.

Generalnie, podziel tę przestrzeń na strefy, odpowiedz sobie na pytanie co lubicie robić w ogrodzie. Każdą z tych rzeczy robi się w innym miejscu, np ognisko nie może być wśród drzew, może być z dala od domu lub blisko, ALE miejsce do jedzenia posiłków musi być blisko kuchni, bo inaczej można zwariować. Basen czy staw powinien być z dala od drzew liściastych i najlepiej w słońcu. Miejsce na pogaduchy lepiej ustawić z dala od ulicy czy sąsiadów. Czy są dzieci i w jakim wieku, czy są osoby starsze i niepełnosprawne?

Moim zdaniem, przy tak dużym ogrodzie ważne jest, by wyznaczyć sobie cele podróży do najdalszych zakątków, by tam zaglądać, by to nie był tylko widok i by wykorzystać cała dostępną przestrzeń. Daleko można się udać, by pobyć samemu, poleżeć w ciszy, posłuchać kaskady wodnej, można rozpalić ognisko z przyjaciółmi, albo mieć tam warzywnik, kompostownik, szopę. Może masz w domu nastolatki, które potrzebują się trochę odizolować.

Generalnie nie zaczynaj od roślin, tylko od funkcji, tak jakbyś tworzyła pokoje w ogrodzie. To Ci narzuci np czy trzeba coś osłaniać, czy tylko zimą, czy przed widokiem czy przed wiatrem. Takie ograniczniki ułatwią wybór roślin, które spełnią swoje zadanie.

Popieram miskanty, fajnie posadzone, spokojnie będzie można ten motyw gdzieś powtórzyć w ogrodzie

Wydaje mi się czy masz tam spad? Można to fajnie wykorzystać i stworzyć tarasy. To mogłoby dać efekt wow.
Lek na całe zło czyli mój ogród 00:34, 06 paź 2019

Do góry
Przepięknie ogród Kondzio pokazał Szkoda, że tak dawno
Na pamiątkę Ci zostawię więc z ostatniego spotkania

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies