Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Krokusowy zakątek 12:50, 14 kwi 2020

Do góry
Nie ma póki co jakiś strat z powodu kwietniowych przymrozków i mam nadzieję ze tak zostanie.
W szklarni wszystko powoli zaczyna rosnąć: rzodkiewki, rożne sałaty, por, czosnki, aksamitki itp
Nawet posadziłam 4 pomidory (dogrzewane nocą zniczami) - takie których mam w razie czego w nadmiarze jakby te nie przetrwały

Zaczyna kwitnąć kiku shidare zakura, ale potrzebuje jeszcze czasu

Podobnie migdałek - ale jakos bardzo nierówno zaczął wiec nie wiem czy go trochę nie przymroziło

Ze zmian to najwiecej „kwiatków” jest na trawniku - z uwagi na epidemię trzeba było cis wymyślić 2 - latce z niesporzytą energią
Ogólnie jest dobrze

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:46, 14 kwi 2020

Do góry
Kasia

wertkulatorem równałam ziemię ,później grabkami ,trochę deską porównałam i tyle

ja tak tu robiłam -jak zobaczysz zdjęcie ,to usunę ,żeby Ci nie śmiecić -chwastów nie wyrywałam ...mi nie zależy na dywaniku
Krokusowy zakątek 12:40, 14 kwi 2020

Do góry
W krokusowym wszystko powoli zaczyna „wiosennieć”
Niektóre tulipany juz kwitną

Niestety w tym roku czeka mnie gigantyczna cebulowa rewolucja - muszę powykopywac tulipany i czosnki i zrobić w końcu z nimi porządek. Trochę mnie to przeraża.
Czosnki baaardzo sie rozrosły - maja po 5-6 pąków i tez trzeba je porozsadzać

W tym roku posadziłam po raz pierwszy 2 gatunki cebulic. Jedne pięknie wyszły ale jeszcze nie szykują sie do keitnienia a z drugich wyszła jedna ale wyglada niesamowicie

Tajemniczy Ogród 12:35, 14 kwi 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tym czasie wielodzietna rodzina+ ogród= błogosławieństwo.
Między moimi chłopakami jest 15 miesięcy różnicy. Kiedy dorastali mieszkaliśmy w bloku.Mieliśmy jeden komputer na 4 osoby.
Usiłowałam sobie wyobrazić obecne obostrzenia i konieczność wychodzenia nastolatków na zewnątrz pod opieką rodzica. Weź tu spaceruj z takim 16 i 17-latkiem.
O nauce już nawet nie wspominam.
Kompostownik z pewnością będzie okazały.

Tak, to prawda, naszą dużą społeczność ogromnie teraz doceniamy - jest z kim zagrać w planszówy, na kompie, poszaleć na podwórku, pokłócić się Pomysłów mają mnóstwo.Terenu też wystarczająco.
Przedwczoraj zrobili na przykład stację badawczo-obserwacyjną Przywoływali przez głośnik różne gatunki ptaków i kurde, przylatywały Im. Byliśmy w szoku Pliszki, dzięcioły, drozdy, modraszki, kowaliki i inne. Zaopatrzyli się w albumy "Ptaki Polski" i hejaGłośnik postawili na blaszanym wiaderku kilka metrów od siebie. Zajęcie na pół dnia Ta budowla to to kamuflaż
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:25, 14 kwi 2020

Do góry
I cos się stało z moja piwonia.... o co chodzi ?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:24, 14 kwi 2020

Do góry
A paki magnolii susan uszkodzone przez mróz
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:22, 14 kwi 2020

Do góry
Mandżurski
kocham takie listki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:21, 14 kwi 2020

Do góry
O jeszcze znalazłam w garażu taki nie rozpakowany zestaw

Sama nie wiem, co mam...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:19, 14 kwi 2020

Do góry
Takie te gerlachy kupiłam

Sezon 2017 u Hanusi 11:58, 14 kwi 2020

Do góry
Z marketowymi daliami tak jest, kupuje się kota w worku. Worek dostajemy, ale co w środku? Nawet kot nie wie. Kolejna dali, która miała być różowa, wyszła znów czerwona w innym ciut odcieniu, niż poprzednia, bo i liście miała inne. Ale jestem zadowolona. bo znowu pojedyncze płatki. Ciekawe jak zachowa się trzecia podpędzana, ta z kolei ma nazwę Purple Gem - kaktusowa w kolorze fiolet. Ale ją już wyniosłam do szklarni. Ale ta może za 2 tygodnie zakwitnie, bo jest z wyższych 1 metr, musi dorosnąć do wysokości.

Na zielonej... trawce :) 11:51, 14 kwi 2020

Do góry
Cześć Beata U mnie już na końcówce emperiory... aż pobiegłam obfocic, bo za chwilę będzie za późno ale ząb dziś...

U mnie też wczoraj pokazało całe 15 minut... niestety nie umylo nawet zwirku na rabatach jak widać na zdjęciach jaki zakurzony... podjazdy z synem czyscilam karcherem w zeszłym tygodniu
Sezon 2017 u Hanusi 11:45, 14 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Te z otwartymi płatkami, to teraz hit sezonu. Mnie się trafiła przypadkiem w niespodziance. Kupowałam pełne.

Ale cieszę się z tej niespodziewajki, bo i kolor fantastyczny!

oj tak sliczna jest

fajnie, ze sie udalo do ogrodu wskoczyc.
U nas wczoraj padalo 5 minut, tyle napadalo, ze widac nie bylo by mkro bylo. Za to wieje jak w kieleckim zwialo i cala slome z truskawek i teraz o calym ogrodzie lata
dzis zimno wrrrr
System automatycznego nawadniania 11:45, 14 kwi 2020

Do góry
MariuS napisał(a)
Witam,
planuję nawadnianie na swoim ogródku, to moje pierwsze podejście do takiego tematu.
Screen z programu firmy Gardena. Czy możecie pomóc w weryfikacji takiego rozmieszczenia zraszaczy? Na 2 bokach wzdłuż ogrodzenia posadzone tuje. Tam linia kroplująca ma być.
Myślę o montażu zraszaczy/osprzętu Rain Bird.
Czy w miejscu zraszaczy T380 mogę użyć sektorowe turbinowe Rain Bird 5004 a w miejscu T200/T100 Rain bird 3504?

Możesz.
Pamiętaj tylko że zraszacz 90 st dwa razy szybciej się obróci w stosunku do zraszacza 180 st. Odpowiednio dobierz dysze.

MariuS napisał(a)

Obecnie poprzez zredukowaną za licznikiem rurę 16mm która wychodzi obok tarasu jako przyłącze wodne mam przepływ 1,39m^3.jestem na etapie położenia w ziemi nowej rury od licznika. Myślę że będzie wtedy ok 2.5m^3.

Do raju daleko - u Ewy 11:44, 14 kwi 2020

Do góry
Witam Was poświątecznie
Mogę wreszcie dać zdjęcia z aparatu.

Tulipany zamknięte w cieniu i otwarte na słońcu

Dwa ogrody 11:41, 14 kwi 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

oby nadeszły jak najszybciej..

Rabata od południowej strony ale zasłonięta przez thuje, potem judaszowiec i grujecznik oraz brzozy w narożniku wymagała przebudowy, która rozpoczęłam dwa lata temu, coś mi wolno idzie. Dużo światłolubnych bylin już stamtąd zabrałam, teraz czas na uzupełnianie dziur. Paprocie, bodziszki, ciemierniki, hosty, tiarelle, przylaszczki i sporo innego drobiazgu już rośnie, jesienią uzupełniłam narcyzami.
Tu za szklarenką, przycięte nisko bukietówki do obserwacji w sezonie i ewentualnie do przesadzenia jesienią

Myślę że idzie Ci świetnie. Ja z moimi nowotworzonymi rabatami po 2 latach walki chętnie bym się poddała. Już miałam na ten rok szmatę kupić.

Narcyze się jakoś u mnie trzymają, planowałam dokupić. Przy hortensjach fajnie je mieć.

Fajnie że u Ciebie już kwitną zawilce majowe. U mnie dopiero wyszły na kilka cm spod ziemi. Bo przecież są majowe
Motylogród 11:31, 14 kwi 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)
Sorry, że na razie nie odpowiadam, weszłam na chwilę, bo ciśnienie mi skoczyło do granic oznaczalności i muszę to z siebie wyrzucić.
Jarząby przyszły.
W zasadzie komentarz niepotrzebny, zdjęcia mówią same za siebie.
Już reklamowałam.

Witaj Elu

Bardzo nie miła niespodzianka
Zwłaszcza gdy się czeka na piękne okazy

Mam nadzieję ,
Że szybciutko odbija
I jeszcze oko nacieszysz
Dwa ogrody 11:21, 14 kwi 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Irenko, wiosna to moja ulubiona pora roku. Czy ogarniam? Nie wszystko musi być na błysk, nie mam ciśnienia być perfekcyjną panią domu czy ogrodu Wszystko w swoim czasie, jak zdążę to dobrze, jak nie to trudno
zakwitła biała ułudka

To jest ułudka o której pisałaś. A nie idzie rozłogami?
Blaski i cienie nowego życia 11:08, 14 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczna ta magnolka, daj jej czas sama się zagęści

Chyba ją po kwitnieniu przytnę skrócę te długie pędybo 1/3. Drugą też kształtuję. Od dołu podkrzesana bo latem są tam hortensje.

Testowe dodawanie zdjęć 11:08, 14 kwi 2020

Do góry
Co zrobić żeby tekst był pod spodem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies