Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:02, 08 sty 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jezeli chodzi o lawendy to zalezy gdzie jest posadzona. Mam krzaczki lawendy ktorej nigdy nie okrywalam miedzy innymi roslinami od poczatku dzialki i trzymaja sie dobrze, kwitna pieknie kazdego roku nawet dwa razy. Staram sie scinac przy koncu kwitnienia i wtedy jest szansa na drugie kwitnienie
W zeszlym roku jeszcze przed tym sniegiem scinalam do suchych bukietow.
Lawenda przy niebieskim jalowcu nigdy nie byla okrywana na zime, to miejsce jest zaciszne.
Lawenda nie znosi mroznego wiatru, zreszta jak wiele innych roslin.
Moja lawenda wlasnie rosnie w takim przeciagu i dlatego ja zabezpieczam agrowloknina.
Zobacze na wiosne, czy przezyje bez zabezpieczenia.
Moja dzialka jest w szczerym polu wiatr hula w kazda strone.

U mnie to samo i trzy zimy przetrwała bez okrywania na wygwizdowie
Ptasi gaj 22:00, 08 sty 2017

Do góry
Kasia jestes, to dobrze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:07, 08 sty 2017

Do góry
Sylwia, ale masz pomysl z ta lupina kokosu. A ja wszystkie tluke na male kawalki i wrzucam do kompostu.
Kokos nie dojrzaly, bialy jest miekszy musze tez takie cudenka zrobic.

Em musiał boshem się posłużyć, żeby równo przeciąć, a dziurki na sznurek wiertarką wiercił, bardzo szybciutko poszło
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 08 sty 2017

Do góry
Sylwia, ale masz pomysl z ta lupina kokosu. A ja wszystkie tluke na male kawalki i wrzucam do kompostu.
Kokos nie dojrzaly, bialy jest miekszy musze tez takie cudenka zrobic.
Ptasi gaj 20:45, 08 sty 2017

Do góry
Kwiczoly na sniadaniu lubia owoce tutaj owoce jarzebiny. Wczoraj ogolocily cale drzewko z owocow jarzebiny. Szukaja drzew jarzebiny bo to ich smakolyk.

A to ogrodowa stolowka dla ptaszkow w moim ogrodzie. Odzywiaja sie sikory rodzaju meskiego i sojki. Zdjecie zrobione z daleka bo sikorki płochliwe.
W Lazienka Krolewskich jedza z reki. Zreszta nie tylko sikorki wiewiorki tez.
Dzisiaj bylo duzo bazantow wiec sypnelam pszenicą.
Pod dom przyszly tez sarnie koziolki trzy nim polecialam po aparat polecialy dalej?

Miejski azyl 20:21, 08 sty 2017

Do góry
Witam na forum. Dopoki nie bedzie zdjec dzialki trudno tobie cos doradzic. Twoje marzenia zapisane w twoim watku pewnie sie spelnia gdyz mozna wysnuc, ze juz wiesz jak ma wygladac przynajmnie ta rabatka.
To co w glowie nie zawsze zdaje egzamin w realiach wiem to z doswiadczenia. Rosliny nie zawsze wszedzie dobrze rosna.
Czekamy na zdjecia.
Moja glebo terapia 01:03, 08 sty 2017

Do góry
Ja od dwoch lat mam ładne cynie. Trzeba kupowac chryzantemowe sa pelne i dlugo utrzymuja kwiaty. Cynie lubi dobra ziemie ma wtedy ladne wybarwienie. Ja jesienia tam gdzie mam rozsady nawoze obornik i ziemie kompostowa i wtexy wszystko rosnie i nie zapominam o wapnie - ziemia rozpulchniona.
Ogród bacowej 00:54, 08 sty 2017

Do góry
Witam Ewo. Ogladajac ostatnie fotki ma sie wrazenie, ze te rabaty sa na zboczach. Moze sie myle. Moze to nasadzenia stwarzaja takie wrazenie od najmniejszej rosliny do najwyzszej. Napisz cos jak to jest.
Ptasi gaj 00:36, 08 sty 2017

Do góry
Zimno, ale to dobrze troche wymrozi robactwo. Najlepiej sie ogrzewac przy:

Dobranoc.
Ptasi gaj 00:36, 08 sty 2017

Do góry
Przyjemnej niedzieli.
Ptasi gaj 22:40, 07 sty 2017

Do góry
Jezeli chodzi o lawendy to zalezy gdzie jest posadzona. Mam krzaczki lawendy ktorej nigdy nie okrywalam miedzy innymi roslinami od poczatku dzialki i trzymaja sie dobrze, kwitna pieknie kazdego roku nawet dwa razy. Staram sie scinac przy koncu kwitnienia i wtedy jest szansa na drugie kwitnienie
W zeszlym roku jeszcze przed tym sniegiem scinalam do suchych bukietow.
Lawenda przy niebieskim jalowcu nigdy nie byla okrywana na zime, to miejsce jest zaciszne.
Lawenda nie znosi mroznego wiatru, zreszta jak wiele innych roslin.
Moja lawenda wlasnie rosnie w takim przeciagu i dlatego ja zabezpieczam agrowloknina.
Zobacze na wiosne, czy przezyje bez zabezpieczenia.
Moja dzialka jest w szczerym polu wiatr hula w kazda strone.
Ptasi gaj 18:40, 07 sty 2017

Do góry

Piękny widok
Moje cztery ary szczęścia. 18:38, 07 sty 2017

Do góry
Marzena, piszesz o tej z ciemnymi lisciami ta ma 3 lata? A ta na ostatnim zdjeciu to z wysiewu?

Zobacz o lawendzie na moim watku z rozpedu tam wpisalam.
Ptasi gaj 18:37, 07 sty 2017

Do góry
Mialam kiedys rudbekie, ale znikly po trzech latach. Byla piekna, ale co z tego jak krotko.
Lawenda jest u mnie od kilku lat, ale ta ktora jest na zdjeciu od czterech. Mam wszedzie kepki po calym ogrodzie, jak ide przez ogrod to zawsze je glaszcze i zapach sie rozlega wszedzie.
Kupilam na targowisku, w doniczce. Samemu to jest ciezko rozmnozyc. Chyba, ze sie sama rozsieje bo tez mam takie krzaczki.
Mozna przez odgiecie galazki do ziemi i przysypanie ziemia. Lub wysiew, ale trzeba potrzymac nasiona w lodowce i pozniej wysiac. Zreszta zobacz w internecie.
Najlepiej kupic, ale trzeba uwazac i kupowac tylko lawende polska waskolistna. W supermarketach sprzedaja piekne ale to francuska i zimy nie przezyje maja takie ciemno wioletowe kwiaty.
Ja zawsze swoja lawende zabezpieczalam na zime i zawsze pieknie rosla. W tym roku nie zabezpieczylam nie wiem co to bedzie trudno zmarznie to bede kupowala nowa.
Dzisiaj u nas nad ranem bylo minus 20 teraz jest 16 stopni.

Ja lawendy do tej pory wcale nie zabezpieczałam i żyła już trzy sezony...teraz też nie okryta
Ptasi gaj 18:34, 07 sty 2017

Do góry
Mialam kiedys rudbekie, ale znikly po trzech latach. Byla piekna, ale co z tego jak krotko.
Lawenda jest u mnie od kilku lat, ale ta ktora jest na zdjeciu od czterech. Mam wszedzie kepki po calym ogrodzie, jak ide przez ogrod to zawsze je glaszcze i zapach sie rozlega wszedzie.
Kupilam na targowisku, w doniczce. Samemu to jest ciezko rozmnozyc. Chyba, ze sie sama rozsieje bo tez mam takie krzaczki.
Mozna przez odgiecie galazki do ziemi i przysypanie ziemia. Lub wysiew, ale trzeba potrzymac nasiona w lodowce i pozniej wysiac. Zreszta zobacz w internecie.
Najlepiej kupic, ale trzeba uwazac i kupowac tylko lawende polska waskolistna. W supermarketach sprzedaja piekne ale to francuska i zimy nie przezyje maja takie ciemno wioletowe kwiaty.
Ja zawsze swoja lawende zabezpieczalam na zime i zawsze pieknie rosla. W tym roku nie zabezpieczylam nie wiem co to bedzie trudno zmarznie to bede kupowala nowa.
Dzisiaj u nas nad ranem bylo minus 20 teraz jest 16 stopni.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:14, 07 sty 2017

Do góry
Sylwia przeczytalam o tej kalinie wonnej. To dziwny krzak kwitnie nieraz w zimie jak jest ciepla. Potrafi zakwitnac juz w lutym.
Kiedy ty kupowalas swoje krzaczki bo widze na zdjeciu zielona trawe na badylach krzaka malo lisci a sa kwiatki.
Masz ogrod na poludniu Polski tam zawsze cieplej to powinnas sie niedlugo spodziewac kwiatostanow kaliny. Moze masz zdjecie kaliny z jesieni jak sie rozrosla bo podobno rosnie do 2 metrow wzwyz i wszerz.

Elu posadzona była z tymi kwiatusiami, a za jakieśtrzy miesiące kupiłam kolejną już bez kwiatusiów, tamten sezon musiały się ukorzenić, a przyrostów spodziewam się od wiosny Jak dla mnie niech rośnie jak największa i ma całe morze kwiatów zakochałam się w nich bez pamięci, a ich zapach...mam w pamięci wszystkie inne mogą się schować
Moje cztery ary szczęścia. 07:57, 07 sty 2017

Do góry
Marzena ty masz tyle zdjec jakbys miala hektar tej dzialki.
Przyznam, ze oprocz cynii, smogliczki, astrow, aksamitki i maciejki to nie sieje wiecej, kiedys sialam, ale jak mi kiedys burza wytrzepala wszystko i rozniosla po dzialce czego dowodem sa margaretki - nie sieje.
Jakie to kwiatki te zolte, to chyba siane, pod łukiem na tle chyba fasoli pnacej moze sie skusze.

Elu to jest rudbekia błyskotliwa, ja ją posadziłam 3 lata temu i tak rośnie ale chyba można ja rozmnażać z nasion, bo czasem w dziwnych miejscach wyrasta ostatnio na grządce z marchewką.
Ptasi gaj 00:04, 07 sty 2017

Do góry
Polnoc, czas spac. Na termometrze minus 17 stopni. do rana pewnie bedzie 20 to
duzy mroz.
Moje cztery ary szczęścia. 23:44, 06 sty 2017

Do góry
Marzena ty masz tyle zdjec jakbys miala hektar tej dzialki.
Przyznam, ze oprocz cynii, smogliczki, astrow, aksamitki i maciejki to nie sieje wiecej, kiedys sialam, ale jak mi kiedys burza wytrzepala wszystko i rozniosla po dzialce czego dowodem sa margaretki - nie sieje.
Jakie to kwiatki te zolte, to chyba siane, pod łukiem na tle chyba fasoli pnacej moze sie skusze.
Ptasi gaj 23:33, 06 sty 2017

Do góry
Sylwia Mam wiecej zdjec smogliczki i nie tylko, ale jak juz pisalam padl mi komputer stacjonarny na ktorym mam wszystkie zdjecie z aparatu, telefonu, kamery z kilku lat . Jakis system trzeba przeinateliwac ja sie na tym nie znam a domownicy nie maja czasu. Dalam im jeszcze ty dzien czasu do naprawy.
Teraz posilkuje sie tylko tymi co mam w tablecie i co zrobie telefonem zimowe.

To moja lawenda moze juz bylo zdjecie ale wstawilam

Lawenda pod jalowcem az sie poklad i robi pod nim wieniec. Obok w donicy rosnie sosna czarna bedzie wsadzona przy oczkumi ksztaltowana. Jeszce dokupie ze dwie.
Ten jalowiec pieknie wyglada jak ktos chce przelamac jakims kolorem to polecam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies