Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 12:25, 05 lut 2020

Do góry
Znalazłam parę starych fotek, porównałam je z nowymi, coś tam urosło
Tych dużych świerków i orzecha w tle już nie ma.

teraz 2018 rok

dawniej

i teraz

moje ulubione

teraz

początek

teraz

Tak sobie patrzę to trawnik dawniej mieliśmy ładniejszy, chyba przyjżę mu się na wiosnę
Podmiejski ogródek 12:14, 05 lut 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Dwa (w sumie odrębne) tematy mi się nasuwają:

- ścianka jest narysowana mniej więcej tak jak planowałam na początku - czy to znaczy że wracamy do tamtego pomysłu, czy jakoś inaczej ją sobie wyobrażasz (bo "moja" ścianka, jak już uzgodniłyśmy, wyglądała "jak w przejściu")
to jest dobry pomysł na zrobienie ścianki bez konieczności prucia całego tarasu i ścieżki.
docelowo jednak ścieżkę trzeba będzie poprawić i wtedy na pewno wrócę do pomysłu połączenia tarasu ze ścianką:

niezależnie od wszystkiego, ten skos przy schodach mi się nie podoba i przy remoncie zniknie

Z tą ścianką jest tak, że Ty ją bardzo chcesz. Ja przez moją pracę idę przeważnie z klientem, a nie przeciw niemu. No chyba, że chce czegoś kompletnie głupiego, to wtedy staję okoniem

Zeby ścianka nie wyglądała jak w przejściu, przesunęłam przejście bardziej w bok. Wtedy tylko część ścianki jest na drodze. Poza tym żywopłotki cisowe zamykające przestrzeń tej dodatkowej ścieżki łączą się widokowo z tarasu z żywopłotkiem za ścianką i ta staje się częścią kompozycji, a nie częścią odrębną.

Spróbuję to narysować, ale to trochę potrwa Nie mam programu 3D.

makadamia napisał(a)

- duża rabata - wreszcie przestałabym narzekać na brak miejsca na kwiatki
ale już Iwonka zapaliła mi światełko ostrzegawcze i zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno taka duża rabata wpisuje się w ten ogród? I czy to czego chcę, na pewno jest tym, czego potrzebuję?

w każdym razie tą rabatę na pewno można by było zrobić niezależnie od ścianki i ta rabata wyklucza się z rabatą przy hamaku.

wklejam zdjęcie z góry

co prawda, nie da się na nim rysować ale pokazuje rzeczywistość, a projekt nie do końca (ten kwadrat pod świerkiem źle wrysowałam i odległości ciut inaczej w rzeczywistości wyglądają.

Tak, wtedy przy hamakowej już nic by się nie zmieściło tak swobodnie.
Czy to, czego chcesz, nie jest tym czego potrzebujesz w ogrodzie? Myślę, że z czasem i tak obszar trawnika w Twoim ogrodzie będzie się zmniejszał. Ogród to twór nigdy nie skończony i wiecznie żądny zmian Ty od jakiegoś czasu masz pociąg do dużych rabat. Może nie warto się tak opierać?

Moja działka na Dębowym Lesie 11:48, 05 lut 2020

Do góry
iwona_d napisał(a)
Dzięki to będę działała

Ja też mam kilka do przesadzenia.
I myślę,że na nowe do kupienia też się skuszę

Lilie św. Józefa czy też św.Antoniego.Cudnie pachną z daleka w ogrodzie

Trąbkowe

Lilia Henry'ego
Podmiejski ogródek 11:44, 05 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A za tą tują, po lewej stronie rośnie już jakiś żywopłot?

Wiesz, czasami lepiej zaczynać od początku niż od półśrodków ... .

Bramka w żywopłocie, w masywnej rabacie nie będzie w ogóle zauważalna a ta ceglana ścieżka romantyczna w połączeniu z tarasem.

Postawisz ściankę wodną, która za kilkanaście lat okaże się takim kominkiem.

Asiu, wybacz.... .

To ja przepraszam że tak marudzę i ciągle szukam dziury w całym

Na lewo od tui owszem, rosną krzaczory ale one są w planach do likwidacji.

To ciężka decyzja, zwłaszcza dla mojego męża, bo po tym jak odsłoniliśmy sobie widok na parking (pamiętacie, że tam kiedyś rosły tuje?)

teraz będziemy musieli odsłonić sobie widok na dach budynku. psychologicznie ciężkie do zniesienia, zwłaszcza dla męża
ale po pierwsze: ta jodła w samym środku powoli umiera
a po drugie: okazało się, że tam są posadzone zupełnie różne krzaki.
Idąc w lewo od tej największej tui: cis, tuja szmaragd, umierająca jodła, dwie tuje nn, cis.
I tylko te cisy bym chciała zostawić (i tą największą tuję przy przejściu; mimo wszystko)
Moja działka na Dębowym Lesie 11:42, 05 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Potwierdzam ja ciągle przesadzam i kwitną
\
Jak już lilie rosną nie przesadzane to ich kwitnienie jest obfitsze.
Ale jak trzeba, to warto i przesadzić .

Ja oczywiście kilka jeszcze sobie dokupię.
Wspominkowe lilie

Lilia Drzewiasta Nymph
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:33, 05 lut 2020

Do góry
W Casa Gaudi na Gran Canarii rozkwitł pierwszy krokusik, jednak się udało

Była piękna słoneczna pogoda, ale przyszedł wiatr znad Sahary, który nazywa się Sirocco i zrobiło się szaro i gorąco

Czekamy na kolejne zwiastuny wiosny

Podmiejski ogródek 11:26, 05 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Asiu, pisałaś, że taras to pieśń przyszłości, więc zmotywowana Twoją pozytywną reakcją na poprzednią propozycję wymodziłam jeszcze takie cuś na "teraz" (Poza tym potrzebuję akurat czegoś, co odwróci moje myśli od problemów życia codziennego)

Żywopłot zielony za ścianką, bo jakoś w mojej głowie ścianka musi mieć "plecy"

Dwa (w sumie odrębne) tematy mi się nasuwają:

- ścianka jest narysowana mniej więcej tak jak planowałam na początku - czy to znaczy że wracamy do tamtego pomysłu, czy jakoś inaczej ją sobie wyobrażasz (bo "moja" ścianka, jak już uzgodniłyśmy, wyglądała "jak w przejściu")
to jest dobry pomysł na zrobienie ścianki bez konieczności prucia całego tarasu i ścieżki.
docelowo jednak ścieżkę trzeba będzie poprawić i wtedy na pewno wrócę do pomysłu połączenia tarasu ze ścianką:

niezależnie od wszystkiego, ten skos przy schodach mi się nie podoba i przy remoncie zniknie
- duża rabata - wreszcie przestałabym narzekać na brak miejsca na kwiatki
ale już Iwonka zapaliła mi światełko ostrzegawcze i zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno taka duża rabata wpisuje się w ten ogród? I czy to czego chcę, na pewno jest tym, czego potrzebuję?

w każdym razie tą rabatę na pewno można by było zrobić niezależnie od ścianki i ta rabata wyklucza się z rabatą przy hamaku.

wklejam zdjęcie z góry

co prawda, nie da się na nim rysować ale pokazuje rzeczywistość, a projekt nie do końca (ten kwadrat pod świerkiem źle wrysowałam i odległości ciut inaczej w rzeczywistości wyglądają.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 11:15, 05 lut 2020

Do góry
Mój warzywnik w skrzyniach.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 11:04, 05 lut 2020

Do góry
A tymczasem w ogrodzie
Liliowce wypuszczają kiełki

Złocień jest chyba zimozielony bo tak wygląda od jesieni

Jakby ktoś chciał siewek szałwi powabnej to zapraszam po odbiór

Facelia też z zimy sobie nic nie robi

Kwitnie sałata chińska

I gwiazda w zaschniętej łączce. Wiele pączków jeszcze czeka na swoją kolej.
Podmiejski ogródek 10:37, 05 lut 2020

Do góry
Asiu, pisałaś, że taras to pieśń przyszłości, więc zmotywowana Twoją pozytywną reakcją na poprzednią propozycję wymodziłam jeszcze takie cuś na "teraz" (Poza tym potrzebuję akurat czegoś, co odwróci moje myśli od problemów życia codziennego)

Żywopłot zielony za ścianką, bo jakoś w mojej głowie ścianka musi mieć "plecy"
Podmiejski ogródek 10:27, 05 lut 2020

Do góry

Wycięcie niższych gałęzi tui nic nie da. I tak będzie się sypać.

Zaczęło się od "szubienicy" a nagle przemeblowujemy Ci cały ogród.

Zakręcony ogród 09:13, 05 lut 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Też myślę,że Bobo będą pasować dorzuć kulkę,kulki żeby nawiązywało do tej rabaty obok z kulkami...

Wiola tych kulek to mi się namnożyło zeszłej jesieni Tak narzekałam ,że nie mam zimozielonych i mam

Podmiejski ogródek 09:04, 05 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Widziałam ten rysunek wczoraj i aż mi oczy błysnęły do tej wielkiej rabaty.

bardzo mi się podoba układ powierzchni; zwłaszcza przy furtce.

Jedyne, do czego miałabym zastrzeżenia, to ten zygzakowaty trawnik, który ani wygodny do koszenia nie jest, ani nie pasuje do pozostałych części ogrodu.
Trzeba było albo pokombinować z jego kształtem, albo zmniejszyć odpowiednio pozostałe trawniki....
Podmiejski ogródek 08:54, 05 lut 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Przyszłam zobaczyć co tu się dzisiaj stało
Bardzo profesjonalne plany ale ciężko mi się czyta
Lepsze fotki no i do tego żałuje ze nie pojechałam do ciebie zupełnie inaczej się planuje jak sue widzi na żywo

na zdjęciach przestrzeń zupełnie inaczej wygląda.
pamiętam jak Mrokasi jakieś wywijańce proponowałam, które na zdjęciach świetnie wyglądały, a na żywo - idiotycznie

TAR napisał(a)
przyznam, ze tez wymiekłam ale nad ta fontanna kolo hamaczka to ty mocno pomysl. bedziesz ja widziec i slyszec z tarasu i z hamaka. kwiatki gdzies sie upchnie gdyby nie to ze sprzedajemy nasze wlosci to bym sobie jeszcze ze dwie wody zainstalowala. jedno oczko i kaskadka mi malo

No więc Tarciu, przyznam się, że ogólnie do takich skomplikowanych urządzeń podchodzę bardzo sceptycznie. Wiem że Ania Makao wraz z mężem sami zrobili ściankę, ale ja sama jej nie zrobię, a mój mąż do takich rzeczy nie ma ani talentu ani tym bardziej ochoty.

Druga rzecz jest taka, że żeby taka ścianka pełniła funkcję osłony, to musiałaby mieć ze 3-4 metry szerokości, co jest zupełnie bez sensu. Tutaj narysowałam taką dwumetrową i sama widzisz, że niewiele zasłania.

A trzeci powód jest taki, że ciurkadełko i tak byłoby ostatnie na liście inwestycji. Zanim byśmy się za nie zabrali, to żywopłot zdąży urosnąć i problem sam się rozwiąże.
Przedziwny Ogród 08:48, 05 lut 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Sykulenty cudne,też bym się skusiła Chcesz je posadzić pojedynczo ,czy stworzyć jakąś kompozycję?
Och jak ja dawno dziergałam coś na drutach!
A jakie goździki planujesz Agatko? Siałaś już kiedyś? Jak długo one kwitną?

Myślałam o jakiejś kompozycji, niekoniecznie z samych sukulentów.
Goździków nie siałam, czasami kupowałam gotowe sadzonki. Często moja mamusia miała je w ogródku jeszcze wtedy kwiatowym. Rosły wśród dali, róż, nemezji. Pięknie pachniały.
Kupiłam je w markecie LM.

Przedziwny Ogród 08:47, 05 lut 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Sykulenty cudne,też bym się skusiła Chcesz je posadzić pojedynczo ,czy stworzyć jakąś kompozycję?
Och jak ja dawno dziergałam coś na drutach!
A jakie goździki planujesz Agatko? Siałaś już kiedyś? Jak długo one kwitną?

Myślałam o jakiejś kompozycji, niekoniecznie z samych sukulentów.
Goździków nie siałam, czasami kupowałam gotowe sadzonki. Często moja mamusia miała je w ogródku jeszcze wtedy kwiatowym. Rosły wśród dali, róż, nemezji. Pięknie pachniały.
Kupiłam je w markecie LM.

Podmiejski ogródek 08:40, 05 lut 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Asiu, nie będziesz zadowolona, ale ja musiałam to z siebie wyrzucić.

Haniu, Ty bardzo ładne rysuneczki dziergasz

Pomysł oczywiście nie przejdzie, bo bym musiała rozwalić wszystko, co z trudem zrobiliśmy ledwie trzy lata temu, ale to jest bardzo dobry pomysł i w tą stronę powinnam była pójść.

O ile dobrze pamiętam, to zrezygnowaliśmy z robienia placyku w tej części ogrodu ze względu na koszty. Trzeba by było na sam początek dużo zainwestować nie tylko w placyk, ścianki, donice ale także przerobić cały taras, żeby zrobić zejście w tą stronę.
Zakręcony ogród 08:26, 05 lut 2020

Do góry
Jak już wróciłam to od razu zabieram się za planowanie bo czas ucieka a ja w czarnej jestem
Kochani możecie mi pomóc (ponownie ) przy podokiennej ?
Było kilka wersji ale ostatecznie zostaję przy pierwszym pomyśle tj 3 Marikeny.
Do nich ML w plecach i tutaj moje pomysły się kończą
Czy dorzucić hortenje, żeby białego do tej zieleni dodać ( mam na zbyciu 3 x Bobo ) czy jednak dodać inny kolor...Choć bardziej chyba przemawia do mnie rabata zielono biała. Może ew żurawki citronelle i inne trawki. I coś zimoielonego by się przydało
Macie jakiś pomysł ?
Podmiejski ogródek 07:56, 05 lut 2020

Do góry
kontynuując wczorajszą dyskusję, wrzucam zdjęcia, które cyknęłam na szybko telefonem. Nie sądziłam, że będę zmuszona takie paskudztwa pokazywać

Widok z podjazdu moich rodziców. Myślę że dobrze wyjaśnia, dlaczego zmiana furtki niczego nie będzie dobrze wyglądać

beczka na deszczówkę wciśnięta obok cisa - jest potrzebna i musi zostać, ale trzeba zakryć

zbliżenie na bardzo problematyczny teren pod tują. Rosnąć nic nie chce, susz ciągle opada - no dramat, i to przy samym przejściu.
Jakbym postawiła ściankę przy krawędzi trawnika, wycięła te najniższe gałęzie i cały teren utwardziła (żeby się dało szybko zamieść), to by się tutaj po prostu zrobiło przejście do deszczówki.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 00:25, 05 lut 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Mogłaby. Ale bez sensu. Jeśli będzie się tam dało spać to zostajemy. Materace i łóżka dziś zamówiłam. Kuchnia będzie we czwartek, montaż piątek. Lampy i elektryk piątek. Czwartek chłopaki przywożą drzwi i moje większe graty.
W międzyczasie miały być panele... Heh. No nic. Dobranoc

Końcówka malowania...

Ale choinka będzie wysoka w przyszłym roku...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies