Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

HannaR 19:43, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Przepraszam wszystkie dziewczyny, którym kiedykolwiek udzieliłam jakiejkolwiek rady. Bardzo Wam współczuję

Ja tam nie mam ci za złe .
Monia81 19:56, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)
Ja też się zmęczyłam. Jestem kompletnie wyżęta.
Dobrze czasami zamienić się rolami.
Przepraszam wszystkie dziewczyny, którym kiedykolwiek udzieliłam jakiejkolwiek rady. Bardzo Wam współczuję

Mi Twoje rady Asia na dobre wyszły, także dzięki wielkie, ale czytam dyskusję i wiesz co?hmmmmm ... głowa mnie rozbolała myślę, że tu burza mózgów niezła się rozkręca
galgAsia 20:14, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)
Ja też się zmęczyłam. Jestem kompletnie wyżęta.
Dobrze czasami zamienić się rolami.

Po drugiej stronie barykady zawsze gorzej
Buziaki, dzielna kobieto
Helen 20:44, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

O, ładnie to ujęłaś

Myślałam, żeby środek tego placyku, tam gdzie ewentualnie stałby stół, zrobić z tego samego materiału, z którego będzie taras, natomiast boki, które służyłyby jako chodnik, z czegoś innego. Na podjeździe mam łączoną kostkę dużą i małą i można by to było tutaj powtórzyć.

Przy czym, jak mówiłam, wobec ogólnego sprzeciwu i pomysłu Helen, który też mi się bardzo podoba, cała koncepcja na razie stoi pod znakiem zapytania

Asiu, wkradł się mały błąd. To nie moje rysuneczki dostałaś w prezencie, tylko HannyR. To Jej należy dziękować za pomoc.

Nie mogłam przebrnąć przez dzisiejszy dzień u Ciebie, tyle się działo. No i pogubiłam się zupełnie gdzie co jest.
A przejście do Dziadków musi zostać, ta proponowana wysoka furtka, to nie to...
inka74 20:49, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Jeeej! Cześć Aniu! Chyba pierwszy raz w tym roku na forum?
Z nieba mi spadasz
Bardzo mi było potrzeba kogoś, kto widział na własne oko to moje nieszczęsne podwórko.
Jeszcze Inka i Mrokasia mogłyby swoje trzy grosze dołożyć.

Na razie mam dwa głosy na ściankę cofniętą pod tuję.
ja na razie siedzę cicho bo myślę i patrzę na propozycje innych i... nie bardzo je widzę w realu u ciebie. Problem jest w tym, że jak się u ciebie chodzi po ogrodzie to rozplanowanie rabat jest bardzo dobre. Masz odpowiednie ciągi komunikacyjne, jest dobra ilość trawnika w stosunku do powierzchni rabat. Gdzieś tam jakąś drobną korektę może by się wstawiło. Ale nie całe duże rabaty. Wydaje mi się, że jak postawisz ściankę na ścieżce to nie będzie to dobrze wyglądało i będzie dla w końcu rodziny za płotem jasnym sygnałem ale nie takim, o jakim myślisz. Pomysł edit Hani z drzewem i takim lekkim zrąbkiem w ścieżce może być zaczątkiem czegoś fajnego. Ale pozostaje i tak problem z widokiem na parking bo go nadal będzie widać zza słonecznej rabaty - na zdjęciach biały samochód. A ty tam nie chcesz dawać drzewa bo słońce. Racja tylko zanim cisy urosną to 10 razy zmienisz tę rabatę bo to co ponad płotkiem będzie drażnić. Więc w którakolwiek stronę się nie ruszysz - nie jest idealnie. Rabaty przy szubienicy OK tylko co z piłką chłopaków - powiesz - nie biegać bo tu kwiatki? Dasz radę oczywiście tylko ogród nie jest tylko do oglądania ale też do spełniania potrzeb innych członków rodziny.
Coś mi chodzi u ciebie po głowie po przeczytaniu ostatniego wpisu na blogu i obejrzeniu zdjęć ale na razie tkwię w nudach jak segmentacja i persony na czwartek. Nie dam rady na razie posiać większego zamętu

Ale im więcej pomysłów inni wpisują tym jest większe pole do wyboru
HannaR 21:01, 04 lut 2020

Asiu, nie będziesz zadowolona, ale ja musiałam to z siebie wyrzucić.

mrokasia 21:04, 04 lut 2020

Czytam z doskoku na telefonie więc słabo ogarniam całość dyskusji ale gdyby to był mój ogród to najchętniej połączyłabym pomysł Hani z drzewkiem i ścieżką w ząbek z pomysłem Tar na ściankę wodną przy ogrodzeniu w rabacie słonecznej.
HannaR 21:12, 04 lut 2020

https://www.gardenclublondon.co.uk/case-study/clapham-evening-garden/
makadamia 07:56, 05 lut 2020

kontynuując wczorajszą dyskusję, wrzucam zdjęcia, które cyknęłam na szybko telefonem. Nie sądziłam, że będę zmuszona takie paskudztwa pokazywać

Widok z podjazdu moich rodziców. Myślę że dobrze wyjaśnia, dlaczego zmiana furtki niczego nie będzie dobrze wyglądać

beczka na deszczówkę wciśnięta obok cisa - jest potrzebna i musi zostać, ale trzeba zakryć

zbliżenie na bardzo problematyczny teren pod tują. Rosnąć nic nie chce, susz ciągle opada - no dramat, i to przy samym przejściu.
Jakbym postawiła ściankę przy krawędzi trawnika, wycięła te najniższe gałęzie i cały teren utwardziła (żeby się dało szybko zamieść), to by się tutaj po prostu zrobiło przejście do deszczówki.
makadamia 08:08, 05 lut 2020

mrokasia napisał(a)
Czytam z doskoku na telefonie więc słabo ogarniam całość dyskusji ale gdyby to był mój ogród to najchętniej połączyłabym pomysł Hani z drzewkiem i ścieżką w ząbek z pomysłem Tar na ściankę wodną przy ogrodzeniu w rabacie słonecznej.

nie pomogłaś

HannaR napisał(a)
https://www.gardenclublondon.co.uk/case-study/clapham-evening-garden/

Bardzo ładna inspiracja. podobają mi się te szczebelkowe płoty w londyńskich ogródkach