Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:11, 05 lut 2020

Monia81 napisał(a)

Mi Twoje rady Asia na dobre wyszły, także dzięki wielkie, ale czytam dyskusję i wiesz co?hmmmmm ... głowa mnie rozbolała myślę, że tu burza mózgów niezła się rozkręca

HannaR napisał(a)

Ja tam nie mam ci za złe .

galgAsia napisał(a)

Po drugiej stronie barykady zawsze gorzej
Buziaki, dzielna kobieto

Dawać rady trzeba umieć.
Ale i przyjmować też trzeba umieć
makadamia 08:11, 05 lut 2020

Helen napisał(a)

Asiu, wkradł się mały błąd. To nie moje rysuneczki dostałaś w prezencie, tylko HannyR. To Jej należy dziękować za pomoc.

Nie mogłam przebrnąć przez dzisiejszy dzień u Ciebie, tyle się działo. No i pogubiłam się zupełnie gdzie co jest.
A przejście do Dziadków musi zostać, ta proponowana wysoka furtka, to nie to...

Przepraszam, już skołowana byłam i się pomyliłam
makadamia 08:21, 05 lut 2020

inka74 napisał(a)
ja na razie siedzę cicho bo myślę i patrzę na propozycje innych i... nie bardzo je widzę w realu u ciebie. Problem jest w tym, że jak się u ciebie chodzi po ogrodzie to rozplanowanie rabat jest bardzo dobre. Masz odpowiednie ciągi komunikacyjne, jest dobra ilość trawnika w stosunku do powierzchni rabat. Gdzieś tam jakąś drobną korektę może by się wstawiło. Ale nie całe duże rabaty. Wydaje mi się, że jak postawisz ściankę na ścieżce to nie będzie to dobrze wyglądało i będzie dla w końcu rodziny za płotem jasnym sygnałem ale nie takim, o jakim myślisz. Pomysł edit Hani z drzewem i takim lekkim zrąbkiem w ścieżce może być zaczątkiem czegoś fajnego. Ale pozostaje i tak problem z widokiem na parking bo go nadal będzie widać zza słonecznej rabaty - na zdjęciach biały samochód. A ty tam nie chcesz dawać drzewa bo słońce. Racja tylko zanim cisy urosną to 10 razy zmienisz tę rabatę bo to co ponad płotkiem będzie drażnić. Więc w którakolwiek stronę się nie ruszysz - nie jest idealnie. Rabaty przy szubienicy OK tylko co z piłką chłopaków - powiesz - nie biegać bo tu kwiatki? Dasz radę oczywiście tylko ogród nie jest tylko do oglądania ale też do spełniania potrzeb innych członków rodziny.
Coś mi chodzi u ciebie po głowie po przeczytaniu ostatniego wpisu na blogu i obejrzeniu zdjęć ale na razie tkwię w nudach jak segmentacja i persony na czwartek. Nie dam rady na razie posiać większego zamętu

Ale im więcej pomysłów inni wpisują tym jest większe pole do wyboru

Iwonko, ja Ciebie chyba ozłocę

Takie miałam drażniące podejrzenie, że zaczynam niepotrzebnie kombinować, psuć to co dobrze działa. I chyba już coś wspominałam na ten temat, bo majaczy mi się, że kiedyś pisałam Ewci-Pszczelarni, że walczy ze mną potrzeba ładnych kwiatków z potrzebą ładnego ogrodu. To właśnie o to chodziło. A jeszcze Tamaryszek wrzuciła w swoim ostatnim poście cytat "Miłość do kwiatów jest największym wrogiem dobrego projektu".
I uwaga o potrzebach innych członków rodziny też jak najbardziej słuszna.

Tylko nadal pozostaje pytanie: co zrobić z tym paskudztwem na samym środku ogrodu?
makadamia 08:40, 05 lut 2020

HannaR napisał(a)
Asiu, nie będziesz zadowolona, ale ja musiałam to z siebie wyrzucić.

Haniu, Ty bardzo ładne rysuneczki dziergasz

Pomysł oczywiście nie przejdzie, bo bym musiała rozwalić wszystko, co z trudem zrobiliśmy ledwie trzy lata temu, ale to jest bardzo dobry pomysł i w tą stronę powinnam była pójść.

O ile dobrze pamiętam, to zrezygnowaliśmy z robienia placyku w tej części ogrodu ze względu na koszty. Trzeba by było na sam początek dużo zainwestować nie tylko w placyk, ścianki, donice ale także przerobić cały taras, żeby zrobić zejście w tą stronę.
makadamia 08:42, 05 lut 2020

kwartet napisał(a)
Ja pamiętam że planujesz optycznie podwyższyć ten mur po obu stronach kominka i dać go w szarościach i to by się zgrało z planowaną ścianką .
M nauczony doświadczeniem zaczął egzekwować zimowe ogarnięcie tematów domowych, przywalił mnie zaległą z 20 lat papierologią.
Mówię wam wolałabym orać.

Kondolencje dla Ciebie i wyrazy uznania dla małżonka za przezorność

Pszczelarnia napisał(a)

Oczywiście, że da radę. Będzie lekko i lżej.

Zaraz Wam wyjaśnię, czemu kombinowałam z żywopłotem
makadamia 08:54, 05 lut 2020

Kasya napisał(a)
Przyszłam zobaczyć co tu się dzisiaj stało
Bardzo profesjonalne plany ale ciężko mi się czyta
Lepsze fotki no i do tego żałuje ze nie pojechałam do ciebie zupełnie inaczej się planuje jak sue widzi na żywo

na zdjęciach przestrzeń zupełnie inaczej wygląda.
pamiętam jak Mrokasi jakieś wywijańce proponowałam, które na zdjęciach świetnie wyglądały, a na żywo - idiotycznie

TAR napisał(a)
przyznam, ze tez wymiekłam ale nad ta fontanna kolo hamaczka to ty mocno pomysl. bedziesz ja widziec i slyszec z tarasu i z hamaka. kwiatki gdzies sie upchnie gdyby nie to ze sprzedajemy nasze wlosci to bym sobie jeszcze ze dwie wody zainstalowala. jedno oczko i kaskadka mi malo

No więc Tarciu, przyznam się, że ogólnie do takich skomplikowanych urządzeń podchodzę bardzo sceptycznie. Wiem że Ania Makao wraz z mężem sami zrobili ściankę, ale ja sama jej nie zrobię, a mój mąż do takich rzeczy nie ma ani talentu ani tym bardziej ochoty.

Druga rzecz jest taka, że żeby taka ścianka pełniła funkcję osłony, to musiałaby mieć ze 3-4 metry szerokości, co jest zupełnie bez sensu. Tutaj narysowałam taką dwumetrową i sama widzisz, że niewiele zasłania.

A trzeci powód jest taki, że ciurkadełko i tak byłoby ostatnie na liście inwestycji. Zanim byśmy się za nie zabrali, to żywopłot zdąży urosnąć i problem sam się rozwiąże.
makadamia 09:04, 05 lut 2020

Anda napisał(a)

Widziałam ten rysunek wczoraj i aż mi oczy błysnęły do tej wielkiej rabaty.

bardzo mi się podoba układ powierzchni; zwłaszcza przy furtce.

Jedyne, do czego miałabym zastrzeżenia, to ten zygzakowaty trawnik, który ani wygodny do koszenia nie jest, ani nie pasuje do pozostałych części ogrodu.
Trzeba było albo pokombinować z jego kształtem, albo zmniejszyć odpowiednio pozostałe trawniki....
TAR 09:34, 05 lut 2020

Asia spoko, ja tez szukam obecnie inspiracji zeby zaslonic sie od sasiadow, mialam wiele pomyslow, wszystko rozbija sie o budzet i zbyt waska rabate. A mezaty nie bardzo chce sie zgodzic na likwidacje kawalka (przejscia z trawy) a byloby wygodniej i szerzej. Wiec skoro i tak mamy wystawione na sprzedaz to pojde po taniosci i wbrew sobie w zywoplot tujowy.
Helen 10:05, 05 lut 2020

makadamia napisał(a)

Przepraszam, już skołowana byłam i się pomyliłam

Dla mnie to nobilitacja
Pszczelarnia 10:27, 05 lut 2020

Wycięcie niższych gałęzi tui nic nie da. I tak będzie się sypać.

Zaczęło się od "szubienicy" a nagle przemeblowujemy Ci cały ogród.