Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:09, 20 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)

Widzisz Danusiu, bo pewnie zbyt chaotycznie opisałam. Generalnie chodzi mi o to, czym mogłabym obsadzić rabatę o szerokości 60-70 cm? (we wcześniejszym poście mylnie podałam 1m)
Rabata słoneczna, ze zdjęcia to ta rabata od krawężnika do gazonów, które są widoczne.
Dodam, że obecnie na rabacie nic nie rośnie (stare zdjęcie), pergola wyrzucona
Będą na niej nowe nasadzenia

Posadź prostopadłościan na całej długości z jednego gatunku roślin zimozielonych i wystrzyż go po posadzeniu. Dopcelowa wysokość max 50-60 cm). Gęsto posadź, szczelnie. Zrób przerwę na przejście do warzywnika, w warzywniku uzupełniaj to co rośnie w kwiaty.
Oczko wodne 14:05, 20 sty 2017

Do góry
Małe dzieci - zero oczka. Poczekaj aż dorosną.
Latarenki, lampiony i ... 14:04, 20 sty 2017

Do góry
Nie znamy twego gustu i co oznacza "wsadzane"??

Wpisz w google lapmy ogrodowe i szukaj po prostu co się podoba. Ja nie mam niestety czasu na wertowanie za Ciebie przeglądarki, zwłaszcza że nie szukam dla siebie a dla kogoś. Musisz sobie radzić sam w tej kwestii niestety.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:56, 20 sty 2017

Do góry
Wygląda świetnie i tak dojrzale. Chyba był często koszony i dobrze utrzymany. Naprawdę ślicznie.

Jego stan zależy od przebiegu zimy.
Zbędne cytowanie zdjęć 07:42, 20 sty 2017

Do góry
Tu mi nie chodzi o to żeby "nie cytować" w ogóle, chodzi o to żeby nie cytować zbędnie. Czasem cytowanie jest potrzebne, żeby wyłuskać z postu np. konkretne zdjęcie, które chcemy skomentować, nie trzeba 4 zdjęć cytować jeśli nie ma takiej potrzeby.

Dlatego Pestko mój apel dotyczył po prostu tego, że gdy ktoś wklei ładne zdjęcia, występuje potem np. 5 postów, gdzie wszyscy po kolei to cytują i jest 2 strony postów z tymi samymi zdjęciami. To wydaje mi się niepotrzebne
Teraz nie będę ślęczeć i kasować wszystkiego. Dlatego napisałam ten wątek.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:39, 20 sty 2017

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Danuś pokazałabyś troszkę białej zimy na stożkach, topiarach, na pewno jest bajecznie.

Będę się starać coś wykombinować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:38, 20 sty 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Wiem Danusiu A z jakimi trawami widzialabys buki?

Może z rudymi, u mnie był Carex 'Frosted Curls'.
Jeśli bordowe i lubisz kontrasty to miskant 'Variegatus' lub 'Morning Light', ale to wszyscy mają. Posżłabym w rude, do tego pełne jeżówki mocno różowe. Tulipany w to. Dwa odcienie różowego, blady i ciemny.
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 07:35, 20 sty 2017

Do góry
Ja nie mam szans na zrównoważenie...ale popodziwiałam, u mnie nie ma przestrzeni, żeby kiedykolwiek doczekać takich widoków, ale tu się przynajmniej naoglądam No i na FB podlinkowałam. Niech miłośnicy ogrodów się pocieszą w tę ślizgawicę. A ja muszę samochodem kurs zrobić, no nie... Pozdrawiam porankowo
Odczyn pH gleby pod trawnik 21:01, 19 sty 2017

Do góry
Prosta sprawa. Jesienią i w zasadzie cały czas należy się tym zajmować. Trąbiliśmy że na zimę trawnik musi pozostać czysty. A skoro naleciało gałęzi to je pozbieraj. To proste rozwiązanie. Ale wiem - z dębu lecą liście do grudnia, dlatego dębu to sobie nigdy nie posadzę. Żołędzie walą w dach, że spać nie można (jeśli oczywiście dąb jest blisko domu)

Nie zazdroszczę, bo pod dębem co roku trzeba dosiewać i co roku trawnik ginie i rzednie. Masa roboty a efekt żaden.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:57, 19 sty 2017

Do góry
Wiosną pokaż zdjęcia trawnika, ale ja bym się wstrzymała z inwazyjnymi zabiegami. lekkimi grabkami plastikowymi (wachlarzem) przegrab jedynie.
Ogrodowe skarby 08:54, 19 sty 2017

Do góry
Z powodu kotów i rowu też chcę do Ciebie przyjechać, na pewno skorzystasz z porad
Dodam, że jestem zakochana w Twoim ogrodzie. Ja bym popracowała nad detalami
Ogrodowe skarby 08:53, 19 sty 2017

Do góry
Zdecydowanie za mało tulipanów. Twój ogród pomieści 3.000.
W takiej scenerii pasują nad wodą narcyzy. Nie trzeba ich wykopywać i natuaralnie się komponują z bylinami. W Anglii dużo takich miejsc.
Trawy i turzyce żółte 08:49, 19 sty 2017

Do góry
Ale mnie się bardziej podoba "Ice Dance' bo jest cieplejsza nie taka "surowa"
Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 08:07, 19 sty 2017

Do góry
Wyciąć absolutnie sosnę, dąb wyraźnie ucieka od sosny. Nawet jak mu coś wytniesz, na długo nie pomoże, bo sosna dalej będzie się rozrastać, a dąb będzie się odchylał.

Cięcie w tej sytuacji sprawi, że z dębu zrobi się "kaleka" nie drzewo potężne i zawsze będzie konkurować o światło.

Dwa duże drzewa na metrze to masakra niestety. Albo jedno, albo drugie.

Żeby poprawić mu statykę, musisz wyciąć to, co wisi nad płotem, więc zostaje to przy sośnie. Nie widzę rozwiązania, jak to w pierwszym zdaniu.
Trawy i turzyce żółte 08:03, 19 sty 2017

Do góry
Ja sadzę dużo 'Ice Dance' faktycznie jest ekspansywna i potrafi "zabić" bukszpany i je zagarnąć w "siebie", ma rozłogi. Ma więcej koloru od 'Variegata', w pełnym słońcu jest bardziej "kremowa", bledsza.

'Variegata' ma mniej bieli/kremu w paskach, bardziej sterczy do góry, nie rozłazi się tak mocno jak 'Ice Dance".

Jak chcesz uzyskać okrycie gruntu, to posadź "Ice Dance'.
A jak wsadzić pomiędzy rośliny, żeby nie zagłuszyła - 'Variegata'.
Czym wyłożyć taras i balkon? 07:37, 19 sty 2017

Do góry
liliana_lili napisał(a)
Mili Panstwo moze ktos mi podpowie jakie plytki polozyc na balkonie?
Mieszkam w bloku i chcialaby z mojego balkonu zrobic taka mala oaze szczescia. Kwiatow bedzie sporo, drzewko nawet mam

Plytki obecnie sa takie zwykle, zalozone przez dewelopera ale chcialabym je wymienic na cos bardziej dekoracyjnego... imitujacego drewno?

Mozecie cos poradzic?

Ten wątek mówi o mozliwościach.
Świerk serbski - Picea omorika 07:21, 19 sty 2017

Do góry
Jest świerk kaukaski odmiana Aurea, ale on ma żółte młode przyrosty. Nie rośnie szybko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:01, 18 sty 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Jejku...no nie wyrzuce, przeciez to roslina...Lepiej ja komus oddam, moze ktos ja pokocha?...

Tu nawet nie o śmiecenie chodzi, o całokształt
Kondziowy ogrod cz II 18:29, 18 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dierama ("anielska wędka") jest na mojej liście artykułów do napisania. Mam sporo zdjęć. U nas nie zimuje.

My też mamy sporo zdjęć, do których tylko możemy powzdychać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:50, 18 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, bo ziemia jest na kamień ściśnięta. Muszą być spore okresy dobrej odwilży. Jednodniowa albo zero - nie ma sensu podlewać.

Dziękuję)))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies