Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 16:47, 23 sty 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

...jejku ,
ty wycinasz a ja sadze drzewa
równowaga zachowana hihihi
Ogród w remoncie 16:24, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Posiedziałam dziś trochę i stworzyłam obrazek pokazujący w uproszczeniu ten mój kąt przed altaną. Może prościej Wam będzie zobaczyć to wszystko. Rysunek niedoskonały, proporcje drzew nie do końca zachowane ale mniej więcej widać co i jak chyba. Macie pomysł gdzie wcisnąć to moje ciurkadełko?

Jak coś pytajcie, wyjaśnię co nie wiadome

Ja bym to ciurkadełko posadowila w rabacie pod tym drzewkiem pierwszym od lewej narysowanym jako powtórzenie tych zielonych kulek...
Pamiętajcie o ogrodach 15:56, 23 sty 2020

Do góry
Piękne słońce, wiosny w powietrzu nie czuć ale powoli....

Pamiętajcie o ogrodach 15:32, 23 sty 2020

Do góry
Powoli kończę z sosną, przygotowując klocki pod murek.
Potem jeszcze jedna sosna do wycięcia ale mniejsza, i podcinanie gałęzi ze starych sosen. Ale to jutro i sobotę.

Między polem, a lasem. 13:54, 23 sty 2020

Do góry
Nie mam aktualnych zdjęć, bo jak wracam, to ciemnica już i nic nie widać. Miedzy szmaragdami a hortkami jest Miskant Silberfeder, z kolei miedzy danicą a hortkami jeżówka. No i właśnie brakuje mi czegoś przed Danicą. Może jednak hakonka? Nie wiem, im więcej kombinuje, tym głupsza jestem.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:19, 23 sty 2020

Do góry
Mniej estetyczny przykład kompostownika (też z Anglii)

Ale promujmy lepsze przykłady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:08, 23 sty 2020

Do góry
Sama trawa nie nadaje się, będzie gnijącą, śmierdzącą masą. Albo przesuszaj i przy dokładaniu dosypuj naprzemiennie gałązki, suche badyle, suche liście.

Inna opcja - tą trawą ściółkuj rabaty, najpierw cienko, niech przesycha, potem dosypuj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

Kompostownik może być samą pryzmą, ale lepiej aby była jako tylko chociaż estetyczna jak tutaj - w Great Dixter, ale jak widzisz jest tam mieszana masa zielona i sucha.

Co do wielkości, nie tyle sama powierzchnia, co wysokość ma znaczenie. Nie powinna być wyższa niż 100- max 150 cm, a długa może być nawet na kilometr.
Szerokość taka, aby był dostęp do przerabiania, czyli przerzucania warstw. Optymalna 150 cm.

Najlepiej, aby były jednak komory - 3 komory, kompost świeży, jednoroczny, gotowy do użycia.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:03, 23 sty 2020

Do góry
Asia glebowo pasowałaby np zanokcica ale ta na zimę znika,
może paprotka zwyczajna

Ogród w remoncie 12:26, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy

I chyba tak zostanie bo nic innego nie wymyślę mądrego. Wiadomo było, że będzie kłopot no ale mimo wszystko nie chciałabym jej ruszać.
Asiu jeszcze ciurkadełko
Ogród w remoncie 12:00, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Wtedy by to wyglądało tak:

Nie wygląda to źle, ale wydaje mi się, że masz wystarczająco dużo rabat

Straszny kłopot z tą magnolią. Już kolejny raz o niej mówimy
Ogród Iwony 11:42, 23 sty 2020

Do góry
Dziękuje za zachętę
W 2013 ziemia a właściwie glina została przeorana. Była to tragedia nogi się rozjeżdżały wszędzie stała woda. Chciało mi się płakać jak to widziałam ale nie należę do osób które się szybko poddają więc kupiłam kalosze i poszłam do boju.
Wkopaliśmy słupki żeby jakoś w ogóle zaznaczyć gdzie kończy się nasz teren i nie zmagać się z ziemią sąsiada .
Moje pojecie o ogrodnictwie było tylko takie jak wyczytałam z gazet popytałam w centrach i popatrzyłam w necie. I tak to z mojej wiedzy poszłam i zakupiłam pierwsze rośliny. Pewnie takie jak większa część takich ogrodników czyli tuje.
Ponieważ mój mężuś zawsze marzył o choinkach to pojawiły się też choinki.

i dla pocieszenia oka parę wrzosów
Ogród w remoncie 11:31, 23 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.

A może powiększyć rabatę cypelkową tak by magnolia weszła w nią?

Ogród w remoncie 11:23, 23 sty 2020

Do góry
Coś czuję że pomysł upadnie

Zostanie pewnie sama ścieżka, którą jednakże zakończyłabym trochę dalej niż pierwotnie narysowałam:

Wtedy z obu stron będzie się wchodziło na ścieżkę.

Ewentualnie, jeśli ten "ząbek" zbyt nienaturalnie by wyglądał w trawniku, to tam bym zrobiła wycinek koła na małą rabatkę i być może to drzewko, które chciałaś.
Na zakręcie. 10:54, 23 sty 2020

Do góry
anna_grreen napisał(a)

To najmniej uporządkowana część ogrodu.

Duuze fajne masz te drzewa.
To żółte pięknie wybarwione.
Moja Mayesty od Ciebie już wzeszla.
Nie wiem czy za wcześnie czy nie.
Ale połowę nasionek już wysialam.
Za drzwiami do ogrodu... 10:53, 23 sty 2020

Do góry
Aniu, na razie jeszcze nic nie wysiewałam. W lutym wysieję nasiona cebuli cukrówki. Zawsze na wiosnę kupuje sadzonki, a w tym roku spróbuję swojej produkcji Trawki w tamtym roku wysiewałam 5 marca i myślę, że nie ma co za wcześnie wysiewać i tak do gruntu pójdą w maju, bo mogą zdarzać się wcześniej przymrozki.One szybko wschodzą i ok trzy miesiące wzrostu im wystarczy na parapecie i hartowanie na tarasie. Nie będę się z nimi bujać prawie cztery miesiące jak posieję za wcześnie
Teraz tylko uszczykiwałam pelargonie i pikuję, bo w piwnicy ciepło i mało światła i szczepki strasznie się powyciągały i są blade.
Ogólnie nie planuję jakichś szczególnych wysiewów, tym bardziej, że zauważyłam już fruwające ziemiórki przy doniczkach z koleusami.
Nie wiem czy uda się do końca przezimować zabrane do domu sadzonki wilca ziemniaczanego. Na początku ładnie rosły, a teraz liście dziwnie wyglądają, są w takie białe kropeczki i jakby przykurczone. Nie wiem , czy to sprawka tych ziemiórek, czy jakaś choroba grzybowa, czy inna atakuje. Może im domowe ciepłe warunki nie odpowiadają.
Ogród Iwony 10:42, 23 sty 2020

Do góry
Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Mam na inię Iwona i od 2012 roku zaczęłam moja przygodę z ogrodem, a właściwie nie z ogrodem tylko z kawałkiem ziemi który kupiliśmy . Ogrodowisko podglądam już od jakiegoś czasu ale do tego żeby pokazać swój ogród (w wielkim tego słowa znaczeniu) dojrzałam chyba dopiero teraz. Tak więc zacznę od początku i pomalutku postaram się pokazać tak to wszystko się zaczęło.

Zakup kawałka pola

Brzozy które rosły

Moja działka na Dębowym Lesie 10:30, 23 sty 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Aniu jeszcze ze 2 miesiace i powitamy wiosne nie moge sie doczekac i sie ciesze ze w tym roku jakos ta zima szybciej mi przechodzi ❤

Ta zima w tym roku jest bardzo dziwna.
Do kalendarzowej wiosny coraz bliżej.
Oby ona była normalna.
Moja trawka Mayesty już się pokazała

Moja działka na Dębowym Lesie 10:20, 23 sty 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ale fajna kępka ciemierników Dobrze im u Ciebie
Zdjęcia ze szronem bardzo ładne
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Aniu

Ciemiernik biały mam dłużej.
A ten drugi ciągnący 2 rok. A to jego pierwsze kwitnienia.
Szron już znikł. Potem było zielono.A wczoraj deszcz i śnieg .
Ale trochę białego jest.
Dziękuję Ewo i wzajemnie udanego roku.

Hmmm tulipany już są takie
Ogród w remoncie 10:01, 23 sty 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Więc tak
Stwierdziłam, że pasuje mi bardziej niski żywopłocik, niski znaczy gdzieś 70cm. Tyle, że nie do końca podoba mi się taki sam, jedyny. No to wymyśliłam, że dam mu maciupeńkie drzewko, może być krzaczek. O tak

Dla mnie to drzewko/krzewik to już o jeden krok za daleko
Ogród w remoncie 09:43, 23 sty 2020

Do góry
Więc tak
Stwierdziłam, że pasuje mi bardziej niski żywopłocik, niski znaczy gdzieś 70cm. Tyle, że nie do końca podoba mi się taki sam, jedyny. No to wymyśliłam, że dam mu maciupeńkie drzewko, może być krzaczek. O tak

Czy dokładnie w tym miejscu to jeszcze nie wiem

I jeszcze coś takiego mi się stworzyło

Może uda mi się wyjaśnić
Ten pas szary to taka niby ścieżka. Chyba kamyczki. Przedłużyłam ją a właściwie obrysowałam dokoła trawnika. Poprzedzielana jest kawałkami nasadzeń przed magnoliami(pewnie jakieś trawki). W okolicy tej magnolii najbliżej altany poduchy zimozielone. Ciurkadełko wstawiłam w dwóch miejscach bo nie wiem jeszcze dokładnie. Albo w żwirku albo bardziej w rabacie. Na czerwono ławki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies