Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

Dorota123 22:21, 07 kwi 2020

GorAna napisał(a)
Tutaj pod budynkiem gospodarczym , nie wykopywane od lat pospolite tulipany, już zaczynają kwitnąć

Zakwitły nieliczne narcyzy
U Ciebie wiosną zawsze kolorowo i pięknie. Nikt nie ma tak dużo kwitnących tulipanów. Zaczęłyśmy się zastanawiać w moim wątku co robić, żeby cebulowe kwitły co roku. Zawsze czytam Twoje wskazówki, ale u mnie kiepsko cebulowe kwitną.
Mam takie narcyzy jak na zdjęciu poniżej. Kupiłam 3 lata temu 30 cebulek, w tym roku zakwitły 3 sztuki. Czy u Ciebie one ładnie powtarzają kwitnienie, czy podobnie jak u mnie?
gosika67 22:24, 07 kwi 2020

Ania u mnie sasanki u Ciebie krocie tulipanów.Pozdrawiam.
Gardenarium 22:34, 07 kwi 2020

Eksplozja, u mnie słabo jeszcze. Przyjemnie się pracuje do 20, mogłabym jeszcze dłużej Pozdrawiam

Instagram Ogrodowiska
GorAna 22:46, 07 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
U Ciebie wiosną zawsze kolorowo i pięknie. Nikt nie ma tak dużo kwitnących tulipanów. Zaczęłyśmy się zastanawiać w moim wątku co robić, żeby cebulowe kwitły co roku. Zawsze czytam Twoje wskazówki, ale u mnie kiepsko cebulowe kwitną.
Mam takie narcyzy jak na zdjęciu poniżej. Kupiłam 3 lata temu 30 cebulek, w tym roku zakwitły 3 sztuki. Czy u Ciebie one ładnie powtarzają kwitnienie, czy podobnie jak u mnie?

Dorotko, z moich obserwacji wynika, że najważniejsze jest bardzo wczesne dokarmienie cebul azotem na wiosnę. Nawóz sypię w momencie wschodów, by granulki nie wpadły pomiędzy liście. Zauważyłam, że stare odmiany narcyzów i tulipanów, są niezniszczalne. Gorzej z tymi nowymi. One bardzo często nie powtarzają kwitnienia. Nie mam pojęcia dlaczego...być może to tak jak z nasionami F-1.
Zdarza się i u mnie, że z posadzonych 30sz zakwita jeden. reszta ma szerokie pojedyncze liście.
Swoje wykopuje corocznie, w momencie początku żółknięcia liści. óne wtedy już nie transpiruj, a jeszcze mocno trzymają cebule. tym sposobem udaje mi się nie gubić cebul w glebie.
Nie wiem, czy pomogłam
GorAna 22:47, 07 kwi 2020

gosika67 napisał(a)
Ania u mnie sasanki u Ciebie krocie tulipanów.Pozdrawiam.

Tak u mnie tulipanowy zawrót głowy
Zwłaszcza jak przychodzi czas wykopywania
GorAna 22:49, 07 kwi 2020

Gardenarium napisał(a)
Eksplozja, u mnie słabo jeszcze. Przyjemnie się pracuje do 20, mogłabym jeszcze dłużej Pozdrawiam

Danusiu, to dopiero preludium.
Mam taką obserwację, że wszystkie tulipany, które kupiłam jesienią są opóźnione we wzroście o jakieś dwa tygodnie w stosunku do moich ubiegłorocznych. Ale jak wybuchną u Ciebie, to dopiero będzie szał
Milka 06:54, 08 kwi 2020

GorAna napisał(a)

Irenko, wiele jest powodów do narzekania, ale ja koncentruję się na pozytywach
Choćby takich, że mamy swoje ogrody i nikt mi nie może zabronić przebywania w gronie najbliższych na świeżym powietrzu

Prawda Aniu, jesteśmy szczęściarzami
U mnie te tulipany turkmeńskie, od kilku lat tylko liście pokazują, ale mam tak gęsto, że nie idzie ich wykopać
AgataM 11:12, 08 kwi 2020

Woow, ale u Ciebie wypaśnie!!!! Cudowne łany tulipanów i żonkili...... Instrukcję utrzymania kwiecia tulipanów przeczytałam i zakodowałam
Pozdrawiam wiosennie
AgnieszkaW 18:48, 08 kwi 2020

Aniu, jest u Ciebie moc kwiatów. A jak tam susza? U nas w zasadzie już się zaczęła, ogród powoli schnie...
Buziaki, mimo/na przekór wszystkiemu
GorAna 18:59, 08 kwi 2020

AgataM napisał(a)
Woow, ale u Ciebie wypaśnie!!!! Cudowne łany tulipanów i żonkili...... Instrukcję utrzymania kwiecia tulipanów przeczytałam i zakodowałam
Pozdrawiam wiosennie

Agato, witaj w kamiennym