Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:22, 18 sie 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U nas Elu teraz temperatury podobne, słońce parzy skórę nie można ani chwili wytrzymać bez cienia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:13, 18 sie 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ogród takich gabarytów wymagałby kilku moich i Emusia klonów. Niby o tym wiemy, ale jak tak jadę do cudnych zadbanych ogrodów to mi serce ściska potem żal, że nijak sama na ten poziom nie wskoczę Z drugiej strony cieszę się, że zakładając ogród nie uległam trendom i założyłam go właśnie w takim naturalnym charakterze. Raz, że raczej pasuje do otoczenia, dwa nie widać tak tych zaniedbań jakby było widać w ogrodzie uporządkowanym. Trzy faktycznie przez to, ze te kolory wędrują cały rok po ogrodzie to jest on w mniejszym lub większym stopniu w miarę atrakcyjny przez cały rok. Cztery i chyba najważniejsze my się generalnie dobrze w nim i z nim czujemy.
Chyba mam ta chandrę ogrodową przez to, że ten moment jest najmniej ciekawy w moim ogrodzie wg mnie. I choć wiem jakie rośliny na ten czas powinny rosnąć by było pięknie kolorowo to mimo licznych prób sadzenia niestety właśnie one u mnie rosnąć nie chcą. Sadziłam masę dzielżanów, są pojedyncze, sadziłam liatry, są drobniutkie pojedyncze z tendencją do zamierania, stipa to u mnie śmiech w żywe oczy, seslerie przywiezione od Uli mimo, że cudnie przyrosły to u mnie już wiem, że nie idą w taki wachlarz jak u Niej, rozsypują się na wszystkie strony.....

Ze wszystkim się zgadzam. Jak tu mieć na wsi ogród nowoczesny.
Przy dużym areale człowiek nie jest w stanie mieć wszystkiego pod sznurek w pionie i poziomie. Też nie wszystko rośnie.
Np hakomki mam prawie z całej Polski a byle jak rosną. Coś źle sądzę, ziemią im nie odpowiada.
Chcialabym mieć piękne zwisające, kładące się na ziemię. Mam tylko jedną która ma 10 lat. Reszta to jedno nieszczęście.
Za to róże, hortensje, trawy i inne drobiazgi rosną ładnie.

U nas tak ciepło, że nie do wytrzymania. W cieniu dochodzi do 40 stopnie. Tropikalne noce.

Pozdrawiam
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:50, 18 sie 2023

Do góry
Dla mnie sklep z nasionami to jak księgarnia. Bardzo lubię oglądać nasiona i czytać z tyłu opis
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:00, 16 sie 2023

Do góry
Dorii witam

Chałupa z dala od sąsiadów ma same zalety. Też tak mam. Jak się kłócę z eM to mnie nie słychać. Ognisko pale też nikt nie psioczy. Jedynie wiatr nieraz hula.
Mam ogród prawie wiejski nie mogę mieć nowoczesnego bym się źle czuła z takim na wsi.

Dorii dużo masz kwiatów jednorocznych z siewu. Też kiedyś więcej siałam. Podobają mi się cynie. Widzę, że masz piękna wiśniowa rudbekie.
Mam nasiona nie zdążyłam ich wysiać w tym roku

Ta biała jeżówka to pewnie siewka. Wysiałam się z kolorowej a one zmieniają kolor.

Odnośnie rodka nie jestem z niego specjalnie zadowolona jeżeli chodzi o kwitnięcie krótko trzyma kwiaty.
Darowany więc niech rośnie. Za to ma bardzo ładny gęsty krzaczek i jest dekoracyjny.
W zeszłym roku kwitł drugi raz.
Może jutro podpatrze metke to napiszę jak się nazywa.

Teraz już sąsiedzi za płotem, piękne widoki przysłonięte a z męzem staram się nie kłucić, zbyt głośno :⁠-⁠P
Co do nowoczesnego ogrodu to zależy co masz na myśli. Jaka jest definicja nowoczesnego ogrodu? Wiele typów ogrodów mi się podoba i wiele mogła bym mieć. Jedynie taki z roślinami pod linijkę gdzie najmniejszy chwast burzy ład i porządek jest nie dla mnie.

Czasem posieję jednoroczne, niestety często nie mogę się zabrać za popikowanie i męczą się w jednej doniczce. Najlepsze takie co się na rabatę sypnie i rosną :⁠-⁠D
Cynie też lubię, w poprzednim sezonie miałam cudną i mam jeszcze nasiona tyle że nie wysiałam. Sama nie wiem jak to się stało.
Oto i ona

Rudbekia to Cherry Brandy, podobno słabo zimuje. U mnie puki co jedną zimę za sobą. Wysiej bo warto, piękna jest i długo kwitnie.
Rodki to chyba wszystkie krótko kwitną szczególnie jak jest gorąco. On co roku kwitnie drugi raz czy taki jednorazowy wyskok?
Ptasi gaj 21:49, 15 sie 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Bardzo fajny wierszyk o Ptasim Gaju Bożenko.
Rychłego ukończenia malowania, nie przemęczajcie się w tych upałach.

Gosiu tragedia farba pod wałkiem schnie.
Wierszyk piękny.
Bylinowa łąka 12:24, 15 sie 2023

Do góry
Muszę przyznać, że dzika marchew robi dobre widoki w ogrodzie, ale ja ją tempie.

Gosiu bardzo ładnie to wszystko wygląda zawsze się zachwycam. Jestem ciekawa, czy między bylinami nie zarastają ci chwasty czy już rośliny nie pozwalają im się panoszyć.

Elu ja też wyrywam, gdzie zagłusza i jak koszę to jej nie omijam.
Chwasty rosną wszędzie. Ja staram się oplewić ile zdołam na wiosnę, jak jeszcze rośliny małe, a ziemia za mokra na jakieś kopanie. Potem to wyrywam to co przy brzegu, reszta raczej jest zagłuszona, zależy co rośnie. Nie ukrywam, że nasadzenia nie puszczające chwastów sobie bardzo chwalę. W lecie to głównie powój i skrzyp usuwam, bo tym to nic nie przeszkadza.
Ptasi gaj 11:06, 15 sie 2023

Do góry
Roze w tym roku nie zawiodły za dużo je przycielam więc nie wiem jak będzie z drugim kwitnieniem.

Hortensje też pięknie kwitną nie wylęgają deszczu brak więc stercza...

Trawa Siux zaczyna

Foty w słońcu więc wszędzie limonka króluje

Ptasi gaj 10:54, 15 sie 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Co tu gadać:
w Ptasim Gaju
jest jak w raju
pięknie i soczyście
kwiatów kiście
staw, hortensje, trawy
zielone murawy...

Dzięki Bożenka

Jak bymsmy nie podlewa to soczyście by nie było. Tutaj taki rejon, że deszcze mnie omijają.

Upał nie do zniesienia więc siedzimy w domu na wsi malujemy dół domu zaduch nie do zniesienia. Wiatraki chodzą.

Zieleń będzie zmieniona na Szwecki turkus. Zieleń pomalowana jak za oknami było pół metra śniegu

Ptasi gaj 23:44, 14 sie 2023

Do góry
U mnie też werbena koło werbena. Rosną wszędzie. Muszę przeflancowac w różne inne miejsca
Ptasi gaj 08:48, 14 sie 2023

Do góry
Dorii napisał(a)
Elu, co to za rodek ci powtarza kwitnienie? Myślałam że one jak powtarzają to pojedynczymi kwiatami, twój wygląda jakby miał być cały obsypany.

Dynie pięknie się w rabaty wpisały :⁠-⁠D

Ładne sa, ale ja nic nie mogę tam posadzić. Zajęły kawał miejsca. Na szczęście mają dużo zawiązanych kulek więc dżemy zrobię. Zresztą zupki też dobre z imbirem.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:38, 14 sie 2023

Do góry
Dorii witam

Chałupa z dala od sąsiadów ma same zalety. Też tak mam. Jak się kłócę z eM to mnie nie słychać. Ognisko pale też nikt nie psioczy. Jedynie wiatr nieraz hula.
Mam ogród prawie wiejski nie mogę mieć nowoczesnego bym się źle czuła z takim na wsi.

Dorii dużo masz kwiatów jednorocznych z siewu. Też kiedyś więcej siałam. Podobają mi się cynie. Widzę, że masz piękna wiśniowa rudbekie.
Mam nasiona nie zdążyłam ich wysiać w tym roku

Ta biała jeżówka to pewnie siewka. Wysiałam się z kolorowej a one zmieniają kolor.

Odnośnie rodka nie jestem z niego specjalnie zadowolona jeżeli chodzi o kwitnięcie krótko trzyma kwiaty.
Darowany więc niech rośnie. Za to ma bardzo ładny gęsty krzaczek i jest dekoracyjny.
W zeszłym roku kwitł drugi raz.
Może jutro podpatrze metke to napiszę jak się nazywa.
Ptasi gaj 14:22, 13 sie 2023

Do góry

Cudowne zdjęcie !!!
Ptasi gaj 14:04, 13 sie 2023

Do góry
Będzie powtarzał kwitnienie rodek biały

To druga część ogrodu tutaj bardziej dziko

Ptasi gaj 13:59, 13 sie 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, dziś znalazłam kilka siewek werbeny, widać nie dopieliłam HA, HA, HA

Kasiu no widzisz. Jest to nie możliwe jak miałaś rutewka w poprzednim sezonie aby się nie rozsiała.

Znowu ukrop leje się z nieba siedzę w domu. Jutro będziemy z eMem malować dół w domu więc trzeba wszystko pochować. I nad kominkiem umyć bo są zacieki aby farba złapała. 10 lat temu malowałam, teraz to pikuś nie to co 20 lat temu. Zawsze sama malowałam eMa nigdy nie fatygowałam, ale już tak nie poskacze po drabinie.

Podksłam wszystkie rośliny i trawnik. Pod wieczór chce opryskać trawnik z chwastów. Nowe siewki mlecza, bluszczyk kurdybanek się panoszy, krwawnik i jaskier. Jak nie zaradzę to w przyszłym sezonie będzie masakra.

Zauważyłam mączniaka na roślinach nigdy nie miałam. Za gorąco jest. Trzeba pryskać może soda lub citroseptem.

Dynie zajęły moja nowa rabatę rodzą jak oszalałe pełno owoców

Ptasi gaj 06:42, 13 sie 2023

Do góry

Elu, podziwiam, ależ piękne widoki, hortensje, trawy, trawnik, staw, cudnie u Ciebie.
Ptasi gaj 00:05, 13 sie 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)
Dobry sposób z tą rutewką. Muszę spróbować z werbeną patagońską.
Ja w ogóle marnie „dogaduję się” z siewkami. Podejrzewam, że pielę zbyt dokładnie Po raz pierwszy mam siewki słoneczniczka zwyczajnego (Heliopsis helianthoides var. Scabra) 'Burning Hearst'. To bardzo piękna odmiana o ciemnozielonych do bordowego liściach i kwitnie od czerwca do października non stop.

Zaraz sprawdzę tego słonecznika.
Z siewkami też tak miałam na początku mojego ogrodowania. Teraz czekam z pieleniem aż wszystko wyrośnie. Już się orientuje jakie są siewki po rutewce, werbenie, gaurze, i wielu innych.

Werbena późno wschodzi musisz uważać. Musi wzejść trzeba tylko nie pielic. Wrzuć pod koniec listopada/grudnia gdzie na stosik przetrzep aby się nasiona wykruszył i zobaczysz, że wzejdą tylko później pod koniec czerwca.

Może jutro zacznę siać mam do wysiania pierwiosnki i jeszcze inne nasiona. Mam dużo prac drobnych.

Przyjechałam dzisiaj na wieś a tu sucho rośliny ledwo zipia. W Wawie w środę była duża ulewa. Padało ok 2 godzin i dobrze podlało. Cały dzień podlewalam, inne prace zatrzymane.

Kupiłam jeżówki Magnus i Palladi jutro posadzę.

Pachnący różami, malowany bylinami 20:33, 11 sie 2023

Do góry

Na odetke trzeba uważać jest bardzo ekspansywna. Potrafi w 2 sezony zdominować rabatę. Z jednej kępki klaczy w ciągu roku rozrosła się do 1 m2.
Wywaliłem ja z rabaty. 2 lata temu i jeszcze się trafia.

U mnie chyba ma gorsze warunki, nie szleje , jest pod kontrolą. Nawet zanikła na sezon lub dwa, ale w tym roku się odrodziła.
Pachnący różami, malowany bylinami 23:04, 10 sie 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Śliczna ta odętka czy masz ją z Nasion?????

Na odetke trzeba uważać jest bardzo ekspansywna. Potrafi w 2 sezony zdominować rabatę. Z jednej kępki klaczy w ciągu roku rozrosła się do 1 m2.
Wywaliłem ja z rabaty. 2 lata temu i jeszcze się trafia.
Pachnący różami, malowany bylinami 22:00, 10 sie 2023

Do góry

Widzę piękna roślinę która też mi się podoba przykładam się do kupna od dłuższego czasu.
Lubi zacienienie u ciebie w słońcu czy to czasowe nasłonecznienie?
Lubi tylko cień.

Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.

mam jeszcze taką

Posadziłam tez świecznicę

Pachnący różami, malowany bylinami 21:43, 10 sie 2023

Do góry

Zaprosiłam do ogrodu rodgersję kasztanowcolistną

Widzę piękna roślinę która też mi się podoba przykładam się do kupna od dłuższego czasu.
Lubi zacienienie u ciebie w słońcu czy to czasowe nasłonecznienie?
Lubi tylko cień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies