Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 07:57, 13 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.

Jego głowa, to encyklopedia wiedzy ogrodniczej. Kto sobie zanotował, ten zyskał. Widzę czasami, że na forum dziewczyny cytują jego wpisy, bo są bardzo przydatne.
Miłego dnia
Anna i Ogród 2 16:02, 12 lip 2023

Do góry
Łuki zabierały trochę światła. Jest dobrze.
Ania ja bym tam naradzie obok róży nic nie sądziła zobaczysz jak będzie rosła zawsze możesz coś nasadzic.

Oj zabierały. Teraz jest jaśniej.
Co do róży to jest to jakaś opcja możliwa do wykonania
Anna i Ogród 2 15:52, 12 lip 2023

Do góry
Łuki zabierały trochę światła. Jest dobrze.
Ania ja bym tam naradzie obok róży nic nie sądziła zobaczysz jak będzie rosła zawsze możesz coś nasadzic.
Ptasi gaj 13:08, 12 lip 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Na mączniaka chorują szczepione surmie, bo tworzą bardzo zwartą koronę. Już w sierpniu sypią się liście.
Mączniak przeważnie atakuje od początku czerwca - pisał o tym Mazan. Ja w tym roku zaczęłam profilaktyczne opryski jeszcze w maju, gdy liści było mało i można było do wszystkich dotrzeć. Jest lepiej, ale nie z pełnym sukcesem.
Pozdrawiam

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.
Ptasi gaj 10:35, 12 lip 2023

Do góry
Aniu nie choruje nie widziałam na niej mączniaka. Na osiedlowych też nie. Widocznie łapią jak nie mają przewiewu lub jest rok który sieje maczniakiem.
Ptasi gaj 08:34, 12 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
A surmię masz młodą czy już trochę jest u Ciebie?

Aniu surmia u mnie ok 10 lat. Posadziłam w miejscu gdzie w ogóle nie rosła stała w miejscu.
Syn przesadził w inne miejsce 3 lata temu wiosna, zaczęła rosnąć i kwitnąć już w zeszłym roku.
Zawsze mi się podobała i nie odpuściłam nareszcie ma przyrosty, kwitnie i pachnie.
W moim małym ogródeczku II 23:23, 11 lip 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Miejsce rzeczywiście jest piękne, ma się wrażenie jakby wsiadło się w wehikuł czasu i przemieściło do innej rzeczywistości. Tam jest jedno zdjęcie pomieszczenia w środku. Gdy je zobaczyłam powiedziałam do syna, że w domu rodzinnym mojego taty tak wyglądała izba. Tak samo ustawione małe okna, łóżka po obu stronach pomieszczenia, stół na środku. Tylko ta różnica, że moi dziadkowie mieli dom murowany, bardzo duży jak na tamte czasy, ale i rodzina była wielodzietna.
Kolbuszowa od mojego miejsca zamieszkania nie jest daleko, przymierzałam się już kiedyś do zwiedzenia skansenu, ale trafiałam na tak nieciekawe zdjęcia, że rezygnowałam.

O te mi się podobaja
W moim małym ogródeczku II 23:21, 11 lip 2023

Do góry
To najpiękniejszy okres w ogrodach kiedy najwięcej roślin kwitnie.
Zapach lilii unoszący się w powietrzu.
Dorotka pięknie. Mam dużo lilii, ale u mnie te lilie takie ciężkie i nie mają takiej zwiewności.
Ptasi gaj 23:08, 11 lip 2023

Do góry
Trochę zieleni. Hortensje już nie dlugo. Tutaj eksperyment zostawiłam 3 pedy wiosna nie przycięte i będzie piętrowe kwitnięcie.

Ptasi gaj 22:59, 11 lip 2023

Do góry
Roocika napisał(a)

Bardzo kojący widok na oczko ! I te dęby podświetlone słonkiem.

Tak o poranku można się gapić i gapić. Też mi się oczko i widoczek podoba z tej strony.
Każdy ma ulubione miejsce w swoim ogrodzie.

Jak tylko trochę oddał e będę oglądać wasze ogrody.

Susza okropna nie pada.

Surmia w tym roku urosła około 70 cm. To dobrze bo cień potrzebny w dzisiejszych czasach.

Cukinię maja dużo kwiatów już owocują

Ptasi gaj 08:15, 11 lip 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)
Elu, kupiłam w tym roku różę Madame Anisette i niedługo rozwinie pierwszy kwiat. Jestem jej bardzo ciekawa.
Bardzo lubię oczka wodne, a Ty masz takie, które wygląda na naturalny zbiornik. Cały ogród masz śliczny i zadbany.

Ewo dziękuję. Z porządkowaniem już jestem bliżej końca. Mam dużo cięcia które trzeba zrobić. Jeszcze przez rozdrabniarki w tym tygodniu przepuścić i finisz nic nie będę robiła.

Z róży będziesz zadowolona teraz z samego kwiatu za rok czy następny jak wypuści kilka pędów na końcu pędu po 10-15 kwiatu to będziesz wąchać co chwilę ma migdałowy zapach.
Ptasi gaj 08:03, 11 lip 2023

Do góry

Wszyskie ogrodniczki odpisaly o których dzisiaj myślałam na porannym spacerze z telefonem. Chodzę i myślę wstawiać fotki czy nie bo nikt specjalnie do mnie nie zagląda oprócz żelaznych ogrodniczek.

Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.

Dla ciebie oczko moje o poranku

Bardzo kojący widok na oczko ! I te dęby podświetlone słonkiem.
Ptasi gaj 22:46, 10 lip 2023

Do góry

Te bambusy są ładne, ale jak mają być wysokie i wszędzie włazić to nie dobrze.

Tego co przyslalas jeszcze rośnie w donicy. Pewnie ma ciasno. Ciągle sie zastanawiałam gdzie go wysadzić aby mógł sobie swobodnie rosnąć. Jak piszesz tak to też się zastanowię czy sasiedce dalekiej nie sprezentować

Bambusy są różne. Sa odmiany ekspansywne, łażące i to nawet bardzo mocno. Trzeba wiedzieć co się sadzi, bo mogą zdominować ogród. Chociaż są specjalne bariery korzeniowe i można też odcinać rozłażące się kłącza.
Fargesia natomiast rosną wyłącznie kępowo.
Ogród w Klein Kottorz 15:53, 10 lip 2023

Do góry
To się cieszę. U mnie marzła i nie byłam z niej zadowolona.
Ma długi życiorys od początku mojej działki.
Jak byłam zielona w ogrodnictwie to ja każdej jesieni lub wiosny przecinałam na 10 cm od ziemi.
Tutaj na ogrodowisko dowiedziałam się że to pnaca róża. taki gamoń byłam.
Później jak już jej pozwoliłam rosnąć to mi marzła.

Opolskie zawsze cieplejsze.

U nas duża susza.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 23:34, 09 lip 2023

Do góry
Aniu wszystko obficie u ciebie rośnie. Jezyny pięknie owocują. Ja nastawiłam się na borówkę amerykańska i może za 2 tygodnie będzie zbiór.
Ogórki masz ładne u mnie dopiero zaczynają kwitnąć.
Paprykę pierwszy raz posadziłam i jestem mile zaskoczona jak dobrze kwitną i owocują.

Nie doczytałam to na tej górskiej działce masz te plony czy jeszcze gdzie indziej.

U nas też opóźnienie zimna i deszczowa wiosna była.
Za to teraz mamy ogromną suszę trawniki żółte jak nie podlane.

Pozdrawiam

Wilczy ogród 15:06, 09 lip 2023

Do góry

Werbena Hastata wygląda bardzo ładnie, wydaje mi się, że wśród traw będzie się pięknie prezentować.
Trojeść miałam kiedyś, niestety dałam jej kiepską miejscówkę i inne rośliny ją zagłuszyły zupełnie.
Wilczy ogród 11:23, 09 lip 2023

Do góry

Madziu przyszłam zobaczyć co u ciebie. Rzeczywiście wszystko zarosło, ale chwastów nie widać. Ja tam nie piele. Motyka przejadę wyschnie i leży.

Powiedz mi jak się ten kwiatek na pierwszej focie nazywa..pytam bo kiedyś miałam i chyba go nieopatrznie usunęła zeszłej wiosny jak pieliłam bo go nie widzę. Ma bardzo pomarańczowy kolor takie ostre lubię.
A na drugiej focie co to za kwiat.

Ja jestem obecnie na etapie przycinania też wywiozlam ,4 taczki. Cała jestem pokuta. Mam schowek pod przykryciem dosyć spory na tę zrzuty już prawie pełny a gdzie tu koniec sezonu.
Co mogę to wrzucam na kompost ale ciasno i tak jest.
Dzisiaj tylko podlewam mam różne mikstury będę mieszać z wodą i podlewać.
Bardzo sucho u nas.

Ela do fotek się chowają cwaniaki ,a jak idę na obchód ,to już widzę ile znowu do plewienia -tylko ,że za gorąco na takie prace -narazie działam tylko rano i to niezbyt długo ....w niektórych miejscach już mam taki busz ,że trzeba by pod rośliny wejśc ,żeby plewić -takie drobiazgi też motyką traktuję

ten pomarańczowy kwiatek to Trojeść bulwiasta lubię ją bardzo ,sieje się co prawda ,ale nie jakoś nachalnie -próbowałam siewki przenosić w inne miejsca i niestety padły ...jedynie siewki zostawione w miejscu wysiania się rosną i kwitną -trochę pózniej niż rodzice

a na drugiej focie to Werbena Hastata -wysiała mi się sama w red Baronie i narazie obserwuję ,czy mi się to podoba ,czy nie

ja dziś kończyłam sadzenie i sadzonkowanie kwiatów dostanych od Iwonki ,Gosi i Agani
niektóre sadziłam na rabaty ,ale większość dałam do małych doniczek ,postawiłam w cieniu -mam nadzieję ,że się przyjmą

dostałam od Iwonki czyścce Hummelo ,różne odmiany bodziszków ,hosty ,kocimiętki i gaury . ,Irysy od Gosi i od Agani liriope i żelezniaki
i zaczęłam poszerzanie ostatniej rabaty -mam nadzieję ,że po południu uda mi się to skończyć
Miłego dnia
Wilczy ogród 00:31, 09 lip 2023

Do góry

Magda przyszłam zobaczyć co u ciebie. Rzeczywiście wszystko zarosło, ale chwastów nie widać. Ja tam nie piele. Motyka przejadę wyschnie i leży.

Powiedz mi jak się ten kwiatek na pierwszej focie nazywa..pytam bo kiedyś miałam i chyba go nieopatrznie usunęła zeszłej wiosny jak pieliłam bo go nie widzę. Ma bardzo pomarańczowy kolor takie ostre lubię.
A na drugiej focie co to za kwiat.

Ja jestem obecnie na etapie przycinania też wywiozlam ,4 taczki. Cała jestem pokuta. Mam schowek pod przykryciem dosyć spory na tę zrzuty już prawie pełny a gdzie tu koniec sezonu.
Co mogę to wrzucam na kompost ale ciasno i tak jest.
Dzisiaj tylko podlewam mam różne mikstury będę mieszać z wodą i podlewać.
Bardzo sucho u nas.
Ogród w Klein Kottorz 00:11, 09 lip 2023

Do góry
Danusiu a powiedz czy róża która ci wysłałam się przyjęła u ciebie czy nie.
Bo ona taka marna trochę była.

Też kupię kilka róż w jesieni, tych co już mam i posadzę przynajmniej wiem że są zdrowe i ładne.

Np róża Oliwia zaczęła kwitnąć od połowy maja i jeszcze ma paki. Mam 3 sztuki każda w innym miejscu i teraz żałuję, że razem nie posadziłam. W każdym miejscu rośnie pięknie.
Ptasi gaj 23:59, 08 lip 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Ty masz oko nie oczko
Ta różowa lilia kwitła mi w tamtym roku.

Elu podjęłam decyzję i pozbędę się moich bambusów.
Trochę mi szkoda, one przez kilka lat miały 40 cm wysokości i to mi odpowiadało.
Z roku na rok są co raz wyższe, teraz po przycięciu urosły na 1,4 m.
Do tego odrosty, które są wszędzie.

Te bambusy są ładne, ale jak mają być wysokie i wszędzie włazić to nie dobrze.

Tego co przyslalas jeszcze rośnie w donicy. Pewnie ma ciasno. Ciągle sie zastanawiałam gdzie go wysadzić aby mógł sobie swobodnie rosnąć. Jak piszesz tak to też się zastanowię czy sasiedce dalekiej nie sprezentować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies