Teraz już sąsiedzi za płotem, piękne widoki przysłonięte a z męzem staram się nie kłucić, zbyt głośno :-P
Co do nowoczesnego ogrodu to zależy co masz na myśli. Jaka jest definicja nowoczesnego ogrodu? Wiele typów ogrodów mi się podoba i wiele mogła bym mieć. Jedynie taki z roślinami pod linijkę gdzie najmniejszy chwast burzy ład i porządek jest nie dla mnie.
Czasem posieję jednoroczne, niestety często nie mogę się zabrać za popikowanie i męczą się w jednej doniczce. Najlepsze takie co się na rabatę sypnie i rosną :-D
Cynie też lubię, w poprzednim sezonie miałam cudną i mam jeszcze nasiona tyle że nie wysiałam. Sama nie wiem jak to się stało.
Oto i ona
Rudbekia to Cherry Brandy, podobno słabo zimuje. U mnie puki co jedną zimę za sobą. Wysiej bo warto, piękna jest i długo kwitnie.
Rodki to chyba wszystkie krótko kwitną szczególnie jak jest gorąco. On co roku kwitnie drugi raz czy taki jednorazowy wyskok?
Elu ja też wyrywam, gdzie zagłusza i jak koszę to jej nie omijam.
Chwasty rosną wszędzie. Ja staram się oplewić ile zdołam na wiosnę, jak jeszcze rośliny małe, a ziemia za mokra na jakieś kopanie. Potem to wyrywam to co przy brzegu, reszta raczej jest zagłuszona, zależy co rośnie. Nie ukrywam, że nasadzenia nie puszczające chwastów sobie bardzo chwalę. W lecie to głównie powój i skrzyp usuwam, bo tym to nic nie przeszkadza.
Ładne sa, ale ja nic nie mogę tam posadzić. Zajęły kawał miejsca. Na szczęście mają dużo zawiązanych kulek więc dżemy zrobię. Zresztą zupki też dobre z imbirem.
Chałupa z dala od sąsiadów ma same zalety. Też tak mam. Jak się kłócę z eM to mnie nie słychać. Ognisko pale też nikt nie psioczy. Jedynie wiatr nieraz hula.
Mam ogród prawie wiejski nie mogę mieć nowoczesnego bym się źle czuła z takim na wsi.
Dorii dużo masz kwiatów jednorocznych z siewu. Też kiedyś więcej siałam. Podobają mi się cynie. Widzę, że masz piękna wiśniowa rudbekie.
Mam nasiona nie zdążyłam ich wysiać w tym roku
Ta biała jeżówka to pewnie siewka. Wysiałam się z kolorowej a one zmieniają kolor.
Odnośnie rodka nie jestem z niego specjalnie zadowolona jeżeli chodzi o kwitnięcie krótko trzyma kwiaty.
Darowany więc niech rośnie. Za to ma bardzo ładny gęsty krzaczek i jest dekoracyjny.
W zeszłym roku kwitł drugi raz.
Może jutro podpatrze metke to napiszę jak się nazywa.
Kasiu no widzisz. Jest to nie możliwe jak miałaś rutewka w poprzednim sezonie aby się nie rozsiała.
Znowu ukrop leje się z nieba siedzę w domu. Jutro będziemy z eMem malować dół w domu więc trzeba wszystko pochować. I nad kominkiem umyć bo są zacieki aby farba złapała. 10 lat temu malowałam, teraz to pikuś nie to co 20 lat temu. Zawsze sama malowałam eMa nigdy nie fatygowałam, ale już tak nie poskacze po drabinie.
Podksłam wszystkie rośliny i trawnik. Pod wieczór chce opryskać trawnik z chwastów. Nowe siewki mlecza, bluszczyk kurdybanek się panoszy, krwawnik i jaskier. Jak nie zaradzę to w przyszłym sezonie będzie masakra.
Zauważyłam mączniaka na roślinach nigdy nie miałam. Za gorąco jest. Trzeba pryskać może soda lub citroseptem.
Dynie zajęły moja nowa rabatę rodzą jak oszalałe pełno owoców
Zaraz sprawdzę tego słonecznika.
Z siewkami też tak miałam na początku mojego ogrodowania. Teraz czekam z pieleniem aż wszystko wyrośnie. Już się orientuje jakie są siewki po rutewce, werbenie, gaurze, i wielu innych.
Werbena późno wschodzi musisz uważać. Musi wzejść trzeba tylko nie pielic. Wrzuć pod koniec listopada/grudnia gdzie na stosik przetrzep aby się nasiona wykruszył i zobaczysz, że wzejdą tylko później pod koniec czerwca.
Może jutro zacznę siać mam do wysiania pierwiosnki i jeszcze inne nasiona. Mam dużo prac drobnych.
Przyjechałam dzisiaj na wieś a tu sucho rośliny ledwo zipia. W Wawie w środę była duża ulewa. Padało ok 2 godzin i dobrze podlało. Cały dzień podlewalam, inne prace zatrzymane.
Na odetke trzeba uważać jest bardzo ekspansywna. Potrafi w 2 sezony zdominować rabatę. Z jednej kępki klaczy w ciągu roku rozrosła się do 1 m2.
Wywaliłem ja z rabaty. 2 lata temu i jeszcze się trafia.
Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.
Widzę piękna roślinę która też mi się podoba przykładam się do kupna od dłuższego czasu.
Lubi zacienienie u ciebie w słońcu czy to czasowe nasłonecznienie?
Lubi tylko cień.