Dziewczyny dziękuję za wszystkie rady

tak jak mówicie muszę zająć się poprawieniem gleby. Mam dostęp do dużej ilości obornika, korę też załatwię, kompostownika mam trochę swojego, i mam też zgromadzoną jeszcze ziemię ogrodową.
Makadamia, napisałaś że trójkąty w wersji Dorii są klasyczne , nie pasujące do pozostałej nowoczesnej części ogrodu. Jaki jest twój pomysł na nie?
Oddzielać tych trójkątów żywopłotem od wewnętrznej części ogrodu nie będę gdyż tutaj jest bardzo mało słońca, była tu rozplenica, berberys to nic nie chciało rosnąć, berberys 'admiration' zrobił się zielony. Trzeba by było rośliny typowo do cienia. W lecie dzieci lubią wylegiwać się w tym miejscu na trawce, budować namioty, psy też tu lubią wysiadywać- źle mogło by to się skończyć dla nasadzeń.W lecie na podeście przy wejściu do domu mam ławeczkę , gdybym zasłoniła żywopłotem te część, nie było by nic widać. Tutaj jednak zostawiłabym trawnik.
Twój pierwszy plan nasadzeń (na rabatach takie jakie są obecnie) też bardzo mi się podoba i teraz mam dylemat czy robić te schodki czy nie? Bo w sumie myślę że z tym starym układem też będzie fajnie

Rozmyślałam cały czas.....
Wiem jedno że nawet jeśli stary układ jednak zostanie to chciałabym dołożyć rabatę zaznaczoną na rysunku poniżej. Mam szeroką bramę wjazdową, i wszystko widać z drogi co się dzieje na podwórku. Gdybym tu coś zasadziła, to by mnie zasłoniło trochę, co myślicie o takim pomyśle? Połaczyć ją z częscią rabaty nr 1. Tylko tutaj też ciężkie warunki, mnóstwo cienia od drzew sąsiada. Więc co zasadzić żeby było spójne z nasadzeniami w rabacie nr 1 ? Pisałam wczęsniej że ten wąziutki pasek wzdłuż domu (teraz jest trawa) ma szerokośc ok 1,45m i długośc ok 20m. Myslę że lepiej by wyglądało z nasadzenia a nie taki wąski pasek z trawy, co myślicie?