Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:40, 14 sty 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Świetnie pergola w japońskim zasłoniła góry sąsiednich domów, potem drzewa zrobiły resztę...też ostatnio o takich rozwiązaniach myślę.

A front to aż trudno byłoby sobie wyobrazić gdyby nie fotki sprzed lat.

Muszę nabrać większego dystansu do swojego ogrodu
Ostatnio sąsiadka robi mi problemy i myślę jakie nasadzenia robić żeby nie musieć likwidować. Myszą być niewysokie i zimozielone najlepiej. Bo ona nie lubi,jak to nazywa, buszu. Dobrze że to dotyczy tylko wąskiej części.Na reszcie ogrodu mogę szaleć

Sfoć tą stronę, dobry kontakt z sąsiadami jest bardzo ważny. Mi moi pozwalają na busz - nawet sie z niego cieszą pod warunkiem że przycinam krzewy od ich strony i utrzymuje drzewka na takiej wysokości jak są.

Japoniec to istna kopalnia zmian - a zwłaszcza rabata. To juz ostatnia metamorfoza. To miejsce zmieniało się ze względu na trudności aranżacji pod drzewami. Na początku w tym miejscu był basen ale w zacienieniu zupełnie sie nie sprawdzał. Dlatego w 2006 roku został obsypany gruzem i przerobiony na oczko.

2007
obsadzam go bylinami które w efekcie całkowicie go zasłoniły

2008 Zmiana koncepcji - żwirową opaska dookoła wody i lustro - efekt magiczny i początek kłopotów z wodą przez orzecha i brzozę. Wymiana wody co 1-2 miesiące (średnica basenu miała 2 m, głębokość 0.5m)

w 2013r. straciłam cierpliwość, zasypałam oczko i założyłam rabatę bagienną.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:22, 14 sty 2020

Do góry

2012 Po 12 latach ogród to mały las, kupuję trochę bylin, zakładam małe oczko po prawej.

2014 Muszę mocno przerzedzać las bo choroby grzybowe bardzo atakują mi ogród a nie chce wciąż lać chemię. Zaczynam coraz bardziej interesować się bylinami

2015 Czas na architekturę - altana z tyłu (japoniec), domek dla dzieci, powiększenie oczka

2018 W końcu mogę sobie pozwolić na ścieżki ogrodowe z kostki i poprowadzenie oświetlenia.

2019 To był rok przełomowy, pokochałam lekkość, biel, odeszłam od ciężkich brązów. Mogę sobie pozwolić na realizację niektórych marzeń, skupiam się głównie na architekturze.

W 2020 też będzie dużo się działo. Przede wszystkim zakończyłam realizacje pierwszego marzenia. Po 20 latach czas na odświeżenie elewacji i ona tez wprowadzi inny wizerunek. Ma już fajny pomysł na SPA, nie zdradzam ale będzie duuuuzo zmian. A co jeszcze? Nie wiem, nie nie zastanawiam się nad tym. Tworzenie to magia, dlatego lepiej tworzyć całymi latami i żyć w tym magicznym świecie niż realizować wszystko od razu i ... szukać nowego zajęcia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:22, 14 sty 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Pamiętam, pamiętam.
Ja mam kawał terenu do zagospodarowania i zero pomysłów
Podoba mi się Twój ogród pełen niespodzianek. Podobną koncepcję widziałem w ogrodzie botanicznym w Augsburgu. Może będę w stanie coś skopiować?
Na razie nie wiem jak zrobić plan ogólny - rozplanowanie osi widokowych, zarysu rabat. A może za dużo myślę a za mało robię?

Wacławie, ogród to długa bajka... Kiedy startujesz w życie, masz wyobrażenia jak chciałbyś go spędzić, ale poszczególne cele realizujesz etapami. Nie da się przewidzieć wszystkiego od razu jaki ogród będzie idealny na całe życie, bo wraz z upływem czasu zmieniają się nasze preferencje, zasoby finansowe, marzenia i potrzeby. Zamiast się stresować ogromem robót, zacznij od ulubionego miejsca i tam skup energię. Często pomysł na osie widokowe i kolejne zakątki przychodzą w trakcie tworzenia poszczególnej części ogrodu. Zobacz:

2000 - moja pierwsza wiosna we własnym domu. Pierwsze wrażenie - mury, stara altana i morze trawy. Na dobry początek zrobiłam makukaną rabatkę po prawej stronie tui. I tak się zaczęło. Z marnymi funduszami na poczatku drogi życiowej ale z ogromnym apetytem na życie

2005Pierwsze zarysy rabatek - wzdłuż działki i dookoła altanki z możliwością obchodzenia jej dookoła. Całe fundusze idą na drzewa, zwłaszcza iglaste - kwiaty, korzenie i kamienie mam przywożone z łąk i Rożnowa

2007 Tworzę okrągłą rabatkę przy domu, tak by było ładne wejście a jednoczenie by przesłonić widok na całą płaszczyzną ogrodu. Malowanie tylnej ściany i altanki, pierwsze ścieżki z płyt betonowych z rozbiórki

2009 Tworzę rabatę po prawej stronie z tajemniczym przejściem. Drzewa rosną w oszałamiającym tempie...

Pszczelarnia 08:22, 14 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Fajnie, że się wypowiedziałaś. I nawet kulka bukszpanowa na pniu się pojawiła.

Dopiero przekonuję się do kulek na pniu, w tym zakątku posadziłam 2 trzmieliny Minimus na pniu (kolo przyszłej ławki), ładnie się przebarwiła.

ciekawe Jak sobie da radę z zima. Co prawda zimy nie ma, ale Minimus jest wrażliwcem. Mam ją na ziemi i tez czasem marznie

Pszczelarnia 21:55, 13 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kwitną ciemierniki, nie było dużo śniegi, więc nie są za bardzo poturbowane

Piękne ciemierniki; )
U mnie też 1 kwitnie
Do raju daleko - u Ewy 21:43, 13 sty 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Zmieniłaś avatar - Piękny
Tak jak pisałam wyżej. Brakuje mi czasu - stąd moja nieobecność.
Zima w tym roku bardzo ciepła. Śniegu nie było (bo ten co prószył i od razu się roztapiał nie liczy się). Trawnik wygląda przepięknie. Jest zieloniutki i gęsty. Zastanawiam się, czy go nie kosić...

Tak jak jesienią, tak i teraz kwitną nadal zawilce wiosenne, które posadziłam pod koniec lata.

Zajrzałam do ciemierników - mają pąki

Mój jeden ciemiernik już kwitnie na całego. Drugi cuchnacy bardzo powolutku się rozwija.
I twój lada chwila i pokaże puekne kwiatuchy.
Zawilce szalone i piękne
Pozdrawiam Ewus noworocznie.
I wszystkiego dobrego Ci życzę
Moja działka na Dębowym Lesie 21:32, 13 sty 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hmm.. ogród styczniowy dostał dwóch ludzikow.

...Ten pan i pani są w sobie zakochani...ta pani tego pana chce..."
Aniu bardzo pomysłowe...ja będę miała podobne, ale z drewnianych kloców...
Ogród bez reguł 20:29, 13 sty 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
A tutaj nowa dostawa

Asia ,

...istna bomba witaminowa
i po takim wstępie to już praca będzie się paliła w rękach

BRAWO TY

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:28, 13 sty 2020

Do góry
Dzień dobry
Chciałam prosić o radę
Jesienią pojawiło się na moim trawniku kilka plam takich jak na zdjęciu
Na początku zmiany pojawiły się w dość wilgotnym i zacienionym miejscu i było ich kilka

W tej chwili przy bardzo cieplej zimie w ciągu ostatniego miesiąca
, w krótkim czasie, liczba tych zmian znacząco się powiększyła i objęła znaczny obszar działki.
Byłabym bardzo wdzięczna za diagnozę i sposób postępowania.
Co to jest i czym i kiedy to potraktować.
Trawnik założony w kwietniu ubiegłego roku, zainstalowane automatyczne nawadnianie
Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Ogród bez reguł 20:18, 13 sty 2020

Do góry
A tutaj nowa dostawa

Ogród bez reguł 20:07, 13 sty 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ruszyła produkcja kiełków! Siać jeszcze nie można, to chociaż sobie popatrzę na kiełki w kiełkownicy

Chociaż pogoda za oknem taka, że jakieś rzodkiewki można by sypnąć... Ech, naprawdę zgłupieć można

Asiu ,
Jakie pięknitkie kiełki

A jakie zdrowe

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:32, 13 sty 2020

Do góry
oj tak Edytko uwielbiam te ptaszki

a dzis slyszlam dzieciola zielonego, ciekawa jestem kiedy zagladnie do karmnika

Musze Wam pokazac taka jedna roze.
Rosla u Tesciowej na grobie ale zrobila sie za duza wiec ja przenieslismy do ogrodu. Potem w miejscu gdzie ona rosla zrobili nam przylacze wody wiec ja znow przesadzilismy (czyli w sumie R ja przesadzil bez mojej wiedzy - ja bym jej tam nie sadzila ). No i ta roza tak to wszystko ladnie zniosla z dostojenstwem. No i teraz w styczniu wyglada tak

polazilam po ogrodzie ale nie dozlam do jasminu - no zapomnialam o nim- i w sumie nic nowego nie kwitnie i dobrze. Kly powystawiane ale nazazie roslinki jak w styczniu czyli kwitnie tylko kalina i ciemiernik
Ania -Spełnione marzenie 19:28, 13 sty 2020

Do góry
JEŻÓWKI

Zgodnie z radami Asi ,
Posiane I wyniesione na balkon .
Za miesiąc wrócą do domu i dostaną okno

Oczywiście przykryte ziemią do wysiewu i podlane .
Tu mam duże oczekiwania.
Mam nadzieję że będzie dużo roślinek.
Ania -Spełnione marzenie 19:24, 13 sty 2020

Do góry
Pierwsze sianie

ŻENISZEK

Nasionka przykryte ziemią ( oczywiście do wysiewu )
I spryskane spryskiwaczem .
Dostały miejsce na parapecie w kuchni .
Zobaczymy kiedy i czy wykiełkują.
Aby uniknąć " darcia" w późniejszym czasie ,
Kępki będą od razu gotowe
Za drzwiami do ogrodu... 19:22, 13 sty 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Aganiu te trawki to jakieś carexy od dziewczyn z wymianki przy okazji spotkań.Niestety nie znam dokładnej nazwy ,może ktoś tu rozpozna,dam przybliżenie.mam ja w dwóch rodzajach ,z daleka wydają się być podobne ,ale jedna ma szersze i dłuższe liście,a druga jest drobniejsza i bardziej żółta. Może jedna z nich to Evergold?
Ta ma szersze liście:

Ta drobniejsze:

Ja mam chyba taka samą trawkę. Cały czas zielona. Tj. Z kolorami.
Moja kupowałam jako turzyca evergold.
Ogród z koniczynką 18:37, 13 sty 2020

Do góry
Ogród z koniczynką 18:36, 13 sty 2020

Do góry
U mnie w dalszym ciągu zielona zima...z temperaturą + 11 stopni i ze słoneczkiem...
Sezon 2017 u Hanusi 17:47, 13 sty 2020

Do góry
W tym roku tulipany wsadziłam do donic, sarny mi ich nie zjedzą.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:52, 13 sty 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Niespokojny, fakt, dlatego powstała myśl o orientalnym, wyciszającym zakątku
2012

2013

2015

2019

Pamiętam, pamiętam.
Ja mam kawał terenu do zagospodarowania i zero pomysłów
Podoba mi się Twój ogród pełen niespodzianek. Podobną koncepcję widziałem w ogrodzie botanicznym w Augsburgu. Może będę w stanie coś skopiować?
Na razie nie wiem jak zrobić plan ogólny - rozplanowanie osi widokowych, zarysu rabat. A może za dużo myślę a za mało robię?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:58, 13 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Przypomniało mi się, jak planowałaś zmienić rabatkę z tym dużym bukszpanem wzdłuż wejścia do domu - zmieniłaś tam coś?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies