Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 19:58, 07 sty 2020

Do góry
AgataM napisał(a)
Ewuniu, gdzie się podziewasz? Już miesiąc czasu Ciebie nie ma..... Pokaż swój ogród.
Pozdrawiam cieplutko

Zmieniłaś avatar - Piękny
Tak jak pisałam wyżej. Brakuje mi czasu - stąd moja nieobecność.
Zima w tym roku bardzo ciepła. Śniegu nie było (bo ten co prószył i od razu się roztapiał nie liczy się). Trawnik wygląda przepięknie. Jest zieloniutki i gęsty. Zastanawiam się, czy go nie kosić...

Tak jak jesienią, tak i teraz kwitną nadal zawilce wiosenne, które posadziłam pod koniec lata.

Zajrzałam do ciemierników - mają pąki

Do raju daleko - u Ewy 19:51, 07 sty 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ewo, długo nie zaglądasz na swój wątek, pokaż co u Ciebie.
Nasionka Gienie super
Ciekawe czy wszystkie magnolie się sieją?
U Milki też Gienie się wysiała, a jak z innymi?

Mireczko, zmieniłam pracę od września i tak mnie zajmuje, że nie mam czasu na forum. Myślę, że dopiero latem będę miała więcej czasu.
Nie zauważyłam u siebie sadzonek magnolii, ale wcale bym się nie zdziwiła, gdyby się okazało, że je wypieliłam.

Zdjęć w ogrodzie nie robię, bo rzadko jest słonecznie w weekendy, a w tygodniu wracam jak jest już ciemno.

Tak wyglądają teraz moje róże. Liście zieloniutkie. Pąki w gotowości.

Zieleń, drewno i antracyt 19:34, 07 sty 2020

Do góry
A tutaj jeszcze taka ciekawostka.
Na drugi rok po wysianiu zwykłych kosmosów pojawiła mi się w ogrodzie taka mutacja.
Kosmos bezpłatkowy, ze środkiem nienaturalnie powiększonym, bez widocznych pręcików. Od razu po "rozkwitnięciu" wyglądającym jak nasienniki. Zrobiłam eksperyment i zostawiłam ten okaz do jesieni. Co ciekawe w zeszłym roku znowu pojawił się w ogrodzie
Zdjęcia kiepskiej ostrości bo wykadrowane z innych.
Na poziomym, to te jasno żółte kulki pod słonecznikami.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:14, 07 sty 2020

Do góry

i sówka tu ma swoje miejsce

Świetnie to wygląda, a drzewo też tu miało być? Mam gdzieś fotę z domkami dla ptaszków wykonanych właśnie ze starych desek, domki malutkie, ale duużo ich było i to właśnie najbardziej zdobiło.
Podziwiam zimowe prace
Ogrodowy song 19:07, 07 sty 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)

Jest cudowna...Masz moze fotke z jej kwitnienia? I fotki rubensa tez kcem

Kasiu dopiero teraz zajrzałam do siebie foteczka dla Ciebie pozdrawiam

Za drzwiami do ogrodu... 19:01, 07 sty 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Dziękuję!
Uczę się dekorowania od najlepszych...... tyle pięknych inspiracji wkoło!
Także na Ogrodowisku...,a patrząc na dekoracje innych i wysiłek w nie włożony bardzo się mobilizuję!A rodzinka częściowo się dziwi,że ciągle dokładam sobie roboty

Podobnie u mnie, dziwią się, jak mi się chce. A ile nam to sprawia frajdy, to nawet nie mają pojęcia Chociaż najbliżsi to już się przyzwyczaili Donica z kulą rewelacyjna
Jak robić eko zakupy 18:50, 07 sty 2020

Do góry
Zakupy tylko w eco siateczkach,które sama dziergam. Przyjemne z pożytecznym

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:41, 07 sty 2020

Do góry

Łał Podziwiam.
Zieleń, drewno i antracyt 18:31, 07 sty 2020

Do góry
Ja w zeszłym roku prócz zwykłych miałam też takie.

Ciekawe, czy się wysiały i czy cechy powtórzą.
W samym słońcu 18:08, 07 sty 2020

Do góry
Narysowałam co mam na myśli, bo może to się jednak inaczej nazywa

Na Twoim planie ta linia jest niespójna, poszarpana

Tutaj jest przykład spójności o jakiej mówię

Zródło https://www.mein-schoener-garten.de/gartenpraxis/ziergaerten/bluetenhecke-anlegen-22146

Dwa ogrody 18:04, 07 sty 2020

Do góry
Ula, Milka, Gosia - dzięki, patrz post wyżej
MałGosiu, miło mi, że zostawiłaś śladRóżaną królową nie jestem, chociaż mam ich nadal dość dużo. Pytaj śmiało.
Haniu, dziękuję, pszczółki jednak chętnie odwiedzają nasze ogrody. Może nie tylko one, takich gości też miewamy

W samym słońcu 18:00, 07 sty 2020

Do góry
Tak patrzę,że Kanzan to raczej nie znajdę tak wysoko szczepionej, może coś w formie penduli wybiorę i ambrowca na tą rabatę a przy podjeździe ( na przeciwko Amanogaw) będę dalej szukać, może Nigre?
Tak mniej więcej będzie przebiegać linia chodnika, na granicy spadania śniegu, szerokość rabaty pewnie jakieś 150-200 cm.
Dwa ogrody 17:53, 07 sty 2020

Do góry
Odpowiadając na Wasze miłe wpisy siłą rzeczy pozostanę jeszcze w klimatach okołoświątecznych

Ewo- Pszczółko, Agnieszko W, jak w teatrze...ha, ha, hmm.. Przeładowania i przesytu nie odczuwam póki co, są jeszcze miejsca, gdzie nie upchałam żadnego gadżetu
Anpi, Ewo- ewsyg, Anda, Karolino, Izo - szafa zostanie biała, jedynie róże kiedyś mogę zamalować, jak mi się znudzą. To jest moja sypialnia i kolory pozostaną pastelowe, dominuje jednak biały i dąb rustykalny.
Na komodach pod skosem dekoracje świąteczne, a normalnie są absolutnie puste

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:45, 07 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

w tym miejscu czeka nas w tym sezonie okrutnie dużo pracy....

Dużo sił w Nowym.

Co będziecie robić?

Ptasi gaj 17:28, 07 sty 2020

Do góry
To dla Joli fotki pierwsze dwie fotki przycięte wiosna masz porównanie do fotek ostatnich jak zgęstniał.

Ten Buczek z tyłu był przesadzamy w 3018 i jeszcze się zbiera

To jest 28 kwiecień 2019 r

To jest połówką mają jak widzisz z tyłu przesądzony bez liści a ten ma liście z 2018 r i pąki liści ledwo ledwo. Tak jest u mnie na mąż pod WAWA u ciebie dużo wcześniej wiosna.

Jeszcze jedno buki w zeszłym roku bardzo atakowali robactwo miałam biała mszyce musiałam pryskać. Mszyce miałam na wszystkich również na czerwonych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:23, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A w skrzynkach - ciemierniki

Mniam.

Danusiu, w tej ryflowanej donicy masz po całości ziemię? Ma ona otwory? Tak sobie je oglądam, marzy mi się wymiana tych moich kubikowych grafitowych na jakieś wyższe przy domu.

Mam wrażenie, że u mnie te kubikowe donice są za niskie, "ściągają" mi punkt patrzenia w dół.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:22, 07 sty 2020

Do góry
Hej co lamp - kupowałam w Obi i LM .
Obi ma dużo wyprzedaży , i można coś tam złapaać.
Zawsze jest możliwość bezterminowego zwrotu _
Ja latałam jak kot z pęcherzem bo tez a to za długi kabel a to za krótki.
Trzymaj paragony i pudełka

Coś takiego mam w salonie , i ogólnie większość mam ze złotym wnętrzem ,
Żarówki bierz takie jak ta duża lub mniejsze ale z ciepłą barwą.
Te z białą są jak na sali operacyjnej , jesli lampa nie ma złotego wnętrza . Masakra
W samym słońcu 17:18, 07 sty 2020

Do góry
Tak sobie wymyśliłam narazie, ale znając mnie to jeszcze wiele razy będę się nad tym zastanawiac i szukać innych rozwiązań.
Drzewo nie wiem jakie
Ambrowiec Slender
Piwonia ( o pewnych kwiatach)
Być może Kanzan
Cis w stożek
Do tego chciałabym że 3 róże, myślałam o Pashmina( może pod drzewem)
Myślę jeszcze o szałwi, trawach ozdobnych z tych co już mam ( mam Carex, stipy, jeżówki, rozchodniki- tak żeby połączyć ta rabatę w miarę podobnymi roślinami z tą wzdłuż pojazdu)

Nie mogę się doczekać kiedy wytyczony będzie chodnik, schody i będzie można zacząć zrywać darń.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:15, 07 sty 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
obserwacja
jeśli chcesz mieć szybciej wiosenne zielone listki na żywopłocie - kup graby,
jeśli chcesz mieć dłużej zielone listki na żywopłocie - kup buki.
Na przełomie kwietnia i maja pisałam, że moje buki wolno startują, za to teraz proporcjonalnie dłużej są zielone.

Żywopłot sąsiadów - graby z początku października - pięknie się przebarwiają, ale dość wcześnie

Żywopłot buki - październik, zdjęcia zrobione dwa tygodnie później niż grabom powyżej

Witam Jolu

Nie byłam jeszcze u ciebie przeglądam od początku to nie dużo stron więc przeglądam
Bardzo mi się podobają ta zabudowa drewniana wokół domu, więc przyglądałam się z każdej strony nawet w powiekszeniu. Myślałam,że te drabinki sa przesuwane, ale chyba nie widzę szyn ani u dołu ani u góry.
Od kilku lat przymierzamy się do zabudowy tarasu mamy zeMem odmienne gusta i tak to trwa.
W ogóle już ładnie zagospodarowane.

Jeszcze chciałam o bukach napisać. Mam kilka buków ok 6 lat sądziłam maleństwa, ale szybko rosną. Moje rosną w półcieniu bo to im najlepiej odpowiada. Najlepiej rosną pod drzewami to bardzo lubią i u mnie te najlepiej rosną.
Buki rzeczywiście bardzo późno wypuszczają liście no startują tak jak wszystkie drzewa tylko liście później ponieważ liście z poprzedniego roku im to utrudniają. Ale za to jesienią są przepiękne przebarwienia cudowne a zimą liście mlecznej czekolady.
Wczoraj im się przyglądałam cudowny kolor. Moje mają jeszcze liście z 2018 roku na gałązkach bliżej pieńka są bardzo gęste.
Aby twoje buki były ładne uważam powinnaś je sporo przyciąć jeżeli się boisz spróbuj na jednym zobaczysz,że warto bo szybko odbija i będziesz je mogła prowadzić wg siebie
Jeżeli odrosną ok 10 cm znowu je przyciac bardzo sie zagęszcza
Tak samo tnij po bokach od sąsiadów i od strony ogrodu.

Chce w tym roku posadzic osłonę od wiatru, ale kupię małe buczki ok 50-60 cm i posadzę gęściej, będę je prowadziła od młodości.
Nie wiem co lepsze grab czy buk. Grabu nigdy nie miałam. Za to z buków jestem bardzo zadowolona prowadzę w słupek więc są gęste.

Jak chcesz zagescic swój żywopłot też możesz posadzić jeszcze małe sadzonki obok między dużymi będzie jeszcze ładniej nic się nie stanie.

To tyle może wstawię u siebie swoje to zobacz.

Pozdrawiam

Za drzwiami do ogrodu... 15:23, 07 sty 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu eksperyment się udał...super ozdoba w oknie...roślinki też nie rozpoznaję, ale mi się bardzo podoba
Ciemierniki cudowne i kotek też uroczy, i trawki zdrowo wyglądają a cóż to, a cóż to za trawka?
Pozdrawiam noworocznie i całuję

Aganiu, polecam Plektrantusa do letnich nasadzeń doniczkowych,szybko rośnie i zdobi do pierwszych przymrozków Tu po lewej, w głębi, w drewnianej donicy( jesienią):

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies