Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 15:27, 01 mar 2020

Do góry
Witam, poproszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby u moich jałowców blue arrow. zdjęcia w załączniku
Ogród Karoliny 15:13, 01 mar 2020

Do góry
Naszkicowałam rabaty i i nasadzenia (proszę mi wybaczyć na bazgrolenie ale nie mam zdolności plastycznych).
Rabata 1,2: (te szare potworki to świerki , a kulki przy krawędzi to tuje szmaragd)
1. jabłoń rajska 'Royalty' ,a przy altance Buk popolity 'Dawyck Purple'
2. jeżówki purpurowe
3. rozplenica japońska 'Moudry'
4. hortensja bukietowa 'Limelight' przed zielonymi drzewami, dereń biały 'Elegantissima' przed czerwonymi drzewami
5. miskant chiński 'Gracilimus'
6. Wiśnia piłkowana 'Kanzan'
7. Śliwa Wiśniowa 'Pissardii'
8. Szałwia omszona (rośnie już w ogrodzie, mam jedną taką wyższa , drugą niższą, bodajże 'new dimension blue')- tu bym je wszystkie przeniosła
9.Lawenda 'Hidcote'- w szałwi i lawendzie tulipany w kolorze białym
10. Miskant chiński 'Morning Light'
11. Klon palmowy 'Atropurpureum'lub coś innego?
12. Żywotnik zachodni 'Danica' różne wielkości
13. Rozchodnik 'Matrona' - po całosci rabaty (edit: rozchodnik przed hortensjami a przed dereniem coś innego, ale jeszcze nie wiem co?)
14. Żurawka żółta - ale tutaj nie jest przekonana, co innego na obrzeże rabaty proponujecie? Przed żurawkami też tulipany po całości.
P.S na rysunku nad kołem jest zaburzona odległość między świerkami.Faktycznie tez tam jest ok 10m i są w linii prostej.

Rabata 3:
1 i 2. zmiana na jeden gatunek drzewa Wiśnia 'Umbraculifiera'
3. Hortensja 'Limelight'
4. Żólte Tulipany
5. Turzyca 'Ice Dance'

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:44, 01 mar 2020

Do góry
Wiosna, wiosna jednak to ty!

Ogród pod Górą 14:42, 01 mar 2020

Do góry
Troszkę wiosny
W samym słońcu 14:41, 01 mar 2020

Do góry
I jeszcze Sundae fraise większa

I mniejsza
W samym słońcu 14:36, 01 mar 2020

Do góry
Czy te cisy też ciąć?

A derenia jak ciąć, wysoko czy nisko?
Mój ogrodowy pamiętnik 14:25, 01 mar 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Tutaj widzę też porządki wiosenne - ślicznie wszystko zadbane
Ja też ciacham hortensje bukietowe bardzo nisko, tzn. nad pierwszą parą oczek - pączków, ktore nabrzmiewają

Robi się, robi Aurelio .
Zerknęłam sobie do zeszłorocznych zdjęć i jakieś 10 dni u mnie szybsza wiosna. Zacznę w przyszłym tygodniu chyba róże i wrzosy ciąć.
Dzisiaj dzieliłam kostrzewy sine ale nie wiem czy to dobrze zrobiłam. Trudno, jak coś to nie jestem do nich zbyt przywiązana.

...uDany ogród 14:13, 01 mar 2020

Do góry
I jeszcze kilka ujęć z mojego ukochanego ogrodu

I na koniec mam pytanie jakie odmiany hortensji polecacie ?

Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie i dziękuję za Wasze zainteresowanie
...uDany ogród 14:09, 01 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Wewnetrzny spokoj to jest to
Fany ten pozytywny post ciesze sie z Toba

Izuniu musiałam go odzyskać, przez te wszystkie przeboje z urzędem byłam kłębkiem nerwów i nic mnie nie cieszyło... jednym słowem dół jak stąd do Chin. Teraz jest zupełnie inaczej uśmiecham się non stop i mi się zachciało żyć
Wreszcie się nie zadręczam i zaczęłam myśleć o innych rzeczach niż budowanie. Odzyskałam równowagę A to dzięki pracy, bo zwyczajnie nie mam czasu na głupie myśli. Przy okazji zmniejszyłam się o dwa rozmiary i od razu lepiej. Czuję się wspaniale i do tego wiosna

Jupi!!
Pozdrawiam serdecznie ! Buziole!
...uDany ogród 14:04, 01 mar 2020

Do góry
Dzisiaj, po dwóch tygodniach nieobecności, byłam w ogrodzie... wiosna aż miło.
Czeka mnie mnóstwo roboty, ale nie mogę się doczekać takiego zmęczenia. Tęsknię za tym!
Czas ciąć ...wszystko.
Trawy już straszą, a w środku już widać nowe źdźbła.
Wierzby już w pełnym rozwoju i powoli robi się na nie za późno.
W ogrodzie wszystko zapączkowane, pierwszy raz nic nie okryłam... miałam jakieś takie wrażenie, że nie będzie potrzeby i się nie pomyliłam.
Kaliny dają wkrótce popis. Wszystkie w pąkach. W zeszłym roku radziłyście mi podsypać lilaki wapnem, co też zrobiłam i chyba wszystkie będą kwitły i to w takiej ilości, że aż miło.
Biały wawrzynek w zeszłym roku złapał grzyba i myślałam że już po nim, ale odbił od korzenia i zaczyna rosnąć. Jedyna strata to kalina koreańska Eskimo. Muszę kupić nową, bo coś jej podgryzło korzenie. Szkoda, bo piękna była
Po pracy zapisuję sobie chciejstwa w kajeciku. Głównie idę w hortensje i trawy, ale muszę wreszcie zdobyć kwaśnodrzewa i śniegowca. Chcę tez dwie wiśnie Umbraculifera , Kiku- shidare-zakura i Shirotae.

A to już dzisiejsze widoki...wiosna cieplejszy wieje wiatr

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:34, 01 mar 2020

Do góry
A krokusów mam sporo odmian, większość botanicznych
W samym słońcu 13:29, 01 mar 2020

Do góry
Te limki mają cienkie gałązki. Młode są.

W samym słońcu 13:21, 01 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 13:13, 01 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 13:11, 01 mar 2020

Do góry
Mam kilka zdjęć hortensji, to limelight
Ogród z wilkiem zamkn. 12:39, 01 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Mira taki mam plan ….muszę je tylko jakoś sobie oznaczyć ,żebym pamiętała jakie kolory mają i jak przekwitną ,to będę przesadzać na rabaty

Ula nie muszą ….ale na pewno nie chcę ,żeby urosły większe niż 2-2,5 metra....
więc wybór mam raczej mocno ograniczony ….

mam jednego miłorzęba ,ale na niskim pniu -może faktycznie pomyślę o jakimś wyższym szczepionym ….pusto mi tu na tej górce

a tak było z ambrowcami.... wystraszyłam się ich szybkiego wzrostu i je przesadziłam …..i teraz szukam co tam posadzić ….

Teraz rozumiem jak było. Żeby Ci nie narzucać bo każdy ma swoje preferencje to zaproponuję jeszcze śliwę wiśniową dziecięcą albo cisy kolumnowe wtedy byłoby coś zimozielonego (tylko tam jest chyba wystawa południowa to zimozielone tylko cyprysy lub tuje do formowania na bieżąco). Ja też mam z drzewami ciągłe dylematy.
Pamiętajcie o ogrodach 12:38, 01 mar 2020

Do góry
Gosiu przed nim są funkie, za nim mur a jak szybko on rośnie?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:37, 01 mar 2020

Do góry
Witam

bardzo proszę o porady odnośnie rabaty przedstawionej na zdjęciu.
Ogród planuję w stylu raczej nowoczesnym, rabaty i nasadzenia linie proste. Głównie dużo hortensji i traw.Stawiam na małą różnorodność gatunkową,a dużą liczbę poszczególnych sadzonek. Rabata jest od strony wschodniej, ziemia piaszczysto gliniasta. W tej chwili jako tło posadzone są na niej tuje szmaragd 70cm od płotu. Widzę że dobrze czują się tam hortensje.Długość 35m a szerokość 2,5m.
Jako piony myślałam posadzić co 3,5m jakieś drzewa o purpurowych liściach(wyszło mi ich tam 9szt), żeby dać trochę koloru (myślałam o śliwie wiśniowej pissardii,teraz myślę o jakimś kolumnowym (grab fastigata- ale on jest zielony). Pomiedzy drzewami w tej samej linii hortensje bukietowe limelight , a przy krawęzniku obrzeże z rozplenicy little bunny. Żeby na wiosnę coś się działo przed little bunny rząd żółtych tulipanów. Przesyłam tez zdjęcie rabaty w chwili obecnej, w tle u sasiada są brzozy pospolite.
Co myślicie?
P.S nie mam zdolności plastycznych także z góry przepraszam za te bazgroły

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:51, 01 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

O to bedziemy razem przezywać, ja dobieram elementy elewacji do ogrodu, aż mi się czasem śmiac chce
Np donica, po zmianie koloru elewacji + dodaniu drewna - całość powinno byc jak marzenie

Poza tym są miejsca gdzie kawałek domu włazi w kadr - muszę zrobic z tego atut

Co do SPA to musi byc przeszklone bo zawiewa do środka co np w kwietniu i październiku mocno przeszkadza a mam dość zasłonek.

Nic mi nie mów o wybieraniu koloru tynku ja dobierałam do ogrodzenia i kostki....
A u Ciebie będzie malowanie tynku czy co ? a jaki kolor wybrałaś ?
Na pewno wyjdzie jak marzenie

Fajne będzie to Spa oszklone...
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:41, 01 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Dla celów poznawczych pokazuję różnice między przebiśniegami
tu jest ten najczęściej występujący Galanthus nivalis ten z lewej i ten z prawej to Galanthus woronowii - choc pewna nie jestem - ma szerokie liście.

Chodzi mi o to że dla hobbystów liczy się wszystko - plamki,długość płatków, szerokość - pytam się co te kwiatulki robią ludziom że tak je kochają i fortuny wydają. Rozumiem tulipan....ale takie maleństwo - ja uwielbiam ale nie wariuję.
A wiecie że cała roślina jest trująca ? no i pod ochroną - dobrze że są takie do uprawy w ogrodzie.

A tu ze strony Łukasza Łuczaja przytoczę gdzie nie sadzić - może się komu przyda

"Gdzie nie sadzić przebiśniegów:

pod iglakami
w bardzo gęstym drzewostanie – woli luźne starodrzewy lub prześwietlone leśne polany
na niekoszonej łące zdominowanej przez duże trawy (trzcinnik, śmiałek darniowy itp.) lub inne duże byliny (np. astry nowoangielskie, wrotycz)
tam gdzie rosną borówki i wrzosy – gleba jest za kwaśna
tam gdzie w lecie robi się suche klepisko
tam gdzie woda stoi dłużej niż tydzień w roku
tam gdzie gleba wiosną jest tak twarda, że nie da się palcem zrobić dziurki głębokości 10 cm do posadzenia cebulek
tam gdzie warstwa próchnicza jest cieńsza niż 5 cm
tam gdzie rosną jeżyny leśne i orzechy włoskie – działają one zabójczo na przebiśniegi".

Czy obserwujecie w ogrodzie miejsca gdzie by tu dosadzić jakieś cebulowe? ja to robię teraz stale - szukam, zastanawiam się i jak się zdecyduję to zapiszę bo do jesieni zapomnę

Bardzo przydatne informacje, będę pamiętać Nie stawiam na krokusy bo u mnie zanikają ale przebiśniegi i prymulki do ogrodu zapraszam. Fajnie nawet razem się komponują.

Co do tv to nigdy żaden program nie pokazał tak pięknie ogrodu jak na można zobaczyć na wątku. Cieszę się że piękne ogrody mogę oglądać w realu. Ciekawe czy się to potwierdzi przy Twojej emisji

Brateczków zazdroszczę, ja muszę poczekać może do przyszłego tyg. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies