Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 13:42, 24 mar 2020

Musze poszukac w koszu komputera, jednego zdjecia...Zdjecia, ktore zrobilam bedac w miescie Lindau, polozonego przy brzegach jeziora Bodenskiego... A raczej dwoch zdjec, jedno zrobione latem, drugie chyba zima...Na zdjeciu jest drzewo, byc moze jest buk pendula, nie wiem, nie pamietam, to nieistotne. Chodzi mi o to, ze to drzewo, bylo w wielu miejscach pomalowane na bialo.Potraficie sobie zobrazowac, kilka konarow pieknego drzewa w bialej farbie? Stalam przed tym drzewem i pierwsza mysla, jaka mi przez glowe przeszla, bylo: ktos sie nudzil...
Poszlam dalej, jednak jakies ziarenko zostalo...Odwiedzilam to miejsce ponownie, inna pora roku, pomalowane galezie bylo widac juz lepiej...I dopiero wtedy, przypomnial mi sie ogrod mojej cioci i...bielenie drzew.

Bardzo dawno tego nie widzialam...Pobielone jablonie i chaty...

Jakos w polowie stycznia, przypomnialam sobie to drzewo i jego biale konary i...Tak Zrobilam to u siebie Dla przywolania wspomnien , troche dla zabawy, troche dla efektu wizualnego...I chyba mialam wiecej szczescia niz rozumu

Mamy tak silne skoki temperatur i do tego silne slonce, ze wiele drzew na tym powaznie ucierpi...Bielac je, zapobiegamy pekaniu kory, chroniac je w ten sposob
Bielenie, to tez okazja do dokladniejszej obserwacji naszych drzew; ich kory.
Ja, cos przeoczylam i podejrzewam, ze strace jedno drzewo...Ot, taka gapa ze mnie
Jesienia zauwazylam powazne zmiany na korze drzewa, zauwazylam i ...Zapomnialam...
To rak bakteryjny...Tak mysle.

Przed bieleniem, bo to stanelo na drugim miejscu...Postanowilam, ze chociaz sprobuje to drzewo uratowac...Sprobuje, tak dla uciszenia wlasnego sumienia...Rana jest duza, wiec raczej marne szanse...
Kasiek 13:47, 24 mar 2020

Zdezynfekowanymi narzedziami, wydlubalam i odcielam to, co bylo do wyciecia, wyczyscilam tyle ile sie dalo, odkazilam i kupiona mascia do zasklepiana pekniec, zakleilam. Po 24 godzinach, pobielilam cale drzewko, powtorzylam w miejscu rany po kilku dniach.

Nie wiem czy uratuje to drzewo, bede do niego zagladac a na przyszlosc, czesciej ogladac wszystkie drzewa
Kasiek 13:49, 24 mar 2020

Amen
Mixtoorka 14:11, 24 mar 2020

Kasiek napisał(a)

Mixtoorka Gdzies sie zagubila
Jak Ludwik to i Bawarka Wiosna? Wlasnie oberwaly wszystkie kwiaty...Coz

Przez te mrozy to te Twoje piękne magnolie i inne piękności stracą na urodzie .
Mi zemdlały ciemierniki, ale podleję je, powinno im być lepiej. Nie wiem czy tulipany nie przemarzły. Po pracy podniosę pupę i popatrzę jak sobie poradziły. U nas -5 było.

Znalazłam się, jestem trochę mniej czasowa, ale teraz więcej czasu mogę spędzić przed kompem , wręcz do bólu

Ciepełka życzę bez przymrozków!
Figaro 17:37, 24 mar 2020

Mam Ci te drugie 6 drzewek przywiesc albo ?
Figaro 17:42, 24 mar 2020

Jak wyciagnelas te korzenie od tego bzu bo ja z moimi to do dzisiaj sie mecze.
Figaro 17:47, 24 mar 2020

A ja tez mam tak na bialo pomalowac ?
sylwia_slomc... 20:08, 24 mar 2020

Kasiek napisał(a)
Zdezynfekowanymi narzedziami, wydlubalam i odcielam to, co bylo do wyciecia, wyczyscilam tyle ile sie dalo, odkazilam i kupiona mascia do zasklepiana pekniec, zakleilam. Po 24 godzinach, pobielilam cale drzewko, powtorzylam w miejscu rany po kilku dniach.

Nie wiem czy uratuje to drzewo, bede do niego zagladac a na przyszlosc, czesciej ogladac wszystkie drzewa

Powiem Ci tak. Ja jestem laik w te klocki, ale czasem jak wujek sadownik opowiada co robił w sadzie to mi w głowie zaświta czasem. I wygląda mi to tak jakby wydarzyło się coś w środku, nie wiem uszkodzona kora, urwana lub źle obcięta gałązka i drzewo próbowało sobie samo poradzić i te wały dookoła to blizna, która narosła by zamknąć ranę. Wydłubałabym to co jest w środku takie czarnobrązowe do białego właśnie i pomalowała, ale nie wapnem tylko farbą ftalowo olejną. Tak robi mój wuj sadownik w takich przypadkach, bo ta farba ma jakieś składniki które niszczą patogeny w drzewie a do tego pomaga chronić przed dostaniem się do środka kolejnych. Drzewo sobie nową bliznę wytworzy
W drzewach nie leczonych wiele dziupli w ten sposób powstaje bo to jest już słaby punkt rośliny.

Ale jak piszę ja laik tyle usłyszę, zapamiętam, tyle podpowiem
Kasiek 20:05, 30 mar 2020

Mixtoorka napisał(a)

Przez te mrozy to te Twoje piękne magnolie i inne piękności stracą na urodzie .
Mi zemdlały ciemierniki, ale podleję je, powinno im być lepiej. Nie wiem czy tulipany nie przemarzły. Po pracy podniosę pupę i popatrzę jak sobie poradziły. U nas -5 było.

Znalazłam się, jestem trochę mniej czasowa, ale teraz więcej czasu mogę spędzić przed kompem , wręcz do bólu

Ciepełka życzę bez przymrozków!

Mixtoorka, na szczescie, ucierpiala tylko jedna magnolia, inne delikatnie i tylko ledwo; pojedncze kwiaty. Wszystkie wisnie ozdobne, wygladaja zdrowo, ufff Zonkile polozylo, ale...Niech sobie poleza, jakos mnie to nie zabolalo. Przebisniegi rowniez ale... Mielism do -10.
Ciesze sie ze sie znalazlas
Kasiek 20:08, 30 mar 2020

Figaro napisał(a)
Jak wyciagnelas te korzenie od tego bzu bo ja z moimi to do dzisiaj sie mecze.

Figa, koparka, siekiera i ...lacina Drzewa trzymaj w hali, podlej je tylko...ale to juz wiesz Buziaki Ty moj cudotworco