Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:13, 08 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.

Dla ciebie oczko moje o poranku

Ty masz oko nie oczko
Ta różowa lilia kwitła mi w tamtym roku.

Elu podjęłam decyzję i pozbędę się moich bambusów.
Trochę mi szkoda, one przez kilka lat miały 40 cm wysokości i to mi odpowiadało.
Z roku na rok są co raz wyższe, teraz po przycięciu urosły na 1,4 m.
Do tego odrosty, które są wszędzie.
Ptasi gaj 15:22, 08 lip 2023

Do góry
Asia ona jest tak piękna, że bym nie sądziła obok niej żadnej róży. W nogi posadz jakaś bylinę.
Ma zdrowe błyszczące ciemnozielone liście.

U mnie obok 1,5 m rośnie Nowalis ( matowe liście) Jednak Nowalis nie zawsze dobrze kwitnie 2 lata temu miała tyle pędów i grona kwiatów. W zeszłym roku nie za bardzo. W tym roku trochę lepiej.
Madame to żelazna dama.

Jeszcze mi przyszło do głowy spójrz na róże Sunny Sky też ładna.

Pisze o tych różach bo te mam i są zdrowe i ładne. Może są ładniejsze po pytaj.
Ptasi gaj 14:13, 08 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Elu… ja dalej o Madame Anisette. A jak szeroka rośnie? Masz jedną, czy kilka posadzone obok siebie?

To jest jedna róża. Chętnie kupiłabym jeszcze jedna, ale teraz nie mam miejsca. Może spróbuję ja zaszczepić jutro albo za tydzień. Ona jest dosyć droga.

W tej chwili wysoka ok 1 metra szer 50-60 cm to wszystko zależy ile pędów wypuści.

To jest róża wielkokwiatowa to nie krzaczasta gdzie pędy lecą w każdą stronę. Jest sztywna kwiaty się deszczu nie boją.

U mnie ona jest od 6-7 lat. Nigdy się na niej nie zawiodłam.
Kupuj i nie myśl o szerokości.

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:05, 08 lip 2023

Do góry
gobasia napisał(a)
02 lipca

Poszłam zobaczyć Twój wątek ta moja to Gobasiowa jak się cieszę.
Co to znaczy chęć życia po takich perturbacjach i kwitnie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:58, 08 lip 2023

Do góry
Basiu witam.

Co się dzieje. Daj znak.
Chyba u mnie twoja lilia wędrowniczka zakwitła. A już myślałam że nic z niej nie będzie. Jechala prawie 3 miesiące pamiętasz.

Nigdy takiej lilii nie sądziłam.

Ptasi gaj 13:51, 08 lip 2023

Do góry
CD róża Sunny Sky

Asprin

nN i asprin

Ptasi gaj 13:43, 08 lip 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu masz piękne róże, zostawiam swój zachwyt.

Przechodząc obok moich lilii przypomniałam sobie Gosiu o tobie. To ty mi uzmysłowiłam, że to przepiękne lilie Martagony

W zeszłym roku miały ponad 1,5 m w tym roku nawet 1 metra wysokosci

Tutaj pewnie Gobasiowa kwitnie bo takiej lilii nie sądziłam jechała do mnie prawie 3 m-ce. Wiem, że ja tutaj posadziłam. Ta w środku bialo-rozowa.
U góry róża Sunny Sky tutaj jej miejsce podpasowało.

Ptasi gaj 11:22, 08 lip 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu pisałaś kiedyś u mnie ,że obcinasz lawendę po przekwitnięciu -nigdy tego nie robiłam bo się bojam , że nie zakwitnie ponownie..
Obcinasz ja do pewnej wysokości czy jak ?

Justyna tak aby łodygi nie sterczały, aby miały coś zielonego. Nie wiem jaka wysokość u ciebie ma ta lawenda, ale ciachnij tak aby wyglądały elegancko. Pewnie masz w środku nowe odrosty to będą kwitły.
Nigdy tak nie jest że możesz ciachnac nożycami wszystkie bo część młodych gałązek ma paczki kwiatowe.
Nie bój się tnij jak uważasz ty jesteś gospodynią swojego terenu....

Moje jeszcze kwitną bo później u mnie wszystko więc pewnie za ok 2 tygodnie. Na razie uporałam się z kocimiętkami.
Ptasi gaj 11:15, 08 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ooo przegapiłabym fotki
Ta Madame Aniste wygląda jak Eustoma. Fajna jest.

Koleusy (brazylijska pokrzywa) kiedyś miałam. Ale nie mam cierpliwości by je zimą odnawiać i odnawiać by na lato móc wystawić na zewnątrz. Zrezygnowałam.

Aniu Madame dla ciebie. Jej żadna inna nie dorowna w tej klasie pięknym kwiatem i zapachem

Kolędy bardzo proste w przechowaniu.
Jesienią pobierasz obnóżki i wstawiasz do wody jak wypuszcza korzenie wsadzasz do donicy i przechowujesz na parapecie sobie powoli przez zimę rosną. Nawet później ok marca znowu możesz pobrać obnóżki i posadzić.
Mam dwa krzaki które mają po 70 cm wzdłuż i wszerz zrobię fotke. Jeden rośnie na balkonie a drugi pod ścianą na działce aby grad go nie pokiereszował.

Te co pokazałam są z siewu. Jesienią z nich pobiore gałązki. Nie będę się już bawiła w zasiewy.
Ptasi gaj 11:04, 08 lip 2023

Do góry
daszum napisał(a)
Elu ale Ci wszystko wielkie rośnie
Na moim piasku wszystko jest mniejsze np. róża Pirouette u mnie jest krzewem, a nie różą pnącą.

W ubiegłym roku dałaś mi 2 lilie wodne, posadziłam je w oddzielnych doniczkach. Jedna z nich się rozmnożyła i młoda urosła na półce w oczku, kwitła jednym kremowym kwiatem

Wszyskie ogrodniczki odpisaly o których dzisiaj myślałam na porannym spacerze z telefonem. Chodzę i myślę wstawiać fotki czy nie bo nikt specjalnie do mnie nie zagląda oprócz żelaznych ogrodniczek.

Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.

Dla ciebie oczko moje o poranku

Wodospadzik z hostami

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 00:28, 07 lip 2023

Do góry

Papryki jakieś biedne w tym roku, ale coś z nich może będzie.

Porzeczki tuż tuż.

Witam

Papryka widać, że nie jest dobrze odżywiona ma żółtawe liście.
Zrób gnojówkę że skrzypu lub mniszka. Nazbieraj skrzypu pół wiadra zalej wodą i co jakiś czas przemieszaj po 10 dniach podłej na 5 l wody dodaj 1 litr gnojówki podłej.
Szybciej będzie. Mikstura z banana 1-2 skórki z banana pokrój wsyp do słoika litrowego zalej wodą i po 2 dniach podłej paprykę. Ma dużo potasu który pobudza kwitnienie.
Na przyszlosc lub jeszcze teraz posadz przy papryce tymianek, oregano, aksamitki, kocimietke, nasturcja zapylacze przenoszą pyłek na kwiaty papryki i ma bardzo dobry smak.
Jak kwitnie papryka możesz też kilka razy dmuchnąć na kwiatek.

Mam paprykę żółta i czerwoną. Działam moje nasiona z papryką kupionych w sklepie. Wysuszylam i posiadam. Pięknie kwitną i obsypane papryczkami.

Mam sporo kocimietke kiedyś koty sobie gniazda robiły. U mnie kocimiętki wysokie już przycięte za miesiąc znowu będą kwitły. Wiosna po wkuwają patyki grube i skończy się migdalenie.

Powodzenia i pozdrawiam
April podbija las... 12:45, 04 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogród wydaje się prawie w cieniu a tak ładnie wszystko rośnie u ciebie.

Chciałam się pokajać za nie dotrzymanie obietnicy traw Jolu, ale obiecuję że w przyszłym roku wiosna wszystko nadrobię. Ta wiosna w tym roku w naszym klimacie była nietypowa najpierw nie rosło później bujneło i za późno do sadzenia.
Za to dla róż ten rok wyjatkowy są piękne i deszcze im nie szkodza. Jednak susza duza

Widzę, że masz "rajzyfiber", ale co na oczy zobaczysz to twoje. U mnie ciągła praca jak nie sadzenie to przycinanie, pielenie, koszenie rozdrabnianie gałęzi, podlewanie i tak wkoło ciągle czasu brak.
Patrzyłam na fotki od Agatarek ogród piękny.

Jolu pozdrawiam

Elu, spokojnie i bez presji
Wiesz z jak wieloma rzeczami ja się nie wyrobiłam wiosną? Lista dłuuuuga.
Praca w ogrodzie nieprzerobiona i zawsze taka będzie. Więc nie czuję się winna i dalej podróżuję Warto było obejrzeć każde z opisanych miejsc. Choć zdjęć nie robiłam, albo robiłam takie "dla siebie" to pamięć zostaje i zawsze fajniej odwiedza się w wątkach ogrody, które poznałam na żywo.
April podbija las... 12:35, 04 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Lilie na tle dogorywającej sosny

Zapach bezcenny

Młoda Laguna po prawej. Po lewej Claire Marshall

Ogród wydaje się prawie w cieniu a tak ładnie wszystko rośnie u ciebie.

Chciałam się pokajać za nie dotrzymanie obietnicy traw Jolu, ale obiecuję że w przyszłym roku wiosna wszystko nadrobię. Ta wiosna w tym roku w naszym klimacie była nietypowa najpierw nie rosło później bujneło i za późno do sadzenia.
Za to dla róż ten rok wyjatkowy są piękne i deszcze im nie szkodza. Jednak susza duza

Widzę, że masz "rajzyfiber", ale co na oczy zobaczysz to twoje. U mnie ciągła praca jak nie sadzenie to przycinanie, pielenie, koszenie rozdrabnianie gałęzi, podlewanie i tak wkoło ciągle czasu brak.
Patrzyłam na fotki od Agatarek ogród piękny.

Jolu pozdrawiam
Ogród z zegarem 12:10, 04 lip 2023

Do góry
jolanka napisał(a)
I troszkę szczegółów metaloplastycznych, które są tak charakterystyczne dla ogrodu Agnieszki i które w urokliwy sposób go ozdabiają. Może ktoś pocałuję żabkę i znajdzie Księcia

Agnieszka dlaczego ty nie pokazujesz tych detali metaloplastycznych. To fortunę pewnie kosztuje. Też bym takie chciała.
Pokazuje tylko przy suchym oczku. A tu ogród pełną parą rośnie wszędzie na całym terenie. Jest co pokazywać.
Tak prawdę mówiąc też nie potrafię wszystkiego uchwycić. Nie raz się łapie na tym, że w realiach jest dużo ładniejszy niż na fotkach.

Agnieszka piękny jest pracy od groma dobrze, że sił ci nie brakuje. Ja już kwękam.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:30, 03 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Madame jest taka strzelista, smukła?

Madame Anisette ma ok 1 metra wysokości. To sztywna, wyprostowana róża. U mnie ma 5 pędów i każdy zakończony korona pąków. Kwitnie długo, deszczu się nie boi. Cudowny subtelny zapach. Jest bardzo zdrowa.

Można powiedzieć, że smukła nie rozłazi się na boki

Ptasi gaj 21:35, 03 lip 2023

Do góry
CD

TERESKA w ciasnym miejscu

Tereska, biała asprin i nie pamiętam nazwy.

Ptasi gaj 21:31, 03 lip 2023

Do góry
Cd

Będzie kwitła po 3 latach

Róża Sanny skay, u dolu chyba lilia Gobasiowa. Kto pamięta .lilie Gobasi
To wie o co chodzi wszyscy zamawiali u niej lilie była kolejka.

Ptasi gaj 21:24, 03 lip 2023

Do góry
6 lat temu kwitła non stop kiściami kwiatów Bengali. Muszę przesadzić rośnie pod brzoza i opada z sił. Zresztą z tego miejsca 5 szt przesadzam jesienią.

Amarantowa obok malinowa panienka też do przesadzenia.

Pokrzywka brazylijska bardzo dekoracyjna jak ktoś lubi

Róża nn ładna i cudowny zapach, ale łapie plamistość

Ptasi gaj 21:05, 03 lip 2023

Do góry
CD

Madame ... Każdemu polecam żadnych minusów.

Przepiękna róża La Villa Cotta w zeszłym roku latem posadzona

Ptasi gaj 21:01, 03 lip 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ładny jest chcesz mu dać więcej słonka czy jaki powód przesadzania?

Tak więcej miejsca i moze bardziej słoneczne miejsce. W tym miejscu bodziszek ma za mało miejsca. Może się pokładać ale musi mieć miejsce.

Kocimietki te wyższe przycielam i mus niższe przyciąć mają jeszcze pojedyncze kwiatki i bzyku lataja. Zostawię jeden krzak aby miały gdzie latać.

Muszę zmienić to miejsce za wysoko tutaj wszystko rośnie. Opadające liście kaliny śmiecą taka ich uroda i nie da rady ich wygrabic.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies