Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 21:54, 10 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze tyyyle pomidorów??? Szok

To już ostatnie w tym sezonie.
Adiós pomidory!
ElzbietaFranka 22:31, 10 lis 2023

Muszelko witam

Piękne widoki masz. Byłam wczoraj u ciebie i zaczęłam w necie czytać o tych pomidorach.

One u ciebie też tak wysoko rosną? W opisach nawet ok 2,5 metra. Wiem że to jest odpowiednia segregacja nasion aby takie korale urosły.
Może się skusze i posieje i później posadzę.

Ciekawe jakie pomidorki by wyrosły z twoich nasion tych pomidorów czy już robiłaś kiedyś doświadczenia?
UrszulaB 00:22, 11 lis 2023

Muszelka napisał(a)
W tym roku Jesień nas rozpieszcza. Po kilku deszczowych dniach podarowała cały słoneczny tydzień. I prognoza pogody na kolejny tydzień jest również bardzo obiecująca

Jutro sobota, malujemy kota! A, nie! Muszelka podwija rękawy i robi w ogrodzie jesienne porządki!

Ku pamięci - listopad '2023

O matulu! Jak pieknie!!!!!!
Muszelka 16:47, 11 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Muszelko witam

Piękne widoki masz. Byłam wczoraj u ciebie i zaczęłam w necie czytać o tych pomidorach.

One u ciebie też tak wysoko rosną? W opisach nawet ok 2,5 metra. Wiem że to jest odpowiednia segregacja nasion aby takie korale urosły.
Może się skusze i posieje i później posadzę.

Ciekawe jakie pomidorki by wyrosły z twoich nasion tych pomidorów czy już robiłaś kiedyś doświadczenia?

Cześć Ela! Tak, to odmiana wysoko i szeroko rosnąca. Zajmuje sporo miejsca. Ale jest naprawdę fajna

Po wysianiu nasion z moich pomidorków, z dużym prawdopodobieństwem nie powtórzy cech. Nie chcę ryzykować. Kupię nowe nasiona.
Muszelka 16:53, 11 lis 2023

Od połowy września podjadaliśmy z krzaka minikiwi.  W ostatnim czasie dojrzałe owocki (słodkie, jak miód) pachniały z odległości 2 m. Pnącze zrzuciło wszystkie liście.

Muszelka 16:56, 11 lis 2023

Dzisiaj do końca oberwałam owocki (5 l. garnek) i po raz pierwszy gotuję z nich dżem.  Podjadam właśnie z łyżki... pyszota! 

Basieksp 17:17, 11 lis 2023

Łał, super ja nawet nigdy takich nie smakowałam
Muszelka 18:48, 11 lis 2023

Basiu, minikiwi smakuje tak, jak tradycyjne kiwi, z tą różnicą, że jest od niego słodsze. Właściwie jest baaaaardzo słodkie, przynajmniej odm. ' Issai', którą mam.
Do dżemu dodałam sok z połowy cytryny, żeby nie było samej słodyczy.

Kolor wyszedł mocno nieciekawy Ale w smaku dżemik pyszny.

Były jeszcze dwa słoiczki, ale zaraz po przełożeniu dżemu z garnka, jeszcze gorące, opatulone w ręcznik, powędrowały w świat
Muszelka 18:55, 11 lis 2023

Została mi prawie cała skrzynia selera naciowego. Jest wysoki do mojego pasa Nie mam miejsca w zamrażalniku. Suszu nie lubimy. Macie jakiś pomysł na przechowanie go przez zimę (do stopniowego podjadania/podpijania)?

Darecka 11:36, 12 lis 2023

Witaj Muszelko, w końcu melduję się w Twoim wątku. Chyba przyciągnął mnie zapach dżemu Też zajadamy się mini kiwi, chociaż w tym roku zaczęło dojrzewać znacznie później. Zbiory pomidorowe imponujące, a zdjęcia jak zwykle nadają się na okładkę National Geogaphic