Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 22:01, 09 lis 2023

anpi napisał(a)

Tu masz Basiu termometr do sprawdzania temp. w kompostowniku?

Tak Aniu, ciekawa byłam temperatury i jest termometr.
basia3012 22:07, 09 lis 2023

Joku napisał(a)
Ja podziwiam jednorodność tego kompostu. Dla mnie nie do osiągnięcia. Przesiewasz?

Jolu, przepraszam za zmyłę. Nie miałam zamiaru wprowadzać nikogo w błąd. Ale wyszło inaczej.
Ja ostatnio miałam dwa wiadra byle jakiej ziemi i postanowiłam ją wsypać na zielone resztki liści i trawy. I ta ziemia jest na wierzchu kompostownika. Pomyślałaś, że to kompost. Nie, to będzie mam nadzieję kiedyś kompost jak przemiesza się z rozłożonymi resztkami zielonymi i kartonami.

Ja kompostu też nie przesiewam. Jak tylko trochę kompostu się zrobi to ja go wybieram przez małe drzwiczki na dole skrzyni. Jaki jest taki używam. I tak cieszę się, że się zrobiła z tych resztek żyzna ziemia. Jak są jakieś nierozłożone części to wrzucam je jeszcze raz do kompostownika. Bardzo cieszę się,że mam taką rzecz jak kompostownik. Kiedyś, w starym ogrodzie nie miałam.
basia3012 22:10, 09 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Piękne Bergenie sterczące i zieloniutkie. U mnie też ładne ciekawe czy do wiosny takie będą czy ucierpią.
U mnie liście obgryzione pewnie przez opuchlaka. W przyszłym sezonie rozpoczynam walkę z tym szkodnikiem.

Iglaczki robią klimat zawsze.

Dzięki Elu.
U nas jakoś bergenie nie mają dziur. A opuchlaki na ogrodzie są na 100%
Pozdrawiam. Elu serdecznie.
sylwia_slomc... 22:35, 09 lis 2023

basia3012 napisał(a)
Wykorzystałam nowe nożyce do cięcia jałowców na ulicy. Nie męczyły mi się ręce. Dałam radę. Chyba dlatego, że one są bardzo lekkie, niecałe 90 dkg.

Podziwiam za perfekcyjne przycięcie
basia3012 00:21, 10 lis 2023

Pomyłka w pisaniu.
basia3012 00:22, 10 lis 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Podziwiam za perfekcyjne przycięcie

Dzięki Sylwia, starałam się.Ale sprzęt też miałam dobry.
Joku 19:44, 10 lis 2023

Po napisaniu posta przyjrzałam się uważniej zawartości kompostownika i pomyślałam że to musi być ziemia, pod spodem widoczne były liście. Mnie też zdarza się wsypać do kompostownika niepotrzebną ziemię. Z kompostem robię podobnie jak ty - sypię niemal "jak leci" . Jedynie odrzucam jakieś grubsze kawałki. Kupiłam nawet sito do przesiewania kompostu, trochę sobie "posiałam" ale nie mam do tego cierpliwości.
basia3012 00:41, 11 lis 2023

Joku napisał(a)
Po napisaniu posta przyjrzałam się uważniej zawartości kompostownika i pomyślałam że to musi być ziemia, pod spodem widoczne były liście. Mnie też zdarza się wsypać do kompostownika niepotrzebną ziemię. Z kompostem robię podobnie jak ty - sypię niemal "jak leci" . Jedynie odrzucam jakieś grubsze kawałki. Kupiłam nawet sito do przesiewania kompostu, trochę sobie "posiałam" ale nie mam do tego cierpliwości.

Ja też używam kompostu "jak leci". Cieszę się, że w ogóle coś się robi z tych resztek, trawy i innych odpadków. Czytałam, że mocznikiem albo Azofoską można posypać to wtedy szybciej będzie się wszystko rozkładało. I chyba czymś posypię. Nie wiem co mam w nawozach. Wiosną kupiłam różne nawozy a potem wynikła sprawa z moją chorobą i już ich nie używałam. Wszystko leży. Może teraz kompost zasilę.
Pozdrawiam Jolu. Zdrowia życzę.
Rumianka 22:46, 11 lis 2023

Masz zawsze taki porządeczek, aż przyjemnie spacerować po ogrodzie i jest na czym oko zawiesić...
basia3012 14:24, 12 lis 2023

Rumianka napisał(a)
Masz zawsze taki porządeczek, aż przyjemnie spacerować po ogrodzie i jest na czym oko zawiesić...

Elisko, bardzo dziękuję za pochwałę.