Kasiu ja u siebie myślę zrobić jedną rabatę przed tujami podobna do tej. Miałam jeszcze gdzieś inne zdjęcie tej rabaty, jak znajdę to wkleję. U mnie będzie 6 tujek, na środku biały miskant z szalwią lub lawendą po bokach kulki? i dodane różyczki, jeżówki
Rosnie bardzo dobrze na suchej gelebie, na bardzo nasłonecznionej rabacie, przystarsta umiarkowanie szybko, nie trzeba jej absolutnie przycinać, ma ładny zwartą półkulisty pokroj i piekny ciemnozielony kolor igieł przez calutki rok
Danusiu, jak masz możliwość, to może lepiej wbij paliki przy pniach, bo z tymi linkami/sznurkami kupa zabawy i można się uszkodzić o linki lub wystające z ziemi kołki... Trzeba zabezpieczyć linkę na pniu, żeby się nie wrzynała i nie uszkodziła pnia. Zrobię jutro fotkę poglądową.
Kamilka już napisała, a ja tylko potwierdzam - u Stefana były Na giełdzie też są co roku, ale takie biedniutkie, na krzywych nóżkach... U Kulasa można zamówić takie jak ja mam "Canadale Gold" - mają większe liście i koronę, ale też są droższe.
Ja tam nic nie zauważyłam. Jak znajdziesz chwilę, To mozesz opisać jak masz te linki zrobione, czy one nie wbijają się w pieniek brzozy. Wczoraj posadziliśmy brzózki, ale ewentualne prostowanie, to chyba dopiero jak się trochę zakorzenią.
" a wiosną siej od razu w grunt, zabawa w domu jest bez sensu, połowa maja przed ulewą, szybko wzejdą i zakwitną"
"sieję tylko w grunt w połowie lub początkiem maja, zależy od pogody, koniecznie przed ulewą
Potem zaznacz sobie palikami, gdzie siałaś, aby nie wyplewić, bo na początku podobna ciut do pokrzywy, ale smuklejsze liście.
Jeszcze przed samym sianiem możesz włożyć na dobę do zamrażarki, przyspieszy kiełkowanie, choć one już u mnie na rabacie były przemrożone"
Ostatnio pisałam z Irenka i ze niby juz mozna, ale ja jeszcze z rabatami nie jestem gotowa
zawsze to do zupy będzie coś niechemicznego
sama zresztą zobaczysz czy Ci będzie pasować
u mnie dobrze rosła w niskiej skrzynce
fajna jest pietruszka, została mi jedna ładna z ubiegłego sezonu, wytrzymuje przymrozki
grunt pod skrzynie to szykujemy od lutego
jeszcze muszę zdjąć trochę ziemi i ubić, by po nasypaniu żwirku było równo z trawnikiem, bo i by skrzynki nie przewracały się na miękkim gruncie
będę czekać 2 tygodnie na skrzynie, bo drewno się suszy
potem jeszcze malowanie, folia itp
najbardziej zależy mi na ogórkach na podporach, bo chcę na kiszone
a inne warzywa po trochę: marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, może rukola, szpinak