Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Podmiejski ogródek 10:53, 20 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Kasia no fieszzzz floksy są cudne

Tiaaa, wiem

makadamia napisał(a)

Są.
Zauważyłaś Kasiu, że one kwitną od lipca do końca października, z krótką przerwą na ścięcie przekwiniętych kwiatów? I to takimi wiechami, że naprawdę z daleka robią wrażenie.

No, problem jest z mączniakiem, ale akurat tego tutaj to nie dotyczy

Racja, kwitną długo ale nie podobają mi się i już. Wolę szałwię .
Ale to Twój ogród .
Podmiejski ogródek 10:43, 20 mar 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
O, to muszę zrobić przegląd w swoich jeżówkach, choć jak oglądałam kilka dni temu to siedziały cicho.

Asia, nie umiem doradzić co do tej rabaty poza tym, że nie jestem fanką floksów .

tulucy napisał(a)

Są.
Zauważyłaś Kasiu, że one kwitną od lipca do końca października, z krótką przerwą na ścięcie przekwiniętych kwiatów? I to takimi wiechami, że naprawdę z daleka robią wrażenie.

No, problem jest z mączniakiem, ale akurat tego tutaj to nie dotyczy
Podmiejski ogródek 10:25, 20 mar 2019

Do góry
Migawki z ogródka 10:05, 20 mar 2019

Do góry
Musiałam wyjść do kuriera (zakup ogrodowy, ale dla mnie - kosiarka nowa) i przy okazji obchód zrobiłam.
I ptaszkom nasypałam, bo już nawet do środka karmnika próbowały wejść za jedzeniem tłuściochy malutkie

Kwitnie, no nie??

Poza tym wyszły arcydzięgle oba, większość jeżówek, poza Cherry Fluff - ta wyszła z ziemi z korzonkiem, nie lubimy się chyba, bo to już drugie podejście moje do niej.
Floksy to wiadomo, wyłażą karnie. Lilie zaczyna być widać. Dzwonki też.

Nie wiem jak ostatnio kupione zawilce, na razie zero życia... Ale one chyba jeszcze mają czas, zwłaszcza że w cieniu są.
Na zakręcie. 19:07, 16 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Aniu pęcherznic mam siedem bardzo je lubi,y, jedną przycinam co roku formując ją a resztę tylko przykracam. W zeszłym roku robiłem nowe rabaty kwiatowe, an jednej dałem jeżówki, ostróżki i floksy, w tym roku będę pzresadzał hortensje a na ich miejsce pójdą funkie(trzeba kupić ) i tawuły (mam ich pięć do przesadzenia.

Grzegorz, może mógłbyś doradzić co zrobić z tą pęcherznicą.To czerwono-listna odmiana. Obcięłam ją dość drastycznie w ubiegłym roku tak do wysokości 1,20m.
Z górnych oczek powyrastały długie gałązki, które pod swym ciężarem zaczęły się wyłamywać.Dużą część musiałam usunąć. Chyba powinnam ją przyciąć bardzo nisko. Pozdrawiam

To zdjęcia robione dzisiaj.
Na zakręcie. 09:16, 15 mar 2019

Do góry
Aniu pęcherznic mam siedem bardzo je lubi,y, jedną przycinam co roku formując ją a resztę tylko przykracam. W zeszłym roku robiłem nowe rabaty kwiatowe, an jednej dałem jeżówki, ostróżki i floksy, w tym roku będę pzresadzał hortensje a na ich miejsce pójdą funkie(trzeba kupić ) i tawuły (mam ich pięć do przesadzenia.
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:51, 14 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

Od wahania nic Ci nie urośnie a dalii nigdy za wiele - ja je sadziłam za daleko od siebie a one jak się okazuje lubią ciasno -no to więcej wejdzie

W paczuszce floksy i piwonie - zupełnie nie planowany zakup ale znalazła się pewna dusza na Ogrodowisku taka kusicielka co mi zapodała nazwy piwonii i takie tam... no i uległam bo ja słaby mam charakter no pozwoliłam sobie na taki strzał.

No i dostałas juz?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:33, 14 mar 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Danusiu poradź proszę ..kupiłam floksy wiechowate ..kłącza i one te kłącza rosną mi w woreczkach ..wiem,że powinnam najpierw dać je do doniczek i bla bla ale powiedz proszę czy jest szansa że przeżyją jak je teraz wsadzę wprost do ogrodu ?

Ja nie Danusia ale jestem - z mojej praktyki woreczkowej najpierw do doniczki jak się zadomowi to wtedy wysadzić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:23, 14 mar 2019

Do góry
Danusiu poradź proszę ..kupiłam floksy wiechowate ..kłącza i one te kłącza rosną mi w woreczkach ..wiem,że powinnam najpierw dać je do doniczek i bla bla ale powiedz proszę czy jest szansa że przeżyją jak je teraz wsadzę wprost do ogrodu ?
Ogrodowy spektakl trwa ... 06:13, 14 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)

Od wahania nic Ci nie urośnie a dalii nigdy za wiele - ja je sadziłam za daleko od siebie a one jak się okazuje lubią ciasno -no to więcej wejdzie

W paczuszce floksy i piwonie - zupełnie nie planowany zakup ale znalazła się pewna dusza na Ogrodowisku taka kusicielka co mi zapodała nazwy piwonii i takie tam... no i uległam bo ja słaby mam charakter no pozwoliłam sobie na taki strzał.

To akurat dobre kuszenie, bo lubię te rośliny, zwłaszcza piwonie, bo zero pracy z nimi
Ja już też dalii mam sporo, a zarzekałam się...
Teraz rozmyślam, gdzie w tym roku je ulokować, aby wyeksponować ich piękno
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:09, 13 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Miro a co będzie w paczuszce? JA się waham nad daliami... Rozważania mam.

Słoneczny Ogród 23:03, 13 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Głównie rośliny w kolorze fioletowym floksy, naparstnice, ostróżki, przetaczniki, liatry ale i trawki hakonki i ML.
Wszystko na nową rabatę.

Naparstnice mam, siewki. Pamiętam, że fioletowe były, muszę odszukać na zdjęciach, żeby wiedzieć gdzie szukać siewek.
Słoneczny Ogród 19:36, 13 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Fajne są wymianki

A czego potrzebujesz, może mam na zbyciu

Głównie rośliny w kolorze fioletowym floksy, naparstnice, ostróżki, przetaczniki, liatry ale i trawki hakonki i ML.
Wszystko na nową rabatę.
Słoneczny Ogród 19:32, 13 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

To bedzie ładna rabata. Kolumnowego berberysas zielonego mam jednego (uwielbiam go) a floksy mam wysokie, dopiero w zeszłym roku kupiłem niskie.

Bo kolumnowe są takie zgrabne.
Floksy ładne kwiaty, obficie i długo kwitną, pachną a niektóre mają szczególnie piękne kolorki.
Słoneczny Ogród 18:02, 13 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Z jego słomianym zapałem, ehe...
Byliny głównie naparstnice, ostróżki, floksy- bo na nich mi najbardziej zależy, do tego nie za wysokie budleje, berberysy kolumnowe zielone, ML i te, które wysiałam w styczniu czyli floks gwiaździsty, lewkonie, heliotrop, trawa stipa.

To bedzie ładna rabata. Kolumnowego berberysas zielonego mam jednego (uwielbiam go) a floksy mam wysokie, dopiero w zeszłym roku kupiłem niskie.
Słoneczny Ogród 12:32, 13 mar 2019

Do góry
Dziś przyszła mi pierwsza paczka na wymianę od dziewczyn, będą kolejne, bo jesteśmy poumawiane.
Dziś przyszły floksy fioletowe, białe, na dodatek przegorzan ze względu na owady i sztorby hortensji ogrodowej.
Na fioletowych floksach najbardziej mi zależało (na nową rabatę) i dostałam duże sadzonki w sumie to zbite tłuste kępy z których wychodzi po kilkanaście/kilkadziesiąt pędów. Gdybym kupiła to byłyby to 1-3 pędy. Nie będę ich już rozdzielać myślę, żeby posadzić je już takie duże to będzie je widać.
Spojrzałam na wagę paczki warzonej na poczcie i ma ponad 4kg, a w sumie to są 4 sadzonki, karton nie był duży ale nabity.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:44, 11 mar 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Ruszać ale poczekaj jeszcze trochę, są w doniczkach więc nie ma sie co spieszyć. Jaka ta pergola, uchyl rąbka tajemnicy")
Floksy to skąd z piwonii? to raczej maila ślij, nie złapiesz faceta raczej.
Doczytałam o pergoli, będzie klimatycznie.

No ale nie lepiej wsadzić wcześniej zanim będą rosły bo liście galopują za tydzień będzie w listkach.

Pergola jest mała zwyczajna - dwie kratki po bokach i górą łuczek - to ma być w przejściu - miałam problem bo nie wiedziałam czy kupić z prostym czy z łuczkiem, ta z prostym jakas japońska mi się zdawała a to nie pasuje mi do miejsca.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:25, 11 mar 2019

Do góry
Ruszać ale poczekaj jeszcze trochę, są w doniczkach więc nie ma sie co spieszyć. Jaka ta pergola, uchyl rąbka tajemnicy")
Floksy to skąd z piwonii? to raczej maila ślij, nie złapiesz faceta raczej.
Doczytałam o pergoli, będzie klimatycznie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:22, 11 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Miro, nie martw się, polepsz sobie humor i kupuj floksy

Bratki w donicach prześliczne. Bardzo lubię te duże. U nas są tylko na wiosnę. Moje donice zajęte jeszcze przez bratki/fiołki z jesieni. Kwitną cały czas i żal mi je wymieniać na nowe

Wybrałam floksy ale dodzwonić się nie mogę.
Niesamowite masz bratki ale w jesieni się młode wsadza to i teraz są.

Jak dobrze że jesteś.

Mam taką donicę z różami które wsadziłam w doniczkach. O dziwo przezimowały i na dodatek puszczają listki. Miałam zamiar je wysadzić z tych doniczek, kompostu dać i posadzić. Ale nie wiem czy ruszać ?

To są maleńkie jakieś różyczki takie miniatury kupowałam po 6 zł chyba jak pelargonie

ruszać czy nie ?
Słoneczny Ogród 20:36, 11 mar 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Basenik fajny, poczekaj jak syn cię przebije i wykopie olimpijski basen

Co tam będziesz sadzić?

Z jego słomianym zapałem, ehe...
Byliny głównie naparstnice, ostróżki, floksy- bo na nich mi najbardziej zależy, do tego nie za wysokie budleje, berberysy kolumnowe zielone, ML i te, które wysiałam w styczniu czyli floks gwiaździsty, lewkonie, heliotrop, trawa stipa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies