Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:53, 08 maj 2019

AniazUroczyska napisał(a)

19 stron wątków- łał!

Nazbierało się przez te 4 lata bytności na forum
Kociamama 09:33, 09 maj 2019

gogo napisał(a)
Ja właśnie siedzę na pieńku nad nowym oczkiem i nic nie mówię, bo brakuje mi słów na wyrażenie emocji
Ale patrzę i chłonę widoki, czekam też na trochę fruwającej energii, może na mnie spłynie.
Rewelacja

Grażynko, przysiądę się do Ciebie
Kawa 10:00, 09 maj 2019

Syllllwwiiiiaaaa!!
matko kochana ja sie zastanawiam czemu powiadomień od Ciebie nie mam a tu nowa częśc wątku!! i tyle się dzieje
Maję oglądnęłam i w ogóle pieknie tak u Ciebie tyle roślin!!!!!!!!!!
ciemierniki te ciemne mnie powaliły śliczne a najbardziej mnie urzekły twoje pawie!!!!!!!!!!!!

wow wow wow!!!!!!!

tyle pracy ale jaki efekt!!!
cudnie masz!!!!!!!

ilość gatunków u Ciebie powala
macham
danuta_szwajcer 10:09, 09 maj 2019

Ale pracusie jestescie ale też widać efekty Pięknie i ciągle coś nowego, Maje widziałam, chetnie na "żywo" pospacerowałam i posłuchałam jak pięknie z pasją opowiadałaś Brawo Pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:49, 09 maj 2019

Kociamama napisał(a)

Grażynko, przysiądę się do Ciebie

Miejsca jest dość, fotel bujany też wygodny i widok na kwitnącą wisterię
sylwia_slomc... 10:51, 09 maj 2019

Kawa napisał(a)
Syllllwwiiiiaaaa!!
matko kochana ja sie zastanawiam czemu powiadomień od Ciebie nie mam a tu nowa częśc wątku!! i tyle się dzieje
Maję oglądnęłam i w ogóle pieknie tak u Ciebie tyle roślin!!!!!!!!!!
ciemierniki te ciemne mnie powaliły śliczne a najbardziej mnie urzekły twoje pawie!!!!!!!!!!!!

wow wow wow!!!!!!!

tyle pracy ale jaki efekt!!!
cudnie masz!!!!!!!

ilość gatunków u Ciebie powala
macham

Ale dotarłaś
Dzięki tej ilości gatunków w ogrodzie stale coś kwitnie
sylwia_slomc... 10:51, 09 maj 2019

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale pracusie jestescie ale też widać efekty Pięknie i ciągle coś nowego, Maje widziałam, chetnie na "żywo" pospacerowałam i posłuchałam jak pięknie z pasją opowiadałaś Brawo Pozdrawiam

Dziękujemy Danusiu
Kociamama 10:53, 09 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Miejsca jest dość, fotel bujany też wygodny i widok na kwitnącą wisterię

Fotelik podziwiałam. Wygląda na bardzo wygodny. No i jaka miejscówka
sylwia_slomc... 10:54, 09 maj 2019

Kociamama napisał(a)

Fotelik podziwiałam. Wygląda na bardzo wygodny. No i jaka miejscówka

Jest wygodny i gdyby nie wiatry to by wygodną podusię dostał, a tak to by się tylko w oczku kąpała
sylwia_slomc... 14:56, 09 maj 2019

Coś mi się wydzaje, że w tym tygodniu już za wiele w ogrodzie nie zrobimy bo się rozpadało i paprze co chwilę.

Ale dalie posadzone wszystkie- z kilkudziesięciu karp tylko dwie nie przezimowały( nie wiem które, okaże sie w sezonie)
Wczoraj posadziłam wszystki mieczyki, część największych cebul wokół domku dla owadów w warzywniku bo rok temu dalie je zjadły
A część ( drobniejsze ) wsadziłam w łąkę kwietną
W warzywniku posadzone pomidorki karłowe pod klosze, cynie i aksamitki, oraz z własnej rozsady kapusty brokuły i kalafiorki- zobaczymy czy coś z tego będzie bo rok temu jesienia była plaga mączlika na polu sasiada( chmary latały w powietrzu) I niestety już się ponownie pojawiły( przeraża mnie to)
Przycięte jałowce by odsłonić rododendrony, które kwitną i chyba lubią to sąsiedztwo bo z maleńkich sadzoneczek marketowych po parę złotych w ciągu 4 lat mam spore krzaczki i już drugi sezon kwitną

Emuś skosił trawę na całości, ale niestety już do koszenia, a tu pada. Nie narzekam, bo deszcz potrzebny, rośliny piją zachłannie i rosną.

Udało mi się wczoraj jeszcze spalić stertę badyli budlejowych, ale jałowcowe po cięciu czekać muszą, aż wyschną

Em zrobił z giganteusa tyczki i liście z obierania zapakował do worków, suche są będa na rozpałkę pod ogniska, a tyczki do warzywnika na groch i jako podpory do roślin na bylinówkach

Dzis przyjechała dostawa drewnianych stępli na donicę przy wejściu( tu gdzie sterta ziemi z oczka) na obwódki i bramę.

Ale pada, może do soboty przestanie, wiem nie zapowiadają, ale nadzieja się tli

W tygodniu wyleciały z gniazda pierwsze pisklęta kosów, mam nadzieję, że koty nie wyłapią, bo sroki od razu sie pojawiły, goniliśmy je

kopciuszek i szpaki uwijają się przy budkach więc chyba swoje dzieci karmią

buksy przegladam wyrywkowo, ale nic na razie nie wypatrzyłam, dookoła ćma już jest, moje póki co zdrowo rosną, oby jak najdłużej.

Czereśni majowych mimo mojego zapylania nie będzie za to będzie pełno jagody kamczackiej, teraz borówki i porzeczki kwitną

Posadziłam nad rowem kaczeńce co mi rodzice przywieźli, mocno podzieliłam, ale jak podlewa to powinny się przyjąć

w podwórku podkrzesałam magnolie by zrobić miejsce nasadzeniom pod nimi

no i snuję plany nasadzeniowe w nowej donicy, tak się przymierzam dosadzić w niej piwonii, liliowców.....i może skuszę się wreszcie na przywrotnika....tam bym mogła dać, a jesienią tulipany,
a w górnym poziomie będą kukliki, piaskowiec i w zależności jak wysoko ziemia sięgnie może dabrówka i floksy by powtórzyć nasadzenia z podwórka

i tak sobie gdybam

Nastawiłam gnojówke ze skórek bananowych w warzywniku, wczoraj zachodzę, a babcia wszystkie odłowiła i na kompost dała, nie przyszło Jej do głowy, że to celowe, musiałam wytłumaczyć, że to dla róż i pomidorów robię

Z tego tygodnia to chyba tyle